Zaujímali ste sa o prokrastináciu?
Venoval sa tu niekto téme prokrastinácia? Že keď treba urobiť niečo dôležité, tak zrazu všetko iné menej dôležité je akože treba nutne vybaviť a potom na tu dôležitú úlohu ostane len minimum času? Čo je za tým? Ako sa toho zbaviť?
@mircalla k tým Vianociam ide skôr o tie darčeky. To som vždy zháňala tak 23. Teraz som pokročila na 24 a to zháňam cez nejaký bazár potom, lebo už by mi to ani načas nedošlo. A fakt som zohnala skvelé veci, ale je to nanič. Mohla som 10.12. bez nervov objednať než toto
@nicicka hej, fakt dobrý komentár, toto si nabudúce poviem, keď sa vyskytnem v tej situácii
Nie je v tom strach?
Alebo potrebujes tlak na robotu?
Mat to na papieri, co mas urobit.
Asi máš rada stres😊ja zas, keď mám niečo dôležité stále to mám v hlave niekedy až neviem spat a chcem to vyšperkovať k dokonalosti.je to aj o zodpovednosti, ale sú také typy, ktoré to odložia na poslednú chvíľu a vybicuju sa k tomu istému ako ja za týždeň😊
@euka210 Strach asi nie. Áno, potrebujem tlak. Môže to byť z detstva? U nás bol taký štýl, že museli byť samé jednotky a dvojka bola zlá, takže akoby stále pod tlakom
inak ale ja presne viem príčinu. U mňa je to strach že to nedám. Že to proste neviem urobiť a že to nespravím. Musím to v hlave poomielat tisíckrát a potom to nakoniec aj tak spravím. Najhoršie že to má aj moja dcéra presne tak 😫
Ja som úplne taká istá, tiež čakám do poslednej chvíle so všetkým, kým nie som pod tlakom a vtedy fičím ako píla 😂 a následne si vždy nadávam, že hľa, však to nebolo tak hrozné, už si to mohla mať dávno z krku ....začať je proste najhoršie, obzvlásť pri úlohách, v ktorých som si nie moc istá, neviem ako na ne, bojím sa, že ich nespravím dobre ...no ale stalo sa mi už aj, že som sa dostala do stavu, že už som vedela, že je neskoro a aj tak som nič nezačala robiť a tú hubu som si na tom rozbila, nepomohlo 😅 jediné čo mi s tým tak nejak pomáha je moja "vonkajšia motivácia" - môj frajer, ktorý o tomto mojom probléme vie a vždy sa ma pýta ako som s danou úlohou pokročila, koľko som spravila, ako mi to ide a keďže viem, že tieto otázky prídu a je mi strašne blbé povedať, že zase nič, tak to spravím 😅 viem, že to znie strašne, že potrebujem niekoho kto ma takto vodí za ručičku, ale funguje to 😅 a vždy sa potom za to nejako odmeníme výletom alebo pekne stráveným spoločným časom, prípadne spraví všetky domáce práce a ešte mi aj navarí, aby som nemala žiadne výhovorky a musela sedieť za knihami 😂
@lindous skvely,vazne, že z teba robí tvoje lepšie ja 😂❤️
Ano mam, je lenivy. Este topka, co sa opakuje kazdy rok. Ideme na letnu dovolenku autom, ja 3 ludi zbalenych aj vsetko ostatne (na 2-3 tyzdne do aparmanu toho nie je malo), mame o 7 rano vyrazit, o 7.30 este len zacne hladat tricka a niektore este prezehlovat, ja uz tlak na 200, vyrazime o 11 a este zahlasi, ze nenatankoval. Dialnicnu znamku vzdy kupim radsej vopred sama, i ked nesoferujem.
Problem je, co on sa ani v strese nehecne k nadludskym vykonom, vsetko robi strasne pomaly. Pritom ma brutalne vysoke IQ a studovat na Harvarde (nie je Slovak). Doteraz sa napriklad nenaucil, ako telefonovat do zahranicia, medzimesto, mobil, nikdy nechape tie predvolny a preco ked vola +421 905 uz nedava nulu pred 9
Ale vies co mozno jemu to tak vyhovuje, potrebuje ten tlak, je neviem. Ale niektore veci, ze je termim, to neovplyvni, to aspon musi. Ine ten tlak som ja, co ho zamozrejme irituje. Cize, co nemusi a nema termin ako stromcek ci letne gumy, asi by to ani neurobil nikdy....Nedavno mal vyplnit tlacivo osobo mesiace, trva to ais 12 sekund....lezalo to na stole tyzdne a potom ho strati - este je aj bordelar
V projektovom riadeni tomu hovorime studentsky syndrom. A co pomaha? Uvedomit si to. Prvy krat si povedz, ze tomu obetujes hodinu a potom budes robit nieco ine. Postupne pridavaj. Funguje na odhadom 80% ludi.
Ak nezafunguje, odporucam coaching specializovany na pracovnu produktivitu, napriklad "Getting things done" - neviem ale ci maju kurzy aj na Slovensku.
@mircalla Ludia s vysokym IQ funguju uplne inak, ako bezni. Viem, ze je to na slucku, ale je to tak.
Kukni k tomu posty od Braincoach na IG. Je to vlastne skor zalezitost emoc.regulacie a nie time managementu. Zvykneme odkladat ulohy, kt.sa nam spajaju a vyvovalaju v nas negatívne emocie - uzkost, pochybovanie o sebe samomale aj nuda. Cize je dolezite sa zamerat na identifikaciu tychto emocii a prejst si nimi. Naopak ulohy bezne, v ktorych vieme ze sme dobry, su jednoduche pripadne su spojene s prijemnymi pocitmi lahko uprednostnime
Aj ja trpim prokrastinaciou. Na poslednu chvilu. Radsej budem robit tisic neakutnych veci,nez tu najsurnejsiu. Potom sa ale vybicujem na maximum. Cela rodina mi urobi za tyzden podmienky na to,aby som vytriedila skrine,lebo prerabame. Ja neznaaaasam ukladat,prekladat a triedit saty. Vsetci uz ma do toho strkali,ze kedy zacnem. Ja som sa postavila pred skrinu a dostala som hysak...zrevala som sa,ze radsej pojdem kopat do zahrady...
@sonnenshein vďaka, to gtd znie fajn. Teraz je aj tak všetko online. Najprv si naštudujem, čo sa dá sama a prípadne aj kurz si booknem, ak to nedokážem zmeniť sama
Mozno aj kniha by Ti stacila pre zaciatok.
Drzim palce!
@mircalla nie je asperger?oni tak fungujú v jednom geniálni v inom neschopaci.A v práci to má ako tam stíha nemá problémy, že má svoje tempo?môj otec je taký ako píšeš a mama pedant a dôsledná zodpovedná večne hádky u nich.On veľa veci nepovažuje za potrebné a mama zas stresuje pri všetkom.Otec si odjakživa písal lístočky vybaviť STK, daňové, zubár xy veci a, keď spravil jednu to bol úspech druhý mesiac nový lístok😆a polku veci zaňho vybavila mama
Tak ja som tiež typ, čo dopredu musí mať všetko pekne pripravené a zorganizované, pred skúškami na skole som nechápala ľudí, čo v poslednú noc sa drvili do rána ako besni, že čo teda robili celý čas predtým 🙂. Nikdy trebárs mi neušlo spoje, nikdy na mňa druhu nečakali.A nerozumela som, ako je možné, že to druhý tiež nechápu. Potom som našla frajera, čo bol úplne opak mňa, všetko na poslednú chvíľu, bežné meskal do prace, až ho vyhodiť chceli, urgovali ho za nezaplatené účty, a mňa šlo poraziť. On to ale dával za vinu okoliu,a potom mne "že ho naháňam a plasim"🙉🙉všetci boli zlí, blbí a naháňali ho. Tak mi doplo, že asi chyba nebude v 100 ľuďoch, ale v ňom. Chvalabohu je už ex, a autorka, ak ozaj nechceš na svoju lenivosť a nezodpovednosť parádne doplatiť, (honosný názov prokrastonacia podľa mňa nič iné nie je, len to lepšie znie) tak proste si rozkaz a urob veci včas, basta, nijaký iný návod nie je. Lebo preoac za úprimnosť, mne také správanie príde ako veľmi nezodpovedne voči okoliu. Ze ty vyletís zo skúšky, je tvoja vec. Ale ak vám trebárs potom ako rodine vypnú elektrinu, lebo nezaplatís účet, alebo hypotéku a podobne, či z tvojej viny niečo zmeskate, doplatí na to aj ten druhy.
Tiež som bola taká, no v prvom ročníku na strednej sme mali debatu so psychológom, a jedno co som si zapamätala tak bol to,ze to co ma nebavi (ucivo,predmet, činnosť) ale musi to byt urobené urobiť ako prvé,a plne sa sústrediť na to..a všetko ostatné co ma bavi sa urobi potom,a aj z radosťou... praktizujem dovtedy... čím skôr urobíš tu vec,mas potom menej stresu,uz na to nemyslíš len sebe dobre urobíš 👍👍
No dakujem že si to napísala, do konca júna vypinam modrého koňa :D
@jaskolka účty mávam vždy zaplatené, lebo to trvá 1 minútu. Ide skôr o väčšie úlohy, ale vďaka

@mircalla Fuu, tak to má veru nenapadlo ako sa cíti ten druhý človek ...budem na to myslieť nabudúce 😉 Ďakujem.