icon

Vysoké ceny zubárov: Oplatí sa platiť za ošetrenie?

enver
31. júl 2025

Beru veľke peniaze od ludi a potom este z poistovne ziadaju čo si myslite ?

ekira1
Autor odpoveď zmazal
ekira1
31. júl 2025

Sa na to môžem.. najprv mi to dalo dva krát, jeden príspevok som zmazala a zmizli oba..

sissy27
31. júl 2025
@sara07

@sissy27 ano ja to chápem je to ako píšeš ale musiš uznat že si celé študium komplet na 100% neplatia, skladáme sa nan a celkom slušnou čiastkou

@sara07 ale to si neplatia ani informatici, murari, instalateri, ucitelia, nikto. Proste vzdelanie je oficialne na svk bezplatne. O to smutnejsie je, ze to mnohi nevyuziju, radsej svoj zivot premarnia nadavanim na to, ze niekto makal, aby sa mal lepsie.

sara07
1. aug 2025
@rozculena

@sara07 skladáme sa všetkým...aj doktorom,ktorí po ukončení štúdia ani nezačnú pracovať na Slovensku.Skladáme sa aj iným,ktorí tiež utečú za hranice,len čo im uschne atrament na diplome

@rozculena ja to viem preto sa mi páči systém v amerike, si dobry vynikáš dostaneš štipendium ak nie nemáš zoberieš si pôžičku ale pekne si ho platia a potom ked vyjdu školu je mi jedno kde ostanu pracovat alebo kolko si učtuju, pretože potom cena prace je niekde inde už , je opravnená

vkladajú sa do ich nemalé prachy do ich študia ako do čiernej diery doslova ...

sara07
1. aug 2025
@sissy27

@sara07 ale to si neplatia ani informatici, murari, instalateri, ucitelia, nikto. Proste vzdelanie je oficialne na svk bezplatne. O to smutnejsie je, ze to mnohi nevyuziju, radsej svoj zivot premarnia nadavanim na to, ze niekto makal, aby sa mal lepsie.

@sissy27 lenže tie profesie čo si vymenovala to je zaležitost učnovky alebo strednej , čiže školy ktoru absolvuju uplne všetci čiže 3-4 roky študia aj čo idu na vš ,
a vš pokial viem sa absolvuje po skončení strednej školy ,
všetci predsa absolvuju až na malé % strednu školu, niekto len zš ... a argumentuje sa že ked sa im to vš vzdelanie zaplatí, neviem aky pomer je čo platí štát a čo si platí vš že to systému vratia no nevratia , pretože tie poplatky su učtuju v plnej vyške
ako chceš povedat že láskavo tym že tu vôbec ako ostanu pracovat, ale to ostanu tak či tak ,kto chce tak tu proste pre xy veci ostane ,

sara07
1. aug 2025
@sissy27

@sissy27 ale to nejde nadavanie alebo zavídení
to je proste čista matematika .. alebo ekonomika, má dat dal o ničom inom
ak tebe nevadí že sa nostop zvyšuju % ktoré odvadzaš z platu , zaplatiš cez dph s tým že ti to systém čiastočne vratí tak ok a tu ti to napr vôbe nevracia nijak nikto nemá žiadnu motivaciu nič
tiež máme profesie ktoré sa vie nemaju uplatnenie , napr v drevarine sa vie až ked niekto zomrie sa uvolni flek, máme xy vš vzdelaných ludi čo nikdy nepracovali vo svojom obore
a načo ? prečo ?
dobre dajme vš mudr, pravnici tak ako je teraz systém ale s tym že tu 10 rokov budu makat a zvyšok nech sa im zvyši % platenia za študium,,, oni dáta maju kolko vš vychrlí systém
a ked sme už tak pri mudr bolo by skutočne fér aby mali nejaku pravnu a ekonomicku zodpovednost , pretože kolkokrát ta zle zdiagnostikuju a ty si to potom odskačeš a platíš ty nie oni .. ale zrejme sa ti to nestalo
a uprimne ja sa mám dobre, nikdy by som si nepomyslela že sa budem mat takto ako teraz , 95% ma podiel na tom že padol komunizmus a zvyšok som si odmakala takže tento vzorec na mna neplatí

mircalla
1. aug 2025
@denkabemommy
Odpoveď bola zmazaná

@denkabemommy Vsade inde su zubari vyrazne lacnejsi. Ja si idem dat zuby robit do zahranicia, mam 3 cenove ponuky. Vyrazne lacnejsie

sara07
1. aug 2025
@mircalla

@denkabemommy Vsade inde su zubari vyrazne lacnejsi. Ja si idem dat zuby robit do zahranicia, mam 3 cenove ponuky. Vyrazne lacnejsie

@mircalla ved to aj ja píšem všade su nejak lacnejší , predsa materiál tam nenavymyšlaš niečo iné , nemám pocit že by mali 50 ročné kresla alebo vybavenia

mircalla
1. aug 2025
@sara07

@mircalla ved to aj ja píšem všade su nejak lacnejší , predsa materiál tam nenavymyšlaš niečo iné , nemám pocit že by mali 50 ročné kresla alebo vybavenia

@sara07 Presne

lussyl5
1. aug 2025

No že zubár študoval je jedna vec,že mal náročné štúdium to chápeme,ale oproti ostatným profesiám je to rozdiel.Zubár je lekár a poskytuje zdravotnú starostlivosť.Áno má prácu zodpovednú má mať dobré zaplatené ale ide o to kto to má platiť.Pacienti si platia zdravotné poistenie a keď si pozriete na výplatnej páske odvody zamestnávateľa aj zamestnanca tak do zdravotnej poisťovne idú slušne sumy.Takže zubár by od poisťovne mal za výkon dostať zaplatené tak aby základná zubná starostlivosť na slušnej úrovni mohla byť bezplatná a nie že za každú prkotinu sa dopláca.

viera012345
1. aug 2025

@enver Nerozumiem Vašej otázke,že či sa oplatí platiť za ošetrenie... pokiaľ nechcem riskovať ochorenia zapríčinené zubnými kazmi, tak asi nemám na výber a zubárovi zaplatiť.To,že ako, koľko a prečo účtujú, je pre mňa ako laika jedna veľká neznáma

anonym_5bda77
1. aug 2025

@enver ja pracujem u zubára, nemajú sa vôbec zle , nadštandardne. Ale majú aj veľa pôžičiek na všetko vybavenie - ktoré je extrémne drahé. Dnes sa už inak robia zuby ako kedysi. Aspoň my už robíme zuby ideálne na celý život ak sa bude o to človek starať. Keď robíte jeden zub 3-4 hodiny tak si nemôžete vypýtať 10€.

anonym_5bda77
1. aug 2025
@lussyl5

No že zubár študoval je jedna vec,že mal náročné štúdium to chápeme,ale oproti ostatným profesiám je to rozdiel.Zubár je lekár a poskytuje zdravotnú starostlivosť.Áno má prácu zodpovednú má mať dobré zaplatené ale ide o to kto to má platiť.Pacienti si platia zdravotné poistenie a keď si pozriete na výplatnej páske odvody zamestnávateľa aj zamestnanca tak do zdravotnej poisťovne idú slušne sumy.Takže zubár by od poisťovne mal za výkon dostať zaplatené tak aby základná zubná starostlivosť na slušnej úrovni mohla byť bezplatná a nie že za každú prkotinu sa dopláca.

@lussyl5 ho ho hoooooo ale keby sa staráte o zuby mladá dáma u zubára za prevenciu neplatíte. Žiadne mám kazy lebo genetika. Čistý zub sa nepokazí.
Iné je genetické keď zub chýba alebo krivé zuby, predkus a podobne. Žiaľ je to ale estetika.

anonym_220aa0
1. aug 2025
mandzula
1. aug 2025
lussyl5
1. aug 2025
@anonym_5bda77

@lussyl5 ho ho hoooooo ale keby sa staráte o zuby mladá dáma u zubára za prevenciu neplatíte. Žiadne mám kazy lebo genetika. Čistý zub sa nepokazí.
Iné je genetické keď zub chýba alebo krivé zuby, predkus a podobne. Žiaľ je to ale estetika.

@anonym_5bda77 Tak po prvé si vyprosím tú "mladú dámu",husi sme spolu nepásli!!!
Za druhé moje zuby sú až na pár malých plômb v dobrom stave a starám sa o nich.Ale keď ty si tak zázračná že si nikdy žiadny kaz nemala tak gratulujem.
Ale zjavne nechápeš o čom je bezplatná zdravotná starostlivosť.Ak by sme ale teóriu o prevencii uplatňovali všade v zdravotníctve tak civilzačné ochorenia si mnohí pacienti spôsobili nezdravým životným štýlom.Máš X chorôb ktoré si pacienti "spôsobili sami".A teraz podľa tvojej teórie majú všetci u lekára platiť?
Mne nejde o to koľko platím,tu ide o princíp.Že pri každom inom ochorení máš bezplatnú zdravotnú starostlivosť bez ohľadu či si si ochorenie zavinila sama len pri zuboch platíš za všetko a väčšinou aj za tú prevenciu.Taká dentálna hygiena sa tiež neobíde bez poplatku.

lussyl5
1. aug 2025
@anonym_5bda77

@anonym_5bda77 A nejde o to že zubár to nemá dostať zaplatené ale myslím že by mal mať zaplatené zo zdravotného poistenia rovnako ako iný lekári dosť na to aby nemusel pýtať premrštené sumy od pacientov.Aj keď pacient nemá šancu rozlíšiť čo je oprávnený náklad a čo už je zarábanie na pacientovi.

lienka.7
1. aug 2025
@mandzula

@mandzula to sú iba všeobecne keci. A skutek útek. Bolo aj v TV, ze dokonca ani samotná poisťovňa nedokázala nájsť takého zubára, ktorý by pacienta ošetril "v medziach zakona".

mandzula
1. aug 2025
@lienka.7

@mandzula to sú iba všeobecne keci. A skutek útek. Bolo aj v TV, ze dokonca ani samotná poisťovňa nedokázala nájsť takého zubára, ktorý by pacienta ošetril "v medziach zakona".

@lienka.7 ale inak je fajn, ze im kazdy dopraje - na svoj ukor.

lienka.7
1. aug 2025
@mandzula

@lienka.7 ale inak je fajn, ze im kazdy dopraje - na svoj ukor.

@mandzula presne tak. Ceny majú premrstene, ale tupá Slováč si to zdovodni s tým, ze vsak ako ťažko a dlho chudacikovia študovali 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ jaj, este majú kreslá drahe a iné veci, zabudla som. Iní podnikatelia majú náklady asi nulové, vsak. ach jaj. Inak zubarina bude už "iba" 5 ročná.
Inak keď sú ochotní platiť zubárom také peniaze, prečo frflu, keď maju platit lekárom 10-20-50€? Vsak oproti nim je to predsa bagatel. Mimo to, ti lekári aspoň "musia" ďalej este študovať, kdežto zubár už v podstate nemusí nič.

procrastique
1. aug 2025
@lienka.7

@mandzula presne tak. Ceny majú premrstene, ale tupá Slováč si to zdovodni s tým, ze vsak ako ťažko a dlho chudacikovia študovali 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ jaj, este majú kreslá drahe a iné veci, zabudla som. Iní podnikatelia majú náklady asi nulové, vsak. ach jaj. Inak zubarina bude už "iba" 5 ročná.
Inak keď sú ochotní platiť zubárom také peniaze, prečo frflu, keď maju platit lekárom 10-20-50€? Vsak oproti nim je to predsa bagatel. Mimo to, ti lekári aspoň "musia" ďalej este študovať, kdežto zubár už v podstate nemusí nič.

@lienka.7 Vieš koľko stálo môjho zubára 2 dňové školenie v amerike na vzdelávanie v oblasti dostavby kosti a implantátov? 170 000 USD.
Takže logicky, keď chceš byť TOP v odbore, chceš sa vzdelávať, byť proste kvalitný a v najnovších trendoch, tak to stojí neskutočné peniaze. Potom sa to ovšem premietne do cien pre koncového zákazníka... a potom tí klasickí šuflikanti "opajcnú" cenník a v podstate robia svoje biedne službičky možno o tretinu lacnejšie.

lussyl5
1. aug 2025
@lienka.7

@lienka.7 A tom že vlastne všetci platíme zdravotné poistenie,z ktorého by mala byť hradená zdravotná starostlivosť vrátane tej u zubára už ani nehovorím.Ale slovač je s tým OK.

mandzula
1. aug 2025
@procrastique

@lienka.7 Vieš koľko stálo môjho zubára 2 dňové školenie v amerike na vzdelávanie v oblasti dostavby kosti a implantátov? 170 000 USD.
Takže logicky, keď chceš byť TOP v odbore, chceš sa vzdelávať, byť proste kvalitný a v najnovších trendoch, tak to stojí neskutočné peniaze. Potom sa to ovšem premietne do cien pre koncového zákazníka... a potom tí klasickí šuflikanti "opajcnú" cenník a v podstate robia svoje biedne službičky možno o tretinu lacnejšie.

@procrastique implantaty a dostavbu povazujem v tejto oblasti za nadstandardne sluzby, tam tej cene aj rozumiem plus to zrejme robi naozaj len par odbornikov, ale pytat palky za bezne kazy je zderstvo. Akoby sa zuby stavali uz len estetickou zalezitostou vynatou zo zakladnej zdravotnej starostlivosti. Vo vacsom meste mas uz aj problem najst nieco, co sa nevola zubna klinika, s recepcnou, co si popritom zaraba na OF a nevies, ci v ambulancii otvorit usta alebo si vyzliect tricko, ze ti idu robit implantaty.

mandzula
1. aug 2025
@lussyl5

@lienka.7 A tom že vlastne všetci platíme zdravotné poistenie,z ktorého by mala byť hradená zdravotná starostlivosť vrátane tej u zubára už ani nehovorím.Ale slovač je s tým OK.

@lussyl5 dolezite je, ze zdravotne poistovne vykazuju zisky - z nasich penazi. Chapem, ze sumy za ukony su v poistovniach podhodnotene a ze zubar sa nebude ondiat s natlakom na poistovnu, ked pride pacient a nemajuc na vyber nakoniec zaplati.

karolinakr
1. aug 2025
@mandzula

@procrastique implantaty a dostavbu povazujem v tejto oblasti za nadstandardne sluzby, tam tej cene aj rozumiem plus to zrejme robi naozaj len par odbornikov, ale pytat palky za bezne kazy je zderstvo. Akoby sa zuby stavali uz len estetickou zalezitostou vynatou zo zakladnej zdravotnej starostlivosti. Vo vacsom meste mas uz aj problem najst nieco, co sa nevola zubna klinika, s recepcnou, co si popritom zaraba na OF a nevies, ci v ambulancii otvorit usta alebo si vyzliect tricko, ze ti idu robit implantaty.

@mandzula recepčnä na OF

sticker
mandzula
1. aug 2025
@karolinakr

@mandzula recepčnä na OF

@karolinakr boli sme s muzom na hygiene a tam na recepcii dve take stetiny, ze nevies, ci to sukna ci opasok.

sara07
1. aug 2025
@lussyl5

@lussyl5 presne moja reč , skutočne su to neskutočné prachy do poistovne a ked si zoberiem ročne rôzne doplatky, poplatky a neviem čo je to riadna suma čo platime mimo odvodov
a tie reči že to treba na liečbu rakoviny a drahe lieky, kecy kecy kecy, ved to museli aj minule priznat že sorry ale na to nie su prachy
tak kde su

karolinakr
1. aug 2025

čo.my vieme, či tam.neni aj zubar na tom OF
a všetci čo lutuju zubara, co ma drahe pristroje
tak moj zubar pytal za zub 400€
spravi denne 10 ĺudí ak nie viac, chuďatenko, len 4000 za deň zarobí, ak nie viac
splaca úver na stroje, vyplatí sestričku, možno ešte vodu platí, zbytok ide do vrecka a mesiac ma 21 pracovnych dni 21x 4000= 84 000
a furt len pyta peniaze, zaratáva
raz mi pozrel 2 sekundy do ust, 70€
ale to som.mu už vynadala
sestrička si schovavala rukou na stole, že začo platim
nebola schopna to ani ukazat, vyrutil sa zubar zo šatne, že čo sa deje
pri takychto palkach by mal ozaj vychadzat v ustrety, nie že ta stara škatula sestrička tam cvičí jak malé decko

karolinakr
1. aug 2025

oni su po pade režimu utrhnuti z retaze - furt len plať, plať, ale servis nie je na úrovni

lienka.7
1. aug 2025
@procrastique

@procrastique keď budem potrebovať "transplantáciu sanky" za to si rada zaplatím. Ale aby som si mala zaplatit 450€ za vytrhnuté 8cky, to je ale ze MIMO! a to je reálna cena, co povedali známemu. Aké je to komplikovane a bla bla bla. Mimochodom na Heydukovej ho to stalo 20cku. Ale chápem, tam majú asi stare vybavenie ako zo sociku, kresla predrate a zubari bez vzdelania a kurzov, vsak?