Zážitok so žobrákom: Akú pomoc skutočne potrebuje?
pomaham vacsinou zvieratam obcas ludom, vzdy sa zapoviem, ze ludom naposledy, pri kezmarku ma oslovi cigan ze mu deti nemaju co jest a vyhorel, utekame ci kupim jest chleba rozky...do obchodu ze kupime jedlo, chcel chleba rozky mlieko pre deti...vidim, ze pokladnicka sa zvastne diva ...vidim ze si berie stangle sunky, pri pokladni mu poviem ze nech to vrati ze tolko nezaplatim, smrdi po cigaretach...zaplatim mu polovicu toho co chcel...pokladnicku konfrontujem, vraj nevyhorel a deti nema, klame...viac mi nepovie, lebo by ju vraj preklial...wtf????21 storocie? vonku sa ma cigan spyta ci mi nie je trapne, ze musel nieco vratit, vezmem mu tasku z ruky, s usmevom pozdravim a odchazdam...tasku z jedlom odnasam do najblizsieho kostola pre bezdomovcov ....hodinu som sa musela rozdychavat...naposledy sme tak pomahali bezdakovi, varili, ofrflal ze spagety nema rad, mal ist na pohovor oprala som mu a zahlasil ci nezehlim....videli sme sa naposledy....som tak sprosta???
@hiro keď vidíš že to ľudia využívajú a klamú ? 😉 Každého názor ja som si vyjadrila ten svoj vždy je šanca pre to neico spraviť
@majka2959 Ak ma títo ľudia oslovia, posielam ich do charity alebo podobnej organizácie. Mám ešte takú dávnejšiu informáciu z charity, neviem, či to ešte platí, aby sme týchto ľudí k nim nasmerovali. Registrujú si ich a profesionálne im pomôžu. Potom je lepšie podporovať tieto organizácie, a tak účinne pomáhať ľuďom, ktorí to naozaj potrebujú.
@kvetinka1918 Vždy boli ľudia ktorí nemôžu, nechcú alebo majú iné dôvody čo im bráni niečo spraviť.
A keď klamú? Ich vec. Oni s tým musia žiť že klamú. Nie ja. Mne to žily netrhá. Myslíš že sú šťastní že klamú? Verím že ak by sa našlo viac ľudí čo len myknú plecom že im dali peniaze tak možno by skúsili zrazu aj povedať pravdu. Ich klamanie je ich zlyhanie a nie tvoje. Vieš koľko krát zažívajú pri tom klamaní sklamanie? Neúspech? Nechcel by som byť v ich koži a pocítiť ich svedomie.
Mňa raz zastavil pred Kauflandom jeden muž. Nebol špinavý, starší, biely. Mal ruksak na chrbte.
"Mladá pani, nemohla by ste mi dať pár centov na...."
Skočila som mu do reči. Vravím..."na pivko?" On ostal v šoku, pozrel na mňa a povedal, že bude úprimný a povie, že áno na pivko, že majú v Kauflande akciu, tak by si jedno chcel kúpiť. Tak som mu dala 1€. Zase ostal v šoku, že to vôbec nečakal. Tak som mu len povedala, že to za jeho úprimnosť, že by som dala tak či tak, ale že aspoň neklamal, na čo tie peniaze potrebuje. Dali sme sa trocha do reči, tak mi porozprával, ako skončil na ulici atď. Bol celkom milý a v podstate mi aj bolo jedno, že peniaze pýta na "alkohol". Ja keď chcem niekomu niečo dať, dám bez toho, aby som potrebovala vedieť na čo to ten dotyčný použije.
Ak chceš mať čisté svedomie, peniaze posielaj organizáciám ktoré sa venujú ľudom vonku, bezdomovctvom, to sú profesionálne vyškolení ľudia na ktorých si bezdomovci nedovolia lebo ich prekukli. čiže môžeš mať úplne svedomie v kľude.
Ja pomôžem podľa pocitu. Veľký nákup by som nerobila. Zas nie som jediná, ako sorry... Tak kúpim mu jedno mlieko a nie nákup za 30ečiek 🤷. Rožky zas nech kúpi niekto iný, múku zas iný, atď. A možno by som overila najprv s tou predavačkou. Mňa minule zastavil predajca nota bene. Reku ok, kúpim si. Ale čoby, chcel len peniaze, nota Bene, nejaké ogrcané novembrové mal, nejakú knižku Ježiš spasiteľ za 10e mi ponúkal, mával obrázkom "svojho syna", som ho poslala do riti. Hovorím, ste predajca nota Bene, tak čo mi to tu vynukujete za sprostosti? Som sa otočila na päte a majte ma radi. Ale netvrdím, že som nikdy nenaletela. Raz či dvakrát som aj na políciu zavolala, keď sa mi nejaká "zbierka" nepozdávala. Raz bola falošná, raz bola pravá 🤷. Prispela som na obe, až potom, keď sa mi to rozležalo v hlave, že wtf, som volala na 158, že sa mi to nezdalo, že tam a tam si niekto vytiahol nejaký pofidérny stolík a robí "zbierku". A pritom jedna z nich bola plne legitímna 🤷.
Si veľmi dobrý človek … ❤️ nie si blbá ani naivná len si dobra duša 😊 nuž musíš dávať pozor aby ta nikdo nezneužil
Ja úprimne,ani neriešim ako to dopadne ďalej,keď niekomu pomôžem . Rada pomôžem,keď môžem. Len poviem, užite v zdraví. Aj chlap si už o mne myslí,že som 🎺 naivná,ale tiež si to na mne váži,oblubuje. Mne tiež pár krát cudzí ľudia pomohli a som im doteraz vďačná. Nikdy nikto nevie,či sám nebude potrebovať pomoc od dobrých ľudí 😊. Si dobrá duša a nenechaj sa znechutiť.
@autorka
precitala som si to, vratane niektorych tvojich odpovedi v diskusii a uprimne, nie si hlupa, neviem, ci si naivna, no nejako tym tvojim cinom akoze ''v prospech ludstva'' chyba system, logika, mozno nejake to utriedenie si, ci energiu neplytvam a ci ''nelejem vodu do Dunaja, alebo bars aj do Hornadu''. To, ze mate s manzelom VS ani to, ze ste boli v zahranici nie je zaruka nicoho, nic v zlom, rovnako ako to, ze chces pomahat, ale mas nejako nie uplne vhodne vybery.
Ak to ma byt financne, tak ja by som pomahala napr. tu:
1 - detske organizacie, resp. aby ma tu niekto nechytal za slovicka venujuce sa primarne detom v nejakej zivotnej situacii
https://www.plamienok.sk/podporte-nas/darujte-2
https://tvojbuddy.sk/darovat-peniaze
https://cestavon.sk/venuj-financny-dar/
K nim si mozes pridat akukolvek linku dovery - LDI, LDD, Linka Nezabudka, IPcko - linky si najdes ak budes chciet pomoct, to su zarucene dobre investovane peniaze smer deti.
K linkam slovenskym si v pohode pridaj aj ceske - Linka Bezpeci, Modra linka, ak pre nic ine, tak preto, ze deti casto volaju pisu cesko-slovensky, teda slovenske aj na ceske linky a obratene, k nam aj ceske deti. To napr. ak mas takych volnych 30 eur tak mas mesacne aj 4-5 organizacii, ktore sa rady podelia o ne.
2 - organizacie venujuce sa ludom bez domova
https://adoptujsipostel.sk/
Organizacia, ktora to aj pribehmi robi dobre.
Ak chces pomahat rodinam skus napr.
https://jedenrodic.darujme.sk/pomahame-jednorod...
https://www.navrat.sk/podporte-nas/financny-dar/
3 - individualne zbierky - najdes napr. na https://www.ludialudom.sk/vyzvy
Ak si nie si ista, ci je to na dobru vec, tak nie je uplne odveci sa poradit, kludne aj tu, komu by kto prispel, ci im to pride ok, ja som prebehla zbezne par a vedela by som tam nechat dost penazi. Samozrejme 100percentnu istotu nemas asi ani tu, ak chce niekto nieco spochybnovat viz Fico neziskovky, tak sa da stale, ale malo by to fungovat v prospech tych ludi
Hned na prvej strane, ked to otvorim je Alisa
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/16529
Darina
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/16277
a dokonca aj nemocnica
https://www.ludialudom.sk/vyzvy/16537
Jednoducho je dobre si vediet vybrat, nestaci len to, ze chces pomahat, treba aj vediet ako a komu alebo si nechat poradit.
Je skoda, ak tvoja ochota a dobrocinnost vychadzaju de facto na zmar. Obvykle ludia, ktori potrebuju takto peniaze to nerobia oslovovanim na ulici, sanca, ze tak stretnes regulerne niekoho, komu pasuje pomoc je skoro nulova.
Ak to ma byt niekto z ulice, koho priamo oslovis a komu pomozes, tak to chce trenovat vsimavost, pozornost, empatiu - vediet trochu citat okolie, nedat na prvu dobru. Mozno hned za panom, ktoreho si vlastne vytocila, lebo si mu nezaplatila vsetko, co si nahadzal do kosika bol niekto, kto by bol aj za drobnu pomoc mega rad, len taky clovek sa skor osiva akoby hlasno krical, ze kde to viazne.
Detto, ten tvoj pribeh s bezdomovcom, ktoremu peries, mna to ani tak nevyrusilo, ako predstava, co vsetko si mohla chytit a ako vlastne zbytocne to bolo, kedze jeho odpovede boli dost neuctive, to skor ako voda do Dunaja vyzera na pritvrdenu verziu, ze pomahas ''navzdory tomu, co ta druha osoba'' - mozno by to chcelo skor spolu s organizaciou pracovat na tom, aby si taky chlapik mal kde oprat a ozehlit sa sam. Akoby si to mala robit ty - aj ked chapem videa na internete, o tom ako a kto, niekde v Indii, niekoho len tak poumyva, ostriha su krasna vec, no bola by som opatrna, zdravie mas len jedno, zivot tiez a ak do veci ides tak po hlave, tak vedz, ze zdravotnictvo mame take, ze - kuk posledny link a ich vyzvu.
Teda skus pri pomahani viac premyslat a orientovat sa, pomozes viac skutocne ludom v nudzi, nebudes vyhadzovat peniaze do luftu, aj ked su tvoje a kludne mozes a mozno z toho budes mat konecne aj dobry pocit.
A este mi napadlo, ak sa ti ziadna organizacia nepozdava, chces cosi vlastne, tak nejaku zaloz, inspiruj sa a chod do toho, mne sa napr. velmi lubi ceska, ktora pomaha detom k obedom zadarmo - ja viem, obedy zadarmo maju u nas iny pribeh, ja myslim take tie skutocne zadarmo, aby to nemalo skryte a ine naklady a aby deti v skole mohli sa venovat len skole, nemysleli na to, ako im skvrka v bruskach - https://women-for-women.cz/obedy-pro-deti/chci-...
O ich vysledkoch som citala vela a tiez pribehy o zenach, ktore niekedy potrebovali pomoc a teraz tiez niekomu na obedy prispievaju. Take iste obedy by kludne mohli byt aj pre starych ludi alebo aj pre mensinovych obyvatelov, ak je toto tvoja tema.
Drz sa, prajem lepsi vyber a pripadne sa pokojne zastav, opytaj, porad, aby tvoja pomoc bola ozaj pomocou.
a nie je to len taká storka na pobavenie ?
Ja ked som mala este malicke deti, som v meste videla zenu s dietatom, ako jej spi na rukach a mne doslo strasne luto, ked som si predstavila takto stravit den. Dala som jej 5 eur. Po par metroch ma zacali prenasledovat 2 dalsie. Ze im mam nieco dat. No ma na*rali velmi. Ani neviem odkial vyliezli a nedali pokoj. Som sa pred nich postavila v strede namestia a im vysvetlila, ze tam maju kolegynu, nech sa podelia.
Potom mi znama, ktora pomaha bezdomovcom vysvetlila, ze tam ich iba chlapi odvezu a cakaju kdesi za rohom na peniaze. Ze preco ta zena netravi cas doma, ked ma male dieta. Ona tak pomahala inej, naucila ju prat latkove plienky, a tak... hned jej klesmu naklady
Od vtedy si davam velky pozor komu nieco prihodim. Ale moj muz narazil na chkapika ped kauflandom. Starsi, mily, slusny. Tomu kolko krat nechal vozik s mincou odparkovat. Kupil jedlo a bol naozaj uprimne vdacny...
AKO som pisala na chybach sa clovek uci, zase sme sa poucili a vdaka jednemu ciganovi co sa ma spytal ci mi nie je trapne ze som mu nakupila tak malo...uz urcite na ulici nikomu nic nedam, hold mudrost je poucit sa, ja sa o svoje peniaze nebojim padnu na osvedcene veci pre zvierata, uz aj tam som sa poucila neposiela tpeniaze do utulkov ale kupit im co potrebuju...lebo niekedy som ola v soku akos peniazmi vedia tieto dievcinky narabat..no a ludia? ostanem pri pomoci starym ako sme to robievali, a poulicna chamrad ma uz nikdy nikde nenachyta, vcera som bola taka nasrana za tu jeho aroganciu, ze mu bolo malo, prebeol mi vely zivot pred ocami, ako som sa v cudzine trapila, ako som nemala tri mesiace jedneho dna volno, ako som si maso kupila prvy krat az po dvoch mesiacoch po vyplate...no stacilo ...ale jedno viem, ako som ciganov lutovala trochu uz nebudem za macny mak...su tam kde su lebo chcu...bavila som sa skostolnickou v obchode a vsetci maju na nich zle srdce. znama pomaha v osadach so psami a ta mi hovorila take pribehy ze som myslela ze zvelicuje
autorka, mňa takto nachytala "suseda." Biela ako sneh 😀 Bývala u nás vo vchode pár mesiacov v nájme, mala syna vo veku mojej dcéry, tak sme sa zoznámili na ihrisku. Stále, keď sme sa stretli, prehodili sme zopár slov, deti sa pohrali,..... Raz mi prišla zaklopať, že sa sťahuje späť ku rodičom, prišli sťahováci, či akú dala výhovorku a chýba jej 50€ na ich vyplatenie, či jej nepožičiam, že mi ich pošle na účet, keď jej príde rodičák. Našťastie som mala doma iba 20€ 😀 Slečna sa odsťahovala a už som ju nikdy nevidela, ani svojich 20€. Ešte sme si párkrát napísali cez messenger, ale keď som začala pýtať tých 20E naspäť, všade ma zablokovala.....
PS: Milá Andrea, ak si náhodou tu na MK a čítaš si to, dúfam ti tá ukradnutá dvacka stála za to 🙈
aj ja pomôžem, ale ľuďom fakt keď viem, že sú naozaj v núdzi, ináč pomáham len zvieratkám aj to osobne, nakúpim krmivá, deky, peliešky atď a zanesiem
Uprimne? v tejto dobe sa neoplati pomahat .iba ak isto poznas dobre cloveka.ale aj tak ..stale sa drzim hesla ,,na dobrotu na zobrotu,, ...a vzlast hnusnym,vychcanim ciganon...nakopat ich do rici,lebo oni najviac zobranim zneuzivaju ludi..su jeden grc pre mna!!!
Inaksie ak fakt mas nutkanie pomahat prave bezdomovcom co su na ulici, vo vela mestach, hlavne cerveny kriz, organizuje tyzdenne rozvoz stravy pre ludi co byvaju na ulici. Chodia aj so socialnym pracovnikom - vyhladaj radsej takuto org a chod s nimi, oni vedia presne kto co potrebuje
Celkovo nerozumiem príspevku.. ukázať nasilu že pomáhaš? Však to rob ďalej ,poučila si sa ...ok načo to tu vešať? Nechcem nedám ,chcem dám..sama vieš, kde sú organizácie ktoré fakt pomáhajú... vziať cigana do obchodu nasilu mu kupovať..? Vážne ? Keby že malé deti vezmú si sladkosť , ktorú nemajú nikdy ani mať nebudú...ale dospelého cigana? Áno si sprostá...už to nerob
Fúha toto už nieje dobrota, ale naivita najvyššieho stupňa, akože v živote by som bezdakovi neoprala ani tričko za prvé kokos hnus riadny, to radšej si mu dáke staré mala hodiť, za ďalšie každý si za svoj osud môže sam, áno pokiaľ je človek zdravý, nehovorím, keď je človek chorý, postihnutí atď. takýmto ľuďom by som pomáhala vždy hocijako, ale nehnevaj sa róm, ešte v živote nevravel pravdu, a ísť so obchodu, že mu kúpim, no určite zdravé ruky, vieš koľko zarobí on keď ide na stavbu? 4 x by sa ti oci pretocili, že nemôže toľko mať, a čo všetko rozbijú automaty, nákup fľašky na pumpe čo je 8 x drahšie ako v obchode aťd. im počítanie a odkladanie nič nehovorí, keď dostanú 1000 euro ešte ten deň ich rozbiju, pred Tescom má vždy zastaví taký mladý ale už asi 5 rokov je vždy prvý deň čo odišiel z detského domova, už som minule chytila nervy nevedel čo, povedala som mu svoje, že toto skúša už x-krát na mňa nech ide prec
Ja posielam mesacne na dobreho anjela. A takymto zobrakom vzdy odpoviem, ze nech idu pracovat, mne tie peniaze tiez nikto nedal len tak a musela som ich zarobit. Vtedy vacsinou sklapnu.
DAkujem za vsetky nazory naozaj som si uvedomila, ze tym ze som uspesna a sikovna neznamena to, ze stale musim vela pomahat, delit sa a ratovat kazdeho chudaka, rozhodla som sa, ze navstivim psychologa aby som tam poriesila moju potrebu sa "delit"
@wanduska327 otvorila si temu specialne pre mna absolutne nechapem preco ci to nenapisala sem a neoslovila si ma? Oklamal a urazil ma zobrak cigan, co sa ti na tom zda rasisitcke? Naco rozduchavas vasne? CO sa stale lutujete? Este aj tvoj prispevok ma utvrdil, ze ciganovi nikdy nepomozem, a ver tomu, ze je to ich skoda...vy jedine co viete, asi to amte v genoch je sebalutovat sa. VIes co ti poviem zlata moja? Prvy krat som pracovala v 16, v cudzine som robila 12 h denne, po 3 mesiacoch prvy den volna, nic som nedostala zadarmo, VS v zahranici za svoje prachy...nic zadarmo!!!Nebudem vas lutovat ani sa nebudem citit vinna za nejaky rasiszmus? Vies co je rasizmus? Mojej sestre nedali invalidku na vazne problemy ale povedali jej ze vsetky peniaze idu na vychod ciganom!!!! To sa vola biely rasizmus draha moja.
Presne toto sa mi stalo minuly tyzden v Bratislave v centre, typek, ze mineralku, ci by som mu nekupila v Maline, pred ktorou stal, aj som isla, ale v tom ma osvietilo, ze mam znrzlinu a s tym sa do obchodu nesmie, tak som sa ospravedlnila a zduchla. Tak vidim, ze to je bezny standard tychto ludi. Tiez som ich lahka korist, velakrat som pomahala s dobrym svedomim a potom som.zistila, ze som naletela.
Si naivna nie sprostá.. ak ozaj chceš niekomu pomôcť zamestnaj sa do cerveho krížu do detskeho domova, ale takto? Žiadnemu ciganovi ani bezďakovi by som nedala ani cent.. mam komu dať, svojim deťom.
Kúpila som len zo dvakrát jedlo za pár eur, ciganke s deťmi. Chlapom nekupujem, jednak s
majú sociálku, jednak si môžu zarobiť aj jednoduchymi prácami. Aby som niekomu prala?! To počujem prvý krát . Sa nechávaš využívať. Až mi rozum stojí z toho.🙄
Sa ti nehnusila?
Dajte si pozor na hluchonemych mne sa stalo pri Lidli že má zastavil hlucho nemí chlapec Dal mi do rúk podpísať petíciu samozrejme má naháňal, že nech to podpíšem rýchlo prosil rukami neviem čo nacvičoval a že aby keď som mu to vlastne Nebolo tam ani menu ani nič iba podpis a bolo tam napísané že aby som im pomohla postaviť dom pre hluchoneme a postihnuté deti a tam ale ešte jednu kolónku kde bolo že 30€, 30€, 20 € a ja hovorím že no 30 eur určite nedám lebo to bol mladý chlapec že dám ti päť. Tak som mu dala päť a len keď som si to všetko uvedomila že aké klamstvo to bolo, chcela som ísť za ním vypýtať si nech mi ukáže kartičku ZTP, tak som sa otočila jeho už nikde nebolo takže určite má oklamal sadol s niekým do auta a zmizol...

Ja sa držím väčšinou pravidla že na ľuďoch ktorý potrebujú pomoc to vidno.
Minule som zvyšok jedla hodila do koša prišiel pán jedlo vybral a chcel ho zjesť. Zastavila som ho, povedal mi svoju situáciu....zobrala som ho teda do potravín na nákup. Kúpil si naozaj rozumne a nie draho aj keď som výber nechala na ňom. Keď som odchádzala nechala som mu ešte peniaze. V tomto prípade som mala pocit že si naozaj pocit že pomoc padla na úrodnú pôdu.
Ale tiež sa mi stalo že ľudia žobrali pre deti/chorých rodičov/na autobus a podobne. Nakoniec ich človek videl s chlastom a cigaretou v ústach.....v takýchto prípadoch si vždy dobre rozmyslim či pomôžem a ako pomôžem.