Žijeme tu rok, no stále sme cudzinci
Ahojte 🙂 Pred rokom sme sa presťahovali z mesta na dedinu. Tešili sa na pokojnejší život, bez susedov "nad hlavou", záhradu... No po roku mám stále pocit, že nás tu berú ako cudzincov. Snažíme sa zapájať, zdravíme susedov /aj keď popravde mi to liezlo na nervy, v meste som sa zdravila max. so susedmi, tu s každým, koho nepoznám 🙂/, chodíme na miestne podujatia, Mikuláše, trhy, majálesy. Ale napr. som sa minule na FB pýtala na behajúceho psa po ulici, tak som dostala naložené, že "prisťahovalci, zvyknite si". Chce to čas? Alebo kašľať na to?
@zuzulienocka78 toto je sen kazdeho cloveka zijuceho na dedine, aby ho ludia ignorovali 🤣 ja som na dedine vyrastala a nikdy som nechapala potrebu ludi riesit kto som, bezne ta hocikto pristavil s otazkou: a ty si cia? A nasledne patrali do 10 kolena, aby presacovali celu rodinu.
@zuzulienocka78 toto je sen kazdeho cloveka zijuceho na dedine, aby ho ludia ignorovali 🤣 ja som na dedine vyrastala a nikdy som nechapala potrebu ludi riesit kto som, bezne ta hocikto pristavil s otazkou: a ty si cia? A nasledne patrali do 10 kolena, aby presacovali celu rodinu.
@senta_sofia Evidentne nie je dedina ako dedina. Ja som z echt dediny a s týmto som sa nikdy nestretla.
@senta_sofia Evidentne nie je dedina ako dedina. Ja som z echt dediny a s týmto som sa nikdy nestretla.
@mandzula samozrejme, ze to nemusi byt vsade. Uz teraz sme skor v stave, ze kazdy hladi len na seba, stari pomreli a vela ludi tu chodi len prespavat, ze maju centrum zaujmov inde
Chce to 2 až 3 roky. Takže čas.
Vies co my sme sa stahovali... prvy rok to je ozaj- doslova otukavacky. Sme tu 5.rok a stale sa "rozkukavam". Nastastie deti si rychlo zvykli. Zijem si svoje a kecam ozaj len so susedmi a co su rodicia zo skoly/skolky nasich deti. Aj to len zopar.
A co ocakavas, resp ako konkretne si predstavujes to zaclenenie? Ja som sa tiez prestahovala do domu a nijak sa so susedmi nezzviam,som introvert a chcem mat pokoj. Aj ked blizki susedia su vsetci mili a ked sa vidime dame smalltalk ale o nic viac nestojim. Ci si myslia ze som nejaka pristahovalkyna ma ani nenapadlo, neriesim. Aj ked ja byvam v meste aj ked v domovej casti ale vsetci sa tu poznaju
My máme rodinu na dedine a oni tam asi 2 roky žili tak, že ráno odišli do práce v meste, zobrali so sebou aj deti (do ZŠ, MŠ) a vracali sa poobede a ani poriadne nepoznali ľudi z dediny, iba susedov, a len postupne spoznávali aj tých ďalších a tiež o nich klebetili v dedine, že kde robia v meste, kde chodia do školy deti a len postupne sa stretli aj z ďalšími ľudmi z dediny.
@zuzulienocka78 máte deti? My žijeme v obci 6 rokov. Stále prisťahovalci. Ale ako začal chodiť starší do škôlky, nadväzujeme nejaké kontakty. Dokonca keď sa idem prejsť vecer, tu tam sa už zastavím pri nejakej branicke pokecať. Chce to čas. Ľudia si dnes drzia odstup.
Ja som po polroku poznala celu dedinu , ale, ja sim taka zhovorciva 😵💫🤣
@zuzulienocka78 sme na tom podobne. Prestahovali sme sa do malej dedinky uz ame tu 2 a pol roka a stale po nas niektori ludia zazeraju, hlavne ked ideme autom. Dokonca nas nahlasovali par krat na obecny urad teda mojho muza ze jazdi rychlo nebezpecne a to len preto ze v jednom useku chodi 50 a nie 20 ako vacsina aj ked tam nie je znizena rychlost 🤷♀️ tak sme sa zle zapisali u niemtorych, ale my si z toho vobec nic nerobime nie sme typy co by sa zapajali do chodu obce.

ja som z mesta odišla na dedinu , deti som premiestnila do dedinskej školy , syn ide do prvého ročníka do dedinskej školy , moje deti sa hrajú a behajú po vonku s dedinskými deťmi , nakupujem aj v dedinských troch obchodoch , chodíme tu na zmrzlinu , pokecám so susedmi aj babkami na ulici , sme prijatí a nepociťujem že som cudzia . Bývam tu cez dva roky. Je to o tom ako sa integrujete a ako sa chováte k miestnym ľuďom . Ak s dešpektom a vyjadrujete sa o nich ako o sedlákoch a menej inteligentných , sami si zatvárate dvere do ich " duší " a mnohí ani neviete o čo prichádzate. Ak tu vaše deti nechodia do školy , nemajú kamarátov a nebudujú tu sociálne väzby. Moja pubertálna dcéra je teraz celé dni s kamarátkami a kamošmi na bicykli , alebo na ihrisku hrajú basket , vidím že je v pohode a som tomu rada, lebo inak je to protivný pubertálny človiečik.