icon

Zabúdame správne skloňovať slovné spojenia?

21. jan 2024

Vsimli ste si tiez? Casto tu citam tieto alebo podobne, preco to uzivatelky nesklonuju?

Bola som na ockovanie u doktorky/ ma byt: na ockovani
Bola som na nakup/ma byt: na nakupe
Bola som na vysetrenie s dietatom/ ma byt na vysetreni
Atd.

Strana
z3
zmrzlinka8
21. jan 2024

dakus = trochu, na východe

andreatytler
21. jan 2024

Tebe sa to nezda morda, lebo si sa to naucila ked si mala 3 roky a to si ani nevedela ze si sa to ucila, ale ked sa to ma naucit cudzinec, tak je to prisera. Ved ked sa clovek len tak zamysli ze jedno slovo ma 7-8 dalsich koncovkek (ak pocitam aj mnozne cislo slova) len podla toho s akou predlozkou sa to pozije. A aby clovek vedel aku koncovku pouzit, najskor sa musi naucit aky vzor je to ktore slovo (tych vzorov je 12!!!). A aby vedel vzor, tak najskor sa musi naucit aky rod je to ktore slovo. Ved to je ako za trest.

autor
21. jan 2024

@andreatytler kazdy jazyk ma svoje specifika. To zasa neznamena, ze teraz podme zjednodusovat vsetky jazyky kvoli tomu, aby sa cudzincom lahsie ucili. Tiez sa nejdem ucit cinstinu, lebo mi pripada tazka a nebudem ziadat od rusov, aby zmenili azbuku za nase pismo.

andreatytler
21. jan 2024

Ale ono sa to deje prirodzene ze sa ten jazyk zjednodusuje. Len taka klasicka ukazka ako je strata vykania v anglictine. Kazdy jazyk je dynamicky a meni sa a je dost mozne ze toto sklonovanie vypadne, alebo sa zjednodusi v slovencine. Uz sme stratili 5 pad. Tak vravim ze mozno to ze ludia nespravne sklonuju je prirodzeny vyvoj slovenciny. Ze to smeruje k tomu ze stratime aj dalsie a mne by to teda vobec nevadilo.

autor
22. jan 2024

Ešte mi bije do očí slovo puberta pre označenie pubertálneho dieťaťa. Často tu čítam moja puberta ma dnes nahnevala. Puberta je obdobie, dieťa je pubertiak, adolescent, pubescent, nie?

Strana
z3