Vývoz odpadu raz za mesiac: Riešenia a úvahy
Kto má takúto frekvenciu v obci alebo bude mať od Nového Roka? Ako to budete riešiť alebo riešite? Už teraz mám plný dvor košov (na plast, na sklo, na papier, kompostér, na zmiešaný odpad) a to budem musieť mať 2 koše 120l alebo kúpiť veľký 240l na vlastné náklady. A najhoršie, že neviem si predstaviť že v teplých mesiacoch bude odpad v koši smrdieť mesiac, však to bude smrad na celej dedine a nebude sa dať ani vetrať. Je toto normálne v 21 storočí?
No pardon … že vývoz smetí raz za mesiac / či tri?! Neverím ani jednému prispievateľovi, že mu to stačí.
@malasandrika a comu neveris? Na dedinach uplna normalka uz roky. Ved takmer vsetko sa da vyseparovat, takmer vsetky obaly z potravin su plastove, sklenene alebo kovove. Vsetky supky zo zeleniny a ovocia idu do kompostu a papier sa separuje tiez. Toho zmiesaneho odpadu ostane minimum. Neviem co je na tom take neuveritelne. Asi spravne neseparujes...
@nelca84 nežijem na dedine, takže na to odkázaná nie som …
Ale osobne som rada za moje bratislavské OLO, kde nemusím tŕpnuť, či budem papier či plasty musieť odniesť k rodičom, lebo mi nestačí kontajner a vynášajú mi ho o mesiac
@malasandrika a mas pocit, ze my trpneme? Prepac, ale mas dost povrchny pristup... ved ide aj o tvoje zivotne prostredie.
@nelca84 Váš odpad končí na skládke či v spaľovni? So mnou o životnom prostredí diskutovať nemusíš
@nelca84 inak život na dedine :D :D Ja chodím k našim a ten smrad v dedine je neuveriteľný, ľudia šetria na smetiach tak, že ich hádžu do pece :D win win. majú z toho teplo a platia menej :D
@procrastique tak ja neviem aka mentalita je na dedine kde ziju tvoji rodicia, ale toto spravanie by som v ziadnom pripade nepovazovala za standard. To napadne len chorej hlave. A snad ti ludia nekuria aj v lete aby palili smeti? 🙈
Máme každe dva týždne ak by to urobili raz za mesiac ta asi začnem všetko páliť na dvore. To naozaj kde sme?
My sme tiež preplnený všade plasty, papier. Človek sa snaží separovať, 1100l nádoby všetky zrušili, len bytovkárom nechali ale tam je každý mesiac taký bordel, že ak by som aj niečo väčšie chcela vyniesť nie je šanca. A to nehovorím o tých fotkách ktoré by vznikli že som sa opovážila tam ničo vyhodiť.
Plasty raz do mesiaca, už po 2 týždňoch nemám kde čo dávať. Takže zase sáčky všade. Papier ak vynášajú 4x do roka.
Platíme o pár eur menej ako v meste.
Nerobí mi problém zaplatiť viac ale nech mám pokoj nie ešte aj toto riešiť, a sú ešte aj taký čo na just kôš nevynesú lebo som ho vysunula o 5cm menej ako by sa im páčilo a potom ich naháňam po všetkých čertoch.
@nelca84 kúria aj v lete, pre zmenu aby zohriali vodu v bojleroch. Chodíme bežne po oravských dedinách a garantujem ti, že je to v každej.
Prípadne to evidujem aj v okolí Žiliny v dedinách :D
@3petka presne. Aj tu v meste som včera ráno
obchádzala 5 áut smetiarskych, však 1.1 nerobili tak museli ráno nastúpiť hoci tam boli určite aj medzi sviatkami. A u nás v dedinách mali prísť 31.12 a prídu až dnes, však dedinčania počkajú, nech sa aj udusia v odpadkoch alebo nech ich zožerú potkany. Veľkoobjemový kontajner dávajú 2 krát ročne, naposledy v pondelok pracovný deň od ôsmej do 15tej takže pracujúci mali smolu, o 15tej ho odviezli. Konáre, stromčeky žiadne koše, ale miesto na ne za dedinou, ak nemáš traktor máš smolu a nemáš ako to tam dopraviť.
@procrastique tiez mam take skusenosti, najma starsi ludia. A ako keby naschval :D nepomoze ani dohovarat.
@simca06022011 tak tak :D
autorka, tak ale zase nejak si treba poradit aj sam.. nerobit tolko odpadu, ak naozaj je to malo a zhodnete sa aj viaceri v dedine = staci ist na obec, podat podnet, riesit na "zhromazdeni", ktore obec mava bezne.
na konare mame stiepkovac = zlikvidujem vsetko do posledneho kusu...
My mame “našťastie” zberný dvor hneď za chrbtom. Ale berú len nábytok a zeleň. No majú tiež otvorené len 2 dni v týždni. Takze buď si budem plánovať kedy budem robiť na záhrade alebo mi to tu bude 3 dni kvasit a až potom môžem vyniesť.
@procrastique inak k tvojej skodoradosti, je ti jasne, ze tie spaliny neostavaju iba v tej dedine a nakoniec to dychame vsetci... okrem BA, tam dychate vylucne cisty horsky vzduch
@nelca84 ja sa pobavujem na hlúposti tých čo šetria tých pár euriniek a nadrbú to do pece :D a zároveň sa pobavujem na tých intelektuáloch, ktorí si mysleli, že týmto "vážením odpadu" pomôžu životnému prostrediu :D
Ešte ti viem povedať príbeh aj zo Žiliny :D Žilina s týmto konceptom prišla od 1.1. Včera som bola so psom vonku v lesíku kam chodíme roky. (pár metrov od rádových domov, v nich nemajú pec na kúrenie kúri sa tam len plynom ) a už včera tam boli vykydnuté odpadky :D
@procrastique no neviem ci by som sa na tom az tak bavila, kedze to tak ci tak potom dychame vsetci...
Keby ludia naozaj poctivo separovali, tak by zistili, ze toho zmiesaneho odpadu je fakt malicko a je problem naplnit jednu nadobu za mesiac. Mozno kde su male deti a maju vela plienok tak to este pochopim, ze im to mozno nestaci, ale u ostatnych je to praobycajny "mamvpicizmus" a lahostajnost, ci dokonca "hrdinstvo" ako vybabrali so systemom... 🤦♀️
@nelca84 Len si uvedom, že to nie len odpad z kuchyne čo ide do zmiešaného. Napríklad po zime ak vyhodíš dvoje vysoké topánky dospelácke, lebo sú rozpadnuté to máš toho 120 litrového koša hned polku pomaly plnú... Nikdy nemám kôš nejako ťažký, ale plný je, proste stačia objemnejšie veci. A teda 13km na zberný dvor a 13km naspäť teda 26 km nebudem robiť kvôli dvom párom topánok, kto mi zaplatí benzín a čas?
@procrastique a potom plač ak vyhoria, lebo sa im chytia horieť sadze...
@malasandrika najlepsie je ked neveri niekto kto nemal ani len realnu moznost si to skusit. A autorka tiez, ak mate kos plny neseparujete tak ako sa da a treba. Je to iba bohapusta lenivost a nemas sa co stazovat ked zacnes separovat nebudes mat problem. Sme piati, mame plne HO deti su uz velke nemaju uz druziny cize po skole rovno domov, prazdniny doma. Mame komunal raz mesacne, plasty dva krat mesacne, papier raz mesacne. kuchynsky tyzdenne a bio v sezone kazde dva tyzdne, v zime nevyvazaju. Plus nosime sklo do stojisk. Ten zmesovy odpad mame poloprazdny, niekedy tam je jeden sacik smeti. Ziaden problem, ziadne zapachanie, fungujeme tak uz dva roky ideme treti, vo svojom okoli mam dalsie tri rodiny co presli na vyvoz raz do mesiaca, je tam rodina co ma 5 clenov, rodina co maju dve male deti ktore maju plienky, ani jedna nema smetiak plny, dokonca rodina so 7 detmi cize realne 9 ludi maju vyvazanie raz za dva tyzdne nemaju vyvoz tyzdenne. Niekde robite chybu.
Este doplnim ze obec robi dva krat do roka zber nadrozmerneho odpadu, zber textilu od brany a v obci funguje obchod bez penazi. Zmesovy odpad sa da skutocne eliminovat na minimum.
inak pokial viem, oblecenie/obuv sa tiez ma recyklovat, to neviem ci sa hadze do komunalu. Popravde ak potrebujem, normalne oblecenie nahadzem do jedneho vreca, obuv do druheho a ide to do humany a nie, ak nebodaj sa mi obajvia jedny rozpadnute tenisky a hodim ich do kosa, nevidim to v smetiaku vobec. neviem ci uz poriesili teda to recyklovanie textilu.. niekde to minuly rok spominali 🙂
My sme 2+2 malé deti, vyvážajú každé 2 týždne a mame tak asi na tretinu zaplnený kontajner. Čiže ta frekvencia by mi nevadila, skoro všetko vyseparujeme a v kontajneri máme hlavne plienky. Co by mi ale vadilo by bol tiež smrad hlavne v lete.
Textil sa hádže to humana kontajnerov, oni riešia likvidáciu aj starého oblecenia a raz za rok zvládnu aj dva páry topánok. Treba vedieť separovať.

komunál vyvážajú raz za mesiac. od nového roka nám smetné nádoby vážia, včera som dávala nádobu pred dom a ledva polovica nádoby bola plná.
a to nás býva 6...
všetko separujeme .
najviac je plastov - vyvážajú každý mesiac a máme 2 žlté vrecia
papier berú raz za 3 mesiace - máme 3 vrecia
kuchynský odpad dávame sliepkam, ešte aj sused im hádže...
týmto vážením neurobili dobre, ľudia budú smeti, odpad hádzať kde kade po garádach...