icon

Začali ste šoférovať, keď ste mali malé deti?

janapeterjana
8. jan 2023

Ahojte maminy. Už dlhšie premýšľam nad jednou vecou: Ako sa konečne dokopať k šoférovaniu. Vodičák mám, robila som si ho ako študentka pred asi 15 rokmi, no odvtedy som si za volant nesadla. Nemala som auto, príležitosť... A postupne prišiel strach. Teraz mám 33 rokov a 2 malé deti. Bolo by fajn jazdiť a uĺahčiť si život. Ale hlava mi zase hovorí - načo chceš jazdiť, veď aj tak by si sa nikde neodvážila ísť s deťmi, lebo by si sa bála, že ich prizabiješ. Začali ste niekto jazdiť, keď ste mali malé deti? Nebáli ste sa ich potom naložiť s vami do auta? Neviem si predstaviť, ako by som to s nimi zvládla, ako by som prekonala ten strach. Momentálne som na tom tak, že si zo šoférovania ani z teórie nepamätám skoro nič.

Strana
z2
arasidka123
9. jan 2023

@janapeterjana určite je to veľké plus a hlavne pri deťoch...vodičák mám asi 7 rokov a deti vozím sama od ich narodenia (4 r. a 3 mesiace) človek nie je závislý na nikom...

vandala
9. jan 2023

@janapeterjana aj ja som zacala prave v tieto dni. Vodicak mam uz nejake 4 roky, parkrat som jazdila,.otehotnela som a uz som nesla. Mame aj druhe dieta, deti nemame kam odlozit a jazdit uz musim - je to nevyhnutnost. Takze ked bolo treba uz vacsie sedacky, kupila som velmi bezpecne, hoci auto je este stare (chystame sa aj to zmenit), deti sme nalozili dozadu, prisli sme na taku opustenu asfaltku, kde nie je ziadna premavka, a tam som sa opat musela ucit uplne zaklady - ktory pedal je ktory, ako nastartovat, preradit, ako brzdit, atd. A uz som bola aj v nasom malom meste, aj u rodicov 25 km daleko. Vsetko v priebehu tyzdna. Vzdy zatial s manzelom vedla mna. Nehovorim, ze bez kiksov, ale nikomu sa nic nestalo, auto tiez zatial bez urazu. Davam si hlavne pozor na take veci ako je bezpecny odstup od auta predo mnou, aby mi to nezdochlo niekde v krizovatke, aby som prudko nevbehla do kruhacu. Uvidime, snad ma cakaju tisice a tisice bezpecnych kilometrov. A to som este pred par dnami tvrdila, ze ja sa to snad nikdy nenaucim, ze su taki ludia, ktori jednoducho to nikdy nezvladnu.

dkethe
9. jan 2023

Vyskusaj.

Pokial ale nebudes perfektna vodicka, a budes sadat za volant so strachom, nejazdi. Ani sama, toboz nie s detmi. Vacsinu nehod sposobia zli ustrachani vodici, lebo zmatkuju.

kallanchoe
9. jan 2023

Mala som cca toľko ako ty,keď som začala šoférovať,tiež s dvoma malými deťmi....jednoducho som musela už,potrebovala som to...k lekárom,do mesta,škola,skolka atď...začala som na automate...to mi veľmi pomohlo...jazdila som najprv s mužom,trasy ktoré som vedela že potrebovať budem....teraz jazdím tiež stále tie isté trasy...sem tam zájdem inde,keď niečo potrebujem....niesom nejaká zdatná šoférka, ale keď musím tak idem...strach veľmi neodpadol ale jazdím...stále na automate...manuál zatiaľ neskusam...svokra začala jazdiť 60tke😉normalne manuál...odsťahovali sme sa z mesta,tak chce vidieť častejšie vnúčatá 🤷...pochopila,že jej nemôžme robiť taxikára hore dole stále...čiže tiež ,,musela" sadnúť a ist

moonlight1210
9. jan 2023

Presne ako ty oprasila som vodicak po rokoch (od ukoncenia autoskoly som nejazdila, nebolo na com), ked malo prve dieta par mesiacov. Musela som s nim chodit na vacsie kontroly do okresneho mesta sama. Mm si nemohol kazdy raz brat dovolenku, tak mi kupil starsie auto.

Dala som 5 kondicnych jazd a sla na to. Najprv so stresom, v hlave a na google mape som dopredu preberala celu trasu, pozerala si nahlady krizovatiek, nech viem, co ma caka, kam sa zaradit a tak.
Potom som sa do toho postupne dostala a odvazila sa aj za zahranice okresu. A nakoniec na dialnicu (inak moja najhorsia nocna mora) a do sveta za hranice statu.

Akurat si treba uvedomit, ze s pribudajucimi kilometrami rastie istota a sebavedomie. A tam treba ustrazit tu hranicu, aby si clovek nezacal prilis verit. Lebo vtedy najskor zariskuje a urobi chybu.
Ja som si tiez vysluzila tukanec, ked som nedobrzdila vcas. A tukli aj do mna. Take parkoviskove dobrodruzstva.

dankabetka
9. jan 2023

Ahoj, ja som zacala soferovat pred 4 dnami 😇. Za jeden den som odjazdila 150km cca, isla som v tme a dazdi...idealne podmienky..vazne 😉, muz sedel vedla mna, zo zaciatku som aj zle zaradila a aj zdochlo 😅, milion kruhacov a aj semaforov, aj dialnica. Ked sme vystupili muz mi vravi, ze je taky stastny a prekvapeny mojim vykonom, ze neveril, ze sadnem sa volant. Mam vodicak od 15...robila som si vodicak na motorku ako "decko" oco mi motorku aj kupil...aj on mal...tak sme jazdili spolu, dokonca moja mam jazdi na skutry uz aspon 20 rokov, ale do auta nesadne 🙂. V 18 som robila na auto , ale jazdila som malicko( nebolo auto) potom jazdil muz a az teraz som sa dokopala...uvidim ako to pojde dalej, sama som este nesla, to mam respekt. Drzim palec aj tebe a aj sebe aby sme to dali. 😉

konikkon
9. jan 2023

@janapeterjana zo šoférovania máš strach, z teórie ani jazdy si nič nepamätáš. Ja by som si s tebou do auta nesadla a už vonkoncom by som ti nedala odviesť moje dieťa. Nevoz ani svoje. Zatiaľ. Ja si ale neviem predstaviť mať 2 deti, vodičák a byť takto imobilna a odkázaná na druhých. Pre mňa je mať vodičák a jazdiť je základ. Určite by som si už aj spravila rekondičné jazdy a strach prekonala. Potom by som s kľudom deti vozila. Ako chodíte Teraz? Autobusom?

janapeterjana
autor
9. jan 2023

@konikkon vozí nás manžel a chodievam s deťmi aj MHD. V Bratislave to nie je problém, pod nosom mám električku aj autobusy. Len proste rozmýšľam nad tým, ako ďalej... Áno, nič si nepamätám, akože ja by som začínala fakt od nuly.

yoxinka
9. jan 2023

@janapeterjana
Moja svokra sa s mužom odsťahovala na dedinu. Ešte aj do väčších potravín ju svokor vozil. Nikde sama nebola schopná ísť a stále to tak je. Busy do mesta chodia málinko. Nikdy by som tak nechcela dopadnúť. Ona vodičák má, ale … niekde doma v skrini. Tiež bývam vy BA a poviem ti, je sakra rozdiel trepať sa s troma deťmi MHD v porovnaní s tým, že si ich posadím do auta a ideme. Inak, mám dvoch kamošov, ktorým ženy majú vodičáky, ale nešoférujú. Každým rokom im to vozenie všetkých začína pekne viac liezť na nervy. Zo začiatku to bolo ok, alr viac detí, väčšia potreba niekam ísť a ono sa to dosť nabaľuje. Ale zase … poznám rodinu so 6 deťmi bez auta a fungujú 🤷‍♀️. Ťažko povedať. Záleží od toho, akí ste ľudia, aké máte rodinne nastavenie, či by bolo pre teb ok furt sa šrontiť MHD … je to indivindi.

andrea78
Autor odpoveď zmazal
zuz02
9. jan 2023

Áno, začala som jazdiť, keď pribudol syn. Bolo treba stíhať zaviesť ho do školky a ja rýchlo do roboty. Pešo alebo MHD by to bolo nemožné. Prvé mesiace bol poriadny stres. Ale dala som to.

salonka22
25. apr 2023

@janapeterjana Ahoj, ja som zacala, ked mal syn 1 rok, tiez v Ba, dala som si asi 14 kondicnych jazd. V Ba mas na vyber vela autoskol aj sukromnych instruktorov. Ja som mavala jazdy o 18 vecer, ked prišiel muz z roboty. Potom som jazdila s nim a synom, aj po dialnici. Sama som si netrufala, resp. len kratucke trasy, ktore som poznala. Teraz mam novorodenca a uz chcem naozaj vediet jazdit aj sama s detmi. Tak som si po dvoch rokoch znovu dala jazdy, presne preto, ze nechcem ohroziť deti, chcem sa zdokonalit. Mozem to len odporúčať. Vodicak som si robila v okresnom meste, kde nebola sanca pripravit sa na situacie ako v Bratislave. Ak chces, napis mi sukromne, mozem poslat tipy na instruktorov.

salonka22
25. apr 2023

@dkethe A taki, co si myslia, ze su perfektní vodici a patrí im cesta...

eternity24
25. apr 2023
Strana
z2