icon

Výroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístup

tomas123456789b
25. jan 2025
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

Vo vyvýšenej kotline ktorá je medzi dvoma vrchmi sa nazbiera voda z daždov alebo z roztopeného snehu.
V tejto kotline sa vyhlbi jama až po úpätie kopca. Naspodok sa umiestni vodné kolo na výrobu elektriny. A do jamy sa bude z výšky vhadzovať voda, alebo ak bude vody nedostatok, tak hoc aj zemina. Cím vyššie položená kotlina tým bude vyššia dopadová rýchlosť na lopatky kola, a tým viac elektriny sa vyrobí. Tak napríklad v doline pod Gerlachom (ktorá je vo výške 2000 metrov) by sa len z 1m3 vody vyrobilo až 5 Kwh elektriny, a iba z 1 m3 zeminy až 8 Kwh elektriny.

Výroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístupVýroba čistej elektriny na Slovensku: Inovatívny prístup
hefo
27. jan 2025

Naftu z bagrov spáliť vo veľkých elektrocentrálach, tým sa vyrobí viac elektriny a čistejšie, než týmto zázrakom!

viestta
27. jan 2025

@hefo ja uz vidim odpoved: Bagre su aj na elektriku 😅 Nemozem si pomoct, ale ako ho citam, tak tym viac mi vychadza, ze na vyrobu tej "cistej" elektriny spotrebuje viac energie ako jej vyrobi. Uz len na vykopanie tej dvojkilometrovej jamy jamy minie viac ako kedy dokaze vyrobit. Teda vyrobi nula nula nic, lebo cele to je nezmysel, ale je celkom zabavne sledovat ako je tym svojim napadom fascinovany

tomas123456789b
autor
27. jan 2025
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@pralinka25
Už bolo aj uvedené kolko elektriny to vytvorí. Na 1 šlap 70 kilového človeka to rozsvieti 5 watovú žiarovku na 20 sekund. To je teda 0,027 Watu na 1 krok. Ak aj rátame že priemerný človek prejde denne 3000 krokov, pokial by aj bola celá elektricky vydlaždená cesta a on stúpal len na miesta kde je to zelekrizované, stále by vyrobil len niečo cez 0,081 Kwh, čo je asi len 0,5% dennej spotreby elektriny na 1 človeka. A aj toto je riadne nadhodnotené číslo, kedže nie je možné aby všetky kroky človeka počas dna smerovali na miesta ktoré je elektrizované, reálne je to tak 1/4. Ciže z tých 0,5% bude už len 0,125%. Je inovatívne riešenie niečo čo vyrobí 0,125% elektriny ? A to nerátam náklady, výrobu, prepravu a inštaláciu desiatky miliárd "šlapomerov" :D
Veru, to bude hotový armagedon ked prídeme o pár stoviek kamzíkov !! Akésí globálne oteplovanie vplyvom preludnenia a extrémnej spotreby kedy zomrierajú celé miliardy živočíchov je oproti tomu úplne nič ! Kebyže máš aspon za štipku technické vzdelanie, hned by ti mohlo dojsť že preprava sklenených fliaš spotrebuje viac ropy než pri plastových.

"komory n nadmorskej vyske nula, popod cele Polsko az k Baltickemu moru, kde ju vysypes."

Ty tu zas o čom točíš, prečo by sa mala zemina vysypávať do baltického mora ? Neuveritelné, ja som ešte jakživ nestretol takého človeka, ktorý by vymýšlal tie najabsurdnejšie riešenia :D Myslel som si že tvoje riešenie, naplniť jamy vodou nechať ich vyprázdniť a potom z nich čerpať vodu už nič len tak lahko neprekoná. Potom však prišliel další tvoj nápad že treba nákladiaky naplniť sklenenými flašami, lebo ved to bude mať menšiu spotrebu ropy než keby nákladiaky prevážali plasty.... do tretice, že načo zbierať zeminu z vrchu hor, lepšie bude ju zbierať na úpeti a vynášať hore, ved benzín je zadarmo a bez emisií... a nakoniec si to zaklincovala tým že načo ukladať zeminu vedľa kopca, efektívnejšie bude to vynášať 1000 kilometrov mimo.... si majsterka sveta vo vymýšlaní najabsurdnejších riešení.

Tak ty máš riadne predpotopné informácie. 20% účinnosť malo koleso pred 200 rokmi. Moderná kolesá majú lepší dizajn, sú z efektívnejšieho materiálu, a hlavne nevyrábajú elektrinu tečúcou spodnou vodou, ale voda sa na ne leje z výšky, takže využívajú gravitačnú silu dopadajúcej vody, čo je oveľa efektívnejšie. Takže moderné kolesá majú aj 80%. Nechápem k čomu bola zmienka o 20% účinnosti, asi si další adept na hladanie najinfantilnejších riešení, asi by si chcel použiť koleso spred 200 rokov namiesto moderného kolesa.
Turbíny síce majú vyššiu účinnosť, ale nedokážu tak dobre využiť gravitačný potenciál ako je to u vodných kolies. V tomto prípade kedy by voda dopadala z veľmi veľkej výšky sú ovela vhodnejšíe kolesá, než turbíny.

zuzanita1609
27. jan 2025

Ono je to celé také "človečenské",celá alternatívna ekológia podla niektorých ľudí. Chceš zachrániť strom,zabi bobra. Chceš úrodnej zeme,nasyp kopu chémie. A tak ďalej 😏.

pralinka25
27. jan 2025

@tomas123456789b no slapomery aspon neznicia tatry

aalt
27. jan 2025

@tomas123456789b nie, je to presne naopak

viestta
27. jan 2025

@tomas123456789b myslim si, ze vo vymyslani najabsurdnejsich rieseni ta nikto neprekona. Ale aby sme zachovali objektivitu, kazdy kto chce moze zahlasovat. Uz vored ti gratulujem k vitazstvu

pralinka25
27. jan 2025

@viestta 😁✌🏻

tomas123456789b
autor
27. jan 2025

@hefo
@viestta
Minibager vykope za hodinu 20 m3 a spáli pritom 2 litre nafty. 1m3 zeminy má 1600 kg. 20m3 zeminy je 32000 kg. Kinetická sila 32 ton zeminy z 2 kilometrov je
1/2m x v2 = 16000 x 195x195 = 608400000 Joule = 169 Kwh. Pri 80% efektivite kola je to 135 Kwh.
2kg nafty vyprodukujú 5kg CO2. A teda 5 kg : 135 Kwh = 0,037 kg CO2/Kwh. Inak povedané 37 gramOV CO2 na Kwh elektriny. A to je uhlíkova stopa pri vhadzovaní zeminy. Pri vhadzovaní vody pomocou čerpadla je uhlíkova stopa oveľa menšia. Takže spojením zhadzovaním vody + zhadzovaním zeminy odhadujem priemerné znečistenie na 20 gramov/Kwh elektriny.

A to sú veľmi dobré čísla,podobné jadru. Pri spalovaní uhlia/ropy je to 800 gramov/Kwh (40 násobné vyššie!). Takže mnou opisovaná výroba elektriny je veľmi ekologická.

pralinka25
27. jan 2025

@tomas123456789b zartujes ze? to nula nic co by si ziskal (kedze treba brat do uvahy aj investiciu do vyroby a prevadzky nezachrani ani podtatransku obec nie to planetu. ja sa s tebou vazne snazim pisat ako s normalnym clovekom ale kazdym dalsim prispevkom dostanem facku a informaciu ze robim chybu.
uz si sa prihlasil na nejaku skolu s tymto zameranim? co mas vystudovane? minuly rok bola v bratislave uzasna akcia starmus - ktorej sa zucastnilo velke mnozstvo laureatov nobelovych cien, dalo sa s nimi aj osobne porozpravat. moj syn tam bol zo skoly. uzasny zazitok mal. zucastnil si sa niecoho takeho? veda na dosah organizuje workshopy a konferencie, SAV organizuje tyzden vedy a techniky, zameraj sa tymto smerom a urcite by sa toho naslo viac. robis nieco pre rozsirovanie si vedomosti? co presne? kde sa vzdelavas?
nestaci byt majster cez internet.

tundra
27. jan 2025

@tomas123456789b co za nezmysli, tu zas pises prosim ta.Bol si v horach,ako som odporucil?
S tvojim minibagrom budes skrabat lyzicou po terene,minies nadrz nafty a nic nevykopes.
Mam doma minibager a teda za hodinu 20m3 nevykopes...si uplne mimo reality..
Si mal na ranajky zase kapustu s jogurtom vsak👏
Beres fakt dobry matros...

viestta
27. jan 2025

@pralinka25 @tundra furt pocita s vyskou 2 kilometre. Mna strasne zaujima, kde tu vodu, pripadne zeminu odprace, ked Poprad ma nadmorsku vysku 672 metrov, cize to jeho zazracne koleso na blato bude v podzemi Tatier.
A uz teraz bude VHADZOVAT vodu pomocou cerpadiel. 🙄

hellwant
27. jan 2025

@viestta vraj to je s jadrom porovnatelne....hm....🤨

viestta
27. jan 2025

@hellwant tu logiku hladat netreba...

tomas123456789b
autor
27. jan 2025

ach to su zas bludy hodné popieračov globálneho oteplovania z MK, škoda drať klávesnicu.

tundra
27. jan 2025

@tomas123456789b budeme ti velmi vdacni👍👏💪

viestta
27. jan 2025

@tomas123456789b mas svatu pravdu. Zbytocne deries klavesnicu na tie bludy. Usetris elektrinu ked nebudes pisat, pomozes planete. A vo volnom case mozes vysiat spenat do truhlika za okno. Jednak ti to spestri jedalnicek, jednak bude zo sklenikoveho plynu vyrabat kyslik, ktory ti chyba. Hypoxia mozgu mava nenapravitelne nasledky, zlyhavaju kognitivne funkcie.

pralinka25
27. jan 2025

@tomas123456789b a veru neder. vsetci su drbnuti len ty si lietadlo. ✈️

zuzanita1609
27. jan 2025

@tomas123456789b omyl,ja verím,že sa pomaly ale isto zaživa grilujeme 😁. Ale na ten dôvod,octu na parapete stale neviem prísť,asi kvôli vínnym muškám 😜.

betelgeuzex
1. feb 2025

Paci sa mi ako rozmyslas,je to sice hovadina,ale stale je to viac ako vymyslela vacsina komentujucich.

viestta
1. feb 2025

@betelgeuzex ty kde si zohnal taku krasnu fotku na profilovku?

rozculena
1. feb 2025

@viestta to je jeho selfíčko

viestta
1. feb 2025

@rozculena Robko si spravil novy ucet?

rozculena
1. feb 2025

@viestta Tu je možné všetko 🙄

pralinka25
1. feb 2025

@betelgeuzex no tak mozete rozmyslat spolu a vymysliet hrdzave drievko 😉

janulik2008
4. feb 2025

Ja prisaham ze keby bol Marvelovsky film Avengers:Endgame skutocny tak buď by si Thanosa tymi svojimi napadmi tak znudil ze by si to lusknutie prsta rozmyslel, alebo by prave vdaka Tebe tym prstom lúskol a Tony Stark keby videl co za bludy vymyslas tak by to "cestovanie" v case rozmyslel 😀
Ved pri Tebe by Slovensko nebolo 100 rokov za opicami ako sa hovori ale minimalne by sme sa vratili minimalne do 18. storocia 😀

martin96321
11. feb 2025

@tomas123456789b Jebat hlinu z kopca na vodne koleso sa energeticky rovna jadru? Ukaz mi minibager,ktory za hodinu vykope 20m³ zeminy. Pustit vodu z dvojkilometrovej vysky......co spadne dole? Para? Akurat Ti mach narastie na kolese. A nadrb kubik zeminy z. Takej vysky......sak nielen tomu kolesu ale aj Tebe u....jebe dekel...... a este by som rad vedel ako hore vytrepes zeminu.......ci zbagrujeme gerlach?

viestta
25. feb 2025

tak Tomasko opustil nase rady

janulik2008
25. feb 2025

@viestta on sa vrati 🤣

viestta
25. feb 2025

@janulik2008 hej, lenze ma smolu, hned o prekukneme. On je neopakovatelny a, dufajme, aj nereprodukovatelny