Začínajúci vodič
Ahojte vodiči aj nevodiči. Chcem sa len opýtať, aké ste mali začiatky pri šoférovaní? Ja som sa odhodlala urobit si vodičák tesne pred 30 - takmer rok šoférujem denne do prace 20km tam a 20km naspäť. Myslím, že som celkom zodpovedná, dávam si pozor ale neustále, takmer každý deň na mňa niekto trubi..aj keď si myslím, že 90% bez príčiny - napr. sa nevyrutim z vedlajsej cesty na hlavnu ako šialenec...
V autoškole hovorili, že je vhodné si rok nechať na aute nálepku Z (začínajúci šofér) no mám pocit, že vodiči vôbec nie su tolerantní a to Z ich ešte viac provokuje a neustále vytrubujú...🤷alebo to znamená, zatrúb si a bude ti lepšie???😀
Myslíte, že po odlepení nálepky prestanú vytrubovať …??? Snáď tu nedostanem same negatívne komentare, že určite neviem šoférovať a pod...ale každý sa učil, na to však niektorí vodiči pozabudli...ďakujem za informácie 😊👍
@natalienka12 akych 15 minut? Aka špička? To som niekde napisala? 😂 Ja nerozumiem, načo sa človek vyjadruje, ak nemá záujem napísať resp. poradiť k veci, snaží sa byť za každú cenu najmúdrejší, zbytočne rýpe a nečíta s porozumením...
@lucia147852 no nemyslím, že sa bojím pripojiť, netrvá to večnosť, len niekedy vážne nie je kde...Odhad mám už lepší po tom dennom šoférovani do práce... Na začiatku to bolo horšie.
A čo chceš akože poradiť? To, že na teba toľkí vodiči trúbia, nebude tým, že máš nalepené "Z", ale preto, že robíš chyby, ale ty tvrdíš, že v 90% trúbia neprávom, tak potom sa s tebou nedá. Keď si neuvedomíš svoje chyby, nikdy sa dobre jazdiť nenaučíš. Trúbia buď vtedy, lebo ich ohrozuješ, spomaľuješ jazdu alebo naopak bojíš sa výjsť z vedľajšej na hlavnú cestu, hoci 99 vodičov zo 100 by už dávno bolo zaradených, tak je pochopiteľné, že sú všetci nervózni. Ja som sa minule ponáhľala do práce, plná čiara, nedalo sa predchádzať a ženská na malom Renault Clio išla 60kou (mimo mesta, kde je 90), volant na hrudi a smrť v očiach. Chápem, bála sa chudera, ale za ňou sa urobila kolóna asi 30 aut a mnohí po nej vytrubovali. Keby sa dala aspoň trošku doprava, cesta bola široká, dalo by sa ju obehnúť, ale sliepka išla ešte tesne pri stredovej čiare. No a nebuď nervózny a netrúb, keď ti ide o každú minútu. Dopravná špička, ak nevieš čo to je, je čas najhustejšiej premávky, a to je ráno a potom poobede. Základom je priznať si vlastné chyby, zlepšovať sa a nie zvaľovať vinu na skúsených vodičov. Každý raz začínal a každý raz jazdil ako retard. Na tom nie je nič zlé.
@natalienka12 tu sa ďalej nemá význam vyjadrovať, keďže absolútne nečítate s porozumením, ani čo píšem.🤦 Pekný večer
Čítam veľmi dobre, len tebe sa nepáči, čo píšem. Pravda je nepríjemná, že? Ale veď to nie je žiadna hanba, treba jazdiť, jazdiť a jazdiť, keď najazdíš 30 000 km, tak sa budeš na svojich začiatkoch len smiať.
Ja keď vidím nálepku Z tak proste viem,že ide o čerstvého vodiča a určite ho nebudem ešte viac stresovať trúbením. Ak ho vidím predo mnou a ide pomaly,no tak ho jednoducho predbehnem.
Ja som si vodičak robila v 23ke a o pár mesiacov som sú kúpila auto. Raz so mnou šiel brat,potom druhy brat, do mesta so mnou švagriná a odtiaľ som už išla sama. Pruserov sa mi stalo na začiatku, ale o tom to je. Napr miesto klímy som sú v lete pustila kúrenie, raz som na ručnej išla cca 30km... no co už, ale drala som si už svoje auto. Dôležité však bolo,že som sa nikdy nebála šoférovať.
@natalienka12 tiež na autoškolu netrubim, mam to ešte v živej pamäti, ale raz som zatrubila ked si to strhol žiak odbočovať vľavo a instruktor ani nezabrdil....
Môj syn včera urobil vodicak a veruže tu nálepku tam idem dat😉, ja jazdím už 22r., takze bud na mňa budú trubit skrz chýb, alebo skrz Rusov 😉😁
@natalienka12 Ty rada kritizuješ, len treba riadne čítať. Ak jazdí denne a dvakrát mesačne na ňu niekto zatrúbi, asi to až tak strašné nie je. Skôr je to o nervákovi za volantom ako o nej. Na mňa tiež raz za čas zatrúbia a to mám odjazdené dosť, ked sa nevopchám do cesty. Proste ja nebudem riskovať či ma niekto zbadá a uberie plyn, iné je ked mi zabliká alebo vidím že spomalí a pozerá sa po mne. Ak niekto nemá nervy nech ide k psychiatrovi a berie lieky, nie je agresívny na druhých vodičov.
Ja jazdim len necely rok (aj ked mam vodicak uz 12 rokov) a mam mensie kriklave auto s humenskou znackou, nalepkou Z, ktorym jazdime v BA. Moj priatel, ktory ho casto pouziva (menime si auta navzajom podla potreby) sa smeje, ze odkedy s nim chodi, nikdy sa mu lepsie nesoferovalo. Ze na vychodniara zaciatocnika si asi soferi v BA davaju pozor :D
Ale inak bol zo zaciatku tiez skepticky, ze nech si Z nelepim, lebo im v autoskole vraveli, ze Z zvyknu vytrubovat na ceste (robil si autoskolu asi 18 rokov dozadu). Mna zatial vytrubili len raz, lebo som potrebovala odbocit z hlavnej na bocnu k obchodom, ale oproti isli auta s takym divnym rozostupom, ze som sa bala, ze to medzi nestihnem. Tak to pani za mnou s vacsim autom nejak nezvladla a vytrubila ma. Nevadi. Mam skusenost. A pockali sme si obe, kym som sa citila bezpecnejsie a presla to. Neries. Alebo sa aspon pokus neriesit. Aj ked Ta to vystresuje. Mozno fakt v Tvojej oblasti zije par buranov, kt si potrebuju nieco dokazat na Z, ako vraveli v autoskole mojmu priatelovi.
To trubenie je obcas opodstatnene, ja doteraz lutujem, ze mi ani nenapadlo zatrubit na auto, co slo oproti v dedine uplne cez ciaru v mojom pruhu a odbilo mi spatak. Len ja som bola vtedy uplny zaciatocnik, jazdila som asi mesiac a bola som v takom strese, ze sa nemam kam uhnut (popri ceste stali auta), ze som len spomalila co najviac a dufala, ze sa nic zle nestane. Vtedy som ten klakson pouzit mala, ale uplne som zabudla, ze tam je. Nabuduce budem vediet.
@marsmykkok veď práve, dnes som odlepila nálepku, šla do práce a stála dlhšie na križovatke, nikto netrúbil. uvidim v priebehu nasledujúcich dní.
@natalienka12 neviem aká pravda, alebo o čo vám ide, ale je to úplne mimo... mňa to vôbec nerozhodí, kritiku znesiem, ak je opodstatnená, čo však v tomto prípade nie je... len ma zaráža, že idete vypisovať, čo a ako robím na cestách 😀🤦 každopádne snáď sa vam uľavilo...
No a šoférujem v Košiciach, teda prácu mám mimo KE. 🙂
@lopka1313 jasné, koľkokrát vidím šoférov robiť iné prešľapy, než tie moje...že čakám namiesto 60sekund 65. 😂 Len som chcela vedieť, či sa to stávalo aj iným začínajúcim šoférom.
@marsmykkok Ty asi nevies citat! Nie 2x mesacne na nu niekto trubi, ale DENNE.
Ahojte vodiči aj nevodiči. Chcem sa len opýtať, aké ste mali začiatky pri šoférovaní? Ja som sa odhodlala urobit si vodičák tesne pred 30 - takmer rok šoférujem denne do prace 20km tam a 20km naspäť. Myslím, že som celkom zodpovedná, dávam si pozor ale neustále, takmer každý deň na mňa niekto trubi..aj keď si myslím, že 90% bez príčiny - napr. sa nevyrutim z vedlajsej cesty na hlavnu ako šialenec...
V autoškole hovorili, že je vhodné si rok nechať na aute nálepku Z (začínajúci šofér) no mám pocit, že vodiči vôbec nie su tolerantní a to Z ich ešte viac provokuje a neustále vytrubujú...🤷alebo to znamená, zatrúb si a bude ti lepšie???😀
Myslíte, že po odlepení nálepky prestanú vytrubovať …??? Snáď tu nedostanem same negatívne komentare, že určite neviem šoférovať a pod...ale každý sa učil, na to však niektorí vodiči pozabudli...ďakujem za informácie 😊👍
Mne to je jedno, ako jazdis, nedas si poradit, tak tazko. Načo máš chlapa? Však nech si s tebou sadne do auta, vedľa teba, ty šoféruješ a on nech ťa učí, chlapi sú oveľa oveľa lepší šoféri ako ženy takže od neho sa naučíš jazdiť naučíš sa správny odhad, naučíš sa rôzne technické veci ako sa treba zaraďovať kde sa treba zaraďovať atď. atď.
Ja som sa učila tak jazdiť, že sedel vedľa mňa otec a ten ma naučil všetko od technického zvládania auta až po až po jazdu v cestnej premávke v dopravnej špičke. V autoškole sa to síce naučiť dá ale tie kurzy sú strašne krátke. Navyše ak si dlho nejazdila tak je to o to horšie. Potom ma veľa veci naučil aj môj terajší manžel, predtým to bol môj priateľ to bolo pred 12 rokmi a ten ma naučil mnohé ďalšie veci ktoré ovládajú len naozaj skúseni soferi. Teraz keby mi niekto povedal, že mám ísť zajtra autom do Paríža, tak idem bez problémov a nebojím sa. Každý raz nejako začínal a je úplne prirodzené že sa bojíš, ono je to koniec koncov dobre že sa bojíš lebo aspoň nespôsobíš dopravnú nehodu. Horšie by bolo keby si jazdiť nevedela ale bola by si strašne sebavedoma.
Nemáš sa začo hanbiť ani keby po tebe denne vytrubovalo 50 soferov. Trúbiť sa inak moze iba mimo mesta, takze bud si niekomu nedala prednost alebo spomalujes premavku. Chces poradit, ale nepovies, ake chyby robis.
@natalienka12 a pisala som niekde, že mi priateľ nepomohol? S čerstvým vodičákom sme sa vozili kade tade, nešla som nikde sama... Šoférujem rok, chcela som len vedieť, či na Z-etkarov toľko všade vytrubujú... toť vše...🤦 Ukončujem z mojej strany túto nezmyselnú debatu...
Pozerám že jazdis Košice- Kosice okolie, len by som k svojmu komentáru doplnila, že aj ja jazdím po KE a jednoznačne si stojím za tým, že vodiči sú tolerantnejsi ak vidia “ Z”.
Ja som dnes zatrubila na starsieho pána na Felde s prívesom (vodičak mohol robiť asi ešte u Wehrmachtu) ktorý sa vrutil do kruhaca tak, že som mala strach, či zabrzdí ten za mnou … trubenie na Z to asi nebude, z jedného auta, čo sme mali asi 20 rokov nešlo dať dole, ja som ho pouzivala dlho a nikto netrubil bez príčiny …
Dala som Z dole, a trúbili odvtedy mozno raz... 🙈🙈🙈takže možno to bolo tym a možno nie. Tu ste zväčša všetko ženy vodičky písali komentáre...a vytrubovali na mna zväčša muži... takže toľko k tomu 😀🤪
Myslím, že by si mala dať nálepku dole. Ľudia sa k tebe budú správať inak.
Kamarátka má skúsenosť, že keď ide na manželovom veľmi drahom firemnom aute, vyrtubujú na ňu, že jazdí drzo. Keď ide na ich obyčajnom, nikto si ju nevšíma.
Ahoj,s toho si nič nerob. Ja šoférujem profesionálne už cca 23 rokov a môžem zodpovedne prehlásiť,že práve taký ako "Natalienka" robia najviac priestupkov(nedodržanie MPR,nepoužívanie smeroviek,nezastavenie na STOP,jazda v protismere...). Najďalej boli vo vedľajšej dedine a tam sa nevedia vpratat do kože a myslia si že sú majstri sveta. A keď len zo srandy som sa išiel v BA spýtať taxikára či sa niečo stalo,tak sa zamkol v aute. A aj preto že vedia tak dobre a bezpečne šoférovať je toľko krížov popri ceste,alebo v lepšom prípade toľko ľudí vo väzení za autonehodu a ešte ich mamka ľutuje a píše do novín ako sa tam ku nemu chovajú a ho tam znásilňujú,nemá súkromie a tiež má svoje práva. Keď je za mestom 90ka,neznamená že tam musíš ísť 90,to je maximálna povolená rýchlosť. Ty keď sa cítiš na 70,tak choď 70. To že sa niekto ponáhľa je jeho problém,mal ísť skôr. Jedine právo sa ponáhľať má záchranka a hasiči. Pre istotu si daj do auta kameru,už to nie je také nákladné a videá normálne zverejňuj,resp posielaj na policajnú stránku.
Len u nás je aj zle nastavený systém. Keby každý za každý tukanec dostal stopku tod na pol roka,nejakú maximálnu pokutu a ešte aj uhradiť spôsobenú škodu,tak by si každý rozmyslel ako sa má správať na ceste. Lenže takto zaplatí možno 150€ pokutu,škodu zaplatí PZP a ide sa ďalej. Škoda s PZP by sa mala hradiť len keď za nehodu a spôsobenú škodu naozaj nemôžeš.
Tu nalepku si daj kludne dole. Niektorych to potom este viac irituje a je ti k nicomu, bo aj keby sa nieco stalo, proste sa nemozes na nu vyhovarat. To by asi nikoho aj tak nezaujimalo
Aj ja mám na aute Z, jazdím asi 2 mesiace.....sem tam beriem aj chlapa,vraví že je to v pohode,vraj šoférujem dobre.....obiehajú má z prava,z ľavá.....pritom kde je 70 idem 70,kde je 90 idem 90......sem tam vytribuju,stalo sa to aj keď som šla s ním....tak len krútil hlavou že kašľať na to,ze normálne som šla nič som nespravila....povedal že si mám dať radšej to Z dole....lebo bol svedkom toho neraz,že práveže ich to irituje asi to Z....obehnu má niekde aj z prava....koleso majú aj na tráve za vozovkou, hlavne že obehnu Z alebo ja neviem....človek to proste nečaká že tam sa naberie auto....ale tak, niektorí vodiči v KE ú niekedy kategória sama o sebe....
@kallanchoe asi to bude fakt tou nálepkou. Nemyslím, že šoférujem teraz inak resp. lepšie po jej odlepeni a zázrak, nevytrubuju!😀
Mňa aj obiehali, pritom som šla predpisovo...odkedy je nálepka dole nemám tolko stresu z vytrubovania bezpriciny. 😊😊👍

Nálepku dole a cvičiť odhad. Aj ja som sa zo začiatku bála pripojiť, lebo som nemala odhad ako je vzdialene iné auto. Ja som mala Z asi len 2 týždne. Trúbili po mne len 2x a obaja blbci. Jeden na mna trubil v kruhaci, kde som ja mala prednosť, že som ho nepustila 🤦🏽♀️🤦🏽♀️🤦🏽♀️ A druhýkrát na križovatke, kde som ozaj nemala kedy ísť, lebo bolo plno. To treba ignorovať.