icon

Zaujímali ste sa o prokrastináciu?

4. apr 2021

Venoval sa tu niekto téme prokrastinácia? Že keď treba urobiť niečo dôležité, tak zrazu všetko iné menej dôležité je akože treba nutne vybaviť a potom na tu dôležitú úlohu ostane len minimum času? Čo je za tým? Ako sa toho zbaviť?

autor
5. apr 2021

Dokonca aj načas chodím, aj vlaky a lietadla vždy stihnem, ale je pravda, že nastupujem väčšinou posledná
@jaskolka

mircalla
5. apr 2021

@mariejenka Ano, to je pravda. Lepsi pocit, ze sa toho clovek zbavil a nemusi na to mysliet

jaskolka
5. apr 2021

To bol príklad. Jednoducho akúkoľvek úlohu akú vieš, že musíš urobiť... Iba urobiť. Nijaký návod, ako sa zbaviť odkladanie a presúvania, neexistuje, len tvoja vlastná vola a rozhodnutie, že to urobíš.

nicicka
5. apr 2021

@jaskolka v určitom takom prvotnom štádiu to lenivosť možno je. V tom horšom je to o dosť horšie a ľudia to posudzujú ako lenivosť no dotyčný je tak paralizovany že to naozaj nemôže ovplyvnit. Je to podobné ako u depresie keď človek nemôže vstať z postele. 🥴

jaskolka
5. apr 2021

@nicicka depresia je choroba... Prekladanie povinnosti určite choroba nie je. Na depresiu sa predpisu aj lieky, aby pomohli... Na odkladanie učenia sa na skúšky... Aký liek? Možno tak par faciek, alebo opakovanie ročníka neviem...paralyzovany asi ťažko, keď miesto vytiahnutia učebnice ide kopať do záhrady alebo piecť koláč...

nicicka
5. apr 2021

@jaskolka Prokrastinácia je terminologia z psychológie. Ako spomínala vyššie jedna prispievatelia ide o stav keď sa hromadia negatívne emócie s pocitom nízkeho sebavedomia. Je to poprepájané. Možno to nie je až tak zavazne ako depresia no znepríjemňuje a komplikuje to život.

jaskolka
5. apr 2021

@nicicka áno, na všetko je lekársky termín... Keď niekto leží a ma negatívne pocity nízke sebavedomie a jea nešťastny, tak ide skôr o depresiu. Neviem, ale mne to príde ako ospravedlnenie si toho, že som nezodpovedný. Mam predsa lekársky termín, som prokrastinator tak teraz všetci to chápte... 🙈🙈Proste keď viem, že mám niečo dôležité, a musí to byť, a keď to neurobím, budem ako šialená to robiť na poslednú chvíľu, tak to urobím a hotovo. Ako inak to autorka chce "liečiť"? Zázračný návod, pilulka, alebo co? Ma nízke sebavedomie, preto radšej uoecie koláč, ako by sa učila na skúšku do školy? Veď to znie úplne nezmyselne...

nicicka
5. apr 2021

@jaskolka To že to odkladá niečo znamená. Prečo jednu činnosť dokáže spraviť s inú nie? Veď činnosť ako činnosť. Ide o to že tú ktorú odkladá nejakým spôsobom nemusí. Alebo ju nevie spraviť, alebo musí byť za ňu zodpovedná a boji sa toho. A ide o strach. Je to celé o psychike. Bežný ľudia ktorí sú viac odolnejší to neberú ako problém. Alebo opačne, tí ktorí to zažívajú to berú až veľmi vážne. Treba asi nájsť ten zlatý stred. Nie dobre ak ľudia stresuju, všetko hneď riešia a chcú to mať na 150%. Takisto nie je dobré vykašľať sa a neriešiť.

jaskolka
5. apr 2021

@nicicka a zároveň, keď raky človek trebárs ma úlohu v práci, projekt, od akého závisia aj iní, a on odovzdá to neskoro, zle alebo nejakú zlataninu na poslednú chvíľu, a pred šéfom sa bude obhajovať "mam lekársky termín, prokrastinacia, tak to mate pochopiť" som zvedavá, ktorý normálny šéf to pochopí. Lebo podľa mňa nijaký a taky človek môže byť rád, že ho po pár takých spackaniach nevyrazi.

jaskolka
5. apr 2021

@nicicka bože môj, ale v živote nie všetko sa robí, čo sa len chce. Sú veci, čo musím a hotovo.tebars keby si nejaká žena povedala, mne sa príšerne nechce umyť moje malé dieťa... Nechce, všetko urobím, len toto nie... Je to o psychike, ona je slabá, a nechce sa jej... Čiže co potom? Dieťa bude špinavé, pokakane? Lebo ona radšej pôjde variť hovädziu polievku?Ci odloží dieťa k susede?Tam sa nikto nepýta, akú má ona psychiku...

autor
5. apr 2021

@jaskolka ty to tu trochu do exteremov ťahas. Toto nie je téma o zanedbavani detí. S tým tu myslím nikto problem nemá

janeninka
5. apr 2021

@jaskolka ternin prokrastinacia nevznikol preto aby sa nim ludia ohanali a kaslali na svoje ulohy. Ma napomoct k pochopeniu toho, co sa mi to deje a existuju aj techniky ako na to. Cele ke to o zvedomeni si toho co sa deje, ake emocie mi to vyvovala a prečo. Ale cielom toho je aby som danu ulohu predsa len urobil. Je to konkretny termin na situacie ked nieco odkladam ale nemam problem s inymi ulohami.. Ak niekto neplati ucty, neprebali dieta a pod..to nie je prokrastinacia

autor
5. apr 2021

@jaskolka v robote so mnou nikto problem nema, urobím to síce poslednú noc, ale urobím. To skôr mne vadi, 1) že by som to mohla urobiť lepšie, 2) nemusela som byť zbytočne nevyspana

jaskolka
5. apr 2021

@janeninka to chápem. To bol len príklad, že isté veci, co sa musia, sa musia 🙂aj keď sa, ako nechce. Ale tu autorka vie, že prokrastinuje.Vie,zr to je zle a chce to riešiť. Ale ako? Ako inak, ako jednoducho "zahryznúť sa" do toho, čo musí spraviť?Nejestvuje nijaký návod, že toto a toto, a už to urobíš. Ani pilulka, ani sirup, že taký človek to vypije a už bude hneď zodpovedný, pravidelne robiť s chuťou povinnosti včas. To nie je chyba nie vitamínov ci chemické nerovnováhy v mozgu. Môže si studovat milión praktík, ako to odstrániť, ale aj tie musí dať len ona svojim chcenim a vedome do praxe. Je samozrejmé, že sadnúť nad knihu, alebo projekt a makať, je menej príjemné ako pečenie koláča, alebo sadenie kvetov, to je jasne 🙂Ale spraviť sa to musí, keď raz študuje alebo ma takú prácu. Bud sa zatne a urobí to, aj keby vozíky padali, alebo bude s vyplazenym jazykom to robí na poslednú chvíľu, s krikom, či plačom, a nadávať si, že koľko času na to mala. Alebo raz na to poriadne doplatí (strata práce, následok pre niekoho blízkeho) a potom sa hned"vylieci "

janeninka
5. apr 2021

@jaskolka praveze zopar navodov na to existuje - aj ked v principe je to presne ako pises ze to aj tak musi len spravit. Ale tie navody to ulahcuju. Pre niekoho uvedomenie ze mam strach zo zlyhania moze byt velmi napomocne. Vie s tym potom nieco robit dalej

euka210
5. apr 2021

Moze byt z toho tlaku ze si tak zvyknuta. Ja som opacna, ja mam tlak ked nie su veci urobene a mam pokoj az ked urobim. Velky tlak mna uz nici, uz ma blokuje, nie je ten, co vyburcuje k cinnosti. Jedine zehlenie neznasam tak to odkladam az kym deti nemaju co do skoly 😄

ravenman
5. apr 2021

mne sa tak strašne nechce holiť že to odkladám kým sa dá 😅

nicicka
5. apr 2021

@ravenman ako môj muž 🤣

autor
5. apr 2021

@mircalla Este k tvojmu muzovi, lebo s nim som si v diskusii nasla, ze to by mohol byt najviac podobny pripad ako ja. Nestudovala som na Harvarde, ale tiez mam dobru skolu, vselijake ocenenia, reprezentacie, jazyky. Dokonca aj moju poslednu pracu, z ktorej som mala zly pocit zo seba, ktoru som zbuchala za poslednu noc, mi uz dnes motivovany sef odpisal, ze impressive (ano, ocividne pracuje dnes. nie ako ja 😂 Ja az pri buducej deadline zacnem znova pracovat 👎 👎)
Isla som nahodou do takej budky okolo pozriet vcera, ci nenajdem detske knizky. A nasla som knihu o depresii David Burns- feeling good, the new mood therapy. The clinically proven drug-free treatment for depression. Otvorim ju a tak Chapter 5-Do nothingism - How to beat it. Psychiater autor tam opisuje svojich klientov, medzi nimi napriklad lekari.
Pise tam, ze su 4 popularne vysvetelenia prokrastinacie:
1. su proste lenivi
2. ti ludia chcu konat proti sebe, ako ked si niekto zela smrt
3. ti ludia su passive-aggressive a chcu tym frustrovat ludi vo svojom okoli
4. sa im paci pozornost, ktoru dostavame, ked toto robime
A vraj vsetko toto je nespravne a nedava zmysel. Vyvracia kazdu jednu tuto teoriu.
Potom je tam nieco o lethargy cycle, bohuzial som nemala cast to docitat a su tam take tabulky, ake myslienky nam behaju v hlave a ako si s nimi poradit.
V zivote by ma nenapadlo to spajat s depresiou, ale musim povedat, ze v teste na zaciatku knizky mi vyslo skore 11. 6-10 normal, but unhappy, 11-25 mild depression. Takze toto sa mi zrejme pohorsilo, ako toho bolo teraz dost cez tieto tazsie casy. Myslim, ze tato kniha mi pomoze to prekonat.
Pisem ti to hned, lebo som nadobudla z toho presvedcenie, ze tvoj muz to moze mat podobne a nechce ta stvat. Respekive, ked mam na seba nervy, myslim na kolegov, ze 3 ludia budu tento moj zbuchanec musiet citat, chudaci a take myslienky mam. Nie, ze su mi jedno

kittykat22
5. apr 2021

Na procrastinaciu mi velmi pomohol diar. Ked mam naplanovane co mam robit, tak to spravim bez toho aby som uvazovala, ci to mam/nemam robit. Je to dane. Niekedy sa stane, ze to hodim na druhy den, ale uz viem, ze to prehadzujem a snazim sa to splnit. U mna bol tento problem nie koli tomu ze som leniva, ale ze som toho mala vela. Kym som si neviedla diar, tak som si ani neuvedomovala ze som pretazena. Nemiesto sustredenia na jednu veci som myslela na dalsich 10. V hlave som mala pocit, ako musim to a ono, a ako som nestihala, nechcelo sa mi, tak som k veciam dostala odpor. Ten diar ma zachranil. Inak zistila som, ze veci ktore nemam dokoncene spocitam na prsoch lavej a pravej ruky. Ked to dokoncim, tak ulohu preciarknem ..... za mesiac som mala hotovo 😺

nominativ
5. apr 2021

Ja som bola vždy takáto istá, zmenu priniesli až deti. Najmä dve. Tam už akosi nebol ten čas tesne pred... Napr výšku som dokončila s dvoma deťmi a pokiaľ som sa naučila kedy sa dalo, tak som si mohla trhnut nohou, lebo den pred boli choré alebo čo.

Rovnako aj s domácnostou a inými povinnosťami. Pokiaľ som veci odkladala, žiaden čas chvíľu pred neexistoval a už bola len kopa nezvladnutelnych veci.

Mužovi to ostalo, lenže on nenosí všetko v hlave, žije tu a teraz a spolieha sa na to, že mozog som ja. Kým sme boli sami, žili sme tu a teraz obaja.

autor
5. apr 2021

@kittykat22 To tiez moze byt. Tiez mam toho velmi vela, ze nic ine nerobim, nez zoznamy vybavujem. Len nezacinam s ulahami, co by som mala. Uz mam na ceste daily planner, kde je viac miesta. Aj to dufam, ze pomoze.

ravenman
5. apr 2021

somarina

mircalla
5. apr 2021

Vies co, ja to uz viac menej beriem, ze to inak nebude. Rezignovala som

kittykat22
5. apr 2021

je to super urcite ti to pomoze. Ja mam napriklad napisane co mam ktore dni robit a lepsie spim. Pretoze mam akoby naplanovany ten den dopredu, a nemelie sa mi to v hlave. Vstanem a nasledujem diar ako opicka 😀 a je to pre mna velmi psychicky uvolnujuce

autor
5. apr 2021

@kittykat22 Tiez preciarkujem. Dokoncim jednu vec, pozriem na telefon/mail a objavi sa nova vec. Ale hej, na ten sa tesim a budem sa snazit ulohy nepresuvat do dalsieho dna

kittykat22
5. apr 2021

mna telefon stresuje. Napriklad ma stresuju vsetky tie farby a veci. Neviem preco. Ked to mam papierovo tak mi to pride kludnejsie. Ale mam tam aj veci online, lebo mam synchronizovany telefon/hodinky/notas ... ten papierovy je pre mna psychicky lepsi - neviem vysvetlit preco. Mozno tym, ze ked otocim stranu tak povazujem tyzden za ukonceny - vnutorne. Kym prejdem do diara na dalsi tyzden akoby sa nechumelilo ... Pravidelne ulohy - ako napriklad dialkove ucenie, moje hodiny, lekar, zubar, pripomienky mam v diari online -nepisem ich do papieroveho. V papirovom mam narazove, dlhodobe veci ktore odkladam.

autor
5. apr 2021

@nominativ tiez mam 2 deti. Sice nebyvaju chore, ale ked sa to vynimocne stalo a musela som pracovat. Notebook v posteli, babo na prsnicku. Takze mne ani tie deti nepomohli

autor
5. apr 2021

@kittykat22 Fungujem rovnako, tiez preferujem a pouzivam papierovy diar. Pripomienky, terminy v elektronickom, ktory si tyzden a den predtym pozriem, nech viem co ma caka

kittykat22
5. apr 2021

od koho budes mat diar 😍