icon

Zatvorené obchody v nedeľu

maruniakovaeva
27. aug 2022

Ahojte len tak zo zvedavosti, aký máte názor na zatvorenie maloobchodných prevádzok v nedeľu a sviatky?

bessie12
27. aug 2022

@maruniakovaeva ale ved mas 6 dni na to, aby si si urobila potrebny nakup. V nedelu mozte ist do nakupnych centier, tam su tiez potraviny, ked uz chces ist nakupit v nedelu.

janai1
27. aug 2022

@bessie12 keď budu zavrete potraviny tak budú aj v OC zavreté 😉

pukina
27. aug 2022

@elizita moja svokra napriklad, ale to absolutne nebola pointa mojho komentara 🤷🏻‍♀️

maruniakovaeva
autor
27. aug 2022

@bessie12 nehovorím o sebe, to je diskusia- čiže ma zaujíma názor iných. Písala som, že poznám ľudí, ktorí makajú 6 dní, doobeda VŠ a poobede práca v kancelárii, ktorú musia dobiehať čiže robia aj v sobotu a každý deň do 20-21 hod. A napríklad konkrétne táto moja známa, nemá ísť kedy na ten nákup. Ale nejdem tu obhajovať či má byť otvorené alebo zatvorené, zaujímal ma názor.

bessie12
27. aug 2022

@janai1 v nedelu ? Ked som chodila do mesta v nedelu, tak v OC bolo otvorene. Ine je to cez sviatky, ale v nedelu ..

bessie12
27. aug 2022

@maruniakovaeva tak v tomto pripade poprosit niekoho znameho, susedu, kamaratku napr alebo urobit online nakup.

kris_tin257
27. aug 2022

Dúfam že konečne tie nedele zatvoria 🙏 ma to mnoho krajín je to len o zvyku

liusa82
27. aug 2022

@zuzanka.zuzu ja tým ludom chcem len dobre a nie aby muklovali ako otroci

janai1
27. aug 2022

@bessie12 ved v nedeľu ešte na Slovensku nie sú zatvorené obchody, je to len návrh
Ale keď su teraz zatvorené obchody tak sú zatvorené aj v OC

simca06022011
27. aug 2022

@maruniakovaeva malo by to byt na voľnom rozhodnutí podnikatela. Kto chce nech otvorí, kto nie, nech nie... Nevidim nič dobré v príkazoch a zakazoch. A osobne mi je to jedno, crz víkend málokedy nakupujem.
A zamestnanci? Každý sa moze rozhodnúť kde bude pracovat.

derdia
27. aug 2022

@maruniakovaeva samozrejme mali by byt vsetky zavrete. Kazdy ma moznost nakupit si v ostatnych 6 dni. Nechala by som len lekarne a restiky.

bessie12
27. aug 2022

@janai1 aha. Nezijem na Slovensku, tak neviem ake zmeny tam su. Tu su tiez pozatvarane obchody v nedelu, ale vo vacsich mestach nie. Vtedy ideme do susedneho mesta. Cez sviatky je vsetko zatvorene.

liusa82
27. aug 2022

@zuzanka.zuzu No moja zlatá tu druhu časť vety si povedz sama pre seba ked sa budeš divať ráno do zrkadla.A za dalšie ja som rada že muklovať na nikoho vo fabrike nemusim.Pracujem sama na seba klasicky počas týždňa,mám volné vikendy a zarobim si dosť.A hlavne mám svatý pokoj.Nikto ma v robote nediriguje

missdiva
27. aug 2022

@maruniakovaeva podla mna by mali byt otvorene. Predavacky robia radi nedele lebo dostavaju priplatky.
A v tejto uponahlanej dobe si pracujuci clovek stiha nakupit najma cez vikendy.

kris_tin257
27. aug 2022

@missdiva robím v retaily a mám pod sebou cca 40 ľudí, neviem kde radi robia predavačky v nedeľu ale my keby nemáme študentky ktoré môže robiť len cez víkendy tak máme veľké problémy obsadiť plochu 😊 kvôli prácam cez víkend a do 21:00 je čím ďalej tým väčší a väčší problém nájsť ľudí a drvivá väčšina reťazcov bojuje s nedostatkom ľudí

viestta
27. aug 2022

@bilberryday keby sa môžem rozhodnúť, tak kaslem na príplatky a cez víkendy sa radšej budem venovať niečomu co mi vyhovuje viac

patus_2
27. aug 2022

@maruniakovaeva nemyslím, že existuje človek, ktorý si nemôže nakúpiť inokedy ako nedeľu. Bývam na dedine, v nedeľu je najbližší otvorený obchod 35 km ďaleko a ľudia z celého okresu si vedia urobiť nákup inokedy ako nedeľu, pretože ina možnosť nieje. Každý si vie nájsť 30 minút času, aby si nakúpil hocikedy cez týždeň.

kristiii
27. aug 2022

@derdia a najesť sa v reštike nemáš možnosť počas tých šiestich dní ako si nakúpiť? Či čašníčky/čašníci, kuchári/kuchárky sú podľa teba menej než predavačky/predavači? Otázka položená na základe tvojho príspevku, ja som za otvorené obchody (reštiky, zoo, múzea a iné služby..) počas celého týždňa (pracujú v nich rovnakí ľudia ako obchodoch)..a to nespomínam ľudí pracujúcich vo výrobe v nepretržitej prevádzke

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
abbey1
27. aug 2022

@maruniakovaeva Nariadenia a zakazy nepovazujem v tomto za spravne. Nechala by som to nadalej na rozhodnuti majitela, prevadzkovatela. To potom mozeme riesit dookola vsetky profesie. Ved aj kuchari a casnici su ludia a zasluzia si volno a ludia si mozu navarir doma. Detto kina, muzea, sportoviska, vodici, zasobovaci, pekari, ...
Uplne vy stavilo, aby tie profesie boli slusne ohodnotene, dostali priplatky, ktore im patria, rovnako volno po praci, na ktore maju narok.
A v podstate na to vsetko uz zakony mame, uz ich len dodrziavat.
Uprimne neviem, preco by mal podnikatelovi urcovat stat, kedy moze fungovat.

mikadooo
27. aug 2022

@maruniakovaeva mne ako kupujúcemu to vadí. Už som si zvykla, že môžem zbehnúť kedykoľvek a teda mi to znepríjemnilo voľný deň, keď zrazu ráno zistím, že nie je čo do huby. A - nie - do kostola ma to nedostalo 🤷🤷🤷. Verím ale, že aspoň tým predavačkám to snáď zlepšilo život, že môžu byť so svojimi rodinami.

patka06
27. aug 2022

@viestta tak by to malo byť, žiaľ z tých príplatkov, mnohé ženy platia krúžky, školské potreby, výlety ....atď pre svoje deti.

sense
27. aug 2022

Nemám s tým problém. Žijem v krajine kde sa v sobotu zatvára o 16.00, nedeľa a sviatky je zavreté. Otvorené su pumpy a na veľkých vlakových staniciach ci letisku. Keď som bola dieťa obchod sa zavrel v sobotu o 12.00 a otvorený bol opäť v pondelok

viestta
27. aug 2022

@simca06022011 ale je to o rozhodnutí podnikateľa. Mat otvorene aj v nexu neprikazuje žiaden zákon, je to rozhodnutie majiteľov prevádzok. A keďže trh diktuje potrebu mat otvorene aj v nedu, mat otvorene do tmy, tak otvorene je. A zamestnanci alebo pristúpia na takú pracovnú dobu alebo nie. Tiež ich nikto nenúti podpísať takú zmluvu. Áno, je to nevyhnutnosť niekde a nejak zarábať na živobytie, ale v podstate je zmluva so zamestnávateľom dobrovoľná.

dilino
27. aug 2022

Aj predavačky sú ľudia majú malé deti niektoré chcú byť tiež doma. Najlepšie by bolo v nedeľu aspoň jeden deň zavretý samozrejme sviatky tiež. Ked človek robí na smeny kedykoľvek cez týždeň si môže ísť nakúpiť. Predtým sa v sobotu na obed o 12:00 zatvorili obchody v roku 89 a otvorili aj v utorok na dedine a tu sme. Neboli žiadne nakupné centra do bludu okrem v KE,BA nejaké v KE Prior a Dargov. A teraz na každom kroku.A nieje nedeľa jeden deň kedy si človek môže nakúpiť hlúposť.

simca06022011
27. aug 2022

@viestta tak vies, ja si poratam kolko ma stoji prázdna prevadzka. Za toho jedneho zakanzika na hodinu to nestojí. Potom sa majitelia niektorych obchodov striedajú ako ponožky... Lebo nechápu. Sk potrebujem topanky, prídem tam aj iny den, ked su otvorení 😁
Ja akurát vymýšľam ako obmedzim prevadzku aj pojdu hore energie. Prisaham ze asi sa mi viac oplati otvorit pat dni v tyzdni na par hodin a inokedy tovar rozviesť. Shoppingy uz prekurovat nebudú, vysvecovat 7 dní v tyzdni😁
Inak nie vsade je to rozhodnutie na firme.. Preto som to tak napísala.

ladrona
27. aug 2022

@patka06 to je pravda,obchody boli zavreté.ale voľakedy sme žili aj v jaskyniach a teraz už nie.niektorí ľudia si potrebujú alebo môžu nakúpiť len v tú nedeľu,napr.ľudia pracujúci v nepretržitej prevádzke.

sisaka
27. aug 2022

Nevidím dôvod, aby sa štát do všetkého staral a všetko reguloval. Nie sme v socializme, kde obchody patrili štátu a určovali odkedy dokedy budú otvorené. Toto by malo byť čiste na majiteľoch obchodov, aké si dajú otváracie hodiny - ak si niekto myslí, že potrebuje mať otvorené 24/7 nech má, ak niekomu stačí od 8-12 4x v týždni nech má.
Tie úbohé argumentácie s chuderkami predavačkami sú trápne. Chápete, že keď niekto robí cez víkend, tak má potom voľno cez týždeň? Mám pocit, že ľudia majú predstavu, že tie predavačky sú tsm od rana do večera 7 dni v týždni …
Čo všetci ostatní “chudáci”, čo robia v nepretržitých prevádzkach? To už je Ok? Tí nemajú rodiny? Tým netreba dopriať? 🤦‍♀️
Ludia by si mali vybrať prácu, ktorá ich nielen baví ale aj s pracovnými hodinami, ktoré im vyhovujú.
Ja by som napríklad nemohla robiť 9-5 pon-pia, mna takéto úradné hodiny ubíjajú a potom mám pocit, že celé dni som v robote a nemám čas na nič a všetko musím stihnúť cez víkend.
Ja napríklad robím na 4 rôzne smeny, vrátane nočných a vikendov a vyhovuje mi to. Nerada nakupujem, keď sú tam masy ľudí, zájdem si na nákup napríklad v pondelok ráno, keď je tam poloprázdno, tak isto ku kaderníčke, zaplávať si na plaváreň a podobne. Práca na smeny, či práca cez víkend má aj svoje výhody, nielen finančné, takže netreba hneď ľutovať ľudí, ktorí tak pracujú, či dokonca snažiť sa zmeniť systém pre ich “dobro”

patka06
27. aug 2022

@ladrona úplne súhlasím, ak by som mala hlasovať, bola by som proti zatvoreniu v nedeľu.

marca12
27. aug 2022

@maruniakovaeva Nevadilo by mi to,zvykla by som si. V nedelu aj tak nechodim do obchodov naozaj len vynimocne. No v case,ked sme prerabali dom,bola nedela jedinym dnom v tyzdni,kedy sme mohli nakupit v obchodov so stavebnym sortimentom.

majamat
27. aug 2022

preco prave maloobchodne?
obchodnik sa moze predsa rozhodnut, ake bude mat otvaracie hodiny. nemusi mat otovrene v nedelu.

ked jedno obdobie v nedelu boli zatvorene, bavila soms a s predavackou a ta sa na to hnevala za nedelu maju fajn priplatky.

dalsia vec je, ze neikedy si fakt nemam kedy nakupit moze sa s tat, ze budem v praci piatok, sobotu, v nedelu a pondelo -sviatok volno, utorok a stredu opat v praci. to si akoze skoro tyzden nenakupim. mne to vobec nevyhovuje.