icon

Zachytávanie a ukladanie CO2 z tovární do zeme

tomas123456789b
10. feb 2025
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

CO2 by sa dalo zachytávať priamo z výfukových komínov fabrík a tovární a zachytený CO2 ukladať do zeme. Fungovalo by to nasledovne :
2 : Auto zastane vedľa komínu, na komín nastaví čerpadlo a začne odčerpávať CO2 z komína do oceľovej nádoby. CO2 je veľmi dobre stlačiteľný, pri výkonnom čerpadle je možno docieliť stlačenie 46 libier na 1 kubickú stopu, čo je 20,86 kg /0,028 m3 = 737 kgCO2/m3. Inak povedané, výkonné čerpadlo dokáže stlačiť až 737 kgCO2 do jedného kubického metra. 1 oceľová nádoba na nákladnom aute o objeme 3 metrov kubických (2x1,1,5) tak može len na jedno odsatie odčerpať až 2,21 tony CO2 !
3 : Vykope sa vrt (možno využiť aj niektoré z už opustených existujúcich vykopaných vrtov) siahajúci až do vnútra skalného podlažia (zvyčajne je v hĺbke nad 100 metrov) a do neho sa uložia oceľové nádoby s odčerpaním CO2. Vrch sa zasype betónom (čierna farba) a prikryje zeminou. Takto uskladnený CO2 môže vydržať v podzemí desatisícky rokov.

Zachytávanie a ukladanie CO2 z tovární do zemeZachytávanie a ukladanie CO2 z tovární do zemeZachytávanie a ukladanie CO2 z tovární do zeme
tomas123456789b
autor
11. feb 2025
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@minenkaa
Ved s tým súhlasím, stav pody degraduje, a čuduješ sa ? Ved ked stíname stromy, tak nečakaj že kvalita pody sa zlepší.... a suchoty, betonizácia, globálne oteplovanie tomu tiež moc neprospievajú...
@jozinzbazin22
Stavba naklonenej roviny je len jednorázova udalosť ktorá vydrží dlho. Nie je priestor ? Prevažná väčšina fabrik a tovární nie sú v centre mesta, ale na krajoch, a vedla nich nie sú domy ale bud poda alebo lesy. Takže priestor je.
A tam kde by priestor nebol, v tom malom % prípadov, nebol by problém priestor vytvoriť a niektoré domy zbúrať.
@lilitela
Prečo by to robili ? Kto im za to zaplatí ? Lebo odchytávanie CO2 nie je zadarmo, niečo to stojí. A kto im to bude platiť ked obyvatelstvo má znižovanie CO2 na háku ? Jedine štát,by im to mohol platiť, lenže aby im to mohol platiť, musel by zobrať tie peniaze občanom, a to nespraví, hoci by horela poda pod nohami, lebo ak by to spravil, prišiel by o hlasy občanov vo volbách. Obyvatelstvu stačí zobrať čo i len deravý groš, a už sa vzbúri. Preto vobec žiadna vláda v žiadnej krajine, nerobí nič proti globálnemu oteplovaniu, lebo by to musela robiť na úkor spotreby obyvatelstva, no taká vláda by sa další rok nedostala do parlamentu... čiže projekt je dobrý a efektívny, ale niečo bude stáť, a je nemožné ho presadiť medzi obyvatelstvom ktoré odmieta znížiť spotrebu čo i len o máčny mak, preto je návrh možný len v totalitnom režime.
@hefo
Zhnité drevo je potrebné, z neho rastú stromy, ak to zoberieš lesu les nebude tak efektívne rásť. Ciže aj to množstvo čo by si ušetril uskladnením na púšti, by si vzápeti stratil zníženou efektivitou lesa. Nie, žiadne ťaženie dreva z lesa, naopak, ponechajme tam čo tam narastie a rozširujme lesné plochy na úkor polí. Populácia sa bude musieť zmenšiť aspon o 20% a tuční ľudia schudnúť, potom budeme mať dostatok priestory aby sme mohli polia zmenšiť o 30% a na úkor nich sadiť nové lesy.

lilitela
11. feb 2025

@tomas123456789b https://sk.volkswagen.sk/sk/podnik/zivotne-pros... Pozri, maju plan na nulovu uhlikovu stopu.
Oni by ti urcite vedeli vysvetlit, preco to chcu robit a odkial vezmu peniaze. A hlavne ako? Ci budu stavat tu rampu k tomu ich ultra vysokemu kominu alebo to ide aj inak?

V jednej teme pises, ze ludia sa neburia proti tazkym zmenam a za priklad das Rusko, a v tejto teme pises, ze ludia sa zburia hned, len co im vezmes deravy gros. To si asi protireci.

lilitela
11. feb 2025

@tomas123456789b Ako sa inak mas?

tomas123456789b
autor
11. feb 2025

@lilitela
Da sa, ty ?
Ako chcu dosiahnut 0 uhlikovu stopu, nikde tam ten plan nevidim ako to chcu dosiahnut.

tomas123456789b
autor
11. feb 2025

@lilitela
vzbúria sa ked na to majú možnosť, ak na to možnosť nemajú, nevzbúria sa. Co je na tom tak ťažké pochopiť ?

lilitela
12. feb 2025

@tomas123456789b To, ako to chcu dosiahnut, by ti urcite radi prezradili na osobnom stretnuti.
@tomas123456789b Mam tomu rozumiet tak, ze kazdy narod by mal byt pod vladou diktatora, aby sa neburil? Ktory diktator je voj vzor a myslis si ze je to dobry diktator?

heln
12. feb 2025

@vanilkovazmrzka dnes segedin, zajtra este neviem, mam v minichladnicke na balkone kusok mleteho masa, este som sa nerozhodla co s nim.

viestta
12. feb 2025

@heln urob holandske rezne, u nas budu zajtra

heln
12. feb 2025

@viestta vdaka, celkom dobry napad. minule som robila z mleteho masa gulasovu bufetacku, ale u deti sa to neujalo.

viestta
12. feb 2025

@heln ja ich robim v rure, dobre su a este sa s nimi tolko netreba zaoberat ako ked robis na panvici

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@viestta
možte si láskavo svoje recepty písať niekde inde a nie v tejto téme ?

minenkaa
12. feb 2025

@viestta baby inak fakt toto varenie,viete každý deň čo uvariť,plánujete dopredu ,či ako a načo máte chuť
@heln
@tomas123456789b môžme si písať vo chceme aspoň trochu tvoju tému zdvihneme na vyššiu úroveň

viestta
12. feb 2025

@minenkaa zvycajne mam tak priblizne naplanovane, ale upravujem to bud podla toho co kupim, alebo ked nahle niekto dostane lepsi napad ako bol plan. Vcera malo byt ani neviem co, ale v Lidl na mna zakrical tvaroh Tu som! a boli tvarohove gule

viestta
12. feb 2025

@tomas123456789b tie recepty su aj pre teba. Pestrejsi jedalnicek ti nebude na skodu. Uc sa

pikachu999
12. feb 2025

Máte dobrý recept na segedin? Zajtra chcem robiť 🤗

minenkaa
12. feb 2025

@viestta to aj u nás ideme na nákup ,že ideme variť to a to a ono sa to zvrhne na niečo úplne iné,halušky s kapustou robím už druhý týždeň a furt niečo iné

heln
12. feb 2025

@minenkaa planujem par dni dopredu, ale casto improvizujem podla toho co prave kupim.

heln
12. feb 2025

@pikachu999 davno som ho nevarila, ale klasika, na cibuli podusim masko, pridam kapustu, zahustim mukou a dochutim smotanou. teraz som davala smotanu na varenie, ale polemuzujem, ci by nebola lepsia slahackova.

viestta
12. feb 2025

@minenkaa ja castokrat zmenim plany aj cestou z obyvacky do kuchyne. No a cez tyzden varim to co je rychlo a pri com moze junior asistovat. Ked mu poviem, ze nech sa ponahla s ucenim, lebo nam treba varit a treba mi pomoct, tak dokaze za 15 minut spravit to co by pri obzerani stropu, pocitani smietok na stole a "rozmyslani" robil hodinu

viestta
12. feb 2025

@heln skus zahustovat postruhanym zemiakom, nie mukou. Je ovela lepsi, nelepi sa ako s mukou. Ja davam smotanu na varenie a ten zemiak tam svacnem k podusenemu masu, prevarim a potom dam kapustu. Na zaver smotanu, prevarim odstavim.

heln
12. feb 2025

@viestta dobra rada, vdaka.

minenkaa
12. feb 2025

@heln ja napríklad nezahustujem dávam šľahačku

pikachu999
12. feb 2025

@heln áno toto ovládam len neviem koľko mám dusiť mäso a kapustu aby nebola tvrdá 🫠

tomas123456789b
autor
12. feb 2025

@viestta
A čo tak spraviť kompromis, dal som ti výpočty kolko energie sa minie na vrt, prečo sa k tomu nevyjadríš ?
Vyjadri sa k tomu, a potom kludne hod nejaký recept.

heln
12. feb 2025

@pikachu999 jáj, tak v tomto neporadím, ja sa nedržím receptov, ja improvizujem, mäso dusím kým nie je mäkké, kapustu tiež, neviem ako dlho to trvá.

pikachu999
12. feb 2025

@heln uvidím zajtra 😂

heln
12. feb 2025

@pikachu999 dnes to vzdávam, idem radšej čítať nejaké dobré sci-fi.

viestta
12. feb 2025

@pikachu999 bravcve asi pol hodinku, musi byt skoro makke skor ako pridas kapustu a potom kapustu este takych 15 mint, ale mozes aj dlhsie ak chces uplne makku

zuzulka558
12. feb 2025

Chod do europarlamentu a začni ich to učiť,, my nerobíme toľko bordelu co takýto páni

pikachu999
12. feb 2025

@viestta ďakujem ti pekne začnem o 10 s obedom nech to máme do pol 12 na stole 🫶