icon

Výška sprepitného, koľko dávate?

1. sep 2022

Ahojte, boli sme sa dnes najesť v strasne predražene kolibe, nuz ale, raz za cas ideme na výlet, tak deti zoberieme aj jesť. Platili sme 49,40€ a ja som chcela nechať tringelt 0,60€ , cize zaokrúhliť na 50€. Je to podľa vas malo? moj otec chcel nechať 5€, lebo vraj 10% sa dáva, nuž ale ja sa na takéto stravovanie von dostanem raz za cas a 5€ je mi dost nechať ako sprepitné… Ci myslite?

marcellka32
2. sep 2022

@petulda333 4 dospelí a 2 deti a vy ste neplatili ani 50? To ma zaujíma názov reštaurácie, dik ;)

chocolatte1
2. sep 2022

@petulda333 kde presne v LM ste boli ?

nyusika
2. sep 2022

@marcellka32 veď vo fastfood typu McDonald's by zaplatili viac

123andy123
2. sep 2022

Preco sa vobec davaju tie tringelty casnikom? Ved kuchar Sa viac namaka na Tom jedle. Asi nesledujem vela americkych filmov ale esteze Mam konika teraz viem 10% pre casnika aby som nebola za Socku.

petulda333
2. sep 2022

@nyusika nie,nepatrime

petulda333
2. sep 2022

@marcellka32
@chocolatte1 boli sme v dedine Demanova. A chodili po okoli.

elenka.k
2. sep 2022

@nyusika hej, nechávaš, ja som sa tiež minule nad tým zamyslela, žeby trebalo asi, škoda len , že to nedostane aj kuchárka

belllinka
2. sep 2022

@petulda333 ale no, to ste si co dali? Iba nejake suche predjedlo a nic na pitie? Iba halusky stoja minimalne 8

petulda333
2. sep 2022

@belllinka jasne,suche rozky. Napr tu je jedalny listok z hotela-restiky. Tu sme platili cca 55e. Tu druhu restiku si nepamatam. Mali sme 2x rizoto,raz hermelin,raz tagliatele,2x pizzu a 6x kofolu

nyusika
2. sep 2022

@elenka.k písala som vyššie - kuchári sú inak ohodnotení.

A keď majiteľ nezaplatí kuchára, nie je to dobrá reštaurácia a nebude mať zisk.

V súčasnosti je totiž návšteva reštaurácia dosť veľký luxus, ľudia si rozmyslia, kam pôjdu.
Ja by som nešla tam, kde varia nekvalitne, proste chcem za peniaze super službu

chocolatte1
2. sep 2022

@petulda333 myslím konkrétne restiku kde ste boli

petulda333
2. sep 2022

@chocolatte1 pisala som vyssie jednu. Tue viem isto,lebo vedla sme boli ubytovani na chate. Tu dalsiu mozem zistit. Obehali sme toho viac

any_soj
2. sep 2022

Nedávam sprepitné, ja ani manžel. Nerozumiem, prečo by čašníci či kaderníci mali dostávať niečo navyše k platu, ale učitelia, robotníci, kuchári, predavačky, ľudia niekde na informáciách, úradníci a tak ďalej nie. A úprimne ma zaujíma, ako si to odôvodňuje, že čašníčke dáte viac peňazí, ako je účet, ale v drogérii nedáte 2€ predavačke do vrecka. Alebo keď idete zaplatiť smeti na mestský úrad, tak nepoviete v pokladni, že 5€ je pre ňu navyše, lebo sa na vás usmiala a milo vám odpovedala. Neviem na to nájsť racionálny dôvod, iba taký, že "lebo sa to tak robí".

anickaaa6aaa
2. sep 2022

@marcellka32 inak kusok za hranicou sme dali traja za jedlo take ze u nas môžem snívať a nevladali sme dojest a k tomu aj pitie aj kava a 30e.. U nas? Daleko cez 50e..niekde bude chyba..

pragmaticka
2. sep 2022

Minimálne 5-10% nechávam. Môj muž veľakrát až cez 10%.to mi už príde dosť. Minule som ho nato upozornila, ze dosť veľa necháva...

lulupulu
2. sep 2022

@nyusika chodím, prečo nie raz za čas ved aj chlap zarába nežijeme len z môjho rodicaku

sisaka
2. sep 2022

@petulda333 4 dospelí a 2 deti za 55 eur? Tak to je iná cena, budeme vymetať reštaurácie, keď pôjdeme na Slovensko! Mne sa podarilo oprášiť $120 (90 euro) za jedlo pre 3 ľudí minuly týždeň, v tom už bol aj tringelt, zväčša sa zmestime pod 100, ale sme oslavovali, tak sme si dopriali. Ceny idu neustále hore, človeka už aj prechádza chuť sa niekde v reštike najesť.

petulda333
2. sep 2022

@sisaka tak mali sme jedla za cca 8e na osobu plus kofolu. Ale su urcite aj drahsie restauracie a u nas v meste aj lacnejsie

petulda333
2. sep 2022

@sisaka velmi zalezi kam ides. Boli sme na Sirave sa najest, 7 ludi. 3 mali len polievku,jeden aj polievku aj hlavne,3 len hlavne. Plus kofola,mineralka a 2 kavy, 113e. A zas v meste Michalovce,sa najes aj za ovela lacnejsie a fakt dobre,ziadny bufet,vyvarovna. Restika

mtnns
2. sep 2022

@petulda333 toto sú ale ceny v pohode 🤷‍♂️

petulda333
2. sep 2022

@mtnns ved su,ja nepisem,ze to je vela. Vela nas vyslo v besenovej 😬

sisaka
2. sep 2022

@mtnns tak k slovenským platom aj celkom dosť, keď si to tak preratam 🤔

elenka.k
2. sep 2022

@nyusika niečo na Tom bude, v podstate máš pravdu, súhlas

vevesh
2. sep 2022

@sisaka tak to ti drzim palce. My sme sa tiez s mm chystali vymetat restauracie v mojom rodnom meste a bola to bieda nad biedu. Vo vacsine kuchar chodi iba 3-4 hodiny a potom to uz len ohrievaju. Nikde sa nedalo dat jedlo bez bravcoveho. Ryzu ako prilohu sci-fi tohto roku. Raz som sa dokonca pri jedle rozplakala, ked mi ho doniesli- ten chudak steak sa vyrovnal papuci, obsluhu sme obtazovali a priloha boli 3 mini listky salatu s 2 cherry rajcinami za 30e.....a ze vraj vychyrena restika v meste.....no ty moj boze😱😱😱

sisaka
2. sep 2022

@vevesh 😲 tak to volám kulinársky zážitok.

Kanadskému steaku sa nič nevyrovná, zvlášť na Slovensku by som to neriskovala, to treba kvalitné mäso a človeka, ktorý to vie opiecť a nie spiecť… takisto sushi by som si určite nedala, nič zo zahraničnej kuchyne, čo sa tvári ako čínska, indická, japonská, vietnamská kuchyňa, my vždy len niečo slovenské…
a slovenské zeleninové prílohy si ešte pamätám 😂, to fakt len tak na okrasu na tanieri pár koliesok uhorky a zvadnutý list šalátu, ale mali sme aj celkom chutné jedlá a hlavne lacné, ale už sme neboli na Slovensku zo 6 rokov, tak už si ani moc nepamätám…

joannita
2. sep 2022

@anickaaa6aaa noo co ja viem, kuchari v restikach zarabaju velmi dobre

nyusika
3. sep 2022

@lulupulu hore si písala o "kto žije len z rodicaku, si výšku trinkgeldu premysli"

chocolatte1
3. sep 2022

@petulda333 som z LM, takze tunajšie gastro mám zbehané zodpovedne a keďže sme s manželom dosť zaťažení na kvalitne jedlo môžem zodpovedne povedať, že v LM sú jedine podniky, kde sa dá zjesť niečo chutné akurát tak Drak, Hotel Demänová (nie rezort, ale hotel!), Aha pizza pasta, Grill peak a Bonsai. Kvalitatívne presne v poradí ako som uviedla. Zvyšok je s prepáčením na úrovni vývarovne. V týchto restikach pod 50€ za jedlo a pitie s nejakou kávičku … ťažko.
Takze Via Jasná, Pinus a podobne s*ačky, každý domáci, pokial nejde po cene, obíde oblúkom.
A nech sme komplet, kávičku odporúčam v kaviarni Aurelica, Moment-e a Karm-e. Koláče jednoznačne Martin Devečka a kus Torty.
To je tak z nášho malebného Liptova asi tak všetko, čo v gastre je esre schodné inak je to strašná bieda. My sme už zúfalí a za dobrým jedlom neraz cestujeme mimo…

jakoma
3. sep 2022

Tringelt davam malokedy, rada platim kartou. Mne je to divne, ze na tu mas 5 eur a pousmievaj sa na mna. Ak niekto nechce robit casnika, nech to nerobi. Pre mna je to lahka robota a maju svoj plat. Je to nefer voci tisickam predavaciek, hlavne tych v supermarketoch. Robila som pocas studia predavacku v secondhande, tie zeny sa namakaju, tringelt nemaju a tiez "musia" byt mile.

andreatytler
3. sep 2022

Prave preto ze nechodite casto, nechapem preco zgrlosis na sprepitnom raz za cas?
Nechavam 10%