Žiak je klient, učiteľ je služba
Co my na to? Ja myslim, ze by skolstvo fungovalo ovela lepsie, ak by sme sa tym riadili.
😂🙏🤦
@pribinak Preco take razantne nie?
Ziak nie je klient. Klient je niekto, komu je poskytovana sluzba - pasivne ju prijima - ostrihaju mu vlasy, opravia pracku. Vztah ucitel-ziak vyzaduje aktivnu ucast od oboch. Ucitel nemoze vedomosti ci zrucnosti naliat pasivnemu ziakovi do hlavy. Vyzaduje si to iny vztah. Idealne by to mal byt vztah mentorsko-partnersky.
Autorka - preco sa pytas anonymne? Hanbis sa za svoj navrh?
čiže vzdelanie za peniaze? 🙂
@simsalabim Autorom myslenky je ucitelka ,,Stekanka,, z TikToku.
@panelacikova Vzdelavanie za peniaze je i teraz. Skolstvo je financovane z dani. Aj z tvojich dani.
TikTok a ucitelka “publikujuca” na nom nie je pre mna ziadnou odbornou kapacitou.
Skús to prosím viac rozpísať, ako by mal taký vzťah vyzerať, čo znamená sa tým riadiť?... možno je tam niečo aj myslené dobre, len toto pomenovanie mimo akýkoľvek kontext znie trochu nezmyselne, aspoň ja neviem čo si pod tým predstaviť úplne..
Bráni ti niekto ísť učiť a slúžiť? Veď choď a zdvihni úroveň školstva. Držím palce!
Učiteľ nie je služba. Vzdelávanie by mohla byť služba. Ešte mi tam chýba pravidelne testovanie nezávislou organizáciou. Poplatok za testovanie by hradil klient. Vzdelávanie by bolo zadarmo.
vzdelávanie je žiakom poskytované bezplatne.
@panelacikova Veď áno. Ale v tejto plodnej diskusii fiktívne "vylepsujeme" školský systém SR. Impulzom je stekot nejakej stekanky na tiktaku.
@aurelia2000 no nejaké kozy na sociálnych sieťach nejdem ani komentovať 🙂
@lindous https://vm.tiktok.com/ZMYu7ubMQ/
Tu je to velmi pekne vysvetlene.
už teraz žiaci skáču učiteľom po hlavách, neviem si predstaviť čo by robili, keby boli v postavení klienta
Klient-sluzba... akoze ok, ale klienta si mozes vybrat, odmietnut poskytnutie sluzby... velakrat som pocula ucitela povedat " o co lepsie by sa ucilo keby xy nebol v triede". A potom co s takymi odmietnutymi klientmi? Kto by im dal povinne zakladne vzdelanie?
Táto pani učiteľka mi občas na tiktoku vyskočí a teda akosi jej neviem úplne prísť na chuť... ale aby som aj odpovedala, ja to takto nejak vnímam na VŠ - aj keď som študovala, aj keď teraz začínam učiť - kde sú všetci dobrovoľne, vedia prečo sú tam (v ideálnom prípade) a je na nich ako na "klientovi", čo si odnesú z toho, čo im vyučujúci poskytne a ponúkne... ale napr. máloktorý druhostupniar sa dokáže takto na to pozrieť, keď škola je pre neho len nutné zlo a nie "služba", ktorú chce vo svojom živote...
@autor autorom nie je ona, ona len cita, reflektuje temy, mozno aj z konika, potom ich spracuje ako video, pravdu povediac, je dost otravna, pochybujem, ze uci, jej myslienky su obcas uplne mimo
aj ucitel by si potom mohol vyberat klientov, tak si vyberam len poslusne deti, ktore sa radi ucia, tak nejako?
jaj a inak, akurat som citala, ze je nedostatok ucitelov, najma matematiky, informatiky a fyziky, ucia aj nekvalifikovani, ak si myslis, ze toto fakt skolstvu pomoze? mozno este k vacsiemu odlivu zamestnancov.
Ja to upravim ;)
Ziak je vazen, povinne skolstvo je diktatura.
V sukromnej sfere ano, ziak je klient. Tak ako som ja klient, ked idem na napr. jazykovy kurz, it kurz, hociktory kurz - platim si, aby ma nieco naucili.
@hederamonstera Krasne a vystizne.
@hederamonstera Chýba ti v tom výleve, že učiteľ je bachar 🥴
@zuzana76 A kam by sli? Nekvalitni ucitelia sa v inych sluzbach neuplatnia.
@aurelia2000 to nie je vylev. Len popisanie situacie.
Ale moze sa ucitel nazvat aj bacharom, hlavne cez prestavky ;)
Tak toto by bol asi jediný prípad obchodu kde by poskytovateľ služby musel klienta pomaly na kolenách prosiť aby láskavo prijal jeho služby a ak klient služby neprijme, platiteľ služby sa príde sťažovať poskytovateľovi že svoju službu klientovi dostatočne dobre nepredal a nezaujal ho ňou. Až vtedy tento vzťah tak môže fungovať keď si svoje decká posadíme na zadky a naučíme ich disciplíne.
Vzdy, ked si myslim, ze som uz videla(čítala, pocula) vsetko, pride novy skvost 🙈

Určite nie!