Zajačik. Ako sa o neho starať?
Poprosila by som o radu. Kúpila som deťom zajačika, akú starostlivosť mu dopriať aby sa mal ako v bavlnke? 🙂
Očkovanie, strava....
Má niekto skúsenosti s chovom zajačika?
Ďakujem
Ahoj flako123 zelene im neskodi ja mam zaja a zelene mu dava kazdy den a nic mu neni prave naopak velmi mu chuti ja mu davam zelene niekolko krat za den lebo ked mu dam zmes vzdy si prevrati misku a neviem ci je dobre mu davat seno s povala ale nic by sa mu stat nemalo 😉 aj ja by som sa chcela nieco spytat kolko stoji zaockovanie
ked sa dáva zelené, tak by sa nemala vraj voda dávať,,,,aby ich nezdulo,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,my len seno dávame, jačmen granule s liečivami, a chlieb suchý a vodu,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,zvykli sme aj očkovať,,,,,,,,,,,ale teraz už dosť dávno nie, a sú v poriadku
vodu ma mat kazde zviera neustale k dispozicii - zajace v napajacke. Miska nie je vhodna, lebo sa prekoti, voda znecisti a pod. Priciny "zdutia " si treba nastudovat. urcite to nie je zelene a voda. Zviera si same riadi, kedy sa ma napit.
Ano, aj seno musi mat stale k dispozicii. Zelenina a zelene sa ma davat denne. Najvhodnejsie je morcata, zajace a pod davat v lete do vybehu na travicku. Musia mat vsak vzdy zabezpeceny tien. Kazdorocne ockovanie je u zajacov dolezite, inac mozu uhynut. Morcata sa neockuju.
Kupte si nejaku knizku a studujte.
Ahojte .. zapojím sa do temy, nech nevytváram nové fórum. Tiež plánujeme kúpu teddyho, len ma zaujíma napriek tomu že je kralicek cistotný cítiť viac samceka alebo samicku? Co by ste mi skôr odporučili? Ci to je jedno? dakujem za odpovede
@filipal
@badosmrado
@karkana
@mimikyky aj vy ostatne babenky, poprosim...ako sa odcervuje kralik? My sme boli na veterine a nasmu dali nekale kvapky za usko a vraj to je odcervenie???Ano?Dalej....uz asi 2 dni nas maly zajko je sklesly, apaticky, nezere, no len sem-tam si zobere steblo sena, pije, stale spi, nechcesa hrat, vcera mal hnackovitu stolicu, dnes uz skoro ziadnu nema....boli sme u veterinara, tak povedla, ze je culy, ciste ocka ma, srst dobra...vraj mal parazity v crevach, ma 2mesiace....bojimesa onho☹((...mali ste niekto uz tky stav?Dakujem moc za skoru odpoved.
@junovka na tvojom mieste by som ešte chvíľu vydržala, a keď sa to nezlepší navštívila iného veterinára. náš zajko máva pravidelne hnačky deň-dva. chodili sme s tým veterinárovi- každý deň mu pichal injekcie, ale myslím, že to bolo zbytočné. zajko je veselý a dnes má už viac ako 2 roky 🙂
ps. momentálne mi skáče okolo nôh a žuje mi ponožky :D :D
@cup_of_tea
@junovka nas teddy ma 11 tyzdnov a neviem zeby sa mal aj odcervovat .. len je zatial taky flegmos, kam ho polozime tam je a ziadne aktivity aj ked ho von dame nic hned by sa pratal do klietky ..
@junovka , ahoj, ak mozem : kvapka za uchom mohla byt odcervenim, ale tak max. proti oblym cervom, co je nedostacujuce, kralickovia maju vacsinou jednobunk. parazity ( kokcidie), ktore sa liecia pripravkom v prasku alebo roztokom ( dalsimi parazitmi su pasomnice, ktore sa takisto liecia specialnymi pripravkami) ...bolo by teda dobre vysetrit trus kralika, aby sa zistilo, ci nieco ma a co to je a aby sa nasadila spravna liecba ( urcite !u nieco je, ked je sklesly a neje)
A teda dala by som mu " dietu" - len seno ...dufam, ze sa to skoro poriesi a bude ok
Inak keď sme pri sene- jedia vaši kralikovia seno? Lebo môj aj keď mu deň nedám granule radšej bude hladný ako by ho mal jesť.
POZOR !!!! ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO OLUTUJETE !!!!!!
- sprvu vyzerá krásne,čím vás iba klame, narastie totiž cca.5 násobne !! a už nebude viac chutnučký.
- Klietka musí byť veľká, a teda zaberie veľa priestoru !
A aj v klietke ktorá vyzerá veľká, keď vyrastie bude môcť už len ležať a nie behať.Teda bude trpeť.
- deti vám budú sľúbiť, že keď im ho kúpite, budú už poslúchať.
Moja skúsenosť : budú ešte horšie ! Zajac bude na prvom mieste a nič iné ich nebude zaujímať. ( toto platí asi aj na iné zvieratá )
- pozor, všade a všetci vás budú klamať že zajac nie je nočný živočích ale denný, a teda že sa vyspíte. Toto je klamstvo !!!!!! Zajac vstáva skoro ráno, v rôznych časoch, už od cca. 4:30. !! A je ho potom počuť !! To isté večer, vyžaduje si pozornosť vás alebo deti. V detskej izbe nemôže byť lebo deti kvôli jeho zvukom nezaspia. A nemyslite si že ho s klietkou niekam odložíte aby ste ho nepočuli, to vám deti nedovolia a aj keby : moja skúsenosť : zajac začne hrať na klietke !!! – do zubov chytí drôt klietky , potiahne a pustí. Ako na gitare(pokazenej a rozladenej). Je to strašný a silný zvuk ktorý je počuť všade a zobudí každého, garantujem !!!!!!
- Čo urobíte s jeho veľkou klietkou keď pôjdete na dovolenku ?
Musíte ju prenášať po rodine. Zakrátko ho však už rodina nebude chcieť !!!!!-na toto pozor !! ( lebo je sním dosť starosti, treba ho vypúšťať von, a narobí im bordel)
A keď ho niekam s klietkou budete brať so sebou, máte plný kufor len veľkej klietky !!!
- budete mať bordel – seno, chlpy atď – po celom dome/byte !!!!
Nedá sa tomu zabrániť, seno z klietky vypadáva, a roznáša sa na vašich a detských nohách. Roznáša sa tiež prenášaním zajaca a hraním sa s ním. Seno máte všade !
- Zajaca musíte na pár hodín vypustiť z klietky. Prečo? – okrem iného lebo je mu predsa malá a by trpel. A tým sa opäť aj roznáša seno všade. A zabudnite že deti to upracú. Resp.kým to urobia, urobíte to vy. A myslite na jedno – kto ho bude strážiť ??? (aby napr.neobhryzol nábytok a koberce, alebo neprehryzol elektrický kábel, atď...)
- Zaujimavosť – zajac vám zvýši spotrebu energie, lebo ho deti večer nebudú chcieť nechávať v izbičke v tme. Takže v nej svietite celé zimné večery.
Alebo si ho zoberiete k sebe ? - napr. do obývačky - a budete mať v nej všade seno !! a takto ho budete stále s klietkou prenášať hore dolu, až vás to prestane baviť.
- a niekoho z rodiny bude stáť zajac veĺa peńazí : klietka, stále žrádlo, návštevy veterinára .......
- ZAJACA si nikdy NEKUPUJTE !!!!! TRPKO OLUTUJETE !!!!!!
My sme mali zajačika 5 rokov a určite nemáme žiadne takéto negatívne skúsenosti. Bol milučký stále, žiadny "bordel" v byte sme nemali. Zajačik sa dá krásne naučiť na čistotu a je to skvelý a prítulný kamarát. Možno ste len mali zlú skúsenosť ale ťažko to takto zovšeobecniť na všetky zajačiky
Ak potrebujete poradiť ohľadom vášho miláčika, doporučujem ZOODOM. Ja som si tam zadovážila dvoch králikov zakrslých a vždy keď potrebujem s niečím poradiť, ochotne sa mi tam venujú. Tiež im tam nakupujem papanie i maškrty a všetko čo potrebujú k pohodlnému bývaniu. Sídlia v BA na Bajkalskej, takže ak ste z BA alebo okolia, skúste sa tam zastaviť. 😉
ahojte,koľko stojí celá výbava pre zaja a aké plemono
aj mna by zaujimalo kolko stoji taka vybava pre zajaca..
@pup123456 treba si davat pozor pri kupovani zajka z chovproduktov, pretoze vam mozu povedat ze je zakrsly a nakoniec vam narastie taky velky su bude zrely na pekac.. :(
@pup123456
@moniciatko9
Nas vysla cca 150€. Teddy zajko s papiermi 30€ + klietka + vybava -sennik, napajacka, podstielka do wc, wc, potrava
Neodporucam kupovat zajka z predajni. Treba si priplatit aby ste nemali z neho zajaca. Rex zajko al.teddy su mensi ako barancek ci zakrsly. No napriek tomu treba pocitat ze nezostane maly do dlane. Bude sice lahky cca do 1.2 kg v dospelosti ale kazdy narastie.
dobrý den,dnes sme kúpili 2 zajačiky-sestričky,majú asi 10mes.,chcem sa spýtat ako je to s ovocím a zeleninou,može jest mrkvu a napr. jablčko každý den alebo len raz za čas?Viem,že nesmie naraz vela,bývalí majitelia nám hovorili,že tak raz za týžden kúsoček mrkvy alebo jablčko,neviem to nikde nájst či každý den alebo len fakt raz týždenne,nechcem im ublížit ,ale ak možu po trošičke každý den tak by som in dopriala,ako je to?
@babulena tak ja mám skúsenosti, že jablko dosť králikov preháňalo, takže fakt len kúsok, alebo ja som to riešila doma tak, že my sme zjedli jablko a králik dojedol len ohryzok 🙂 Pokojne môžeš dať raz týždenne jablko, mrkvu (ideálne domácu, z kupovanej mali naše králiky hnačky - kupovanú nedávam). A ostatné dni môžeš dať napr. zeler, kúsok brokolice, čiže každý deň niečo iné. Mrkva a jablko sú totižto dosť sladké a to králikom nie je treba... teraz začína rásť tráva, púpava, takže určite sa čerstvej tráve potešia... Hlavné sú kvalitné granule, seno a voda. Králikov ste kúpili na chov alebo ako domácich maznákov?
Ľudia prosím poradíte mi koľko razy za deň mám môjmu zajacovi čistiť klietku?!?!
Poradte mi ako sa starat o dlhosrsteho zajacika mozu sa zajaciky aj kupat?
Baby dcéra dostala 6 mesačnú zajačiu slečinku od manželovho kolegu ktorý ich chová. Myslíte že taký zajačik si ešte môže zvyknúť na byt .. kedže tam bol na gazdovstve s ostatnými zajačikmi.. nieje to ten veľký zajačik... je skôr menší ale zas nie zakrslý... mame ho asi dva týždne, zo začiatku sa stale schovaval ked som ho pustila z klietky.. potom trošku pobehal po obyvačke... a teraz je akoby taká divná.. ked idem jej do klietky dať niečo tak tak vyskočí na mňa.. že sa vždy zlaknem...zatial ma neuhryzla... ani syna.. ten jej občas pcha prsty do klietky, a chodí jú hladkať.. ale ten prudký pohyb ma vždy vystraší... neviem či by ma kusla... keby som rychlo neuhla.. manžela kusla zatial dva krát.. .. rada by som ju naučila na nas... aj sa tulkať... hladkať sa dá... ale na ruky zobraťť už je ťažšie....tak uvažujem či sa dá ešte taký odrastený zajačik vychovať k rodine.. dakujem.. hadam som to spravne opísala 😀
@jasmika ahoj, mám doma 10-ročnú králičicu, takže myslím, že ti dokážem zodpovedať na tvoje otázky. Králiky sú teritoriálne a klietku vnímajú ako svoje teritórium, a to vyskočenie po ruke vnímajú ako obranu svojho teritória, takže je to ich prirodzené správanie. Do klietky králikovi strkáme ruky len keď králik nie je prítomný, lebo kusnutie od králika je dosť bolestivé. Túto teritoriálnosť čiastočne králik stráca po kastrovaní. Ja mám králičicu kastrovanú, takže ona je pokojnešia ako králiky, s ktorými hádžu hormóny.
Ďalšia vec, králik neznáša naťahovanie na rukách. Králik je v prírode potrava aj pre dravce a pre neho je zdvíhanie stresujúca záležitosť, v prírode vo vzduchu je zdvíhaný len keď ho uchytí do pazúrov dravec a chce ho zjesť 😎 Mojkanie pri králikovi je na zemi, ľahneš, sadneš si k nemu, prihováraš sa mu, krmiš ho, hladkáš ho. Časom keď si na vás zvykne, znesie aj nevyhnutné nosenie na rukách. Naša králičica sa nechá ponostiť, ale vidím na nej, že to pre ňu nie je príjemná záležitosť.
Králika môžeš pokojne nechať pobehať po miestnosti, pozor na káble, lebo väčšina králikov ich s obľubou prehryzie. Dokonca sa králik naučí chodiť na mačacie wc, takže dá sa naučiť hygiene. Myslím, že väčšina králikov je ak tak pozatváraná v klietkach, takže také pobehanie po miestnosti by králik mohol oceniť. Naša králičica je pustená cca pol dňa od obeda do večera.
@0silvia0 takže myslíš že nemám hádzať flintu do žita a jednoducho sa dalej venovať jej a ona si privykne aj ked sme ju vzali ako 6 mesačnú?
a mohla by si mi odfotiť klietku tvojej slečny 😀 lebo teda ta naša si zmyslela že bude v záchodíku spať... tak neviem ako to poriešiť.. či kúpiť ešte jeden. na zachod som jej teraz vybrala taký velký umelý podnos na kolače.. tak chodí pekne tam.. ale s cikanim to tam nieje jednoduche.. bo to ide pomimo.. lepšie su tie rohové...
@jasmika určite si privykne, len s ňou treba mať trpezlivosť. Ono nekastrované králiky aj značkujú, hlavne v období ruje, tá tvoja je už dospelá, takže občas sa môže stať, že bude značkovať mimo záchod. Kastrované králiky neznačkujú. Záchody podľa mňa rohové nie sú lepšie, lebo majú nízky okraj a králiky niekedy vyhrabávajú podstielku. lepšie sú obdĺžnikové, ja mám klasický mačací záchod, v záchode pelety a mimo záchoda v klietke kartón. Aj naša občas spí v záchode, ide to s cikaním pomimo preto, že nemáš ten okraj ako v klasických záchodoch, keďže máš miesto záchodu podnos na koláče 🙂 Králik pri cikaní zdvihne zadok a preto to ide mimo, musíš vybrať takéto niečo:
https://www.petparadise.sk/toalety-pre-macky/wc...
Ahojte! Mame zakrsleho zaja, ma 5 mesiacov. Pred dvoma dnami nas zacal kusat do nohy. Ked ho vypustime, nech si pobeha, ide po nohach a hryzie. Doteraz to nerobil, bol pritulny, vyhladaval syna a bol kludny. Teraz len splasene beha, hryzie, nenecha sa pohladkat a vsade bobkuje. To vobec nerobil. Pred tymi dvoma dnami prvykrat kusol muza a ten zvreskol, lebo sa zlakol a zacal pred nim utekat a robil prudke pohyby. Moze to byt tym, ze sa ten zajac sa teraz boji? nemate s tym skusenost, Ako ho ukludnit? Som z toho na nervy? Deti sa ho zacali bat. Fakt zostal taky agresivny. Neviem, co s nim dalej?
@celine nas zacal byt po case cca 4-5 mes. agresivny uplne zmenil spravanie a nakoniec sa dcera zacala zajka stranit a mala strach. tak sme boli nuteni ho posunut ☹ po roku . bol viac na obtiaz ako na uzitok . neviem vam sice poradit ale takato nasa skusenost. bolo mi povedane ze mu zacali hrat hormony a podobne, pretoze sme ho ani nenaplasili ani nic nespravili preco by mal reagovat ako reagoval kusal, skakal do nas..

Ahoj flako123 zelene im neskodi ja mam zaja a zelene mu dava kazdy den a nic mu neni prave naopak velmi mu chuti ja mu davam zelene niekolko krat za den lebo ked mu dam zmes vzdy si prevrati misku a neviem ci je dobre mu davat seno s povala ale nic by sa mu stat nemalo 😉