Začali ste robiť v tomto období niečo nové?
Ahojte! 🙂
Neviem, či tu taká diskusia už bola, ale... Čo ste začali robiť počas tohto "koronového" obdobia nové/iné? 😇 Máte nejaké nové výzvy, ktoré by ste si chceli splniť - keď už teda máme aj viac času na seba (našťastie - viac času na seba samých, aj bohužiaľ - o niečo sme aj prišli)?
Hľadám nejakú inšpiráciu (môže to byť čokoľvek, knihy, filmy, nové športy); skrátka niečo, čo ste predtým nerobili a odrazu ste začali. 🙂
Snažím sa aj v tomto období nájsť to dobré, možno sa nejako posunúť, prečítať si niečo na zmenu myslenia, niečo nové skúsiť (a samozrejme sa tak inšpirovať aj od iných). Môžete dať nejaké tipy/myšlienky/nové "rituály", ktoré ste začali robiť atď. 😇
@annamarin treba písať tak, aby si oslovila tých, ktorých osloviť chceš. Keď sa nedokážeš povzniesť nad odpovede, čo ti nesedia. A nie tak, že autorka dvihne tlak uštvaným a unaveným mamám. A tých je v dnešnej dobe určite viac ako tých, čo sedia s úsmevom s vyloženými nohami a rozhodujú sa medzi jogou a pilatesom. A keď na nich vyskočí diskusia, v ktorej ich autorka osloví ako niekoho, kto má viac času, tak sa neni čo čudovať, že ich to nepoteší. Tak sa vyjadria. No a čo? Veď je to diskusia, tak diskutujeme.
Nezmenilo sa.nic. stale zijem rovnako. Praca rodina skola. Na ine cas nemam. Kazdy den som v praci. Okrem vikendu. Takze rezim.je ten isty.
Ja som zistila, ze by som chcela skusit druhu vs... akurat premyslam, ci ma zmysel v 38 zacinat...ci budem schopna niekedy tu skolu na nieco vyuzit. Ci to nebudu roky obety, cas utrhnuty detom, a nakoniec nic z toho 🤷♀️
@taga zalezi, na aku VS chces ist. Ci sa po nej naozaj tomu budes venovat, alebo chces ist len preto, ze ta to bavi. A ked pises, ze nevies, ci ju vyuzijes, asi ani moc nie. Ale ak ano, treba ist do toho. Ked ju skoncis, budes mat pred sebou este viac ako 20 rokov do dochodku a to je viac, ako pracujes teraz. Predpokladam, ak si skoncila vs okolo 23/25 rokov.
@scila ahoj. Nechcela som uraziť žiadne matky s deťmi a pod. Možno som sa zle v úvode otázky vyjadrila, ale myslím, že každý, kto je prihlásený na MK alebo aj na iných fórach si otázku vie prečítať, je dosť inteligentný, aby zvážil, či sa do toho zapojí alebo nie. Pointou tejto diskusie bolo aj to, aby tu aj iné mamy našli niečo zaujímavé, čo by mohli robiť 🙂 Pretože si myslím, že čas pre seba je dôležitý. Určite som nečakala, že sa to tu zvrtne a stane sa toto.
Každý má toho veľa v tomto nečase, ale možno práve aj táto diskusia bola nie ako provokácia, ale skôr uvedomenie si, že stále tu máme niečo pekné - venovať sa niečomu svojmu. A mrzí ma, že to asi nie každý pochopil - a všímam si to často, že ľudia prispejú negatívne a nie vecne ku téme. Myslím, že niekto, kto tu prispel s nápadmi a názormi to nevzal, že niekoho osočujem tým, že som napísala, že máme viac času na seba.
Dnes sa bohužiaľ vytráca čítanie s porozumením a každý má potreby sa vyjadriť aj tam, kde to nie je potrebné. Cieľom fór a diskusii nie je to, za každú cenu sa vyjadriť, ale aj zvážiť a vybrať si, k čomu sa vyjadrím a či je to k téme. Pretože tu bolo cieľom napísať inšpirácie, nápady, myšlienky toho, čo nové/iné robíme/čo chceme skúsiť. Cieľom nebolo písať o tom, že máme málo času a opäť sa sústrediť len na jeho nedostatok. 🙂
Ostatným ďakujem za odpovede, môžete písať aj dalej ak chcete! 🙂 Som rada, že sa venujete niečomu a robíte to rady, niektoré veci som si aj zapísala a pozriem sa na to, znie to zaujímavo. 🙂
@taga myslím si, že aj druhá vysoká je super. Aj keby to nebolo využite v praxi, nič to nemení na tom, že je to možnosť nadobudnúť nové vedomosti a niekam sa posunúť - myslim, že vždy sa nájde niečo, kde nadobudnuté vedomosti využijeme. 🙂 Ja by som do toho išla, ak sú na to vhodné podmienky.
@emm_i jednoducho to nadpolovicnej väčšine matiek muselo prísť ako výsmech toho, čím teraz žijú... Vyše 8%ľudí momentálne nedokáže kvôli korone zaplatiť elektrinu, nemajú už čím kúriť, pretože len do dnešného dňa spálili viac, ako iné roky za celú zimu, osobne poznám samozivitelky, ktoré nemôžu ísť na zivotne dôležité vyšetrenia k odborníkom do krajského mesta, pretože nemajú komu na ten čas nechať deti, večer nepokecame len tak s inými rodičmi, pretože ešte dokončujú s deťmi projekty, hľadajú prekladace, píšu známym ako vyriešiť to a hento do školy .... Musia viackrát denne variť, umývať riad, nosiť drevo, organizovať homeschooling mobilom z roboty, a aj voľný čas ale nie štýlom Šak choď von na dve hodky... a jednoducho ich psychika dostáva zabrať aj z toho dôvodu, že už takmer rok majú doma deti a tie nesmú púšťať von s inými deťmi, nikto ani na chvíľu za deň neprevezme za ne zodpovednosť, ešte aj počas výkonu zamestnania sú v napätí, čo sa deje doma keď deti v rôznom veku sú samé. Rehabilituju s deťmi doma, lebo teraz sa také v nemocniciach nerieši, absolvujú s nimi hudobnú výtvarnú ZUŠ a jednoducho sú tak unavené, vyčerpané z toho všetkého, a večer deti nejdú spať, tie zasa nie sú unavené, leda tak znudene, a ani večer nie je pokoj..... Ok, týmto žije jedna časť žien.
A tá druhá žije tým, že bože fitka zavreté, plaváreň zavretá, k moru si neviem odskočiť, na kávičku s kolegynkami, ani len do toho Polusu shoping nejaký, kokoooos ani zalyžovať, zimák zavretý tiež ....
No a stačilo v úvodnom príspevku to nezovseobecnit v zmysle No, keď už teda teraz v tom koronovom čase MÁME aj viac času na seba....... Možno len jemná formulácia, Baby, ktorým teraz počas korony vzniklo veľa voľného času, aké výzvy bla bla.......
A je skvelé, že ženy začali kvaskovat, učiť sa jazyky, zaplatia si fitnes výzvy....aj že sa navzájom inšpirujú,Len v úvode by bolo bývalo vhodnejšie to adresovať im....
Pre vŕtačky, ani mi tak dlho netrvalo napísať príspevok
dnes som si spomenula na luxusnu vec z tohto obdobia, kedze viac varime rozne medzinarodne jedla, ochutnla som prvy krat divinu a zalubila si ju kedze tie zvierata pocas zivota nie su tyrane..ale objavila som varenie na pqare, manzel mi to kupil pre zdravie, laba rada papem zdravsie veci, a zamiovala som sa do tej chuti, maso, zelenina, rebierka, zemiaky, vsetko tam chuti ako ked idem do luxusnej restauracie, je tam velmi zachovala chut a struktura je strasne dobra...takze z tohto som momentalne nadsena
@teleskop no tak ja pozeram po externom samozrejme, chytilo ma to pred par dnami ako blesk z jasneho neba, lutujem, ze som na to neprisla skor a nevyuzila cas na materskej. Ale neva, lepsie neskor ako nikdy. Na druhej strane, deti su vacsie, skor to ten jeden den vydrzia bez mamy. No a zlakala ma psychologia; jedine, preco trosku vaham, ze cisto psych. sa externe studovat neda a v kombinacii je to uz trosku ine zameranie, co ma az tak nelaka. Ale iste sa tie informacie budu dat vyuzit, aj keby som priamo zostala robit tam, kde som teraz
@taga najskor som myslela ze sa vyajdrujes k vareniu, tak rozmyslam ze ake externe varenie ches robit ..no blondinecka ..😲 ja keby mam cas na studium (toho treba viac ako na konicek( vobec neriesim, ci budem mat uplatnenie, v mojom zivote som vyuzila kazdulinku vec ktoru som dobrovolne studovala...a ked si to zoberiem titul mam uplne v niecom inom ako podnikam, aj manzel a i tak vyuzivame skolu v praktickom zivote. Ja som za studium, dobrovolne, s chutou, a podporujem ta, lebo naozaj mi je niekedy smutno z toho ake prispevky tu citam, ako su ludia na tom intelektualne na Slovensku zle, tak tu vahu vyrovnaj 🙂. Psychologia? no bez debaty, to by som dala aj ja, alebo veterina, alebo pravo...vsetko vyuzitelne a psychologia? V dnesnej dobe? Vyuzijes v svojom zivote ako sol!
Ja som začala piecť oškvarkové pagàče. Mama ma naučila. Teraz sa učím štrúdľu a čakám kedy sa konečne budem môcť vrátiť do práce. Pre pandémiu som v poslednom roku skoro stále doma.
@emm_i to čítanie s porozumením sa v niektorých diskusiách možno vytratilo, ale nieje to tento prípad. Ženy reagovali na to, čo si napísala. Odkiaľ mali vedieť, že si to nenapísala tak, ako si to myslela? Asi budeš mať problém so štylizáciou. Veď si pozri pomer žien, ktoré odpovedali podla teba správne, a ktoré podla teba od veci - ten počet je v postate vyrovnaný. Takže nie že si sa MOŽNO zle vyjadrila, ale URČITE. V mnohých diskusiách sa nájde jeden - dvaja ľudia, čo sa pridajú úplne od veci. Ale vysoký počet podla teba "nevyhovujúcich" odpovedí vzhľadom na pomerne nízky počet zapojených žien, je jasným dôkazom, že chyba nieje v nich, ako sa to tu snažíš otočiť.
Ale ak tak túžiš po inšpirácii tak ti dám radu - proste si pozri "stenu" tu na MK a roluja roluj... je tam kopa šikovných žien. A mnohé sú šikovné a inšpiratívne korona/nekorona
Počas prvej vlny som upratovala. Pustila som sa do špajze, šatníka, topánok, vecí. Pretriedila som fotky, papiere po šuplíkoch. Najlepším kamarátom mi bola fb skupina Nevyhadzujte, darujte 🙂 Teraz v druhej vlne, keď som zistila že tak skoro neskončí, začala som najprv ráno cvičiť pozdrav slnku. Trva to chvilku a efekt je super. Chcela som pridať denne zopár lekcii na Duolingu, ale to mi nevydrzalo, večer už nevládzem. Po mesiaci som vytiahla kucharske knihy a dala som si predsavzatie raz tyzdenne uvarit alebo upiect nieco nove. To mi zatial vychadza. Varím stále, tak skúsam zdrave varianty, napriklad raz do tyzdna som zaradila do jedalnicka rybu 🙂 Vytiahla som odstavovac a raz tyzdenne po velkom nakupe odstavujem. Prečítala som zopár kníh ktore oddychovali neprecitane (aby som nemusela stále pozerať katastrofické správy 😉) a pred zimou som objavila vlnu Alize puffy. Zaujalo ma že sa pletie prstami. Uplietla som deku (vianocny darcek), čiapku a nakrcnik. Navody su na youtube, odporucam🙂 Este mám v pláne niečo namaľovať, mám akrylové farby a sadu platien z Lidla (darcek z minulych vianoc). A ak bude priestor, vyberiem fotky na vyvolanie a doplním do albumu ďalší rok (možno aj viac🙈. Nejaké pošlem starým rodičom, nech majú radosť. Ak sa zdá že je toho veľa, som na HO od oktobra. Snažím sa z bežných činností urobiť výzvu, ako pri varení alebo večer miesto televízie, spestriť si každodennú rutinu.

@maresama A kam sa mám podla teba usmerniť 😂