Zbité a opité dievčatko
Ženy som zhrozená kde sa dostala naša spoločnosť.Akeho zverstva sú schopné mladí ľudia.Citala som to aj na stránke na FB Miloslavov...vraj útočníčka je dcérou policajtky a určite sa to ututle.Stara známa partia ...sú to psychopati či narušené osobnosti?kde sa stala chyba, že teenegeri sú schopní niekoho zbiť, vyzliecť do naha, opiť na silu a ešte si to fotiť a natáčať??Sú za tým mobily, rodina, čím to je, že niekto dokáže takto ponížiť druhého veď to dievča má traumu na celý život!Moja známa je sestrička dievčatko bolo veľmi dobité...veď mohla zomrieť!Viete kde máte svoje deti, s kým sa stretávajú, čo robia?Preverujte je to hrozne...
@panda21 Prepáč, ten prípad z minulosti nepoznám, takže sa k tomu ozaj nemôžem vyjadrovať. Ja som jasne napísala, že slovenské súdnictvo má ďaleko k dokonalosti a je potrebné ho posunúť vpred. Ale týmto protestom nikto absolútne nič nedosiahne. Osobne mám ale pocit, že Slováci majú také súdnictvo, aké si zaslúžia... Ale o vyspelosti a čestnosť spoločnosti by sme už začínali úplne inú a veľmi komplikovanú tému. Teda áno, máme čo zlepšovať, ale vyhrážkami jednej v podstate bezavýznamnej páchateľky sa nič nevyrieši. (pod pojmom bezvýznamná myslím to, že ide len o jeden prípad z mnohých).
@dada2610 nie, myslim, ze tato autorka je len nanajvys slusna a rada by veci riesila pokojnym sposobom - co by bolo urcite nanajvys ziaduce. len problem je, ze niekedy ta slusnost a korektnost moze byt az kontraprodutivna, nakolko rozni utocnici a sikaneri zdaleka nemaju take blazeovane a korektne sposoby 😔
@annm81 https://m.mojevideo.sk/3sbd bolo to všade, bolo to medializovane a akterky z toho nenesú nič. A to nemajú vplyvných rodičov. Pretoto ľudia protestujú a boja sa. Môžem ti poslať video, kde sa obeť z videa vyjadruje o tom, aké súd vyniesol rozdsudky, je to na zaplakalnie. Preto sa ľudia búria, táto akterka ma vplyvných rodičov, ľudia sa boja. Malička mala v sebe 2,6 promile, to je na smrť.. Toto robí s ľuďmi strach, nie zlosť.
@bmuller Teší ma, že aspoň niekto nevidí svet len čierno bielo. Myslím, že sú aj spôsoby, ako zostať slušný a pritom rázny k páchateľom. Ak sa zameriame vyslovene na šikanu u detí, čo nám bráni zaviesť v školách nulovú toleranciu pre takéto správanie? Pri prvom náznaku šikany varovanie, pri druhom, alebo vážnom prípade vylúčenie zo školy (=neospravedlnené hodiny a k tomu prislúchajúce postihy pre rodičov za nedodržiavanie povinnej školskej dochádzky). K tomu ešte prihoďme verejnoprospešné práce (je toho dosť, na čom môžu potrestaní pracovať). Pre najhoršie prípady máme psychiatrické oddelenia a nápravnovychovné zariadenia (kde by sa mali venovať terapii, nie obšťastňovaniu ministrov, aj tu je čo zlepšovať). A samozrejme, sú učitelia nejako školení, ako postupovať pri šikane? Je šikana riadnou témou na vyučovaní? Máme vôbec spracované nejaké materiály pre učiteľov, rodičov a žiakov?
@annm81 no to mas pravdu... ale to chce hlbkovu analyzu problemu, kde sikana zacina a co sa za nu da/ma povazovat... lebo uz aj 8-9-rocne deti sa mozu posmievat (socialne slabsim) spoluziakom, ze nemaju pekne to a ono (mikinu, tasku...), alebo dietatu s nadvahou, atd... tam, samozrejme, je na mieste osveta o empatii a pod.
a potom je tu rovina, ako ma skola riesit sikanu, ktora sa neodohrava na jej pode? aj u tejto grupy asi islo najma o spravanie mimo skoly, takze tam je to do najvacsej miery o rodicoch... cize o edukacii statisicov obcanov... skratka, je to beh na velmi dlhu trat 😔
@marianeta Ak urobíme záver, že sa každý riaditeľ školy, každý učiteľ, celé ministerstvo školstva aj celý parlament poserú z dvoch rodičov, tak potom riešenie nemám, bohužiaľ.
@bmuller Hej je to nadlho. A samozrejme, nikdy sa to nepodarí stopercentne - ani krajiny, kde sa šikana reálne rieši, nedokážu problém eliminovať úplne. Ale my sme sa ani neskúsili problémom zaoberať. Slováci by mali slovo "prevencia" vyškrtnúť zo svojho slovníka. Nateraz to ostáva na rodičoch - niektorí to vezmú zo správneho konca a niektorí sa tým nezaberajú. Niektoré deti majú šťastie a iné zas nie. A pritom aj malá snaha by pomohla.
Inak ale nevidím problém v tom, aby školy mali právomoc trestať aj za šikanu mimo svojej pôdy. Ak tomu nejaký zákon bráni, v záujme riešenia problému ho treba zmeniť.
@annm81 áno riaditeľ byva často predposraty z dvoch dôvodov ( pardon za výraz ). Prvý dôvod vyhrážky od rodičov ,alebo iných rodinných príslušníkov..A netrepem do vetra, lebo to mám odzite na vlastnom dieťati, a to bol len skolkar..A sikanistom bola učiteľka.. Žiaľ musela som to riešiť v tichosti ( aj keď veľmi nerada) , lebo naozaj som nebola ochotná riskovať ,že sa nám niečo stane, alebo osobe, ktorá má na to upozornila.. Sama riaditelka bola nevhodným spôsobom upozornena, aby sa v Tom čo dotyčná robí nevrtala( môj syn nebol prvý) Môžeš nastaviť zákon aký chces, keď nevieš s akým šialencom máš dočinenia.. Ten druhý dôvod je šuchot peňazí..
@marianeta Áno, máš pravdu, že žiadny zákon nebude tak dokonalý, aby zabránil každému zlyhaniu jednotlivca. (aj v Číne sa nájdu vysoko postavený skorumpovaní ľudia, hoci im hrozí poprava). Ale dobré zákony znižujú mieru zlyhaní. Čo sa teda vyrieši protestom pred domom páchateľky tohoto prípadu?
A najmä, čo dosiahneme tým, že namiesto systémového riešenia žiadame radšej exemplárny trest? Že potrestajú tieto decká. A ďalej? O mesiac sa objaví podobný prípad. Pôjdu ľudia zas protestovať? A potom ešte jeden a ešte jeden. Stále to bude ľudí baviť? A keď desiaty prípad v poradí bude tvoje alebo moje dieťa? Ľudia už nebudú mať energiu protestovať pred domom útočníka. Ako tebe, mne a našim deťom pomôže, že jedno dievča potrestali? A ako to pomôže deťom, že ktoré budú šikanované ešte neskôr?
@annm81 ja ano, za ten zvyšok, kde to funguje. Ale to sa len tak ľahko nezmení, najmä keď "obyčajní" ľudia nemôžu veriť "autoritam", potom to vyzerá ako vyzerá. Keď dôverujes, čakáš, že spravodlivosť nadobudne zadost, ale namiesto toho sa ti a to doslova "obžalovani, dlžníci" vysmeju do ksichtu,tak neviem.. Čakať na boží súd už potom len, len ono zatiaľ ti "nevinní" na páchajú ďalšie a ďalšie zločiny s požehnaním... Toto ma ďaleko ešte odstredoveku. To sa skôr blíži k beznádeji, bezmocnosti. Kebyže majú denne orepichnute gumy, rozbite okná, decko je denne prefackane, to je už iná pesnička.
@annm81 exeplarne potrestanie znizi mieru kriminality (a dost drasticky)- staci si pozriet mieru kriminality v moslimskych krajinach, kde sa za kradez odsekava ruka. Ano, je to barbarske, ale kolko kradezi maju- mozes na ruke ratat niekolko sto milionove oblasti! Ked budu dani utocnici exemplarne potrestani, nikto v buducnosti si nebude moct byt isty, ze nedostane rovnaky trest. Kriminalitu nevymazes, ale ide o tu eliminaciu bliziacu sa k nule...
@annm81 tak ono je krásne vidieť, že dievčine to prechádzalo bez trestu, takže si myslím, ako píše
@vevesh asi treba zakročiť tvrdšie, myslím tým tvrdé tresty aj pre neplnotych. Už sa ako tak pricetna človek nebude chcieť takto super zabávať. Rozmysli si to. Lebo sa bude báť. Teraz sa smeje.
Inak co tak ju do pol pása vyzliecť a dat do klietky hanby?.... Ver tomu, že by sa viac len tak ľahko podobný incident nezopakoval. Nuž, samozrejme v realite neprípustné, ale taka polepsovna s povinným brigadami v útulkoch pre bezdomovcov, verejnoprospešné práce, nemocnice, domovy dôchodcov. To by celkom zabralo.
Mame tu demokraciu, tak čo sa čudujeme, že sa takéto veci dejú...
@annm81 Nestíham to tu čítať všetko, ale napriek tomu už druhýkrát vidím napísané niečo v zmysle, že čo robili miestni obyvatelia, prečo to neriešia, a podobne. Tak ako miestna obyvateľka: až po tejto kauze som prvýkrát počula o tom, že pred dvoma rokmi sa tu stal nejaký iný incident. Zase nerobme z našej dediny nejaké hrozné miesto, kde je násilie na dennom poriadku. Väčšina z nás, obyvateľov, je úplne šokovaná. Ja chápem, že ak niekto nikdy o Miloslavove nepočul, môže mať z týchto udalostí dojem, že je to nejaké gheto, kde vládnu gangy. Ale nie je to tak. Žijú tu poväčšinou slušní ľudia.
Keď som prvýkrát počula o tom, čo sa tu stalo, pod vplyvom emócií som povedala mužovi "Odsťahujme sa odtiaľto!" A on mi povedal, že to by sme museli ísť na opustený ostrov. Stať sa to môže kdekoľvek. Aj u vás. Ako by Ti bolo, keby Ti niekto vyčítal, čo si robila a prečo si tomu nezabránila, len preto, že bývaš v tej istej obci?
@annm81 ale najhorsie je na tom to, ze trest (vykonany kymkolvek) riesi dosledky.... pricom treba riesit pricinu (tak ako pri tyrani zien). ale v reali sa s pricinou tazko bojuje, aj ked to v podstate nie je velka veda - poviem sedliacky - len "spravat sa ako clovek a nespravat sa ako hovado". lenze zrejme to je utopia, aby vsetci boli taki "normalni', tak sme zase len pri tom, ze ucinnjejsi je trest a strach 🙄
@bmuller mne to vysvetľovať nemusíš... Ja robím s ľuďmi... Takže viem presne akí su, akí vedia byť... A poviem aj tí, že za všetko môže sloboda, ktorú všetci majú... Vid covid coda.. Čím sme ostali zatvoreni, viac sme si začali vážiť zdravie a to, že máme rodiny, ktorých chceme vidieť... Je len veľmi málo ľudí, ktori by povedala, ved nech, nechcem nikoho aj tak vidieť, dobre mi tak... A keďže demokracia znamená sloboda, tak sme s ňou úplne ako odrezani z reťaze a myslíme si, že môžeme všetko.... Dokonca aj prehliadať pravidlá v systéme a ctiť si zákony..
@bmuller ono sa nemusi ani riesit pricina, len keby sa taketo spravanie stoplo uz v zaciatkoch, co sa pri sikane u nas nedeje(a nemusime si davat klapky na oci, ani vo svete velmi nedeje-okrem usa). Na sk je tutlat, tutlat a tutlat taktika.....az kym je uz neskoro a bohuzial musi sa to asi riesit tymi trestami a strachom, ked kompetentni pri prvotnych problemoch nie su schopni(= nechcu) zasiahnut. Ono najhorsie je, ze ked tito ludia vyrastu/ odrastu, nemaju ziadnu sebareflexiu- to mna osobne po 4 rokoch aktivnej a cca. dalsich 4 rokov pasivnej sikany odrovnalo najviac, ked sme mali "uprimny rozhovor" s jednym z ucastnikov po dalsich 5 rokoch...
@habibim no myslimn, ze skor nez o demokracii je to o nastaveni zdravych mantinelov. lenze ked sa razi teoria "len nikomu nesposobit traumu", so vsetkymi len v rukavickach... tak to potom prerasta cez unosne hranice.
ale zas povedzme si, sikana tu bola aj za totality, len vtedy sa s vinnikmi takto neparali.
@bmuller keby to aspon tak bolo, ze vy ucitel, nestarajate sa do mojho dietata....z mojej osobnej skusenosti pocas 10 rokov a aj zmene skoly je skor "na nasej skole sikana nie je, v triede nic take neexistuje, obet si vymysla, lebo je nesamostatna a nesebavedoma, aby sa prerazila v kolektive, po pripade vsak si sama za to moze..."(a dalo by sa pokracovat🙄🙄)...a potom bum bac problem mimo skoly (kradnutie, vytrznictvo, bitky a pod...)- a bol to taky zlaty chlapcek/zlate dievcatko...🤨🤨🤨🤨🤨
@vevesh Práveže nikde nebolo preukázané, že tvrdosť trestu má jednoznačný odstrašujúci účinok. Odlišnosti sú nielen v rámci jedného zločinu (napr. vražda v afekte v porovnaní s premyslenou vraždou), ale dokonca sa to líši krajinu od krajiny. Zločinnosť dosť kolíše aj v rámci jednej krajiny v závislosti od rokov. Paradoxne najmenšiu mieru recidívy majú krajiny ktoré odsúdenie nevnímajú úplne ako trest za zločin, ale skôr ako snahu o nápravu zločinca.
@maciatkolulu Neexistuje jediná krajina sveta, ktorú by sme mohli považovať za demokratickú (a teda v rámci nejakej tolerancie za spravodlivú) a súčasne v ktorej by bol legálny lynč. Alebo sa mýlim a taká krajina existuje?
@h2 Vidíš, super, že si sa ozvala! Presne o tomto to je. Tvrdím, že nemám dosť informácií, rovnako ako ich nemá ďalšia verejnosť. Takže sa tu neustále omieľa, ako tie deti týrali celé okolie, ako to vedela škola, ako to vedeli policajti, ako to vedeli všetci a všetci to buď tutlali, alebo boli bezmocní. A preto ľudia museli ísť protestovať, lebo už vyskúšali všetko a žiadne iné riešenie nefungovalo. Takže naozaj o prípade vieme vďaka sociálnym sieťam všetko, keď o tom všetko nevedia ani obyvatelia obce? Sťahovať sa samozrejme nemá význam, mohlo sa to stať kdekoľvek. Držím palce, nech už to v budúcnosti nezažiješ vo svojom okolí.

@dada2610 No veď mi daj protiargumenty, ak s tými "perlami" nesúhlasíš. Už som sa to tu raz pýtala a odpoveď som samozrejme nedostala - cituj mi jedinú moju vetu, kde píšem, že zbitie malého dieťaťa je v poriadku. Môžeš to skúsiť nájsť, ale vopred upozorňujem, že je to strata času - nenájdeš.
V mojom príbehu by zlyhali rodičia? Áno, pri sexuálnom zneužívaní určite. Ako by zlyhali v tom prípade, že to dievča má chorý mozog - či už vplyvom úrazu, alebo choroby? (pre tie, čo nesledovali celé vlákno, uvádzam, že ide o hypotetické priklady, nie tvrdenie, že v tomto prípade dostala útočníčka ranu do hlavy, ktorá jej zmenila osobnosť). Prosím, vysvetli mi to, lebo mne to vôbec nie je jasné.
Doteraz som ani nevedela, že taká dedina existuje, takže nie, nie som s nimi vo vzťahu. Ale samozrejme nemusíš veriť. Zamyslela si sa nad tým, že existuje aj možnosť, že niektorých ľudí téma zaujala, lebo sa zaujímajú o psychológiu, históriu a etiku? Ozaj, aj také ženy existujú.