Výška sprepitného, koľko dávate?
Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?
Určite vždy aspoň 10% nechávam, ak mi príde niekto predražený a cena nezodpovedá kvalite tak nechám menej v tvojom prípade by som dala asi 52-53€. Ale pri 50€ účte by som sa cítila dosť trápne nechať 60 centov
Kvalita jedla v reštaurácií išla poriadne dole a ceny poriadne hore. Súhlasím s tým, že nebudem podporovať vychcanosť a suplovať rolu zamestnávateľa, hlavne nie pri týchto cenách za nič. Ak som spokojná tak nechávam max. 1-3,- nikdy nie viac. Určite by som nedala 5,-.
Ono celý ten systém tringeltov je aj za mňa blbosť. Tiež nerozumiem, prečo mám niekomu doplácať do riadnej výplaty. Lebo tým pádom vlastne prispievame k tomu, že čašníci a ich zamestnávatelia odvádzajú nižšie odvody a hlavne dane, čiže odrbavaju štát, hlavne že ja im nechávam tringelt zo svojho zdaneného príjmu. No proste celé na hlavu 🙃 Čašníci by mali tlačiť na to, aby dostávali normálne výplaty a potom by nemuseli riešiť "lakomých" zákazníkov. Ale áno, aj ja nechávam väčšinou tych 10%, ale to neplatim také sumy ako autorka, v tomto prípade neviem koľko by som nechala.
@lalenka33 ale potom je to také protirečive. Na jednej strane tringelt nie je plat a na druhej sa s ním počíta ako "prilepšenie" k platu.
Navyše v iných odvetviach to absolútne sa neberie ako" bežne "že dám niečo navyše, proste je to fakt o dobrej vôli, ani poštárka, ani upratovačka, ani nikto nemôže automaticky čakať, že dostane navyše niečo, za to ze urobí svoju robotu.
A v zdravotníctve už pomaly lyncuju sestry aj za tu kávu či čokoládu, kamoška je sestra na oddeleni a vyslovene im zakázali brat niečo také, keď už pacient ci návšteva nechajú, tak musia to dat do spoločného a potom na schodzu trebárs to vyberú (často to vezme jednoducho vrchná a sestry to ani nevidia, alebo to vyhodia už po záruke)
A berie sa to ako úplatok, nie ako pozornosť za niečo navyše.
Okrem toho, ako navyše mi urobí službu čašník? To že mi prinesie jedálny lístok, zápise objednávku, donesie tanier a prázdny odnesie? Veď čo iné ma robiť, od toho tam je. Len preto ze sa usmieva? Veď ani ja ako sestra nemracim sa na človeka, ani normálne nikde ho neorivitaju s krikom, všade sú bežne zdvorili a vyhiveju požiadavkám.
Iné je keď napríklad požiadam nejaku známu, aby mi urobila trebárs službu, ktorú ona nená v náplní práce(sestrins kolegyňa robila daňové priznanie mužovi, vo svojom voľnom čase, nie ako vrámci svojho zamestnania). To je "nad rámec"a tam samozrejme sa odvdacime, to je prirodzené.
Ale sprepitné vidím ze je doslova povinnosť a ešte počítať že koľko %mam dat? Keď urobím vyššiu trzbu, tak akože automaticky mandát viac tringelt? Lebo tu to vyzerá, že normálne ludia berú to ako povinnosť, nie dobrovoľne dačo.
A toto mi príde "na hlavu". Nikde inde sa to tak nevníma, len v gastroprevadzkach
A nikto ma nepresvedči, že každý jeden čašník, aj ten co nastúpi, aj ten co robí 15 rokov, ma fixne len tu minimálku a pri vyrába si tringeltmi. Proste nie.
Boli sme v taliansku s kolegami na veceri, ucet 275e a dorovnala som to na 300e. Servis bol tip-top, jedlo fantasticke, víno nam dolievali do pohárov, atd. Ked to tak citis, tips daj, ak nie, nikto nikoho nenuti. Ja sama som casnicka v takej lepsej restauracii a poviem ti, ze tips nam robi značnú cast vyplaty (200- 300e) ale ak niekto pri 50e dorovna "iba o 0,60e" ja to vobec neriešim, mnohí u nas platia kartou a nedaju vobec nič. To ale neznamená ze sa nehnevám, alebo poburim. Je to kazdeho slobodná vôľa. Ale pokial sa zákazník ktorý chodi ku nam kazdy piatok napr, a očakáva servis ktorý nie je bežný ( rezerve stola na poslednu chvíľu, vynimku pri záverečnej, ci zľavu) urcite prihliadame na to, ci nechava tips.
Autorka, pokial ste sa boli najest, s detmi, a nemali nadservis, tak absolutne neries, toto ta trapit nemusí, jednak v takychto kolibach to je aj tak skor taka "pasova vyroba" ..
Neznamená ze sa nahnevam****
Ja tiez celkom nechapem dovod,ze mila a prijemna obsluha. Ved zato je plateny,zamestnany. A preto ma byt taky,aby tam ludia chodili. To,ze to ma byt k platu,ma nemusi zaujimat. Nie som jehk zamestnavatel.Ja som robila predavacku. Mnoho ludom som doslova urobila nakup,ked mi dali zoznam a ja nosila do kosika. Vysvetlila,poradila atd. A tringelt ziadny. Sem tam 1-5 centov. Ved mam plat. Napriek tomu,ale necham tringelt casnikovi,aj v obchode aj kurierovi. Ale zaokruhlujem. Ak platim kurierovi napr ako naposledy 39,99 tak dam este 1e zvlast ak ma pockal a pod. 5e je pre mna dost,ine je keby zarabam tisice,ale dopriat si raz za rok lepsiu restiku,neznamena,ze mam na rozdavanie
Vies ono je to tak ked mas 50e na obed/veceru takby sa predpoklada ze mas aj 3-4e na sprepitne ked 5e sa ti zda vela... 60c je trosku blbe ale tak vzdy lepsie ako kladivom po hlave 😬
Rada sa chodim najest von, do restiky, na pizzu, alebo len tak na kavu…. a nielen kvoli jedlu, ale aj kvoli zmene, prostredia a pre mna je to taka mala spolocenska udalost. Ked pride oduta obsluha alebo doslova nevrly casnik alebo barman, nielenze mu nedam tringelt, ale do toho podniku viac moja noha nevkroci. Nie sme predsa v zavodnej jedalni, aby po nas obsluha hukala alebo zazerala, akoby my sme ako zakaznici mohli za to, ze maju pracu…. Do podnikov chodim aj kvoli tej obsluhe; je mi prijemne ze nemusim varit, ze si mozem posediet v peknej restike a ze ma obskakuju . A rada za dobry servis zaplatim. Ale zato ze mi dakto tresne tanier na stol a uteka hned prec , ani mu ani bu, tak pribudne negativne hodnotenie na fb alebo googli. Taky tringelt im necham. Nech vedia.
@sandri no my robievame taketo akcie ze oslavy krsty a pod, a raz nam dali 50€ pri ucte okolo 250e, ale bezne nechaju tak 10e, niekedy aj nic, napriek tomu ze nas do neba vychvaluju aki boli spokojni. Mne to napriklad nepride vobec cudne ani drze ani neslusne ak nenechaju nic, neberiem to vobec ako samozrejmost ze by niekto musel nieco navyse dat. Ak da potesi, ak neda neriesim
Určite by som nedávala toľko prepitné... Akože za čo? Ze robí svoju robotu? Každý má za svoju robotu zaplatené... Nam tiež nikto nedá prepitné ze pre balím niekoho v nemocnici alebo nakrmim.... Akože haló? Môžu byť radi ze človek zaokrúhli nie aby sa dávali také vysoké prepitné 🤦♀️ keď ho práca nebaví a čaká lebo tringelty tak nech to nerobí... A dajme ruku na srdce.. Nikto nekaka peniaze... Netreba rozhadzovat len tak za to ze niekto mi doniesol to jedlo na stôl.... 🤦♀️
Človek aby sa cítil ako socka, že nedá tých 10 %...mnohých to odradí a radšej sa reštike vyhnú. Napríklad mňa. Alebo pôjdem do mekáča, kde nikto nič odo mňa nečaká, objednám si sama na tých stojanoch a hotovo ako vždy.Minule sme skoro pol hodinu
čakali, tak som sa s bločkom zdvihla a šla informovať, či na nás náhodou nezabudli- reakcia ma extrémne prekvapila. Do 2 minút tam boli s našou objednávkou a aj s hranolkami a dvoma ovocnými taštičkami navyše a ospravedlnením k tomu. To som ešte nezažila..... Ide zlá doba, aby neboli majitelia reštaurácii radi, že majú nejakých zákazníkov a nie rátať s tringeltami automaticky. Kamoška varila v luxus hoteli a tringelty si nechávali čašníci. K nej sa nič ani nedostalo.
Som názoru že koľko máš, toľko dáš... Píšeš že máš deti, je to normálne, ide september, veľa výdavkov.. ja by som nechala tiež zaokrúhliť na 50, mam tri deti.. keby som sama, dám viac.. easy.. necit sa blbo vôbec..v dnešnej dobe je aj tych 60centov veľa...
Keď si niekto zaslúži nechať aj viac..keď nie tak nie. No pamätám si ja ako pracujúca snáď 8rokov gastro , raz platili ľudia nejak 500e bolo ich dosť, pili, jedli, bavili sa,stále niečo chceli a nenechali ani jedno euro.. a niekto príde len na kávu a platí 5eurovkou a povie to je dobre.. väčšinou si všímam, že takí co nemá, da viac ako takí co ma veľa..
Obsluha ma výplatu, dala by som 50 eur a hotovo. Keby že každemu davam 5 eur tringelt tak kam by som dopracovala ?! Tiez som v praci a nikto mi tringelt neda
Ja by som im dala 52. 55 mi je vela, sory som niekolko rokov na rodicovskej za par eur na rozdiel od casnika, ktory full time pracuje a ma plat.
@stellarstar v zahraničí uplne bežné
Ak som velmi spokojna nechám aj 10€ ale 5 je ok
@andrejka2424 ako tu niekto pisal,ze nechaju,ved sa dobre najedli. No bohuzial tie tringelty dalej nejdu. Ostanu cssnikom. Moj svagor robil kuchara v luxus hoteli,raz sa stalo,ze prisiel nejaky nemec do kuchyne,pochvalil ako dobre navarili a nechal kazdemu po 20e
@petulda333 Najviac ma bavia komentáre ,že ako v zahraničí sa bežne robí...Sme na Slovensku..my sa s mnohými krajinami životnou úrovňou nemôžeme vôbec porovnávať.
A tak aspoň tie 2-3e nechat... Teda 52-53e
Mne to nepride vobec trapne 60c...mne skor pride trapne ta cena takmer 50e za bezny obed 🤯 kolko členná rodina? A nech si každý vravi co chce... Navyse poznám viacero restauracii kde viem že tringelty sa musia odovzdavat...🤷
@andrejka2424 asi tak. Clovek,aby si nasiel brigadu len na tringelty 😀
@petulda333 😂... hej, hľadám pomaly 😉 No v rámci šetrenia budú reštiky asi prvé, čo si odpustíme na nejaký čas....nakoľko nefajčíme a vypijeme si tak 2x za rok, tak neviem, že kde ešte ubrať.
@andrejka2424 my zajdeme vynimocne. Skor,ked sme niekde na vylete. Inak nie
@petulda333 Aj my tak+ zvykneme ešte do kina a potom sa najesť po filme. Bola pauza cez covid, tak si dáme možno ďalšiu pauzu..
Mňa by napr zaujímalo,koľko nechávajú čašníci čo najviac plaču iným,napr na pumpe keď natankuju. Lebo ja si pamätám,keď otec natankoval napr za 98-99korún,tak automaticky dal pumpárovi 100vku a keď som sa spýtal že prečo,tak mi povedal že to sa tak necháva keď si s ním spokojný. 😀

Nič nedávam, majú výplatu