Zážitok so žobrákom: Akú pomoc skutočne potrebuje?
pomaham vacsinou zvieratam obcas ludom, vzdy sa zapoviem, ze ludom naposledy, pri kezmarku ma oslovi cigan ze mu deti nemaju co jest a vyhorel, utekame ci kupim jest chleba rozky...do obchodu ze kupime jedlo, chcel chleba rozky mlieko pre deti...vidim, ze pokladnicka sa zvastne diva ...vidim ze si berie stangle sunky, pri pokladni mu poviem ze nech to vrati ze tolko nezaplatim, smrdi po cigaretach...zaplatim mu polovicu toho co chcel...pokladnicku konfrontujem, vraj nevyhorel a deti nema, klame...viac mi nepovie, lebo by ju vraj preklial...wtf????21 storocie? vonku sa ma cigan spyta ci mi nie je trapne, ze musel nieco vratit, vezmem mu tasku z ruky, s usmevom pozdravim a odchazdam...tasku z jedlom odnasam do najblizsieho kostola pre bezdomovcov ....hodinu som sa musela rozdychavat...naposledy sme tak pomahali bezdakovi, varili, ofrflal ze spagety nema rad, mal ist na pohovor oprala som mu a zahlasil ci nezehlim....videli sme sa naposledy....som tak sprosta???
Načo to sem dávate ? Že ste pomohla? A potom ľutujete toto nerobia len cigáni ja som cigánka ale takym ľuďom by som nepomohla ktorí zobru pred obchodom a vymýšľajú historky
@hiro krásne si to napísal. Moja reč.
Ja to poviem takto. Dnes sme tu tešme sa, usmievajme, smejme sa. Zajtra si do hrobu nevezme nič. Ale , že absolútne nič. Ani tie posrate peniaze. Keď je jedna bezdomovkyna na vozíku pred Tescoma tak jej dám aj 10€.
Ja mám tiež nepríjemné skúsenosti so žobrákmi a bezdomovcami, takže odvtedy ich už ignorujem, darujem, ale na charitu, keď viem komu to ide a nie takým čo len zneužívajú dobrotu ľudí a ešte vás pri tom okradnú alebo vám vynadajú, že nedostali čo chceli, žiadna vďačnosť len natŕčajú ruky, daj...ale oni sami ani prstom nepohnú.
@janai1 Presne tak, ja tiez, ked vidim predavaca Nota Bene, riadne oznaceneho a ponuka cislo, ktore este nemam, vzdy ho kupim, nie za regulárnu cenu, ale za 5 EUR. Pre mna su to ludia, ktori sa na ulici mozno ocitli vlastnou vinou, ale snazia sa ju napravit a vratit sa do normalneho zivota. Tym pomozem velmi rada. Cela myslienka vratenia ludi do riadneho zivota je mi velmi sympaticka. Jednej predavacke, ktora mi povedala, ze nema teple veci na zimu, som pripravila balik s nohavicami, pulovrami, vetrovkami, cizmami, ktore som uz nenosila (kvoli chorobe minus 25 kg, vsetko mi to bolo prilis velke) a boli sme spokojne obe. Nechcela som, aby mi dakovala, vopred som jej oznamila v ktorej predajni a u ktorej predavacky si ma veci vyzdvihnúť.
@danyelia
Len pre informáciu
....rómovia majú super sociálnu starostlivosť len my o tom nevieme. Dostávajú na občiansky preukaz mlieko, plienky, lieky....ZADARMO!!!! Dostávajú lieky zadarmo v nemocnici .
Rómka pride k sestričke a sestrička donesie lieky na požiadanie. Rómsa bola so mnou na izbe, milá žena a čudovala sa, keď som jej povedala, že ja si musím zaplatiť. Videla som to na vlastné oči. Keď som pýtala ja, doniesla mi recept nech si idem kúpiť do lekárne. Len pre info, mala drahšiu hodvábnu nočnú košeľu ako všetky pacientky okolo. Z toho vyplýva len jedlo a použité oblečenie dávať.....ostatné je klamstvo.
Mne sa stalo, že som pred rokmi stála pred Domom sv. Alžbety a čakala ešte na priateľa. Žobráci ku mne podielu a pýtali peniaze. Sami od seba mi sľubovali, že sa za mňa pomodlia. Keď som sa ich opýtala aku modlitbu vedia, nech povedia ...nevedeli. Dala som. Im, ale povedala nech mi radšej neslubuju.
No a mna poriadne zarazilo, ze aj zeny co pytaju peniaze pre chore dieta pri obchodnych domoch a tak, su tiez iba vymysli a takto zarobia aj 2000€ mesacne (mam to priznane z prvej ruky) 😔😡
To, že má niekto oklame pre mňa neznamená, že už nikomu na ulici nepomôžem. Nikdy nevieme kde skoncime my, nase deti, príbuzný. Už keď si pomyslím na celosvetovú situáciu nie je vôbec ťažké a nemožné sa stať utečencom a človekom bez strechy nad hlavou. Viď situácia mnohých detí a matiek z Ukrajiny. O rok dva môžeme žobrať aj my niekde na západe...takže pomáham ak mám .
Teraz väčšinou napr. žienke tu- felinda - keď poprosi že potrebujú do azylového domu Brieždenie nejake uteráky , či posteľné prádlo či peniažky na zuby pre chlapca ktorému ich vybil jeho otec pomôžem...20 eur ma nezabije ..
Ja pomáham jednej pani- cigánke z osady...Dávam jej hlavne oblečenie a topánky po deťoch, darovala som jej aj hlboký a športový kočiar. Pýtala aj peniaze, mobily, ďalší kočiar, čo som ju jasne zastavila. Ona má 10! detí, keď len na každé dostane prídavky, má 600 € mesačne minimálne. Sranda je, že ona nevie ani ich mená, vek, či pohlavie- nevie, či má viac chlapcov alebo dievčat 🙄 Nie je úplne jednoduchá, dá sa s ňou porozprávať,stará sa, je slušná, poprosí, poďakuje. Ale deti má zrejme len ako zdroj peňazí...a všetci mi pomáhajte. Minule som ju stretla s cigaretou v ústach, takže tak zle na tom asi nebude.

@hiro Máte pravdu vo všetkom ste dobrý človek