icon

Výška sprepitného, koľko dávate?

1. sep 2022

Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?

lucyluska
1. sep 2022

Ja som robila len v bare obyčajnom a tam sa sprepitne nedavalo. Občas mi niekto kúpil drink. Bolo to v UK.
Keď som začala pracovať riadne a viacej zarábať davala som sprepitné vždy a to mi ostalo aj na Slovensku.
Keď platím kartou, spýtam sa či sprepitné idem im, čašníkom a to si oni vedia nahodiť. Dávam do 3 eur.
Ja si podľa mojej finančnej situacie môžem dovoliť dať sprepitné, aj keď kávu si kupujem, poviem im, že nech mi naúčtujú ešte jednu a tú dajú inému zákazníkovi zadarmo. A keď stojím v rade a predomnou chýbajú peniaze, zaplatím mu nákup, hlavne starším ľuďom ...
Ja sa nechcem viazať na peniaze, chcem potešiť a niekedy pomôcť.
A zázrakom nám tie peniaze nikdy nechýbajú.

monkasponka
1. sep 2022

Preto platim kartou presne 😁

simca06022011
1. sep 2022

ak nedostanem extra servis, extra sluzbu tak iba zaokruhlujem na cele. Vobec sa percentami a inak nezapodievam. inak davame kolko uzname za vhodne a aj podla cien napriklad.

skeblicka77
1. sep 2022

Pokiaľ platím v hotovosti účet zaokruhlim na celých 5-10, čiže triangel 1-3e. Keď kartou,mam gastro kartu, tak platím bez tringeltu

zmrzlinka2021
1. sep 2022

60 centov je málo

zmrzlinka2021
1. sep 2022

@elementissa plat čašníka je tvorený z tipov

skeblicka77
1. sep 2022

Inak tu sa mi ešte núka otázka, napríklad veľa chlapov chodí na obedy, podľa vás by mali aj oni dávať triangelt. To fakt len zo zvedavosti sa pýtam

abbey1
1. sep 2022

Zvyčajne len zaokrúhľujem cenu. Sprepitné vo vyššej sume dávam, len ak ide o naozaj maxi dobré služby, či nejaká nadslužba u obsluhy.

laurar1
1. sep 2022

@skeblicka77 My si napriklad objednavame obedy kazdy den a davame vzdy sprepitne okolo tych 10%. Vacsinou platime okolo tych 20 eur, takze 2 eura davame kurierovi. Pokial je to kurier, ktory nie je z restauracie, napriklad bistro kurier, davame euro. A ked idem nahodou do prace a ideme do restauracie, tam zaokruhlim, ak by to vysli nejake smiesne centy, pridam 50 centov.

sissy27
1. sep 2022

ja podľa spokojnosti a podľa výšky účtu. Pri 49.90€ by som nemala problém nechať 55€, 60 centov je podľa mňa ešte horšie ako nič... Teda ak by som platila 4,40€ tak je tých 60 centov ok, ale naozaj pri tej sume je to trapné.
A ak som spokojná nebola, tak nemám problém nechať 0€, naopak, ak som mimoriadne spokojná, tak nechám aj 20%. Ak by ma malo bolieť 50€ za rodinný obed raz za čas, tak varím doma. Boli ste minimálne 4 (ty, otec a min 2 deti), takže 50€ za obed pre štyroch v reštike je ešte lacný. Netreba to prepočítavať podľa toho, za koľko by si to vedela uvariť ty - ty neplatíš nájom reštaurácie, zamestnancov, neinvestuješ do vybavenia, máš iné ceny energií...

lucinkak87
1. sep 2022

10% (a viac) sa dáva v USA, kde čašníci nedostávajú normálny plat, a je ich veľa... Bežne sa tam stáva, že jeden ti prinesie vodu, druhý jedálny lístok, tretí vybaví obj. a štvrtý ti to prinesie 😁 niekedy tam je viac čašníkov ako stravujúcich...na SR dostávajú normálny plat

joannita
1. sep 2022

@belllinka a preco by sme my zakaznici mali suplovat ulohu zamestnavatela a doplacat im na platy tringeltami?

janka1011
1. sep 2022

Píšete tu mnohé ako nechávate 5 eur tringelt, no tak to by naši čašníci boli páni keby im každý nechal 5 eur 😀 čo je podľa mňa riadne prehnané. Ja tiež zaokrúhľujem, ak to vyjde 60 centov, tak je 60 centov, nepríde mi to trápne, za celý mesiac sa to pekne nazbiera. Ináč, ja toto prispievanie čašníkom doteraz nechápem, je to práca ako každá iná, ani sestričke nehodím 2 eurá za to že mi vypíše recept. Tá otrepaná fráza že za to majú plat je pravdivá, nie sú jediní čo sa v práci nabehajú.

dobkovci
1. sep 2022

@janka1011 súhlasím s vami 🙂 však keby len za deň 2 také skvelé zienky nechajú 5€ ... Čiže 10€ za den tak za celý mesiac mám toho až až 🤣😅škoda že nie som čašníčka 🙂

joannita
1. sep 2022

Ked boli koruny, bezne sa nechavalo len par korun tringelt. Mozno 2, 3, 5 korun, nech prezeniem 10.
60centov bolo cca 18 korun.
5 eur bolo 150 korun.
Ja chapem ze je ina doba, ine platy, ine ceny, ale odkedy su eura, casnici nejak viac ocakavaju sa mi zda.
Niesom ochotna bezne davat 5eur tringelt, pokial niesom nad mieru spokojna.
0,60eur vibec nieje trapne!

martinka13
1. sep 2022

Pri 50 eurovom účte 60 centov nie je sprepitné. Ja osobne by som sa hanbila. Ale nie je povinnosť dávať sprepitné.....

sandri
1. sep 2022

Mna zaujima, kolko davate sprepitne pri vysokych sumach? Ked je rodinna oslava, ucet povedzme 300 eur, to nechate pri logike 10% sprepitne 30 eur navyse? Lebo teda to sa mi uz zda skutocne velmi vela. Snazim sa davat 10%, ale max do vysky 5 eur k uctu. Nedavno sme mali oslavu, neplatila som to ja, ale som sa zamyslala nad tym, kolko je v takomto pripade vhodne sprepitne.

kingstonka
1. sep 2022

Ja napríklad dám percentualne väčšie sprepitné keď idem len na kávu pokecat - účet je nizky a "zaberali" sme miesto len kvôli káve a nealku.... keď sa ideme ako rodina najest tak, napr pri účte 50 eur by som nechala 3 eura...

janka1011
1. sep 2022

@martinka13 hanbila? A za čo? Ten čašník nedobehol z domu kvôli tomu, aby ťa prišiel obslúžiť, ten čašník je normálne v práci a má za to plat ako každý. Keď platím napr.9.60 nechám10 eur a ešte ma nenapadlo že by som sa za to mala hanbiť.

lucyluska
1. sep 2022

@sandri mali sme 5r výročie sobáša a účet 350e, jedlo bolo tip top a všetko, nechali sme 20e. To sa dalo aj kucharom.

autor
1. sep 2022

@deginko
@elementissa
@lindous
@ell_mala
@laurar1
@stellarstar no, názorov mnoho, ale ak sa bavíme aj o kvalite obsluhy a jedla, tak dnes to bolo teda dost chabé….

lindous
1. sep 2022

@sandri áno, keď máme väčsiu udalosť a obsluha okolo nás behá celý večer, tak tých 20-25€ pri 250€ účte nechávame ... ale to mám asi ako taký strop, už aj pri prípadne vyššej sume...

gabika128
1. sep 2022

Autorka dať hoci aj 60 centov tringelt nie je určite hanba. Hanba je pri sume 99,95 povedať čašníkovi, že 100 a tváriť sa pritom ako mesiaš. 😂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
lilope
1. sep 2022

@autorka Každý podľa svojich možností. Ja by som nechala 52€, 50 sa mi zdá málo.

autor
1. sep 2022

@gabika128 inak, ja som za mladi, v čase korún robila 3 roky čašníčku a nikdy som na nikoho nezazerala, ked som tringelt nedostala. Ľudia tiez zaokrúhľovali poväčšine,a vyššie sumy boli ked tak od zahraničných…a boli sme fest pokorne a úslužne….

miroslava21
1. sep 2022

Hanba nechat sprepitne 0,60e? To kde sme? Niekto si moze dovolit nechat 5e, niekto 10e a niekto tych 0,60e. Je pekne ze ludia vobec nejaky tringelt nechaju

dusankomoj
1. sep 2022

Ja si myslím,že tringelt je poďakovanie celému kolektívu. Nie čašníkovi,ktorý prenesie jedlo z bodu A do bodu B. Varí kuchár,riady umýva tiež niekto. A hlavne tringelt je dobrovoľný. Keď uznám,že je začo,tak dám. Už som dala tringelt priamo kuchárke,lebo čašníčka bola ťapa a už som si nechala aj vydať presne.

angela85
1. sep 2022

Myslím,že ten čašník bol vďačný aj za tých 60 centov. Poznám mnoho takých čo si nechajú vydať aj 5 centov

estrella5
1. sep 2022

A ja budem za divnú, ale doteraz som nepochopila prečo by som vôbec mala nechať niečo navyše 🤷‍♀️ ... A nie je to o tom, že by som bola lakomá.. Ale za 1.ten človek si robí svoju prácu, za ktorú výplatu dostáva - ku ktorej som prispela už len tým, že som zaplatila za jedlo... za 2.prečo len čašníkom?aj kuchárom by sa teda patrilo.. a rovnako aj predavačkám.. a vo výsledku by bolo fajn nechať nejaké to € aj pani na pošte, na úrade, v banke... akémukoľvek pracovníkovi, s ktorým prídem do kontaktu a som s jeho prácou spokojná ... 🤷‍♀️ či aký je v tom rozdiel?
PS:aj tak zo zvyku nechávam tringelt, ale je to minimálne pre mňa na zamyslenie