icon

Vysoká škola po “známosti” - koľko to stojí?

ria0907
31. máj 2021

Ahojte. Vedel by mi niekto povedať koľko cca € do obáločky sa dáva za prijatie na vysokú školu v dnešnej dobe? Samozrejme hovorím o VŠ kde to funguje tak normálne a je to všeobecne známe o nej. Už minulý rok na prijímačkach som zistila že bez známosti to asi nepojde, keďže každý niekoho tam poznal.

cecilia29
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ani som sa nemusela. Kauza bola tesne po mojom odchode, a dosť veľká. A čuduj sa svete, potom nastalo ticho a zamietlo sa to pod koberec.

kikus7
1. jún 2021

@ria0907 Hanbila by som sa študovať takto na vysokej. A to mám za sebou dve výšky, na ktoré som sa dostala svojím usilím a vedomosťami a rovnako som poctivo a čestne vyštudovala niečo, čo ma baví a čomu sa venujem. Potom sa nečudujem, aký názor majú niektorí ľudia na vysokoškolákov a celkovo školstvo, keď viacerí si tie tituly len zaplatili..

minimie
Autor odpoveď zmazal
sidicek
1. jún 2021

Tie storky o uplatkoch šíria hlavne tí menej úspešní a ich rodičia. Nikto nevrav že korupcia aj v školstve na SK je nulová, ale to ze bez úplatku, ci známosti sa nedá vystudovat je čistá blbosť.Väčšina ľudí tak vyštudovala. Aj to sito na medine kde by malo 50% študentov skončiť do 3.rocnikaje blbost, áno pár ľudí neskončí ale určite nie polovica, takéto sita bývajú na školách, kde berú všetkých bez prijímaciek a po prvom ročníku sa to zredukuje na tu polovicu, ktorí na to majú.

heln
1. jún 2021

@ria0907 tak to ja veru neviem, studovala som na troch roznych vysokych skolach a s tymto som sa nestretla.

sisa_s
1. jún 2021

Používateľka ria0907 už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka.

evinqua
1. jún 2021

@jaga18 v martine je rektor? Tam je len fakulta UK elokovana. Tak od nas z rodiny studovalo dost ludi "zadarmo" prave v Martine, ale aj v Bratislave, na roznych VS. Ja osobne keby som sla studovat medicinu teraz tak idem do ciech jednoznacnr
@ria0907 to by zaujimalo aj mna kolko to stoji teda na statnej skole ;).

hettinka
1. jún 2021

@sisa_s takže troll

vevesh
1. jún 2021

@hettinka alebo jej prave doslo, na co sa verejne pytala🙈

krisbar
1. jún 2021

No ja len dufam, ze to nie je medicina a raz ma nebudes operovat 😱

viestta
Odpoveď bola odstránená
masinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ono je to uz par rokov, takze kolkata v poradi som presne bola si nepamatam a nebudem vymyslat, kazdopadne podla toho ako sa tam riesili odpovede kolektivne, predpokladam ze 100/100 sme tam mali vsetci. Vystudovala som inu skolu kde som sa dostala aj bez takychto divnych prijimaciek, sem som isla na prijimacky len tak vyskusat ( ze tam bude natresk som vedela) a po tomto zazitku by som uz ani nemala zaujem tu studovat. Konkretnu skolu sem verejne pisat nebudem.

masinka
1. jún 2021

inac ako tak citam tuto temu - este v casoch ked som ja studovala, tak uplne bezne sme boli na ustnych skuskach v miestnosti len sami dvaja so skusajucim, tak ak je tam teraz povinne aj nejaky "svedok" , tak to je pozitivny pokrok 😀

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@masinka Ja som studovala davno (1990-1995) a uz vtedy pri ustnej skuske museli byt aspon dvaja studenti.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@minimie mna by zaujimalo, ze ako ich mohol odmietnut pustit na opravnu skusku. Lebo teraz sa studenti zvycajne prihlasuju cez inf. system, za nasich cias (davno, pradavno) sme sa zapisovali na papier a jedine o dekansky termin sa muselo ziadat, inak na bezny opravny mohol ist kazdy.

vevesh
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ale vypoved 2 studentov je (aj bola) nulova objektivita🙈 ale 2 profakoch podplatit je tazsie 🤪 i ked nie nemozne. Tiez sme mali rozne profesorov individua na VS, ze by bolo mozne knihu o znamkovani napisat😝Nastastie u nas sa robilo sito na prijmackach (boli sme 2-6 na odbor) a potom to bolo uz ako elektricka -kto zvladal nastupit, tak aj skolu dokoncil...

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@cecilia29 vies, ja toto asi nemam sancu pochopit. Ja ked som presvedcena, ze nieco som mala spravne a bolo mi ukrivdene, tak uz na ZS som isla reklamovat vysledok (a to som na ZS chodila v 80-tych rokoch) a k tomuto vediem aj svoje deti, aj svojich studentov. Ak si si bola ista, ze si bola vyhodena nepravom, tak si to mala riesit. Ak si to neriesila, tak je to jedine tvoja chyba. A teda tym aj chyba tych ostatnych, ktori toto zazili a neozvali sa a kym sa nebudu ozyvat, tak bude bordel.

hettinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ja som študovala 1994-2000 a bežne som bola sama na skúške.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka no, tak asi co skola, to pravidla. Ja som sama nebola nikdy a teda nas od 2. rocnika bolo naozaj malicko, ale vzdy tam aspon dvaja studenti byt museli.

hettinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl u nás sa muselo makať na seminároch, samotna skuska bola väčšinou už malina. Teda, kto robil cely semester, mal skúšku v pohode, kto nerobil, toho vyobracali.
Pamätám si, že jednu skúšku sim mala aj takú, že sme pri kávičke pokecali, ale teda cely semester som potila krv.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka tak u nas sa cez semester pisali pisomky, kto nemal kazdu aspon na trojku, tak sa na skusku ani nedostal, na skuske bola dalsia pisomka a ak ju clovek napisal uspesne, tak sa dostal na ustnu. Zazila som aj take ustne, ze sme sedeli v normalnej ucebni vsetci (teda ti, co mali uspesne napisanu pisomku) a kazdy dostal otazky a vyucujuci robil kolecko a takto sme tam postupne boli vsetci vyskusani-zakazdym sa pristavil u cloveka a vyskusal z jednej otazky a isiel k dalsiemu. Takze sme mali taku spolocnu ustnu skusku, tam sa naozaj nedalo nic podplatit. Ale tak tam ani nikto necakal, ze si nieco zaplati.

felicita027
1. jún 2021

Čo budeš mať z toho, že dáš úplatok keď ta hneď po prvom ročníku vyrazia? Na každej druhej VŠ je v 1.ročníku "syto". Do nášho ročníka v 1. nás nastúpilo 140 do 2. prešlo 123 a obidva stupne sme ukončili 80. A ak nedokážeš urobiť prijímačky tak by som pouvažovala na tvojom mieste nad nejakou ľahšou školou. AJ keď odbor si môžeš nechať ale na každej VŠ je odlišná úroveň, čo sa týka náročnosti. Nehovoriac o tom, že v dnešnej dobe väčšina VŠ berie bez prijímačiek len stačí mať dobrý priemer zo strednej.

vevesh
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl s takym niecim velmi nepochodis na VS, hlavne ak profak na tebe sedi. Tiez som taka bola, ze som reklamovala, co sa dalo a pri niektorych uciteloch nula nulovata. A o to viac si nepohla, ak to bol veduci katedri. Jedna beuvyznamna skuska zo sj- po odovzdani testov si profak bez citania rozdeluje pisomky do 6 kopok- a zrazu pise na jednu kopku same A, na druhu same B.....a ti, co sa dostali do FX a museli na opravny, tak ak reklamovali, dostali aj na opravnom FX. Ak boli ticho, vsetci presli....bola to sk vyznamna kapacita v hlbokom dochodku, ktorej meno v danej sfere je posvatne🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

masinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl ja som nestudovala az tak davno, aj ked bolo to okolo prelomu tisicrocia.... ale je teda mozne ze to nebolo v sulade so skolskym poriadkom.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@vevesh takto, ja rovno svojim studentom (ucim na VS) vzdy hovorim, ze ak sa im nieco nezda, maju prist a pozriet si pisomku a viem, ze u nas to robi vacsina vyucujucich. A studenti su k tomu vedeni. Jasne, su vyucujuci, ktori su najmudrejsi na svete, ale ja som sa nikdy nebala ozvat a nikdy sa mi to nevypomstilo. Ale zase na vsetkych stupnoch svojho studia som patrila k tym najlepsim studentom, tak je mozne, ze som bola inak brana ako napr. ti slabsi. protekciu som vsak nikdy nemala.

cecilia29
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl aj som to časom ľutovala. Vtedy som bola veľmi unavená na riešenie. Ale, po tom čo sa tam prevalilo a aj tak sa to všetko nejako ututlalo by môj hlások asi neznamenal nic. A odstupom času som rada že som to nevystudovala Bola som potom na skvelej škole s úžasnými vyučujúcimi. Stve má len tá nespravodlivosť ktorá tam určite stále vládne

oblecenie99
1. jún 2021

@ria0907 Mam ukončené pravo (nie súkromné a nie externe) , prijímačky bez obalky, všetky zápočty, skúšky a štátnice som dala na prvý raz, s vyznamenanim. Mňa nezaujíma a nikdy nezaujímali iní, ani mi nenapadlo riešiť, ako sa tam kto dostal.. Vždy som sa poctivo učila a pripravovala na všetky skusky, a nikdy som nemala žiadny problém. Ak na to máš a si usilovný, nemáš ako vypadnúť resp. nedostať sa na školu.. To je jedno, akú.

hettinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl lenže ti, čo si to zaplatili, na skúšky nechodili, ani písomky nepísali… prišli si po diplom.

dskjhfdlkdjhl
1. jún 2021

@hettinka takto, ja by som fakt chcela vediet, ze na ktorej VS sa to takto da. Ja taku skusenost nemam, ani ako student, ani ako ucitel a ani ako znamy znameho.

hettinka
1. jún 2021

@dskjhfdlkdjhl chceš zoznam? Na tých zavedených dobrých asi mic nie. Ale súkromne v “Hornej Dolnej” takto funguju.
A za mojich čias v NR sa hovorili, že sú na katedre zo dvaja takí, ale ci to bola pravda..