Vyžijeme z rodičovskej a jedného platu?
Ahojte, som vysokoškoláčka a neplánovane som otehotnela, myslite že sa dá vyžiť z priateľovych 600eur a z môjho rodičovského príspevku, keď som ešte nepracovala?
Podla mne s byvanim u rodicov, je ten prijem necelych 900€ uplne v pohode na prezitie a odkladanie na spolocnu buducnost. Zalezi od narokov kazdej osoby. Ak potrebujes mat dieta oblecene v Elodie Details, ci ako sa to vola 😂 od hlavy po paty, ty sama chodit kazdu chvilu na vlasy a ku kadernicke, tak nevyzijete 🙂 ja napr.som sa rozhodla zit aspon trosku ekologickejsie, recyklujem, co sa da, nakupujem najradsej od lokalnych vyrobcov a zistila som, se fakt vieme vyzit z mala a to sa stravujeme aj obliekame kvalitne. Na osobny rozvoj aj na konicky mame tiez vydaje, nesedime len doma a stale je to ok.
Po vacsine vasich hnusnych, ustipacnych a osvietenych prispevkoch, by ma ani neprekvapilo, keby sa tu zakladatelka neukazala. Dufam, ze ked jej davate tieto kazne o tom ako sa nechranila, aky bude mat skazeny zivot atd. atd., vy zijete skvele dokonale zivoty, a vsetko vam vychadza podla planov. Po 3r moze ist v pohode do prace, moze dokoncit skolu kym bude na materskej a moze mat krasny zivot. Ak ma dobru buducu svokru este moze mat aj pomoc v rodine. A penazie maju, o dieta sa starat zjavne chcu - ale vy dolezite ako mrkvy v polici, na nu hned utocite. Keby tu prisla, ako to dieta nechce, tak zacnete vypisovat aka je nezodpovedna chudera, ktora ide vrazdit dita. Ja vas fakt niekedy nechapem. Hlavne ze Slovensko je srdecny narod - ha ha ... si tu precitam tuto diskusiu a musim sa zasmiat. Dokazete podporit cloveka na 1*
jasné že to dáte...tak ako väčšina z nás ....
Tak my sme s mužom zažili podobnú situáciu. Otehotnela som pred bakalárku. Mala som 22r. Príjem podobný. Až na to ze rodiča bol menší ako teraz. Popri synovi som dokončila výšku. Bývali sme u mojej mamky. Keď mal syn necelé dva roky kúpili sme byť. Horko ťažko s odetý o ušami ale stíhali sme platiť všetko. Prvé roky boli po skromnejšie ale ako som skončila výšku syn nastúpil do školky a ja do prace. Všetko sa dá zvládnuť. A neľutujem. Boli iné plány vtedy... Ako sa zoberieme, zarobíme, poriesime bývanie... Potom deti.. 😂 Haha dopdlo to inak ale neľutujem. Držím vám palce.
@emisko555 no budeš to mať ťažké , ale dá sa to . Ja som presne túto cestu absolvovala tiež pred 25 rokmi a to ešte mi manžel odišiel na vojnu , čiže som žila rok len na sociálnych dávkach ako rodičovský + prídavky + podpora od vojska a raz myslím polročne mi úrad práce poslal nejakú mimoriadnu finančnú výpomoc . Bývala som u mojej babky ktorej som dávala 400 korún mesačne ( rok 1996 ) , stravovala som sa osobitne vo svojej kuchyni. , našťastie rodičia mi plne financovali školu , teda cesta tam a späť , skriptá , ubytovanie. Musím priznať že bolo všelijako , aj boli dni kedy som jedla jablká zo zahrady alebo suchý chleba s džemom . Ale zvládli sme to , doštudovala som , zamestnala som sa v tej dobe aj pri vysokej nezamestnanosti bez problémov.
@zooeynka my sme dieťa neplanovali chvela som v klide študovať tiež som nepracovala.
No budete musiet kazde jedno euro obracat 3 krat v ruke
@lenuliatko84 ale co by obracali? 😂 my sme 4-clenna rodina a teda z 900 by sme v pohode vyzili, ked ratas len stravu a energie. Este by som aj usetrila.
Finančne prežijete v pohode. 600 EUR výplata, 280 EUR rodičák, 70 EUR daňový bonus a prídavok na dieťa. Na druhej strane 0 EUR hypotéka, 0 za nájom, 0 energie a fond opráv, 0 leasing...
Veľa slovenských rodín musí vyžiť z jednej mzdy a 1 rodičáku, pričom majú 2 aj 3 deti a zároveň vysoké výdavky na bývanie, ktoré Vám odpadnú. Akurát si priprav pevné nervy, lebo keďže budete u svokrovcov, budete v ich a nie vo svojom, tak platia ich pravidlá.
Je suoer,ze si sa zachovala ako zena a babo si nechas. Jasne da sa bez problemov, nemusite platit najom,hypo,lizing, ostane vam skoro tisicka strava, cestovne a naklady na mimino, este by som vedela aj200 e veselo usetrit, moj muz lepsie zarobi ale ked zaplatime hypo,stavebku,energie, ostane nam akurat rodicak moj a je to o hubu vyjst na stravu a potreby baba, vyhoda byvanie u rodicov, vnucatku urcite dopraju selico,aj vam pomozu iste s varenim atd. My sme na vsetko len dvaja od nikoho nic a teda sa nedtazujem,ja som s tym ratala, a vyhoda bude ti mat aj mimino kto postrazit...nemusis riesit kams babom,ked pojdes k doktorom ty a kto ho povaruje,moj si brava dovolenku vtedy....a nikde neni napisane,ze tam ostanete vecne..drzim palcr
Zvládnete to...bábätko je najdôležitejšie...aj ja som hneď po vs otehotnela muž mal nástupný plat 450e naraz sme vs končili...rok a pol sme bývali u našich....všetko sa dá.......a teraz sa máme úplne super 🙃
Urcite ano a zvlast,ak byvate u rodicov.
@extempore stavalo sa to vzdy a aj sa to bude stavat,ci sa ti to paci alebo nie. Kolko takych otehotnelo a krasne si vybudovali zazemie. Moj bratranec sa v 20 "musel" zenit a dnes si krasne ziju,casom postavili dom a maju aj dalsie deti. Kolko spoluziacok som mala na vyske,ktore mali deti. Vtedy sme sa na ne pozerali cudne,ale dnes by som s nimi menila. Nie vzdy sa vsetko da naplanovat a mozes si davat pozor a stane sa. Netreba sa pohorsovat nad vsetkym a hadzat vsetkych do jedneho vreca.
@taskataska nevsimla som si ze nebyvaju sami.divne v dnesnej dome vyuzivat mamahotel
@lindusss2016 by ma zaujimalo co jete, a ci byvate sami?
@majkeel ty kokso to je strasne,ze ak vas budu zivit dalej rodicia.dnesna mladez by asi skapala keby mala platit hypoteku a zit sama bez rodicovskej pomoci.
@emisko555 My sme cakali kym dokoncime skolu,postavime dom atd. A teraz sa uz styri roky marne snazime o dieta. Kludne by som to vsetko za babatko vymenila. Nie je to idealna situacia,ale urcite takto nebudete zit sami. Ked nemusite platit najom,tak vyjdete v pohode. Prinajhorsom sa trocha uskromnite. Teraz si uzivajte a teste sa na prcka 🙂
@lenuliatko84 ja byvam sama od mojich 20 rokov, v zivote sme nezili u nikoho, ja rodicov uz vobec nemam a svokra zije 500 km od nas. Takze nemusis mat o mna obavy. Ja som napisala, ze 900€ im bohate vystaci, kedze nebudu mat naklady na byvsnie. Nie, ze ja ich nemam. Jeme podla mna normalne, podla mnohych ludi mozno normalne nie. Ja sa snazim stravovat zdravo, kladiem doraz na kvalitnu stravu, takze ziadne supermarketove znacky u nas nehrozia. Jeme napr.menej masa ako bezna domacnost. Vobec nekupujem udeniny (teda nie ze vobec, ale mozno 2x rocne sa u nas nieco vyskytne pre pochutenie). Jeme vela ovocia a zeleniny, sme z juzneho slovenska, tu uz teraz nakupim domacu zeleninu za lepsi peniaz ako z obchodu. Ale celu zimu som bola tiez odkazanana drahu zeleninu v obchode, kedze ja tie spanielske umeliny nekupujem. Co sa tyka ovocia tiez davam prednost jablkam pred roznym exotickym ovocim, nevravim, ze nekupim, ale mozno nie tolko ako je bezne, neviem. Neviem ti to ozaj vysvetlit, kupujem vela vyrobkov v bio kvalite, kvalitne oleje, naozaj ziadne lidl syry alebo co. Mliecne vyrobky kupujem vacsinou farmfoods a pecivo tiez kvalitne od miestneho pekara, cize aj drahsie ako v obchode a stale proste neminame na stravu vela. Ked setrim, zmestime sa do 70€ tyzdenne, ked zijeme bezne, tak 100€. Manzel ma obedy v praci, ale ja varim kazdy den. Ja neviem, v com to je, ze vacsinou rodiny minaju viac a pritom ani nekupuju kvalitnu stravu. Ja ale napr. robim male nakupy aj kazdy den a u nas sa fakt ze nic nevyhadzuje. To je uplne vynimocne, ked ja vyhodim nieco za 1€
@lenuliatko84 vies, nie kazdy, kto vie hospodarit s peniazmi, musi zit u rodicov. Neviem, co si si ty predstavovala, ked som napisala, ze pri prijme 900€ obracat kazde euro urcite nebudu. Ale mne mama zomrela, ked som mala 10, otec po velmi tazkej chorobe, kedy som ho sama dochovala a bola som s nim vyse pol roka doma, kedze fungovat sam nevedel a nas stat mi nepriznal ani euro na jeho opateru, napriek tomu, ze za cely svoj zivot nebol nezamestnany. A predstav si, zili sme dvaja z jeho dochodku 440€ (aj ked uznavam, ze on uz mal naklady len na lieky), ale z tychto penazi sme museli platit energie, stravu, lieky, cesty k dr, co sme mali hore dolu 40 km, takze benzin. A vyzili sme. Teraz som uz vyse 4 rokov doma, kedze mam 2 male deti a zijeme prevazne len z jedneho platu a rodicaku, ja som sice pred koronou mala celkom pekny prijem, ale teraz sedim doma a nemam ani korunu navyse. Manzel nema zlu pracu, ale ked nastupoval, tiez mal podobny plat ako autorkin priatel a stale sme vyzili bez pomoci. A to nie sme ziadne socky, zili sme x rokov aj v zahranici, zarabali sme dost vela. Aj na slovensku sme mali krasny prijem, kym sme robili dvaja, takze to nie je o tom, ze nepozname nic viac. Je to o tom, naucit sa hrat s kartami, ktore ti zivot rozda. Zatial som zvladla vsetky zivotne situacie a to fakt boli aj tazke casy.
Za takmer 900 eur bez nakladov na byvanie vyzit musite aj keby ste nechceli. Najvacsie naklady su u vacsiny hypoteky a energie+bytove druzstvo. Vam ostane len strava a ostatne mozete setrit, jeden mesiac sa vzdate toho, druhy ineho a v pohode.
@lindusss2016 myslela som to ta ze ked jedna mlada rodina zije sama a plati úver a vsetky naklady sama bez pomoci rodicov,tak je 900€ malo.zijeme v state kde je naozaj drahe.a napisala som nazor ze ked ma clovek nejaky standard tak mu 900 €nestaci
@lindusss2016 ja nakupukem len zdravu stravu,u nas nic nezdrave nenajdes,ale ide o moj standard.dovolenky,vikendy niekde mimo domova
@lenuliatko84 no ved ja som jasne napisala, ze 900, ak nemusia platit hypo alebo najom. A dovolenky a vikendy mimo domova su tvoj standsrd mozno, ale nie je to potrebne k zivotu, ak nemas peniaze nazvys 🙂 cize medzi "mat na dovolenky" a "obracat kazde euro" je dost velky rozdiel. Nikde som nepisala, ze z 900 € si budu vyskakovat, ale ani obracat. Neviem, ake stare deti mas ty, ale ja som s babatkami na dovolenky ani na vikendy nechodila (stale nejak nechodime, nakolko mam syna po operacii mocaku, takze u nas napr.kupanie je uplne tabu, na lyzovacky su este mali). Boli sme samozrejme aj s malymi detmi, ale urcite nie kazdy vikend, to by som sa psychicky zrutila 😂. No v kazdom pripade z 900€ u rodicov si budu vediet aj na tu dovolenku odkladat a na vikendy s babatkom sa im podla mna nebude chciet chodit.
@lindusss2016 kazda rodina hospodari s tym co ma
@lenuliatko84 no ved samozrejme. Ale 900€ na zakladne potreby (mimo byvania) bohate pre dvoch dospelych staci, aj keby mala kupovat UM 🙂 takze to urcite nie je obracanie kazdeho €

@luccija rodičak je 270€ ak nikde nerobila.