Život na dedine
Ahojte mamičky.Chcela by som sa spýtať hlavne mestských mamičiek,čo sa presťahovali na dedinu ako si zvykli.byvame na dedine už 3roky a neviem si zvyknúť.Prve 2roky v pohode vytesovali sme sa.V podstate sme tu trávili menej času,lebo práca,malý škôlka.Cize denno denne sme boli v meste.Ale teraz som na materskej,a bývame na dedine kde nič nie je.Ani obchod,škola,ihrisko ...Malý je doma nudí sa,nemá tu rovesnikov
@janka1990 tiez byvam na dedine,ale neverim,ze okrem lazov je na Slovensku dedina,kde nic nie je....ani nijake deti nebyvaju...skor je to o tom,ze si tam nova,nemas znamych,chyba ti rodina....a za to dedina nemoze
no a dost podstatna vec
dedina je ina ako mesto....aj ludia na dedine su ini
je to len na tebe,ci das dedine sancu....lebo aj od teba zalezi,ci si CHCES zvyknut.....ak nechces,nikdy si nezvyknes a utrapis seba,deti a partnera
@elizita nic pre spolocensky zalozenych?skor by som povedala,ze nic pre lenivych....ja som dost stara,no zvladala som kruzky v meste za onych ciac...a uplne v pohode aj kina,aj zabavu...je to o nastaveni cloveka
Zase je pravda,ze sme vsetci ludia rôzni...ja mam dedinu velmi rada...no zboznujem aj potulky nakuonym centrom,aj len tak si vyjst a bezcielne bludit mestom....ale mam rada aj moznost byt v klude,pohode...napriek vacsej namahe,no je to "bonus"k tomu pokoju,co dedina dava
@terezka1947 je ti casto aj o ludoch, hlavne na dedine pristahovalcov medzi seba nepustia, ludia len na svojej zahrade poza plot zazeraji, caka ma jedna taka dedina zajtra na tyzden, uz teraz sa tesim na navrat do civilizacie
@beky1813 ja zase nepisem o detoch na sidliskach....skratka,kazdemu vyhovuje nieco ine
Mne skor pride,ze ludia z dediny pustia k sebe skor pristahovalca ako domorodca,co sklame ich doveru
Na dedine je ina mentalita..ludia sa zaujimaju,maju k sebe blizsie,aj musia mat..ved pottebuju vacsiu pomoc od suseda ako v meste,co i len pocas dovolenky dom postrazit,atd.
Ludia mesta beru casto tento zaujem ako zvedavost....nie je tu taka anonymnost,neosobnost
Aaale,tym nevravim,ze ludia su lepsi tu,ci tam....ludia su vsade rovnaki,aj dobri,aj zli...aj pohodlni,aj lenivy...
@terezka1947 presne vystihnute, suhlasim! 🙂 a pre deti urcite lepsie 🙂
To zalezi od toho, aky si typ. Ak ta zahrada nebavi a ani kostol a ani krcmu nepovazujes za vysoko kulturne ustanovizne, tak na dedine zrejme nebudes stastna nikdy. Mna by na dedinu nedostali ani parom volov. Zahrada ma bavi tak tri minuty do tyzdna, klebetenie tak desat a pchanie nosa pod cudzie periny ma privadza do zurivosti. Na dedine sa ludia nestaraju jeden o druheho ale jeden do druheho. Dakujem, neprosim. Bez nakupnych stredisk prezijem v pohode. Bez kina, divadla, kaviarni, plavarni, klzisk atd veru nie. Teda, asi ano, ale nechcem. Tym nechcem povedat, ze by boli ludia tu ci tam ini alebo lepsi. Len proste niekomu vyhovuje len mesto, niekomu len dedina, niekto je prisposobivy a niekto sa prisposobit nedokaze.
@jeanne0 ale aj v meste sa da super pohrat, cely zivot zijem v meste a nikdy som nemala pocit, ze mam daleko do prirody a podobne, tiez sme vyvadzali a chodili zablatene, happy s roztrhanymi teplakmi, tiez sme sa sankovali atd atd. Vobec nic mi nechybalo, skvelych zazitkov mam az az, aj ked sa mi obcas kamosi z dediny snazia vnutit pocit, ze real detstvo je mozne len na dedine a my v meste prichadzame o skutocny zivot zavreti v kralikarnach. Ako to oni bez patricnej skusenosti vedia odhadnut, to vazne netusim 🙂. Deti su deti, najdu si to svoje, kdekolvek ziju, to len my dospeli mame pocit, ze mame patent na idealne prostredie 🙂
Tato debata, ze co je lepsie, nema moc zmysel, kazdy si bude obhajovat to svoje a na pocudovanie vacsina aj hanit to druhe, ako keby sa za to nebodaj platilo 🙂
@vroni no...teraz si to zaskatulkovala tak,ze kto zije na dedine,tak mukluje v zahradke,klapky na ociach,ziaden spolocensky prehlad,ci nebodaj vzdelanie....dediny uz davno.nie su o robotovani
Napr.ja tiez neviem prezit bez kultury,potrebujem mat prehlad,rozhlad...a aj ked ma to stoji viac namahy-teda prejst 20km,nemam.pocit,ze chodim menej do divadiel,ci inych institucii,ze mam vystudovane ine VS ako moje kamosky v meste....skratka,toto nie je o meste a dedine,ale o.ludoch
Najhorsie su malomestiacke nazory....a tie su rovnake v meste,ci dedine...
@terezka1947, he? Kde som pisala o VS ci spolocenskom prehlade? Ci VS je automaticky kontraindikacia zaujmu o zahradu? Spolocensky prehlad tiez nezavisi od miesta bydliska, teda, myslela som si... Hovorim o tom, ze ak tie “klasicke“ plusy dediny - tj. zahradu a blizkost susedov - za ziadne plusy nepovazujes, dokonca ta obtazuju, ak chces ist do kina, ked ti len tak prskne v bedni a nemusis zlozito planovat logistiku, tak sa zrejme na dedine dobre citit nebudes. Ano, podla seba sudim teba. Ale nenaznacovala som, ze na dedine byvaju len obmedzeni primitivi s rukami v zemi. A dokonca si to ani nemyslim, poznam zopar velmi intelektualne zalozenych ludi, ktori doslova vychutnavaju zivot na lazoch (cely rok, nie na dovolenke) a na ich spolocensky prehlad to nema ziaden vplyv.
@vroni prosim ta, ako zlozito planovat logistiku? sadnem do auta a za 20 min som v kine, OK, je to o 10 viac, ako ked sme boli v podnajme v meste - ale to ma byt svetoborny problem??? (ja konkretne to mam na skok na jednu stranu do krajskeho a na druhu do okresneho mesta. ked chcu ist do poriadneho kina z okresneho mesta, maju to raz tak daleko, ako ja 🙂 ked sa mi cuduju, ze byvam az 25 km za mestom, hovorim, ze autom to mam rovnako do prace, ako oni busom zo sidliska .... ziadny rozdiel nevidim ... okrem toho, ze nestretavam bezdakov na stanici a podobne ...
@ukulela toto mam ja...krajske mesto za cca20 min autom do prveho velkeho nakupneho centra,priamo do centra o cca 10min viac...moje kamosky cestujú rovnako a to byvaju v meste...cize ozaj nijaky problem,dokonca aj keby auto nebolo,aj autobusy chodia pravidelne,ziadne casove diery,cca kazdu hodiny bus
@jeanne0 je mesto a mesto...my sme odišli na dedinu pred rokom a ľutujem to ako ešte nikdy.....my sme mali na sídlisku krásny les kde som chodila s deťmi aj psom....stretali sme na ihriskách iné deti....chlapci sa vedeli zabaviť
...nie som z tých čo kavickuju a sedia v detských centrách ale už vôbec nie som človek na dedinu.....teraz máme dom...sme tu už rok a ja nedokážem po nociach spat...nedokážem si zvyknúť a neznášam to tu celé....celé dni zatvorený na dvore žiadny ľudia nič.....len stary susedia....mestský život nemusí znamenať že si zatvorená doma...aj v meste sa dá ísť do prirody
Ja som mestske dieta a detstvo super. Po svadbe sme tiez s mestskym muzom skoncili na dedine. Poviem ti ze ja si nezvyknem nikdy ale som sa ciastocne prisposobila. Nepaci sa mi ze nasi znami su starsi o dost ale co ked mladi v ulici moc nie su. Tiez neholdujem alkoholu a to som na dedine na grilovackach doslova na smiech. Ludia poviem otvorene su vacsinou totalni vidlaci no ja som este nestretla nikoho na mojej vlne. Podotykm je to velka dedina blizko mesta a sme tu 8r. A ano logistika je zlozita ked furt treba mysliet na odvoz, aby som si raz za rok nedala na jarmoku deco medoviny lebo som autom atd no mne to teda vadi. V meste sme s vybrali s muzom hocikedy hocikam napeso. Ja by som hned menila aj ked uz som rozmaznana obrovskym domom a kludom ale ten zivot ostatny to sa neda porovnat
@michaella94 super napisane....suhlasim....a presne tak aj dedina...su ozaj take satelitne,nasekane bungalovy,co ozaj uz radsej v meste,v byte...lebo tam,darmo domcek...sukromie nijake
A čo v prípade ak auto nemáš?? Tak ako ja?? Muž chodí autom do práce a mne je vodičák na jednu vec v takom prípade.....čiže áno musím plánovať kedy obliekať deti chystať sa aby som stíhala na bus...a keď sa nečakane dieťa pokakaného alebo podobne nepôjde mi dalsi bus o 10 minút ale o 2 hodiny....takže je to o dosť komplikovanejšie ako v meste...
@beky1813 ved to ani netvrdim, nepoznam ta, neviem ako travis cas s detmi, mne sa len nepaci ako travia cas mamicky v nakupnych centrach s detmi...pracujem totiz v oc a vidim to denne a nedokazem to proste pochopit ze take dolezite okamihy ktore sa uz nevratia travia mamicky s detmi v oc hodiny a hodiny, niekedy aj cely den....proste to nechapem...a netvrdim ze deti v meste maju horsie detstvo ako deti na dedine, to je o rodicoch k comu ich vedu, len sa mi zda ze dnesne deti prichadzaju o to krasne detstvo ake sme prezili my, ci uz v meste alebo na dedine...vsetko je take umele, same herne, ihriska, milion hraciek...deti nemaju vobec moznost vymysliet si nieco same, vsetko maju na zlatom podnose.....ak je zakladatelka zvyknuta na mestsky sposob zivota asi tazko si bude zvykat na to ze na dedine nie je inkognito ale zije so susedmi ako s rodinou, ze si treba naplanovat co treba kupit (ak nemaju potraviny), ze na kavicku sa chodi ku susede a nie do kaviarne...ale koniec koncov uz skoro kazda dedina je vybavena dostatocne...mne zas budete tazko vysvetlovat ako sa mam zabavit v meste, ano skusala som to ale proste to neviem, neviem si zvyknut ze nikto nikoho nezdravi, vsetci su si cudzi, vsade je plno ludi, doma nic nesmiem lebo rusim susedov...ano aj tu je priroda, ale hned vedla hucia auta, na lavickach spia bezdomovci, hulia tenageri...mozno je to tym ze vy ste v meste vyrastali a je veľa vecí ktoré nevidíte lebo ste s nimi zžitý a naopak ja nevidím to čo deprimuje vás na dedine....ja len toľko že som si 100% istá že v meste žiť neviem a dúfam že už dlho ani nebudem musieť.
@terezka1947 tie satelitne nie su dedina, to co sa dnes vytvara je ozaj na hlavu....dom vedla domu a 3metrovy betonovy plot, to uz by som aj ja radsej v byte zostala
Juj baby ako Vás chápem ja som sa tiež presťahovala z mesta na dedinu a mesto mi chýba veľmi priateliek tu mám pomerne dosť ale není to pre mňa to pravé orechové pre mňa je ideálna možnosť dom v meste
@janka1990 my bývame na dedine rok...9km od veľkého mesta...máme tu škôlku školu obchod postu...no ja si nedokážem zvyknúť..od kedy sme tu nespím....skúšala som cake na nespavosť premiestniť posteľ aj levanduľu a ja proste nedokážem spat....neznášam to tu....bývalá som 13 rokov v dome priamo v meste tak 10 rokov v byte na sídlisku a teraz rok na dedine a môže mi hovoriť kto chce čo chce na dedine ľudia rozmýšľajú inak...ako už bolo písané každý sa do každého stará...netvrdím že sú tu zlý ľudia ale sú iný.....nedajbože aby som v nedeľu niečo na dvore urobila...ich nezaujíma že cez som nemala čas pri 2 malých deťoch vypliet záhradku a tá nedeľa mi proste vyhovuje ich zaujíma že robím v nedeľu a tým pádom koniec....poohovarana po celej dedine....ľudia tu o mne vedia viac ako susedia s ktorými som žila 10 rokov v bytovke....okrem toho nemám auto takže spoliehala sa vždy na autobusy čo je dosť na nervy .....a keď náhodou nemám drobné na lístok ešte autobusár zazera že ako mi má vydať z 10€ ....ako jediní výhodu vidím že máme domáce vajcia a zeleninu čo je niekedy tiež o hubu....sadis polievas staráš sa príde vietor a máš po paradajkach.....
Ale...ozaj je to o ludoch,lebo kazdy sme iny
Ja plne chapem ludi,co skratka nebudu na dedine stastni.....ako napr.ja by som nevedela byt stastna v meste
A myslim,ze to je normalne...najhorsie je,ked sme nuteni zit niekde,kde sa trapime...dost inych problemov clovek musi zvladnut,kde este toto riesit
@terezka1947 a žila si v meste?? Či len na dedine?? 😉
@michaella94 narodila som sa v meste,aj sme tam byvali kym som bola mala
@terezka1947 ja som si myslela že som človek čo patrí na dedinu...mali sme chalupu a milovala som to tam...rada pogrilujem a vypestovať si vlastné bol môj sen...a nie tie umeliny z obchodu..mať domáce zvieratá....teraz je to úplne inak...podľa môjho názoru môže človek povedať aký je typ len ak si vyskúša oboje.....mám kamošku celý život žije v meste a ide má presviedčať ako ona je stvorená pre dedinu 😂😂😂 nevysvetlil jej že to nemôže vedieť keď si to neskúsila 😂. Aj ja som si toho veľa myslela a realita je iná.

Ahoj na rok a pol bývam na dedine tiež z mesta na dedinu a nemám s tým problém. Nemáme tam žiaden obchod nič... Však keď chcem idem do mesta bud autom alebo autobusom tam sa dohodnem s kamoškami alebo idem k starkej. Ja v tom nevidím problém preveze som rada keď prídem domov a mam kľud a ticho. Žijem v oblasti kde je bežné cez zimu dva metre v snehu ani to mi nevadí. Však žijeme v modernej dobe toľko možností máme.. Ja dokonca chodím s malým 45 km plávať na plávanie bábätiek