Zaútočil na mňa (môj) pes
Stalo sa vam to baby? Psik je nemecky ovciak a doniesla som ho v auguste k rodicom. U mamy sme kazdy vikedn aj cez tyzden. Hrajem sa snim nebijem ho. Dnes sme śi na prrchadzku otec pes a ja. Boli v predstihu a ja som ich dobehla. Odrazu ked ma zbadal zacal stekat ako na cudziu, az vrcat. Vyskocil na plot a besnel ako divy. Som zntoho zmetena a smutna bola som b nedelu u nasich a aj rano ako som slampo chodniku ma viděl a nestekal mate podobnu skusenost?
@diaszoky poslala som ti pozvánku do skupiny
Ale až by to nešlo tak prikladám aj link
@diaszoky ja by som to skusila najprv "po dobrotky" ...moj svokor ma tiez 2 ovciakov, s ktorymi som sa prvykrat stretla ked boli uz dospeli a musela som si ich "ziskat"....takze spolocne prechazdky, piskotky, hranie sa a postupne boli ku mne zhovievavejsi a zhovievavejsi, az ma vzali na milost. aj ked sa netreba bat - treba byt razny, ked si k tebe dovoluju. dopadli sme tak, ze so su mnou najvacsi kamosi a ked svorok pojde na dovolenku, tak strazit mozem len ja, lebo ma posluchaju a daju sa ovladat. cize netreba sa bat, pevnu volu a skusit si psa ziskat -> to plati, ak je agresivny lebo sa ta boji/nepozna ta, ale inak je k ludom prijatelsky...ak je ale agresivny aj k otcovi a bez priciny, tak jedine cvicak - s tymto nie su srandy. ja som s mojou chodila od 3 mesiacov do jedneho roka, a teraz sa s nou da manipulovat lepsie ako s malymi shihtzu, ktorych mame tiez.
@diaszoky tak si ho treba ziskat...najprv pod dohladom tvojho otca - so mnou bol tiez svokor najprv ked som sa zoznamovala s jeho svorkou. kludne nech ho ma pri tebe na voditku - spolocna prechadzka mimo domu par krat, potom vojdes s nimi akoby mimochodom po prechadzke dnu...lopticka, piskoty, hranie...ale nenechat po sebe skakat a podobne.
drzim palce. bude to chciet cas.
Trestanie ani zvýšenie hlasu nie je výcvik. Nedá sa to napísať do jednej správy treba si v prvom rade naštudovať niečo o hierarchii medzi psom a človekom a následne začať s výcvikom povelov. Aport nie je výcvik je to len 1 z povelov sú oveľa dôležitejšie povely ako aport a to povely základnej poslušnosti. Najlepšie bude ak si naozaj nájdete odborného vycvikára, čím skôr.
@mamina0078 NO sa neodporuca pre prvopsickarov kvoli ich povahe a nebezpecnosti? tato veta ma akoze dost zarazila...od malicka som bola v kontaktke s NO starky mal dokopy styroch a nemali vycvik a nemal s nimi ziadne problemy....ja osobne mam dvoch a mam ich chovnych aj skusky maju ale to ze NO maju dake zle povahy a su nebezpecne je fakt blbost....poznam osobne x psov co od malicka su len ako rodinne psy a aj stenata z mojho vrhu su tak a absolutne ziadne problemy. Povaha je o jedincovi a to je jedno ci to je NO ci rotvajler, ktorych som teda mala vo vycviku tiez vela...
@julka29 je to v zmysle, že pokiaľ nebude mať človek šťastie na pokojného psa tak s ním sú oveľa väčšie problémy ako s nejakou čivavou keď nevychová.. a zjavne aj toto je ten prípad keď ten pes ani na otca nereagoval, pritom on vedie jeho výcvik a už ho pozná nejaký ten mesiac. A aj čo sa týka opisu toho výcviku čo má ten pes tak sa nečudujem, že došlo k takému zlyhaniu ale o tom potom 🤣
@mamina0078 tak základ výcviku by mal mať každý pes či čivava alebo doberman....ja osobne v poslednej dobe vidím problém v tom, že ľudia mali 12 rokov NO na dvore a aký bol super kľudný a teraz nájdu na bazoši šteňa, že zase chcú NO a kúpia si pracáka ako sa hovorí a potom zistia, že má energie 5x viac ako ten starý NO a všetko majú zničené a pes nemá ani rok a už sa ho chcú zbaviť
@julka29 ja tiež som od narodenia obklopená pracovnými plemenami mne samotnej rukami prešli desiatky tak viem to zhodnotiť akú povahu majú a aké môžu byť nebezpečné... Ale u nás sa výcvikom začína od 8-10týždňa tak k takým nezvládnuteľným situáciám v mojom prípade za celé tie roky nedošlo a mám s nimi len pozitívne skúsenosti... A pes keď nereaguje na cvičiteľa je začiatok konca najmä u NO pokiaľ je tzv. "alfa samec" a aj keby sme to zvalili, že zle vyhodnotil situáciu tak ten pes nemá odkiaľ vedieť, čo je to obrana človeka/pozemku pokiaľ ju cielene netrénuje a pokiaľ sa tak dominantne správa proti vôli človeka tak je najlepší čas sa zamyslieť kde nastala chyba.
@mamina0078 nuz moj otec nieje kynolog takze o tom potom
@diaszoky preto píšem nájsť pre psa skúseného kynológa čím skôr tým lepšie
@diaszoky píšeš, že ten psík bude mať v júni rok. A pred mesiacom ste sa spolu hrali. Čiže ak dobre počítam, teraz má 8 mesiacov. Je to viac-menej ešte šteňa v procese socializácie. Bez urážky - ale podľa toho, ako opisuješ výcvik toho psa zo strany Tvojho otca - to nie je výcvik, ale nesystematický bezhlavý pokus dosiahnuť u psa "poslušnosť" spôsobom, ktorému to zvieratko celkom pravdepodobne nerozumie a vôbec nechápe, čo sa od neho vlastne chce, čo smie a čo nie, čo je správne a čo nesprávne, ani kto je kto. Vycvičiť psa predpokladá v prvom rade zorientovať ho v hierarchii a v tom, akú úlohu v nej zohráva on. Vycvičiť psa znamená porozumieť mu - ale zároveň mu dať šancu, aby aj on porozumel Vám. Výchova štýlom "cukor a bič" nie je nič pre neskúsených psíčkarov - a tiež nie je vhodná pre každého psa (presnejšie - takmer pre žiadneho). Ak nechcete pokaziť život sebe ani tomu zvieraťu, buď sa obráťte na skúseného kynológa so žiadosťou o súčinnosť pri jeho výcviku, alebo ak nie, tak to ho potom radšej zverte do správnych rúk niekomu inému. Je mi ťažko na duši, keď si pomyslím na tie stovky (ba možno až tisíce) psov, ktoré pykajú za nenapraviteľné chyby svojich majiteľov, a neraz na ne doplatia až svojím životom (hovorím o osudoch "zlý pes - treba ho dať utratiť!")
@diaszoky nie, nemá. A pokiaľ toho kynológa nemá a sám tomu nerozumie, spoznáš to podľa toho, keď vidíš vlčiakov uviazaných na reťazi, nonstop zavretých vo voliére, prípadne túlajúcich sa po ulici, umiestnených v útulku alebo - v tom dramatickom prípade - v kafilérii. NO vie byť úžasný a oddaný parťák, ktorý za svojho pána aj život položí. Ale vie byť aj silný a dominantný individualista. To nie je pudlik. Ani labrador. Sú to proste pracovné psy, nie kabelkoví maznáčikovia. Ano.., môže byť z neho síce aj maznák k deťom - pri správnej výchove.
myslim si to je taky bezny obranny mechanizmus. psy sa ucia branit cloveka s ktorym travia viac casu.
@janne318aj mi je luto nasho psika ze chudak nevie ci som rodina ci cudzia kto som co som ☹️Mrzi ma to velmi od malicka ho poznam a mrzi ma
Ze sa take stalo nieco

@konikmodry111 vies link na skupinu? Nevkem juntu najst☹️