icon

Zdravíte v čakárni?

4. mar 2023

Zdravíte v čakárni ked prídete alebo odídete od lekára?

viestta
4. mar 2023

Mila autorky, moze sa tu vysmievat z ostatnych kolko chec, mozes argumentovat ako chces, mozes aj nozickami kopat. Vysledok je isty, si nevychovane teliatko (To citujem svojho syna, ktory ked mal asi 4 roky zaregoval na jednu podobnu ako ty, ked jej pozdravil a ona ani bu ani mu. Len sa ma spytal, ci teta je nevychovane teliatko, ked nevie, ze sa mu ma pozdravit, ked on pozdravil jej. Skor ako som to kulantne zahrala do autu sa dozvedel, ze je nevychovany fracek ked ju nazyva telatom. Tazko bolo dietatu vysvetlovat, ze ono nespravilo nic zle a pritom mu nepovedat na priamo co si o fiflene myslim, ale je to moja chyba. Ucili sme ho, ze ma zdravit, pretoze len nevychovane teliatka nezdravia)

sense
4. mar 2023

@domak2 keď vojdem do Ob chodí typu Lidl tak nezahucim an obchod dobrý deň, ale keď predavačka vykladá tovar vždy pozdraví a ja pozdravím tiež.... Ale nebývam na Slovensku. U nás sa dokonca zdravia aj turisti na horách. Výnimka sú tí mestský kt chodia na hory v platenkach alebo ešte takí kt dajú deckám len crocsy

mariska1989
4. mar 2023

Samozrejme . slušnosť je pekné pozdraviť

1sally12
4. mar 2023

Áno, v čakárni zdravím, vlastne kamkoľvek prídem, k lekárovi, do obchodu atď...toto by sa ešte dalo, že niekto ide raz za rok k lekárovi a v čakárni nepozdraví, ale viete si predstaviť mať novú kolegyňu, ktorá za celé 3 týždne čo je u nás, nás v kanc. pozdravila asi tak 2x?😄🤦‍♀️ to je iné teľa.

jana_eyre_2
4. mar 2023

A ešte okrem zdravenia mám inak jednu vlastnosť, asi dosť popudzujucu pre mnohých ľudí - casto sa usmejem keď pozdravím..

dilino
4. mar 2023

áno

komplikovana
4. mar 2023

ja sa zdravim vzdy, ked niekam pridem aj ked odchadzam. Ked tak rozmyslam, vsetky cakarne u mojich lekarov kam chodim, su dost male. A to vobec nemam chut s ludmi ktori tam sedia kecat. Ked mi neozdravia ( aj to sa stava) neriesim. Zijem vo fr, a tu ma jedna vec zarazila. Vo vlaku sa nikto nepyta, ci je miesto vedla volne a moze si prisadnut. Jednoducho pride sadne a hotovo 😀

beata_k
4. mar 2023

Autorka, 3 strany ti tu ludia vysvetluju, ze je to slusnost. No mam taky dojem, ze ty v prvom rade ani nevies co je skusnost. To sa potom tazko debatuje ked ty zakladnemu pojmu nerozumies. Cestine dufam rozumies
https://cs.m.wikipedia.org/wiki/Slušnost

viestta
4. mar 2023

@domak2 ked je cakaren 100 metrova chodba na poliklinike, kde sedi 150 pacientov, tak pozdravim len tych co sedia pred tou ambulanciou kde idem, tak vseobecne aby poculi len ti co su blizko. Samozrejme neprejdem celu chodbu tam aj nazad a nezdravim kazdeho co tam sedi. Ale ak vojdem do cakarne, teda miestnosti vo vymere vacsej izby, kde sedi 15 ludi, tak pozdravim. Predpokladam, ze debata je o tej druhej, viac ci menej uzavretej cakarni. Nezdravim ked vojdem do supermarketu, ale pozdravim ked vojdem do papiernicstva kde su dve predavacky za pokladnou pri dverach.

marca12
4. mar 2023

Ano,zdravim pri prichode aj odchode.

apolka77
4. mar 2023

To ťa rodičia nenaučili základom slušného správania? Zvláštne. Áno zdravím...aj susedov aj sa usmejem aj pekný deň zazelam.
Ja si o ľuďoch čo ani buu povedať nevedia myslím svoje, že su to nevychovane telatá. ,,,A je mi ľúto že to neučia ani svoje deti.

ivangeline
4. mar 2023

Ano,ak sa nezamyslim. xD

saxana000
4. mar 2023

Samozrejme.do cakarne do ambulancie do lekarne do obchodu do drogerie do trafiky do autobusu do kaviarne do restauracie aj do vytahu (ak pristupujem k niekomu) do skolky do telocvicne proste ked niekam vleziem a je tam clovek pozdravim ho.aj na prechadzke v lese ak stretneme ludi alebo pri vode rybarov.ved nie som neandrtalec. A to ze nezdravis ani susedov je tvoja vizitka ze si korunivane tela a rodicia ta nenaucili zakladny slusnosti. Moja dcera zdravi od.3.rokov a mna ide vykotit ked take tupelo jak ty ide oproti nam. dieta s usmevom nahlas dobry den a od dospelej osoby naspat ani obraz ani zvuk.. fackovala by som as doradu...

monillia
4. mar 2023

Ja som dieťa z dediny, od mala sme boli zvyknutý zdraviť kazdeho 15+ a bolo jedno či sme toho človeka poznali alebo nie.Teraz žijem v meste ,tu bohužiaľ je stále dosť dospelých podobných autorke. Pred nedávnom som bola na dedine a s radosťou som zistila,že deti zdravia aj úplne cudzích ludi na ulici,lebo vedia,že je to slušné

petricka22
4. mar 2023

@syslik81 tiez by si mohla trosku oprasit zaklady etikety, ked tu rozdavas tolke rady. V cakarni sa zdravi, to patri k zakladom slusneho spravania.
Ja sice zo zahranicia tolko skusenosti nemam, ale my sme na Slovensku a pestujeme svoju kulturu…

katka700
4. mar 2023

@viestta deti sú úprimné 😊

trema
4. mar 2023

Ano zdravim a pamatam si aj vsetkych v panelaku, ktori nezdravia.. a myslim si o nich svoje

andreatytler
4. mar 2023

@pribinak Kanadia su povestni svojou slusnostou, ale zdravenie v cakarnach je proste nieco co nerobia. Je viac takych rozdielov... napriklad si nedavaju kvety na narodeniny. Jedine na den matiek a den zamilovanych.

domak2
4. mar 2023

@jana_eyre_2 @sense @viestta myslím, že som napísala jasne ze zdravenie individuálnych ľudí je o inom. Inak žijem už dlho v uk, čakárne už ani neriesim, ale čo ma tu vytaca napríklad keď vediem dcéru do školy je, keď jeden deň ma nejaký rodič pozdraví akoby sme sa poznali 100 rokov, ešte povyzveda co sa da a na ďalší deň ma "prehliadne" pripadne neodzravi. Možno aj to zredukovalo moje všeobecne zdravenie sa, lebo po pár razoch ma to fakt prestalo baviť a prehliadam ich aj ja.

syslik81
4. mar 2023

@petricka22 moja zlata - ja rady nerozdava .. pisem ako to mam ja a ako to citim ... uz len je slusnost tu nadavat do teliat udom ,co nejdu s davom a necitia veci tak ako ine ovce a este si hubu obtieraju o slusnu etiketu ... prepac ,ze mna mama slusne vychovala ,ale ze tu slusnost neprenasama nerodavam v state kde zijem .. lebo tu su zneske nevychovane hyeny kt deti nicomu neucia a mali by ich zavriet na ostrov-pardon ja uz vlastne na ostrove som len preto,ze nepozdravim ludi v cakarne s kt sedim maximalne 5 minut .

viestta
4. mar 2023

@domak2 neviem, mne nejak mozgova kapacita nestaci aby som v hlave drzala tych co mi neodzdravili, a ze takych su urcite cele davy, tak radsej zdravim vsade a kazdeho kde to patri k slusnemu vychovaniu. Je to pre mna jednoduchsie.

andreatytler
4. mar 2023

Autorka, pozdravit sa uzavretej skupine ludi v momente ked sa ty stanes jej sucastou je biologicky zaklad. Ta cakaren je ta uzavreta skupina ludi. Ludia su stadovite zvierata a je pre nich prirodzene "aknowledge" pritomnost inych.... sorry, neviem ako to slovo dobre prelozit do slovenciny. Proste ze daju na vedomie svoju pritomnost a vezmu na vedomie pritomnost inych.
Ty si sa rozhodla s tym prestat, ale v hlbke srdca ti to vadi ze nezdravis... inac by si nezakladala tudo diskusiu.

saska.j
4. mar 2023

Jasné

domak2
4. mar 2023

@viestta tak ja myslím rodičov spolužiakov mojej dcéry, na to ešte kapacitu mam po niekoľkých rokoch každodenných stretnuti 😁

autor
4. mar 2023

@andreatytler nevadí mi to, lebo viacerý sú taký čo nezdravia, aj ked idem na prechádzku do lesa občas vidím niekoho prejsť a divne na mňa zazerá a čaká na pozdrav ale neurobím to, nevidím dôvod a ked tak chcem pozdrav tak nech ten niekto urobí prvý

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
apolka77
4. mar 2023

A načo ti je názor druhých ľudí keď Ty nevidíš dôvod a považuješ svoje neslušné správanie za normálne?
Hráš sa na salamistku hlavne že si potrebuješ "overiť" že nie si teľa 😂 🙏

luteam
4. mar 2023

Ja sice vacsinou tiez zdravim sila zvyku, ale skor mi pride neslusne niekoho hned nazvat nevychovanym teliatkom a pod. na zaklade toho ci sa pozdravi v cakarni. Vy tu na nu utocite akoby tych ludi isla bit alebo co. Tak proste niekto sa aj zamysla nad tym ci tieto naucene a vsugerovane vzorce spravania v spolocnosti maju zmysel za to nemusi byt hned horsi clovek. A btw neviem ako inych, ale mna rodicia ucili ako decko, ze cudzich napr na ulici zdravit nemusim len ked sa mi pozdravia prvi tak odzdravit

zorkahorka
4. mar 2023

Teliatko. Nic ine mi nenapada 🙈 kolko mas, prosim ta, rokov?

oli18
4. mar 2023

@miskakyska ja sice do Tatier nechodim, ale chodim u nas na prechadzky trasami, kde chodia aj ini ludia a zdravime sa tiez.