Vysvetlenie bodu programu PS
Vie mi niekto vysvetliť, prečo ma PS v predvolebnom programe, že keď budem predávať nehnuteľnosť (byt, dom) tak ho musím najprv ponúknuť na odkúpenie štátu? Ako si to vy vysvetľujete?
@mondolina O zlodejovi Ficovi ešte treba niečo písať? Každý ho už pozná, k nemu sa už vyjadrovať netreba.
@sara07 Kedy bola republika vo vláde?
@katka700 Mnoho ludi by praveze uvitalo, aby im niekto spravoval byt na prenajom, napr. ak zijes v BA a byt mas v KE + v balicku sluzieb aj pripadne riesenie roznych situacii v ramci bytu. Ono je podstatne poznat koncept tohto celeho, ako by to bolo nastavene, proste detaily.
@zmrzlinka2021 Veď to robia realitky.
Autorka,
realitka riesi spravu prenajateho bytu?
Alebo vies povedat presne co by tie agentury zabezpecovali?
@katka700 Mne program PS pripadá ako narýchlo zbúchaný, len dať pekné frázy na papier. Ale reálne sa nad tým ani nezamýšľali, pretože jednak nemajú ani odborníkov a aj tak vedia, že z toho programu nepresadia takmer nič, lebo sú to len predvolebné klamstvá.
@mondolina Pokiaľ viem, ani LSNS nebola nikdy vo vláde.
@zmrzlinka2021 Veď čo si zaplatíš, to dostaneš, či?
pardon, v parlamente.
@zmrzlinka2021 Ak by bol skutočne dopyt po takýchto službách tak sa toho už dávno chytí súkromný sektor, neviem na čo sa kôli par záujemcom máme my ostatní skladať na založenie štátom financovanej spoločnosti čo bude sprostredkovavat prenájom bytov. V podstate čím sa bude líšiť takáto agentúra od realitky? Alebo je plán že prenájmy budú možné len cez mestské agentúry? Čo je skutočný zámer vedia len tvorcovia programu a nediv sa že ľudia sa pýtajú. Na Slovensku máme bohaté skúsenosti s o*rbmi rôznych politikov mociarom začínajuc a matelkom končiac, zákonmi namierenými proti ľuďom a štátom co dá omrvinku a potom si zoberie celý pecen chleba.
@mondolina Ale aj v parlamente platí vládna väčšina.
Autorka, to iste primator Vallo, povodne z PS. Má prepojenie na developerov (jeho atelier Vallo a Sadovsky projektoval v Ba viacere developerske projekty). Všetko, čo robi, robi pre developerov. Meni im územné plany, aby sa mohlo stavat, teraz prebieha v novom meste peticia, lebo chce ludom vyvlastňovať predzahradky kvôli novému developerskemu zámeru, obmedzuje automobilovú dopravu, aby im vychádzali dopravne štúdie na vystavby dalších bytov. Ta koncepcia nájomného bývania je tiež len to, aby zlegalizoval vystavbu bytov na pozemkoch, kde by inak nemohli a akože par bytov si mesto môže odkúpiť za tiež vysoke ceny. V ba si presne vytipovali oblasti, kde sú vinohrady alebo trávnaté porasty, ktoré zlegalizoval na vystavbu.
Toto je podľa mna presne to iste. Týka sa to developerov, aby od nich stat mohol nakupovat byty za trhové ceny. Takze nám chcú všetko zdaňovať od darov, nehnutelnosti a oni si tie peniaze budú minat pre kamaratov. GRCAAAAAM
Pane boze cital si si to v plnom zneni? Ked ides predat byt, nic z toho sa ta netyka. Ked ides predat cely bytovy dom alebo budovu s minimalne siestimi bytovymi jednotkami, potom sa tym mozes zaoberat. A to bluznenie s dedicstvom to uz co je? Kolko rodicov vlastni bytovky, ktore po nich deti podedia? 😃
@katka700 Ale vies - nemas podrobnosti, ale uz vies, co je automaticky zle. Na to aby si to zhodnotila, potrebujes vediet detaily. Potrebujes presne vidiet koncepciu, ako co by fungovalo, akym sposobom atd.
Mozno za sluzbu bude nizsi najom. Mozno prenajmes byt za 400 eur namiesto 500 EUR ale jedine co budes riesit, bude to ze ti mesacne cinkne 400 eur na ucet a vsetko ostatne riesi agentura. Usetris nervy, peniaze, cas - pre mna by to bola napr. velmi dobra sluzba, kebyze prenajimam. Pretoze to, co pocuvam od prenajimatelov je neraz hroza.
Ja napr. nehladam vo vsetkom odrb, pretoze sama neodrbavam a zalezi mi na tom, aby veci fungovali a takych je dost ludi.
si myslíš že ked tie republikové sychty sa dajú do inej strany že budú inéééé , že budu inak, to že je nová strana neznamená že majú nové myslenie a sa zmenili , však museli to tak urobit je jasné prečo
nie nerobia, systém niečo ako v anglicku, kde má málokto vlastny byt, si ho prenajmeš a máš ako najomník nejaké práva nie ako tu že ti zabespeku nechcu vratit, vymyšlaju že si poškodil , vyhodia ta z neho ihned a podobne
@zmrzlinka2021 Nejdem sa s tebou hádať, ale fakt mi vysvetli prečo by sa ľudia čo ledva vlastnia 1 byt na hypo aby mali kde bývať mali skladať majiteľom investičných bytov na nejakú agentúru ktorá im tie ich bytíky bude spravovať. Majitelia investičných bytov majú peniaze z prenájmu tak nech za tieto služby platia sukromnikovi.
@katka700 Z kade mas info, z akých zdrojov bude financovaná daná agentúra?
Kazdopadne treba sa pozriet, čo je cielom tohto celého - napr. aj zvýšiť možnosť dostat sa k bývaniu u ludí, ktorí proste nie sú schopní platiť vysoké komerčné nájmy. Ja neviem ako to bude fungovať, ale možno za to, že ja budem odbremenená od starostí s bytom, dostanem menší nájom a niekto bude moct si dovolit bývať.
Vies, vsetky tie oblúbené statne byty, napr. aj vo Viedni, čo sa vsade ospevuju - uplne vsade platí, ze na to sa skladaju vsetci danoví poplatníci.
V realnom zivote z tovjich daní ide dost penazi na veci, ktore nevyuzivas, mozno nikdy nevyuzijes.
Okrem toho opakujem - stale nepozname koncept toho fungovania.
Síce sa to nedotýka väčšiny bežných vlastníkov bežných nehnuteľností, i tak je ten nápad mimo zdravého rozumu. Otvára možnosti na ďalšiu korupciu v oblasti samospráv, keďže dobre vieme, ako dobré kontakty už teraz pomáhajú určitým privilegovaným. V tomto prípade by veľmi ľahko a veľmi dobre predal nehnuteľnosť ktokoľvek s blízkym kontaktom na samosprávu.
Rovnako sa mi nepáči myšlienka, že star si zasa dopraje ďalšie možnosti, ako korigovať, ovplyvňovať podnikateľské prostredie. Nech si vlastník s legálne nadobudnutou nehnuteľnosťou nakladá ako chce v rámci zákona. Takéto povinné predkupné právo je zásahom do jeho práv. Hovoríme tu už o nehnuteľnostiach so 6 bytmi. To nie si sídliskové paneláky a ani mrakodrapy.
Ďalšie body programu už radšej vôbec nebudem komentovať. Progresivitu a slobodu si predstavujem úplne inak.
@zmrzlinka2021, prosím ta, skus mi dat jeden príklad, kde štát nieco spravuje lepšie a za menej peňazí ako by to robil súkromný vlastník. Aspoň jeden. Lebo mne schádzajú na um len "projekty", kde štát predstiera spravovanie, kde výhody pre jedného nechá zaplatiť nevýhodami pre všetkých. Alebo inak: som hlboko presvedčená, ze "bytová agentúra" by síce ponukla par lacných bytov, ale za jej agendu zaplatí "štát" (čiže my všetci) toľko, ze by sme tým par ludom, co lacno bývajú mohli spokojne platiť Penhousy v New Yorku a ešte by sme ušetrili. Toto sa netýka len PS. Toto sa tyka ľubovoľnej štátnej inštitúcie v ľubovoľnej krajine.
@katka700 ja chcem prenajimat cez agenturu. Agentura ti zabezpeci stale najomnikov, plati drobne opravy, riesi problemy, pripadne pri havarii zabezpeci opravu cez svojich technikov a len ti to vyfakturuje, ty nemusis o druhej v noci zhanat poruchovu sluzbu. A aj v pripade ze napriklad dva mesiace tam nikoho nemas, lebo nenajdu, stale dostanes mesacne peniaze podla zmluvu. Ty nemas ziadne statosti za to, ze mas mozno o 15-20% nizsi prijem akoby si prenajimala sama.
@katka700 a samozrejme take sluzby prenajmu cez tretiu stranu uz existuju, vacsinou to zastresuju realitky, ale aj napriklad RentHub to robi.
@zmrzlinka2021 ano, aj take agentury uz existuju a netreba k tomu ps
@tramtada31 typicke pre ps
Celkom tomu nechápem. Podľa mňa by stačilo že napríklad obce/mestá by mali napríklad v ponuke inzertovane nehnuteľnosti skôr napríklad o týždeň a ak chcú môžu kúpiť. Tá trhová cena no neviem, keby sa to týkalo bežných bytov je moja vec napríklad ak mám 2 byty a predaj toho jedného ma nesúri a poviem si že napríklad v tej lokalite je málo dvojizbových bytov a budem čakať aj rok na "hlupeho čo kúpi" ak nadhodnotím cenu aj o 30 percent napriklad. Môj majetok, moja vec za koľko ho ponúknem.

Pozrela som link čo pridala viesta a vidím že tam majú aj ďalšie veci - mestské nájomné agentúry čo budú prenajímať byty v súkromnom vlastníctve. Nechápem veď ľudia čo vlastnia investičné byty ich prenajímajú sami a nepotrebujú na to nejakú agentúru zruta verejnych financií. Alebo strana naznačuje že plánuje vyvlastňovanie - ako inak chcú vlastníkov nehnuteľnosti donútiť aby svoje byty 'prenajali' cez tú agentúru?
V ich programe je všetko veľmi neurčité a umožní im to po voľbách robit čo budú chcieť a tvrdiť že je to v súlade s programom.