icon

Zabúdame správne skloňovať slovné spojenia?

21. jan 2024

Vsimli ste si tiez? Casto tu citam tieto alebo podobne, preco to uzivatelky nesklonuju?

Bola som na ockovanie u doktorky/ ma byt: na ockovani
Bola som na nakup/ma byt: na nakupe
Bola som na vysetrenie s dietatom/ ma byt na vysetreni
Atd.

matkahelka
21. jan 2024

"profakoch" je na vychode to iste ako "kekse a kratase" na zapade. Ved aj v novinovych clankoch je bezne "Sone Valentovej..." namiesto Soni. Na vychode by nikto nenapisal Sone, na zapade nikto profakoch. V okoli Nitry je bezne "ideme pri more". Aj baby tu na koni v chorvatskej skupine to bezne pouzivaju. To su tie regionalne "uchylky".

huginko
21. jan 2024

@prasiatko30 isto Liptáci nepovedia dva piva,dva piva

prasiatko30
21. jan 2024

@huginko ako myslis

huginko
21. jan 2024

@prasiatko30 však bývam na Liptove, dve piva

prasiatko30
21. jan 2024

@huginko ja to tam tiez poznam a pocula somdlhu dobu dva piva, ale tak mozeme sa handrkovat zo 20 stran, ale v podstate nemam na to chut - takze, ako myslis

diablikovci
21. jan 2024

@17alexis A mne sa páči ked niekto povie, že stojí to 20 evry 😂😂, 100 evry 🙂

babulkomale
21. jan 2024

@prasiatko30 dva piva poznam z Kosic 😃

diablikovci
21. jan 2024

@huginko To mi nejde ani na jazyk, že dve piva klasika dva piva 🙂

babulkomale
21. jan 2024

A "keby môžem" namiesto "keby som mohla" tomu nasadilo korunu 😃

mikadooo
21. jan 2024

Všimla som si tu kadečo. Neriešim. Ľudia tu hľadajú rady, tak sa snažím poradiť a nie riešiť ich slovenčinu. Žiadne prečiny proti slovenčine mi netrhajú žily. Keďže neviem, či pisateľ nie je nejaký dis -, alebo človek, ktorý v bežnom živote slovenčinu nepoužíva, alebo nejaký cudzinec, či proste niekto, komu na tom nezáleží. Vždy sa na tom akurát pobavím, že poradili trt, ale hlavne že gramatiku opravili a autorka im akurát tak v duchu vystrčí fakera (je to spisovné?😱😱😱)

autor
21. jan 2024

@naja94 ja si skor myslim, ze si myslia, ze je to taky isty tvar ako ked napiseme:
Ideme na vysetrenie = Bola som na vysetrenie.
Isla som na nakup = Bola som na nakup.
Asi to je skutocne nejaka regionalna specialita. Len nevieme odkial.

ysseba
21. jan 2024

@17alexis Veru, tiež mám pocit, že ľuďom sa nechce premýšľať. Je jednoduchšie niekoho sa opýtať. A počkaj, bude horšie keď ľudia začnú viac používať umelú inteligenciu. To nastane úplne zamrznutie ľudského rozmýšľania 😀

egonsk
21. jan 2024

vela ludi asi pouziva mobil a prediktivne pisanie, takze vysledok je niekedy akoby to pisal madar. Druhou pricinou je stale vyraznejsie podvedome masirovanie anglictinou, co je bezpohlavny jazyk a tym aj nasledovne stracanie vlastnej identity. O par rokov mozno nas jazyk zanikne, alebo sa stane minoritnym, kedze k tomu mame vyrazne nasliapnute. Snad sa toho uz nedozijem.

mandzula
21. jan 2024

@prasiatko30 equivalent?

prasiatko30
21. jan 2024

@mandzula yeah - nie som hovorca ministerstva😂😂

ankare
21. jan 2024

@lukbe Toto aj ja vravím. 🫣

stanulienkat
21. jan 2024

Keby mam...keby viem.. idem vonku....som von....spaleň....idem do babky...do dochtora....zrobim...popratam...idem kus von....

luccija
21. jan 2024

Ešte tu na webe mi to nevadí, ale aby v televízii moderátor povedal je tu kopec príležitosti a iné hlúpe slová je nonsens.na Markíze sa to deje pravidelne.A potom mi vadí používanie anglických slov to ako, keď Maďar hovorí slovenský pol vety čo si nevie spomenúť povie maďarsky.

luccija
21. jan 2024

@stanulienkat moja babka používala je to vo fioku/ komode mala veľa takých špeciálnych slov

stanulienkat
21. jan 2024

@luccija aj ja to od babky poznám, ešte aj frištuk, pudelár... a podobne. Inak myslím, že horšie ako Markíza je Jojka, čo sa slovenčiny týka, maju tam najhorších moderátorov. Tam sú snáď všetci z východu. Keď v správach majú gramatické chyby ešte aj v titulkoch a keď moderátor povie, že idem tu...prisiel som tu...som von... Na moderátorov to je neskutočná hanba, ti by mali najlepší ovládať slovenčinu.

autor
21. jan 2024

@luccija mne ten kopec prilezitosti usi tak netrha, ako ked niekto napise "kus" vela prilezitosti.
Kus som sa ponahlala, kus mi to prihorelo, same kus kus kus, hned mi napadne kniha Kus cukru od Petra Jilemnickeho. Jednoducho slovo kus niekto pouziva na mieru, kde sa ma pouzit slovo trocha, troska atd.

cakanka22
21. jan 2024

Nie kus ale DAKUS u nás na vychodze 😄😄

autor
21. jan 2024

@cakanka22 to poviete ze dal by som si dakus kolaca? Alebo chyba mi dakus muky?

natall113
21. jan 2024

Neznášam to a trhá mi to uši, poznám osobu ktorá nepoužíva predložku, ideme obchodu bola som doktora
No ide má roztrhať

maribell
21. jan 2024

@hiddenobject toto presne aj mne dvíha obočie a ešte po upozornení mi veľa ľudí povedalo, že euro sa predsa neskloňuje 😅😅. Ale na moju ďalšiu otázku, či teda hovoria "mám dve euro, alebo stojí to tri euro" už akosi nemajú odpoveď 😅. V týchto prípadoch je asi výnimka a tam sa euro skloňuje 🫣.

cakanka22
21. jan 2024

Anoooo 🥳 dakus čokolady abo dakus chľeba 😄

falcogirl
21. jan 2024

"V plnýCH obchodoV mi nie je dobre."
"Varila som obed v troCH hrncoV."
Ja si začínam všímať čoraz viac takéhoto dogabaného skloňovania, ktoré ma aktuálne irituje najviac. 🤨

autor
21. jan 2024

@cakanka22 no ale co to znamena? Trocha alebo kusok?

zmrzlinka8
21. jan 2024

mne čo najviac vadí, je výraz "budem sa sústrediť", by som vraždila, jak mi to vadí 😀
veď má byť sústredím sa (raz) alebo opakovane budem sa sústreďovať.
aj na verejnosti to počujem a strašne mi to vadí

autor
21. jan 2024

@zmrzlinka8 no to je ako nas synacik ide mat rocik🙉 miesto bude mat rocik