Žilinská nemocnica podáva trestné oznámenie na Hellebrandta
Natrafila som na takýto článok, citujem :
"Žilinská nemocnica s poliklinikou podala na Okresnú prokuratúru v Žiline na Hellebrandta trestné oznámenie. Dôvod? Šírenie nebezpečnej choroby! Podľa našich zistení totiž pri zákroku v nemocnici neuviedol, že trpí nákazlivým ochorením. Pracovníci nemocnice na to prišli neskôr a ostali v šoku a strachu. Politik sa mal dopustiť utajením tejto informácie vážneho ohrozenia života a zdravia iných ľudí.
Dnes už bývalý poslanec Hellebrand nereagoval na našu žiadosť o vysvetlenie, ktorú sme mu poslali. Rovnako tak ani predseda strany Michal Šimečka. "
https://plus7dni.pluska.sk/domov/hellebrandta-p...
Je správne utajiť pri ošetrení, že človek trpí nákazlivým ochorením? Samozrejme čítam medzi riadkami, že daný politik poslanec NRSR za PS - pardon, exposlanec, lebo včera sa vzal mandátu je zrejme HIV pozitívny.
Viem, že liečba pokračuje. Ľudia HIV pozitívny majú väčšiu mieru prežitia ako kedysi keď na AIDS podľahol Freddie Mercury. Ale je to správne, také čosi tajiť pred zdravotníckym personálom, a ohroziť ich?
@ibatanecnica Toto sa ešte bude zisťovať - či reálne nejaký dotazník bol. Ak sa ho v nejakom formulári explicitne nepýtali na HIV, je otázka, či mal povinnosť čokoľvek hlásiť. Ty keď ideš k lekárovi, hlásiš, že máš v sebe vírus herpesu a vírus ovčich kiahní? (má ich veľká časť populácie). Obe sú predsa infekčné a teda rovnakou logikou je povinnosť ich hlásiť.
@annm81 viem ako sa prijímajú pacienti na oddelenia, keďže som zdravotník. Je iné, ak ideš k ortopédovi na vyšetrenie a iné ak ideš do nemocnice na nejaký zákrok, hospitalizáciu. A je to tlačivo o príjme pacient a nie dotazník ako si niektoré mylne myslíte. A áno, tam máš uvádzať na aké ochorenia sa liečiš, a aj aké lieky berieš. Je to aj pre bezpečnosť pacienta. Ak sa niečo skomplikuje,
@katka700 , toto je našťastie tvoja teória vycucana z prsta. Liečení pacienti sa síce nepovažujú za stopercentne vyliečených a zdravých, ale za stopercentne neinfekcnych áno. To je tiež dôvod, prečo v mnohých krajinách HIV pozitivita nepodlieha povinnému nahlasovaniu. Tuším na sme sa k tomu vyjadruje Sabaka.
@ibatanecnica Takže sa nebavíme o riziku nakazenia pre zdravotníkov a iných pacientov, ale o riziku pre neho samého? Ako sa ukazuje, mal pravdu, keď sa bál toho, že nenocnica môže absolútne nemorálne a protiprávne zverejniť informácie o jeho zdravotnom stave - to je pre neho momentálne najväčšie riziko. Budeme potom podávať TO na každého pacienta, ktorý uvedie v dotazniku, že alkohol pije len príležitostne, pričom si dá každý večer pivo?
@annm81 aj aj, takto vedia zdravotníci čo im ,,hrozí,, od pacienta a v prípade komplikácii vedia čo robiť, ak ssa pacient na niektoré ochorenie lieči. To, že to niekto zverejnil, je niečo úplne iné. Má platiť lekárske tajomstvo tak, ako pri iných pacientoch. Ale vieme veľmi dobre, ako to tu chodí, toto je verejne známa osoba, politik a nie bežný človek. Ak sa bál, to ho ešte neospravedlňuje, že niečo takéto vážne zamlčal.
@cafelatte to či pozná legislatívu alebo nie - veľa ľudí ju nepozná ale ak sa ťa v nemocnici spýtajú, či sa liečiš na nejaké ochorenie tak máš povedať pravdu. Druhá vec je, už tu spomínané lekárske tajomstvo. Dotyčná osoba ktorá informáciu postúpila ďalej, mala by niesť za toto zodpovednosť. A tiež sú hlasím s tým, že politikom u nás už môže byť každý, čo je dosť zarážajúce. Ale to by musel odstúpiť celý parlament, vláda, lebo bezúhonný tam už nie je pravdepodobne nikto.
@cafelatte Tretina všetkých hiv pozitívnych nie sú homosexuálni muži. V niektorých častiach sveta sa trend preklápa a nové prípady sú častejšie u heterosexuálov ako u homosexuálov. Tak či onak, sexuálna orientácia je pre teba zásadné kritérium na politika? Takéto kritéria by teda vysvetľovali správanie mnohých voličov...
@ibatanecnica Dobre, stále si teda neodpovedala, či ty všade hlásiš, ak si prekonala ovčie kiahne a mala si aspoň raz v živote herpes. Hlásiš?
@ibatanecnica nie, šla som tam s trojročným synom, boli sme hospitalizovaní obaja. Neviem, s čím bol v nemocnici pán exposlanec, ale trestný čím tým nespáchal. HIV sa dá už pekne kontrolovať, v neinfekcnosti. Fakt je zarážajúce, že nejaký lekar posunie info politickej strane, úplný brutal 90. Rokov
@annm81 u dospelych neviem ale u deti sa bezne hlasi v nemocnici prekonanie ovcich kiahni 😉
aj chrinicke ochorenia rodicov prip starych rodicov alebo info o porode kolkangravidita sposob vedenia porodu
@annm81 ale nikto nepíše že to mal hlásiť. Motáš dve veci. Ja ti stále hovorím, že ak nastupuješ niekde na zákrok do nemocnice tak sa ťa pýtajú, či sa liečiš na nejaké ochorenie, či berieš nejaké lieky a či máš nejaké alergie. A tam zamlčal svoju diagnozu. S hlásením na nejaké úrady to nemá nič spoločné.
@julish neviem to - nie na čo bola odpoveď ale tiež nevidím správne prezradenie zdr. stavu pacienta. Ale to, že on zamlčal svoj zdr. stav je dosť podstatné pre personál nemocnice
aha tak už viem k čomu to nie - neverím, že nebol robený príjem tvojho syna do nemocnice a že si nepodpisovala súhlas a že sa ťa nepýtali, či sa na niečo nelieči a či nemá alergie.
@mamina7070 no nie, bežne to nikto nikde nehlási. Ty osobne tieto dva vírusy teda hlásiš? Vie každý tvoj lekár, ak si mala herpes že si ho mala? A ak ti niekto predloží papier, že máš napísať, či si infekčná, napíšeš tam, že si mala v detstve kiahne? Ak si to čo i len raz neoznámila, považuješ za odôvodnené, aby na teba bolo podané trestné oznámenie?
@annm81 ja neviem prečo sem stále pletieš iných lekárov. Toto bolo v nemocnici kde sú iné postupy ako keď idem k lekárovi. Síce aj mňa sa každý odborný lekár pýta, či sa ešte na niečo liečim a aké lieky beriem. A nezdá sa mi to zbytočné.
@ibatanecnica, ale on tam predsa na zákrok nešiel, či? Pochopila som, že sa jednalo o ošetrenie, nie o zákrok...
@ibatanecnica Nie, to ty motáš dve veci a neodpovedáš jasne. Jasne sa vyjadri k obom.
1. Ak je problém v tom, že uviedol klamlivé informácie v dotazníku, či budeme teda podávať TO na každého, kto uvedie nesprávne informácie, napr. aj na alkoholika, čo nesprávne uvedie množstvo konzumovaného alkoholu ( a že takých je).
2. Ak je problém v šírení infekčných chorôb, či ty hlásiš ( tým myslím danému lekárovi/nemocnici) každý vírus, čo máš v tele, vrátane tých v danej dobe neinfekčných.
Nečítala som celú diskusiu, ale jedno je
prinajmenšom zvláštne- neviem, či do Žiliny ešte nedorazilo to, že sa robí predoperačné vyšetrenie krvi, kde automaticky patria infekčné aj pohlavne prenosné choroby. Takže, keď sú v Žiline tak tupí (a podla volebnych preferencii je tam tupingerov viac ako dost), nech si naštudujú niečo o predoperačených vyšetreniach.ohli by to brať ostatný ľudia, že zanedbali zdravotnú starostlivosť a nedali tieto parametre vyšetriť ako zakon kaze.
@annm81 ja hlasim vsetky ochorenia na ktore sa liecim bez vynimky tak ma neprirovnavaj
na ovcie kiahne sa neliecim tie som prekonala ako dieta
na HIV sa on stale lieci a berie liecbu mal to hlasit a okrem toho sa ho na to pytali a on zatajil (aspon tak pise on sam vo svojom statuse) co na tom chces objajovat?
ak ja zatajim lekarom z som diabetik na inzuline alebo astmatik a oni mi nepodaju liecbu aku potrebujem koho to je vina ?
No, ja si myslim ze niekto bol premotivovany alebo podplateny podat to trestne oznamenie. Par rokov dozadu sme tu mali tisice dezolatov ktori to mohli mat na triku tiez a nesedia za to v base...
pisali ze siel na zakrok a su zakroky kde sa dava lokalna anesteza a tam sa neuspaca a nerobia sa predoperacne vysetrenia
ale 100% sa pytaju a zaznamenava sa ze ci trpi na krvou prenosne ochorenia typu HIV Hep C a pod
napr mohol ist na vybratie znamienka artiskopiu kolena cokolvek v lokalke
@mamina7070 Aj pre teba platia otázky vyššie. To, že si ovčie kiahne prekonala, neznamená, že v sebe nemáš vírus - máš ho v sebe a za istých okolností môžeš byť infekčná. S liečeným HIV je to rovnako - má vírus v tele a za istých okolností môže byť infekčný. Teda? Kde je ten rozdiel?
@ibatanecnica súhlasím lekárske tajomstvo malo byt zachované.
Ja nechapem len jedno - ked ide clovek do politiky, musi predsa predpokladat a ratat s tym, ze hocijaky detail z jeho zivota sa moze dostat na verejnost, a bude analyzovany. Toto svedci o zjavnom nepochopeni mnohych veci v zivote.
@annm81 ty si asi nechapava nerozumies rozdielu ze do anamnezy sa davaju ochorenia ktore mas aktualne v liecbe
ja sa aktualne na ovcie kiahne neliecim ergo neuvadzam ak sa neopytaju
na dibetes sa liecim uvadzam
on sa na HIV lieci (berie lieky) uvadza
pytali sa ho na to oklamal (podla jeho vyjadrenia)
ja neklamem o svojich chorobach 😉 nemam dovod
@mamina7070 Tak ti tie otázky skopírujem, aby to bolo jasnejšie, či sa bavíme o TO za nepravdivé informácie, alebo za šírenie infekčnej choroby:
1. Ak je problém v tom, že uviedol klamlivé informácie v dotazníku, či budeme teda podávať TO na každého, kto uvedie nesprávne informácie, napr. aj na alkoholika, čo nesprávne uvedie množstvo konzumovaného alkoholu ( a že takých je).
2. Ak je problém v šírení infekčných chorôb, či ty hlásiš ( tým myslím danému lekárovi/nemocnici) každý vírus, čo máš v tele, vrátane tých v danej dobe neinfekčných.
Inak najvtipnejšie (tragikomické) je, že politickú zodpovednosť vyvodzuje niekto, kto nespôsobil nikomu nijakú škodu a ani tam prakticky nebol potenciál spôsobiť škodu. Rovnako ako Radičová. A rovnako ako jej, aj jemu to najviac vyčítajú tí, čo na tomto štáte napáchali najviac škôd, ale o zodpovednosti sa im ani nesníva.
dufam, ze odstupi aj fico a plenum doktorov, ktori porusili lekarske tajomstvo.
ps: to, ze sa jedna o HIV a ze hellbrandt je gay, su len domnienky

@annm81 bez ohľadu na riziko, zamlčal svoj zdravotný stav a to je podstatné. Mne je jedno či je z PS, alebo zo SMERU. Ja to beriem z pohľadu zdravotníka. A je jedno či ide o HIV alebo nejaké iné ochorenie na ktoré sa pacient lieči. Máš povedať pravdu a nezamlčať svoj zdr. stav.