icon

Začali ste robiť v tomto období niečo nové?

emm_i
19. jan 2021

Ahojte! 🙂
Neviem, či tu taká diskusia už bola, ale... Čo ste začali robiť počas tohto "koronového" obdobia nové/iné? 😇 Máte nejaké nové výzvy, ktoré by ste si chceli splniť - keď už teda máme aj viac času na seba (našťastie - viac času na seba samých, aj bohužiaľ - o niečo sme aj prišli)?
Hľadám nejakú inšpiráciu (môže to byť čokoľvek, knihy, filmy, nové športy); skrátka niečo, čo ste predtým nerobili a odrazu ste začali. 🙂
Snažím sa aj v tomto období nájsť to dobré, možno sa nejako posunúť, prečítať si niečo na zmenu myslenia, niečo nové skúsiť (a samozrejme sa tak inšpirovať aj od iných). Môžete dať nejaké tipy/myšlienky/nové "rituály", ktoré ste začali robiť atď. 😇

jekaterinabs
20. jan 2021

Začali sme chalupárčiť 😊.
Častejšie varím a pečiem, skúšam nové recepty, ktoré som mala už dávno povystrihované z časopisov, ale nemala som čas ich skúšať. Prvýkrát som na vianočné sviatky piekla 🤗. Predtým sme vianočné pečivo a zákusky pre nedostatok času kupovali.

annamarin
20. jan 2021

Ja som sa zacala viac zaoberat oblecenim. Pozerala som videá na inspiraciu. Aké farby a strihy sa mi páčia aj mi pasujú. Dalej som si posadila par rastliniek, o ktoré sa starám a mam z nich radosť. Väčšinou sa venujem zvieratkám, teda mam na ne viac času. Okrem toho som si rozcitala psychologické knihy, ale zatial som len na druhej. Zacala som tiež riešiť svoje problémy so sebavedomím. Pozeravam videa zaoberajuce sa psychickym zdravým a selflove. Snažím sa aj upravovať si stravu na zdravšiu a študovať si o tom veci. Takže hladam nejake zdravsie receptiky. Tiež som si rozpozerala ešte 2 seriály. Občas rozmýšľam aj nad tým, že začnem cvičiť. No k tomu sa vôbec neviem dokopat. 😂

letfenixa
20. jan 2021

@emm_i podobne ako ostatné mamy, mám síce len jedno dieťa, skolkara, učím online od začiatku a som rada, že udržím domácnosť.

jablkovastrudla
20. jan 2021

Zorganizovala som domacnost. Aj sme sa stahovali tak vsetko preslo kontrolou, vyradili sme hracky, oblecenie, nabytok, ponosili vsetko charity shopu. Zacala som setrit, mam viac ucty pod kontrolou ked sme viac doma, lepsie zorganizovanu domacnost.
Plus som zacala pozerat netflix a pit vino 😂

gilmorka
20. jan 2021

@mirage u nas mi nikto neporadi, nic nepovie, takze pridem domov a som zufala, lebo neviem co. Varit musim aj tak vecer na dalsi den, takze nemozem varit na co mam chut prave teraz, lebo to budem jest na druhy den.
Takto pridem naspeedovana domov lebo hned viem co varit a kupim si veci na tyzden dopredu, aspon co sa da. Mne tym dost citelne odlahlo 😀

any_soj
20. jan 2021

My sme sa s manželom práve zapojili do projektu Exodus 90 - naštartuj telo, nakŕm dušu... Vyjsť z vlastnej pohodlnosti a stretnúť sa s Bohom aj ľuďmi. Manžel má svoju chlapsky verziu a chlapské spoločenstvo s online stretkom raz za týždeň a dvojicu na zdieľanie, ja zas ženskú verziu. My sme väčšinou mamy, plus viaceré sme tehotné, takže niektoré veci sme si individuálne upravili (napríklad ak potrebujem, jem častejšie). Môžem len odporúčať 🙂 pridávam link na info o ženskej verzii. https://efata.sk/zenska-postna-vyzva/

janja2502
20. jan 2021

Ja som začala cvičiť + rýchla chôdza, čítam anglické knihy a naučila som sa robiť si gélové nechty. Ešte keby som sa vedela aj ostrihať 😂

emm_i
autor
20. jan 2021

Ahojte! Ja ešte detičky nemám, ale venujem sa im ako doučovateľka, takže vás aj z časti chápem, čo to obnáša 🙂 Prečítala som si vaše nové aktivity, alebo aj staronové a fakt sa mi to páči, hlavne to s tým online stretnutím (resp. online hodiny, ktoré ste tú spomenuli a s tým súvisiace stretnutia), učením jazykov a čítaním kníh, sebarozvoj, maľovanie atď, no skrátka super.
Tie, ktoré ste začali aj zdravšie variť, odkiaľ čerpáte recepty? Máte nejaké tipy? 🙂 A hlavne varíte pre celú rodinu / partnerov, alebo len pre seba a im zvlášť?

@annamarin môžem sa spýtať, hlavne na tie videá, ktoré fakt stoja za to si pozrieť čo sa týka tej psychológie/sebavedomia? 🙂

A ešte niektoré ste tu spomenuli cvičenie, resp. rýchlochodzu. Chodíte aj samé, či s niekým? 🙂 ja sa totiž veľmi ťažko odhodlávam na prechádzky napr. osamote :D Raz som išla a bolo to super, ale stále mám pocit, že u nás na SK nie je veľmi rozšírené ísť sám (hlavne žena) na prechádzku, ak viete, čo myslím 🙂 Ako ste sa k tomu odhodlali, že chodíte samé? 🙂

annamarin
20. jan 2021

o selflove sledujem:
https://youtube.com/c/LeeorAlexandra
https://youtube.com/channel/UCcttgBAjjDx_llbo31...

psychologické:
https://youtube.com/c/EckhartTolle - o duševnom prebudení
https://youtube.com/c/ThorayaMaronesy - tento kanal je veľmi krásne spracovaný a dojímavý
https://youtube.com/c/DoctorRamani - o narcistickej poruche osobnosti

lifehacky do života:
https://youtube.com/c/ImprovementPillChannel

a dala som sa na femine cestu vďaka:
https://youtube.com/channel/UCx0Qvzk0WkvuXgEdo6...

@emm_i Tieto kanály sledujem najradšej. Na lepšiu psychicku pohodu pomohla hlavne kniha Sila prítomného okamihu. Úplne mi otočila pohľad na život. Ináč všetky tie kanály sú v angličtine. 🙂

natashkaa
20. jan 2021

no naopak my viac času nemáme keďže syn je už rok doma nemajú školu druhý stupeň tak robím poobede navyše učiteľku a ešte aj kuchárku do toho 8mesacna času je oveľa menej ako pretym kto má viac času obdivujem

teleskop
20. jan 2021

objavila som EMDR terapiu a je to fantasticka vec, zacala som doma tancovat pri hudbe sama v izbe ako ked som mala 13 -perfektna vec, bohuzial tanec mi teraz velmi chybal 🙂 objavila som caro whatsupu, cize mam kontakt cez toto medium-aj video s blizkymi, je to mile, zacaqli sme si varit narodne jedla statov...

annamarin
20. jan 2021

@emm_i Inak ešte ma len tak napadlo toto video.

https://www.youtube.com/watch?v=tJ7LdrAqL0Y

Vždy si ho pozerám, keď som smutná zo vztahov. 😄

yukki
20. jan 2021

Ako samozivitelka bez možnosti OCR s dvomi deťmi na distancnom... Nové? No takto, ráno vstať, zakurit, otvoriť zvery, po budiť deti, raňajky, trochu pomôžem s organizáciou vyucka, idem do roboty, cestou nákup, keď sa vrátim, skôr či neskôr, vybalit navariť dozorovat vysvetľovať robiť asistenta keďže je dieťa s hendikepom, druhé tiež nie práve malý zodpovedný študijný typ, popritom kúriť, kus uhrnut bordel, drevo nanosit..... Bach, je večer, padám, koniec dňa. Nové?
Vieš, ty píšeš, že si skôr myslela tie, ktoré majú chuť niečo zmeniť...... Ale skôr by sa hodila formulácia tie, ktorým vďaka korone pribudol voľný čas.... Lebo mnohé ženy jednoducho prešli z jedného pracovného úväzku s deťmi na dva pracovné úväzky rovnako s deťmi

veronikap91
20. jan 2021

Ja som začala vyrábať mydlo, cvičiť jogu (najmä kvoli krceniu sa pri gaucovom Home Office), frajer sa učí fínsky na duolingo

annamarin
20. jan 2021

@yukki Akože už sa tu písalo dosť žien, že majú menej času. Nemyslím, že na toto bola určená táto téma. Takisto ťa autorka určite nechcela nijako uraziť, tak nechápem tieto pripomienky. Uplne by stačilo neodpovedať na otázku.🤷🏻‍♀️

scila
20. jan 2021

@emm_i 😂😂😂 musím sa smiať. Páči sa mi tvoja charakteristika, "pre tie", pre ktoré si vytvorila túto diskusiu. Ak ti to ešte nikto nepovedal, tak toto je fórum pre mamičky, takže asi tak 9 z 10. žien tu sú matky a asi tak 7 (možno aj 8) z 10. má malé deti. A pripomínam, že sú zavreté školy, mnohé škôlky, rodičia majú HO, mnohé z nich sú učitelky, ktoré majú doma malé deti... zjednodušene - väčšina z nás tu nielenže nemá viac času, ale má ho ešte MENEJ ako pred coronou. Takže to čo tu píšeš je pre mnohé unavené a vynervované matky, ktoré si večer otvoria koňa, aby tu našli niečo milé a vtipné, čistá provokácia. Pozerám, že máš 24 rokov - pánečku, ja v tom veku som študovala na VŠ, pritom pracovala, pretancovala a presexovala som celé noci. Mať tak znovu tolko 😂 ...
Aj keď je corona dá sa milión vecí. Choď do najbližšieho útulku alebo OZ čo sa stará o opustené zvieratá a pomôž s venčením, var, peč veď je kopa kníh či receptov na nete, cvič, vezmi si kýblik a choď pozbierať smeti v okolí - to more ľudí, čo sa z nákupných centier presunuli do prírody sa tam často správajú jak blbci, alebo začni vyrábať vtáčie búdky, štrikovať, maľovať, učiť sa taliančinu, bežkovať... je kopec lepších činností ako na fóre pre matky vytáčať matky, ktoré už majú plné zuby kváskovania, šitia rúšok a pod. a túžia po znovuotvorení škôl, škôlok, knižníc, obchodov s obuvou a papiernictiev či ďalších iných inštitúcií. Však baby? 😉

maresama
20. jan 2021

@biene to je pekne, ze si zacala hrat na klaviri, drzim palce, nech ti to dlho vydrzi. Aj u nas pravidelne varenie, je to vyzva...

anega79
20. jan 2021

Kupila som si psa, tak teraz denne aspon na hodinu vypadnem von.

hbabb
20. jan 2021

@mirage áno to je správne. Ja cvičím aj iné partie plus beh a iné cvičenia len mam k tomu akože tie drepy naviac..to mám akože tu novinku v tomto čase covidovom 🙂

tristanka
20. jan 2021

@emm_i ja som začala kurz AJ cez Skype 2x týždenne, cvičím cez fitshaker, manžel začal pravidelne behať, dcéra začala kresliť podľa YouTube.

tristanka
20. jan 2021

Začala som aj piecť koláče, nikdy predtým som nepiekla a ešte sme začali chodiť viac do prírody.

teleskop
21. jan 2021

@scila hm ako som prebrazdila toto forum, nikde som nezistila, ze by toto forum bolo pre mamicky, je to aj pre cakajuce, aj pre snaziace sa, aj pre krsnych rodicov, su to primarne rady o detoch. S tvojo prispevku ide nechutna zatrpknutost, zloba zavist a nestastie z vlastneho zivota...preco ho prenasas na vsetkych citatelov modreho konika?

teleskop
21. jan 2021

a este som si spomenula ze som kazdy den zacala cvicit na brucho a trx mi manzel namontoval na stenu tak aj to (dovod jednoduchy, predtym som kazdy druhy den plavala tak to chyba)

janja2502
21. jan 2021

Ja nechápem, stačilo pridať pár tipov kto čo robí a nie sa tu osočovať. Alebo jednoducho tému ignorovať. Ja mám tie 3 deti, všetci sme doma už od októbra, aj manžel HO, ale nejaký čas pre seba predsa potrebuje každý, hoci aj 15 minút keď dieťa zaspí. 😉

scila
21. jan 2021

@teleskop 😁😁😁 Aj keď je koník pre všetkých (vieme, že občas sa nájde aj nejaký úchyl čo niečo pridá na stenu ), ale keď budeš "brázdiť" dostatočne dlho tak si možno všimneš, že väčšinu tvoria matky s malými deťmi 😉 Tie, čo majú staršie deti sa venujú iným veciam ako čumenie sem. Nehovorím, že všetky, ale VÄČŠINA. Tak klídek, choď si zacvičiť. Ale aby 24 ročná bezdetná písala na koňovi a ešte bola zaskočená s tým, čo jej tu mamy malých detí píšu, tak to je divné, a určite sú stránky, kde nájde lepšiu odozvu 😉

scila
21. jan 2021

@janja2502 ty nechápeš. Ale asi ani autorka nechápe. Pretože tu založila diskusiu, ktorá začínala všeobecne: "keď už máme aj viac času na seba" - tak jej ženy vysvetlili, že nemajú všetky viac času na seba (oslovenie nebolo "niektoré máme" ale "máme". Ale autorka miesto toho, aby si z toho vybrala to čo chce, a ignorovala ostatné (tak ako to ty radíš tým ostatným) pokračuje v ďalšom príspevku... "síce som čakala skôr niečo také, že ste si urobili počas dňa o čosi viac času na seba"...
..."máme možnosť sa viac zahĺbiť do seba"... ako sorry, že sa ozvali aj ženy, ktoré ju chceli vyviesť z omylu. A že neignorovali jej diskusii. Veď ani ona neignorovala ich odpovede, reagujúce na jej popis, z ktorého vyznelo, akoby všetky mali viac času na seba.
Keby začala diskusiu slovami "NIEKTORÉ máme čas" a potom to už v ďalších príspevkoch nerozvádzala, tak mnohé by sa neunúvali sem napísať (ani ja). Ale takto sme proste mali potrebu ju usmerniť, že sú tisíce žien, čo korona - nekorona, nemajú čas na "zahĺbenie sa do seba" . Tak čo na tom nechápeš?

janja2502
21. jan 2021

@scila každá jedna z nás keby chcela, tak si denne pár minút pre seba nájde. Netreba hodiny.

annamarin
21. jan 2021

@scila Keby máš tak málo času jak hovoríš, tak nenapíšeš taketo siahodlhé odstavce o tom, ako veľmi nemáš čas. Toto nikdy nechápem prečo sa do tém zapájajú ti, co k tomu nemaju, čo povedať. A je úplne jedno ako to napísala. Veď ide o pointu. Chcela sa inšpirovať, čo robiť vo voľnom čase. Určite si to aj ty pochopila. Netreba chytať za slovíčka a zbytočne sa rozčuľovať. Život bude hneď krajší.😄

maresama
21. jan 2021

@scila to je pekne, ze mas potrebu druhych usmernovat, ale mala by si zacat od seba.

scila
21. jan 2021

@janja2502 ak mám pár minút voľno, tak volám mame, ktorú som nevidela od novembra, tete, ktorá je sestrička a preto sa nestretávame, sesternici, ktorá robí v domove dôchodcov... ale veď to je jedno. Je doba, kedy ľudia často aj keď majú čas tak nemajú silu nič robiť.