Výška sprepitného, koľko dávate?
Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?
@estrella5 preto že majú minimálnu mzdu a ráta sa, že si zarobia na tringeltoch.
No 60 centov je trápne pri 50 eurovom účte , to keby je fakt zlá obsluha a mám zlú náladu, tak zaplatím kartou a akože neviem že aj na karte sa dá navýšiť... Inak súhlasím so sumou 52 eur ak to nebol extra servis, neobskakovali vás že ste si raz objednali toto potom iné, ale len Vám napríklad na pitie doniesli naraz 4 kofoly a naraz 4 objednané jedlá.
@elementissa úplný súhlas, absolútne nechápem toto sprepitné... Akože obsluha bola milá? Veď to je jen povinnosť. Ze mi doniesli jedlo? Aj to je ich práca a povinnosť.
Potom treba vsade každému dávať sprepitné keď je milý,a robí svoju prácu. Neviem si predstaviť dávať tringelt trebárs úradníčke, policajtovi, poštárke a podobne. Prečo v týchto povolaniach(a xy iných) sa to nerobí bežne?
V ambulancii, nemocnici naoriklad sa trebárs káva berie ako úplatok. Tak prečo teda tringelt v peňažnej forme sa takto neberie? Veď aj ta sestra sa obeha ako šialená za 12-14 hodinovú službu, a často robí fyzicky viac, ako dvíha taniere a poháre (120 kg pacient asi viac váži, ako plná tácka kriglov) a do podniku asi bežne nevojde špinavý a pachnuci bezdomovec, akého treba umyť, takže ani ta rizikovost mi akosi "nesedí".
@jaskolka je to tu už písané x krát, policajt ma vyššiu fixnu mzdu, predavačka má svoju mzdu plus často provízie z predaja teda jej snahou je predať a tak zarobiť niečo navyše. Pri čašníkov je základ minimálna mzda a ráta sa, že si zarobia navyše na tringeltoch.
Tringelt nie je povinnosť ja nedávam nič...ok mala som oslavu to som nechala 15€ ale aby som za každým dávala 5 či koľko percent to v žiadnom prípade...doba je zlá
@marsmykkok a zdravotná sestra nemá len základnú mzdu? Na ambulancii nemá príplatky, často u súkromnika ma fakt len ten základný plat. Koľko zarobí taky čašník? Ako základná mzda? Neverím ze je to 350 eur, ako som mala pred rokmi ako začínajúca na ambulancii ja .
Predavačka dakde v malých potravinach na sídlisku ma akú províziu z predaja? Čoho? 10 rožkov a litra mlieka? Švagriná je predavačka, no nema nič také.
Ja budem za inú, ale prečo sa vlastne automaticky očakáva, že necháme tringelt? a prečo 10%? za poskytnuté služby som predsa riadne zaplatila a kuchár, aj čašník dostávajú za svoju prácu plat. Je to podľa mňa to isté, ako keď sa na konci šk. roka riešia darčeky pre učiteľky, či odmena pre doktora po operácii, či pôrode. Tiež je to práca, za ktorú dostávajú plat. Rovnako ako kaderníčka, či manikérka. Ak som naozaj spokojná, tringelt nechám, ale určite nie 10% a nie automaticky všade.
@marsmykkok mnoho ďalších profesii má tiež minimálnu mzdu a nikto im tringelty nenecháva. Ak sa bavíme o gastre, tak napr.aj taký umývač riadu, či pomocný kuchár môže mať minimálnu mzdu a za tými nikto nepríde s tringeltom...
@jaskolka u nás napríklad väčšina čašníkov zarába minimálnu mzdu. Zamestnávateľ ráta s tým, že dostanú tringelty. Dokonca je u nás jeden pán podnikateľ, ktorý tringelty čašníkom berie. Zdravotná sestra v ambulancii má tiež minimálnu mzdu? U nás sestričky na oddelení majú vyšší príjem, ako ženy na úrade.
@marsmykkok kto a tym rata? Zamestnavatel? To je ale jeho problem.
On ma zisk a z toho ma vyplacat vyplaty.
To ze ja dam tringelt je moja dobra vola, nevedela som ze "sa s tym rata"
@marcellka32 à kde v Taliansku ? V reštauráciách sa platí coperto ale teda tringelt som na účte ešte na blokovaný nemala ani raz
@lucinkak87 10% v USA bejvávalo… to je už teraz na urážku, minimálne 15%.
Ja platím 15% tu v Kanade, platím normálne kartou a možnosť tringeltu a jeho výšku si volím, keď platím. Málokto tu platí v hotovosti, takže všetko je tomu prispôsobené…
Pred pár dňami som dala po dlhej dobe tringelt len 10%, obsluha bola pomalá, dlho sme čakali na každý chod a cítila som sa ignorovaná, vraj boli veeelmi busy… no čo už, za taký servis nemôžem dať 15%.
Na Slovensku som zvykla zaokrúhľovať, ale taký servis, ako mame v Severnej Amerike neexistuje a nejakému zdutemu čašníkovi, ktorého obťažujem svojou prítomnosťou určite nebudem platiť 10%.
Ze 0,60€ je trápne... No to ma podrz.. To som nevedela, ze som taká trápna keď len zaokrúhľujem. Wau, zasa som sa dozvedela niečo nové 👌🏼🤦🏻♀️, žasnem tu nad (nechcem pomenovať) ženami..
Áno je to veľmi malo
@lalenka33 aj mnohi iní zamestnanci majú malú, minimálnu mzdu. Taka upratovačka akože koľko má? Skladník? A xy iných ludi zarába malo, len tu minimálku.
A skutočne sestra na ambulancii ma základný plat, tam nie sú príplatky za smeny, riziko a podobne.
To že z nejakého zvláštneho dôvodu majú čašníci základnu mzdu, aj keď akosi sa mi nechce veriť ze by v každej jednej reštaurácii to tak mali, je dôvod, že ľudia majú im "priplacat"?
My sme nedávno boli tiež v drahšej kolibe , chuťou, ani obsluhou nič výnimočne , miesto sme si hľadali sami, slnecnik na terase sme si tiež museli rozkladat sami. Suma 116 €- ani mi nenapadlo nechat tringelt 10 percent .
@belllinka tak ono je to ale zvláštny systém. Lebo ty ako zákazník platíš v cene jedla všetko - kuchára, čašníkov, náklady na prevádzku, samotné jedlo aj zisk majiteľovi. Proste konečný zákazník by nemal byť "nútený" platiť dvojmo- platiť priamo čašníka a ešte mu platiť aj plat v rámci ceny jedla. To, že to tak funguje je iba preto, že ľudia sú ochotní takto platiť dvojmo, čašníci sa nijako nedozaduju hromadne zvyšovania svojich platov na serióznu úroveň a zamestnávatelia ich takto zdierajú. Proste nevidím dôvod, aby ja ako koncový užívateľ služby, v ktorej má byť zarátané všetko mám ešte zo svojho vrecka platiť čašníka. Proste čašníci nemajú pristúpiť na také podmienky, že minimálka na zmluvu a zvyšok tringelty. Normálne majú svoju výplatu dostávať z tržby a zisku reštaurácie, tak ako v každej inej práci. Doktor tiež nedostáva tringelty od pacienta. Vypláca ho poisťovňa a nemocnica/poliklinika. Účtovník nedostáva tringelty od svojich koncových klientov, platí ho firma, pre ktorú pracuje. Nevidím žiadny logický dôvod, prečo by mal čašníka platiť koncový užívateľ priamo. Veď ten čašník je rovnako zamestnanec, nech ho platí jeho šéf a prípadne si navýši cenu jedla tak, aby to pokrylo aj platy čašníkov. Nie aby tu čašníci zobrali od koncových zákazníkov peniaze n svoje platy. Absolútne zdieranie
Robím čašníčku. Sú ľudia čo nechajú 20 centov sú takí co zaokrúhlia na najbližšie číslo nahor sú takí co miesto 15 eur dajú 18 (aj keď platia dvaciatkou).. Niektorí nechajú 5 centov 🥴 najviac mi nechali asi 5€ 🙂
Ja nechavam tringelt v sluzbach celkovo, ak som spokojna(restika, nechty, depilacia, oprava bajku😀) ale teda nemyslim si, ze u nas(narozdiel od inych krajin) je nejaka socialna norma, kolko treba dat. Kazdy podla spokojnosti. Apropo, vela krat sa da zaokruhlovat aj pri platbe kartou
komentare som necitala, ale viem si predstavit ako sa tu jedna cez druhu predbiehali ze by to zaokruhlili na 100e 🙄 ja sa snazim nedavat sprepitne, ale hento by som asi dala na 50e... moj muz by si nechal vydat lebo vzdy nam chyba 50c do nakupneho vozika 😀
@jaskolka ja viem, že je xy zamestnaní, kde majú ľudia minimálnu mzdu, ale tu je reč o čašníkoch a tringeltoch a tam teda väčšina zamestnávateľov počíta s tým, že čašník dostane tringelt a tak mu dá len tú minimálku. Nie všade je to tak samozrejme. Je xy ďalších služieb, kde človek nechá tringelt a nerieši sa to tak, ako u čašníkov pritom tie profesie si cenník určujú sami ako napr. kozmetička, kaderníčka, masérka. Ja nemám problém nechať tringelt aj v obchode predavačke. Dôchodcovia, ktorým nosí poštárka domov dôchodok jej nechávajú drobné. Aspoň u nás teda. My až sme spokojní s uprataním izby na hotely, tak bežne necháme aj upratačke odkaz a peniaze. Naučili sme sa to pred rokmi v Egypte na dovolenke a povedali sme si prečo neodmeniť za super upratanú izbu aj upratovačky na SR, ktoré drú za minimálku. Je mi jasné, že je xy povolaní, kde drú za smiešne peniaze a tringelty nemajú začo nechať. Ale všetko je to o ľuďoch a o ich prístupe k iným ľuďom. Na Slovensku je bežné, že si niekto povie ja nedostávam tringelt, tak ho ani nedám. Ja som farm.laborantka a kým som bola v lekárni vždy sme mali na konci dňa tringelty v kase, moja segra robila v obchode s oblečením a tiež vždy mali tringelty. Vždy ide len o to, na akých ľudí natrafíš. Čo dávaš, to sa ti vracia. A áno, sestry na ambulanciach nemajú príplatky ako tie v nenocnici, ale tiež nerobia za minimálku. Bohužial tu ,,tringelty" dostávajú doktori či od pacientov alebo reprezentantov. Sestričky dostanú max dezert či kávu.
@elementissa tringelt ale nieje plat, je to ,,odmena" za spokojnosť so službou a hlavne nieje u nás povinná. Chceš dáš, nechceš nedáš. V zahraničí si automaticky účtujú 10% ako service a chcela by som vidieť koľké sa ozvú, že to nezaplatia. A ak doktori, právnici, ekonómky a xy ďalších zamestnaní berú odmeny za vykonanú prácu len u nich sa to nenazýva tringelt, ale úplatok. Čašníkovi dáš odmenu zato, že si bola spokojná z jeho servisom a doktorovi zato, že ťa prednostne vyšetril, účtovníčke zato, že ti pomohla k lepšiemu daňovému atď..ja napr.bývam v ,,hladovej" doline, kde je vysoká nezamestnanosť a ľudia berú každú prácu čiže čašník nemá šancu vyjednávať či ho zaplatia s obratu alebo minimálku a tringelty. A takýmto zamestnávatelom posielajú ľudí aj z uradu práce, keď prácu nevezmeš z úradu letíš. Nieje všetko také jednoduché.

Ako sama som robila v gastre, muz robil v gastre, ale teda 10% mi nikto nikdy nenechal. Zvacsa som dostala 2e tringeld a to som mala vzdy najviac... My nechavame 5% zo sumy, ak sme spokojni. Co je na slovensku velmi velka rarita🤐🤐v tomto pripade by som dala 2,60-3,60 tringeld.