icon

Zákaz parkovania na chodníku - váš názor

power_of_now
28. aug 2023

Ahojte, zaujima ma vas nazor na tento zakon co ma prist od 1.10. Vraj z toho maju benefitovat hlavne mamicky s kocikmi. Ako to vidite? Pomoze vam to?

petulda333
28. aug 2023

@akvi tak neviem kde si zila. J nas bolo okolo bytoviek upratane,vykosene

akvi
28. aug 2023

@petulda333 a kto to upratal a vykosil? kolkokrat si to robila ty?

vreckovka2
28. aug 2023

@miriam11 byvali sme na sidlisku, roky pocuvali ako sa neda parkovat. Malo miest. Museli sme po rokoch kupit auto a teda za ten rok s autom v meste sme mali problem najst miesto 1krat. A to drvivu vacsinu casu sme parkovali pred nasou bytovkou. Tak ja neviem.

deniseee
28. aug 2023

Komu ten zakon pomoze? Policajtom, aby vyberali viac pokut? Ludom asi tazko. Matkou s kocikom je zena ako dlho? Dva roky ci 4 roky zo svojho zivota? A ako dlho potrebuje parkovat auto? Menej ci viac rokov? Zial, najma ti, ktori byvaju v Bratislave ci velkych mestach, poznaju tu srandu, ked ziju na sidlisku, kde sa pri projektovani sidliska s parkovacimi miestami takmer vobec nepocitalo, pretoze v casoch komunizmu bolo aut omnoho menej. Ked som sa narodila ja, auto mal iba jeden sused a nebol problem s parkovanim. Zial, mesto sa iba zahustuje, pri nas bolo parkovisko, na ktorom sme pred rokmi parkovali uplne bezne, auta nestali na chodnikoch. Potom nam parkovisko zobrali, postavili tam dom a miesta na parkovanie zmizli. A teraz co? Pozicat knihu kuziel, zacat carovat, auto vecer zmensit na anglicak a vziat do vrecka a rano si ho priniest pred dom, opat kuzlom zvacsit a mozeme ist? Rozumne vedenie mesta by stavalo parkovacie domy, kde by bol dostatok miest na parkovanie a nezahustovalo by mesta, nevraviac o tom, ze by v mestach mala byt urobena aj kvalitna MHD, vratane metra (ktore sa zacalo stavat uz pred 30 rokmi a nakoniec skutek utek, ale velmi tu chyba).

petulda333
28. aug 2023

@akvi kosil domovnik,mal nato kupenu kosacku a kosil okolie celej bytovky. A potom sme mali tyzdenny rozpis sluzieb a to zahrnovslo aj upratanie pred vchodom. Aj ked je pravda,ze potom (asi po 3r) to zacal robit ten domovnik na vlastny popud a odsuhlasili sme mu vyssiu mzdu,cize to mal ako plnohodnotnu pracu. My ostatni sme upratovali vchod a schodisko a vytah

akvi
28. aug 2023

@petulda333 no vidíš, u vás kosil domovník. U nás kosilo mesto, vzalo ľuďom tú zodpovednosť a tak to aj vyzeralo a vyzerá. Ľudia zlahostajneli, lebo však sa "mesto" postará. Bývala som v 3 krajských mestách a všade to bolo tak, že ľudia na to kaslali, pretože mesto. Aj teraz keď sa prejdem po sídlisku, tak tých pekných vysadených plôch, ktoré si kedysi ľudia sami robili, je už ako šafranu. Všade len burina. Keď sa zmenil zákon o údržbe chodníkov, tak naše mesto ponúklo dohodou, že ak sa niekto postará o nejaký úsek, tak mu dá aspoň posypovy materiál. My sme sa hneď prihlásili, že sa radi postaráme a konečne bol chodník naozaj ukážkovo udržiavaný. Teraz sa oň má starať mesto a samozrejme, kašle na to, takže opäť sa stará celá ulica, akurát že platíme vyššie dane a ani tú blbu soľ nám neposkytnu. Časom ľudia takto zlahostajneju a obávam sa, že keď naša generácia už nebude vládať, nebude sa mať kto postarať, mesto to určite nebude.

deti95060810
28. aug 2023

@akvi prosím ako to ďalej skončilo...parkovať na ihrisku som ešte nepočula...

chadkroeger
28. aug 2023

Super, konečne niečo správne. U nás je jedna bytovka v ktorej bývajú ľudia co si o sebe myslia veeeelmi veľa a parkujú na chodníku priamo pred vchodom do bytovky. A hneď vedľa chodníka je už cesta. Teda mamička s kociarom ak chce vyjsť z bytovky musí ísť na cestu lebo tie auta parkujú celé na chodníku, nie iba časť.

annm81
28. aug 2023

Ja súhlasím. A myslím, že ešte omnoho viac ako mamičky s deťmi to ocenia vozíčkari.

luccija
28. aug 2023

@miskakyska ani sa nečudujem, že chodia autom vyzdvihnu deti, nakúpia...o pár dedín ďalej od nás je vlaková stanica veľa ľudí chodilo vlakom teraz zredukovali spoje tak načo sa stále hovorí o ekológii?detto busy prímestské preplnene.Za ten komfort to ľuďom stojí odviesť sa.

avicii18
28. aug 2023

U nás sa nielen parkuje, ale aj jazdí po chodníkoch na sídlisku. Myslel som že aspoň to dotiahne odchádzajúca vláda a dám jej jedno malé + ale nič sa neudialo.

miskakyska
28. aug 2023

@luccija 🤷k nám chodia prímestské spoje už pár rokov poloprázdne

akvi
28. aug 2023

@deti95060810 riešili to MP, ale ako to dopadlo, to netuším. Tu v meste je viacero takýchto ihrísk. Aj čo chodím ku kamošom, tak minule som zistila, že vlastne parkujeme na ihrisku, ktoré si takto ľudia "premenili". Potom sa deti nemajú kde hrať. Absolútne sa mi to nepáči. Na jednej strane ľudia nariekaju, že deti sedia doma za PC, na druhej strane, čo majú akože robiť, keď sa nemajú už ani kde hrať. Kedysi sme vybehli k paneláku na ihrisko a hrali vybijanu a pod. Dnes ťa zrušia šoféri, že ako si si dovolil hádzať si loptu na kôš, keď on tam má zaparkované 🙄

bloger
28. aug 2023

@power_of_now Tak ak to pomôže mamičkám je to dobré. Asi až čas ukáže ako to pomôže.

zdenkak87
28. aug 2023

My byvame v BA a teda tu pri nas nemame az taky problem s autami na chodniku. Nechavaju dostatocny priestor a ked sa z casu na cas vyskytne auto co ho nenecha tak takmer vzdy skonci s papucou, mestska policia tu chodi pravidelne sa previezt a kontroluju. Mne podstatne viac vadia bicykle a elektrokolobezky jazdiace po chodnikoch, tie totiz realne ohrozuju. Uz velakrat sme boli par cm od toho aby zozadu iduca kolobezka zrazila mna alebo maleho. To by mohli viac kontrolovat a pokutovat.

petulda333
28. aug 2023

@zdenkak87 to aj tu toto je. A este plus ked odparkuju kolobezku na stred chodnika,este lepsie ked ju tam aj zvalia na zem

erikavesela
28. aug 2023

@akvi ty asi netusis, ze o zelene plochy, myslim tym vysadzanie ako tomu bolo v minulosti je uz davno prec??? Dokonca jednemu dochodcovi chcelo dat akesi mesto pokutu za vysadenie nejakej dreviny...nie je to jeho majetok, nemoze vysadzat...u nas pred bytovkou je nas pozemok...vysadzat mozeme...kusok dalej to tak nie je a vysadzat nemozu..chodniky su v sprave mesta.. teda ich upratovanie, odhrnanie ma na starosti mesto...totiz, keby sa stalo, ze obyvatelia z nejakych pricin neodhrnu, niekto si zlomi nohu, na vine je mesto.. preto odhrna a upratuje mesto...toto je priklad z BA...

erikavesela
28. aug 2023

Podla mna by uplne stacilo tych 1,5....nakreslit ciaru na chodnik a basta...v ba su mnohe ulice tak navrhnute, ze ak sa nebude parkovat na chodniku, polovica miest na parkovanie zanikne, lebo ak budu parkovat auta po oboch stranach cesty, tak 2 auta jednoducho neprejdu...uz teraz sa znizil tym vallovym stratovym a sprostym parkovacim systemom pocet miest na parkovanie...takto sa znizi opat...fasa...progresivci sa cinia...

bluka2
28. aug 2023

Ja by som to ešte kľudne vylepšila o zákaz aút v centrách miest a pod.

belllinka
29. aug 2023

@gypsomilka si sa teraz zobudila? Ved o tom sa diskutuje, ze od oktobra sa uz vobec nebude moc parkovat na chodniku, sni s toleranciou 1,5 metra 🤦‍♀️

kulumulu123
29. aug 2023

@petulda333 neviem ako u teba ale u nas na dedine je chodnik aj travnik obecny tj pszri obci nie majitelovi domu. To ze tam kazdy parkuje este neznamena ze pozemok je jeho 🤷‍♀️

akvi
29. aug 2023

@erikavesela dreviny sa sadiť nemôžu, to je ok, pretože ľudia ich sadili halabala a teraz je s tým problém, keď vyrástli po piate poschodie. Ale kvety a nízke kríky sa u nás sadiť môžu a pár ľudí to tak stále robí. Dokonca sa tu občas robí súťaž o najkrajšiu panelakovu predzahradku. Robí sa aj akcia jarného upratovania a vtedy tých pár ľudí, čo im na tom zálezi, tak si vycistia pred vchodmi a vysadia kvety a pod.
Zákon o odhrnani chodnikov sa menil len par rokov dozadu, takže tu roky fungovala starostlivosť v réžii obyvateľov. Ja súhlasím s tým, že odhrnat má mesto a aj preberať zodpovednosť za to. To ale neznamená, že ľudia si odhrnut nemôžu aj sami. Keď napadne o 5 ráno sneh, tak je nereálne, aby bol do 7:00 vsade odhrnuty. A chodník pri paneláku má človek odhrnuty za 10 minút, uľahčí tým život desiatkam ľudí. O to ide. O ľudskosť, empatiu, nelahostajnost. Ale chápem, to sa už v mestách nenosí.

thoughtfulweirdo
29. aug 2023

@deniseee A na aký dlhý čas potrebujú niektorí invalidné vozíky? Vieš, že väčšina na celý zvyšok života? Či oni tiež majú skackať na cestu medzi autá a naspäť hore? 🙂 V našej mestskej časti sa napríklad parkuje tak, že po chodníku neprejde ani dôchodca s obyčajným choditkom, ktoré si tlačí pred sebou. Keď som začala chodiť s kočíkom, uvedomila som si, ako extrémne náročný je život vozičkárov. Lebo zatiaľ čo ja vezmem dieťa do nosiča alebo hoc aj pod pazuchu, pre nich je vozík často jedinou slobodou a možnosťou nesedieť doma. A presne pre nich je tento zákon, nie pre mamičky na rok-dva-tri.

deniseee
29. aug 2023

@thoughtfulweirdo neviem, kde byvas, ale tu u nas parkuju auta tak, ze prejde nielen vozickar, ale aj mama s dvojickovym (sirokym) kocikom. A predstav si, ze presne suseda byvajuca oproti ma vozickarku vnucku a stara sa o nu a na auta sa tu nikdy nestazovala, pretoze parkuju ludia rozumne (aj oni maju auto a potrebuju ho). Kazdopadne som zvedava, kde ho budu parkovat, ked od oktobra zavedu tento hlupy system. A vidim tu v okoli viac nelogickosti spachanych odkedy je tu nove vedenie v mestskej casti. Mame nove “zastavky”, namiesto starych cervenych komunistickych, ktore boli velke, siroke a dlhe. Takze teraz, ked prsi, je ta uzka vec platna asi tolko, ako mrtvemu zimnik. A je jedno, ci je vozickar. A mame prerobenu krizovatku, pribudli stlacadla na vyvolanie zelenej pre chodcov. Umiestnili ich na stlpy so semaformi, tie su vsak na vyvysenom mieste, takze s invalidnym vozikom ludia maju smolu, mozu pekne cakat, kym nepride niekto, ktoim to stlaci, pretoze prerobili to tak dobre, ze zelenu chodcomnehodi automaticky, ale naozaj az po zmacknuti tlacidla. Predtym sa ludom hovorilo, ake to bude vyborne, teraz ludia stoja pred krizovatkou a nadavaju ako chore vrany a ked maju stat na zastavke pocas dazda, ak maju moznost, radsej sa schovaju pod predlzenu strechu obchodu. Tak, ako ludia nadavaju na toto, co uz zmenili (bez rozumu), budu nadavat aj na tuto zmenu. Neprinesie to nic dobre.

power_of_now
autor
29. aug 2023

@zuzinka888 skúšala si aspoň raz zavolať mestských policajtov? Nech dostanú papuče...

power_of_now
autor
29. aug 2023

@gypsomilka co ta vedie k takym nespravnym predsudkom? 🙂

miskakyska
29. aug 2023

@deniseee u nás v dedine sa parkuje takto,aj napriek tomu, že sa mu do dvora vlezú štyri kombajny.. ukážkovo,nie?..

power_of_now
autor
29. aug 2023

@miskakyska volali ste niekedy MP?

jakubkoanjelik
29. aug 2023

Ja som rada, že sa to konečne začalo riešiť. Včera sme šli s deťmi na vlak ,cesta rozkopaná nedalo sa tam vojsť a na chodníku auto zaparkované tak , že by povedľa neprešiel ani človek samotný, nie to ešte kočík či niekto s palicou.. museli sme sa vrátiť poriadny kus a nájsť miesto kde sa dá prejsť, vlak nám takmer ušiel pred nosom . Dennodenne musíme obchádzať autá, najlepšie sú tie parkujúce ešte aj pred prechodom, cez ktoré človek nevidí či môže vôbec bezpečne prejsť.

zuzinka888
29. aug 2023

@power_of_now sme na dedine a to by musel prist cely policajny zbor. Je to niekedy aj30 aut parkujucich za sebou, ked su sviatky aj viac. Asi ani tolko papuc nemaju. 🙈🙈