Život na dedine
Ahojte mamičky.Chcela by som sa spýtať hlavne mestských mamičiek,čo sa presťahovali na dedinu ako si zvykli.byvame na dedine už 3roky a neviem si zvyknúť.Prve 2roky v pohode vytesovali sme sa.V podstate sme tu trávili menej času,lebo práca,malý škôlka.Cize denno denne sme boli v meste.Ale teraz som na materskej,a bývame na dedine kde nič nie je.Ani obchod,škola,ihrisko ...Malý je doma nudí sa,nemá tu rovesnikov
@michaella94 ja som strasne pindala.ked sme sa prestahovali do domu na predmestie teraz zijem dokonca s muzom na dedine...panelak som si pochvalovala no s odstupom casu som zistila ze ako dietatu mi to mozno vyhovovalo ale ako dospelej osobe ani nie. Leby sme este tak zili sami tak uplne super na dedine zvykla som si ze tu je hovno z toho na co som zvyknuta mat poruke ako v meste 😀 nechyba mi nic mam sa tu kde prejst je tu nadherna priroda zijem bio😅 nechce sa mi to vypisovat ale v podstate som spokojna len mi chyba zit so svojou rodinou bez rodicov ale to uz patri k inej téme
Ja som žila 25rokov na dedine, tri roky žijem v centre mesta. Centrum by som nemenila...teraz som na par týždňov na dedine, záhrada je super...ale s 9mesacnym dieťaťom co nechce sedieť v kociku je to na gulku...kazdy den chodíme k inej kamoške sa hravat nech trocha zbehne cas, alebo do.mesta do interierovych ihrisk....ked sme doma- v centre, mi posedí aj v kociku, vidi ľudí počuje hudbu,svetla letne záhrady no nenudi sq..a skoro kazdy den sme v interierovom ihrisku...za mna dedina super, ale pre väčšie deti, a.damozrejme.dedina do 20km mesta......a o par rokov chceme na dedine stavat dom, ale byt v meste si tuzime nechať....
My sme na dedine pomerne casto u svokry ale uprimne mi to to staci a zivot na dedine si neviem predstavit.Cez leto je to fajn grilovacka,bazen pre deti atd.Ale inak nie.Dom v meste ok.My byvame v meste na bytovke a uplne nam to vyhovuje cez skolsky rok ,vsetko mame pod nosom auto takmer nepotrebujeme.Co sa tyka deti myslim ze detom sa paci na dedine pokial su mensie ale akonahle su v pubertalnom veku vsetci sa tlacia do mesta,lebo na tej dedine nic neni.Vidim ako znamym utekaju starsie deti do mesta .Dom je vyuzity viac menej cez leto a keby do buducnosti dom tak jedine v meste.
Neviem ci by som si zvykla na tie dedinske pletky co ja vobec.nemusim kto skym ako a co robili.Toto sa v mestach neriesi.
Aj my sme sa prestahovali z mesta na dedinu. Ja som velmi rada. Zalozila som si zahradku (ktora ma ale vôbec nebavila), tak ju uz nemam. Ale deti maju dvor a detske ihrisko na dvore. kamaratov som zhanala doslova po dedine. Aby sa k nam prisli hrat, aby mal maly kamaratov. Teraz mu uz aj bracek vyrastol, tak su dvaja. Obcas zajdem do mesta, na nakupy, dam si kavu, poprechadzam sa po meste, ale potom cela stastna idem na dedinu, domov. Uz by som sa do mesta nevratila. Tam je to naozaj len o predvadzani, nakupnych centrach, ihriskách. Tu chodíme do lesa, deti sa hraju pred domom, na ulici, bicykluju sa pred domom, ja si citam , pijem kavu, oddychujem. V plavkach cely den...Na dvore deti, psy, macky, nikto neriesi. Teraz boli na prázdninách u nasich v meste a po 4 dnoch sa vratili domov, nepacilo sa im. Pre deti je dedina ideal a ak im este pozhanas nejakých kamosov aj sebe niekoho, bude to super, ver mi.
@janka1990 fu to ti nezavidim toto, asi si viem predstavit ako sa citis. Ja som takto trpela v byte. Cize opacny problem ale chapem ten pocit izolacie je az depresivny. Nic ine neporadim, len hodim s muzom rec. Tu ina cesta nie je. Proste musi mu zalezat aj na tvojom stasti. Povedz mu ako sa citis. Ja kebyze nemam ihrisko a dobru obciansku vybavenost, asi by som scvokla. Si mlada a mamicky kamaratky, rodinu, deti takisto potrebuju deti..toto by mi veru velmi chybalo a bola by som takisto brutalne smutna.
@janka1990 tak si kupte byt,a na dedinu chodte cez víkend,nepises ci mas auto,ako to budes riesit ked deti pojdu do školy?
@michaella94 prepac,ja nechcem zaparat...ale v meste v mhd si uz davala vodicovi 10€ bankovku ked si si v dopredaji unho chcela kupit listok?asi nie...vies ze po 1:ho to zdrziava,2:nemusi mat vydat...ale na primestskom spoji ho ides drazdit.tak preco si nenachystas vopred mensiu sumu,ked chodis casto tak musis vediet zhruba kolko to bude stat.a este...ja byvam v meste,moji rodicia na dedine ale este som nezazila aby tam mal niekto problem s tym ze v nedelu nieco robis...my ked sme u nich tak sa tam bezne nieco robi-take pletie v zahrade alebo polievanie je uplne ok...ci vari v bloku si mozes hoc co dovolit v nedelu?ano najdu sa vrtaci co v nedelu alebo sobotu poobede vrtaju.a hned ti buchaju na radiator aby si stichla.tak co take mozes robit? Pisali tu viacere kocky...je to o nastaveni a o tom ze sa niekto nechce nastavit.moj muz je original z mesta ale zivot v meste ho vytaca lebo:neotvor okno lebo bud nepocujes telku alebo sa nevyspis kvoli hluku z cesty,auto mas vzdy oskrete,susedia parkuju uz vo vchode lebo sy taki lenivi ze neprejdu z parkoviska aj ked je tam miesto,sused z hora da detom odrazadla v byte na plavacke a ty sa zblazni-mas hluk ako v tuneli z toho,psy sa vencia hned pid branou,vsade hovienka ktore nikdy nespracu,na balkone sa huli a ty mozes pradlo oprat znova...fakt aj v meste aj na dedine je vela +a - len sa treba aj nad pristupom zamysliet.
@michaella94 sudis cely svet podla tvojho pripadu .... moj chlap v nedelu kopal zaklady. ja bezne periem - aj koberce detske mam v nedelu vyvesene a ziadny skandal na dedine sa nekona. akurat, ked je nejaky velky svaty sviatok (teda velkonocny piatok a pod) tak som chlapovi zarazila hlucne prace. ale ani v meste by si nemala v baraku napr rusit v den pokoja ... ja si doma mozem zapnut pracku aj v nedelu o 22, aj vysavat a nikto nic neriesi. v panelaku sotva. byvala som 35 rokov v meste. susedka vedela vzdy, ked som mala doma frajera .... tetky z baraku na oknach cele dni (tie dedinske su zakutene v zahrade, tak nemaju cas sledovat 🙂🙂🙂
.... ja neodsudzujem ani jedno, ani druhe, len sa pousmejem, ked niekto zasadne odmietne/kritizuje/.... (teraz nemierim priamo na teba). najleosie su komentare s podtextom spinava/zaprdena/zaostala dedina - ale ze aj chleba treba zarobit, psenicu dopestovat a mlieko niekde nadojit, no to teda v krajskom/hlavnom meste asi sotva. ale to sa tyka najma zadubenych namyslenych malomestiakov (opat - nemierim na teba, tebe bol len zaciatok na porovnanie nasej a vasej dediny, ja tu byvam 5 rokov a zatial viac pozitiv, ako negativ. samozrejme treba napr auto/niekde aj dve do rodiny a pod. ale to zalezi od rodiny a od toho, co ludia od zivota cakaju ... )
@michaella94 Ja zase som rada, ze sa na dedine dodrzuje nejaky ten nedelny pokoj. Ja mam toho za cely tyzden ozaj dost...hluku, stresov a som rada, ze v nedelu je vsade klud a nikto nekosi, nereze, nebucha a podobne a mozem si v klude oddychnut pred pondelkom. Zato sobota na dedine, to je záhul...cely den hluk...horsie jak v meste. 🙂
@mionag nie nedrazdim vodiča..ale keď sa ráno zobudí dieťa s ktorým nečakáme musím k dr a proste som s tým nerátala a mám len vyššiu hotovosť tak čo robiť?? Nepíšem že to vždy a naschvál a stane ...a ako píšeš ano mám stále pripravené mince keď viem že pôjdem do mesta....neboj aj na dedine vybesiam prádlo a keď niekto páli bordel na záhrade môžem prat znovu....
@ukulela
@mionag baby trošku Kludi...ja som napísala môj pohľad na vec....mne život na dedine nevyhovuje...nie preto že som lenivá lebo nemám problém chodiť do mesta len mi proste chýbajú ľudia zo sídliska...chyba mi venčenie psa pri ktorom som stretla xy ľudí a pokecala s nimi...ale aj je to trošku aj o pohodlí....ja neodsudzujem ľudí čo žijú na dedine..keď sú tam spokojný nech žijú...ja nie som....a čo sa týka tej nedele tak u nás ju berú vážne ako nejaký sviatok a suseda najmä zhrozená pozerala že ja v nedeľu vyplienili záhradku....
A ja nehovorím že chcem v nedeľu kosiť alebo podobne hlučné práce ale skôr také oddychové práce kolo domu a aj tak zazera...samozrejme že keď som bývala v byte sme v nedeľu nevrtali aj keď našli sa aj taký experti 😂
Pre mna je idealne byvat v rodinnom dome v meste. Byvat na dedine by som nechcela, uzila som si toho dost ako dieta a zivot v panelaku s viac detmi - to ma tiez nelaka, byvali sme chvilu v byte este bez deti a stacilo. Teraz mam v dome pohodlie, domacu zeleninu a ovocie, deti sa hraju na dvore. Zaroven sme v meste, takze aj vymozenosti mesta vyuzivame naplno. Pre mna idealne riesenie.
@michaella94 preto som pisala, ze odpovedou priamo nemierim na teba. pre teba bol len priklad na porovnanie .... ostatne do vseobecnej diskusie, kde sa uz popisalo kadeco 🙂 ... vsetko ma pre a proti. inac ku drobnym - dopravca vo vasom kraji neponuka cipovu kartu? (to nie je zalezitost dediny, ale samospravneho kraja .... )
@vienala tam sa uz ale zvazuje aj financna narocnost na stavbu napr. u nas - 25 km od centra krajskeho mesta, 20 min autom do prace. pozemok za 11 € za stvorec. o par km blizsie uz trojnasobok ceny .... nehovoriac o tom, ze za to, co my tu postavime dom (aj s pozemkom) napr v BA ani pozemok nekupim ... ja si myslim, ze zijem /budem zit takym satelitnym mestskym zivotom, bez zahrady (nemam zatial vztah ku pletiu, max paradajky v crepniku a pod), bez zvierat a mastale 🙂 ale zas uzivam si vyhody dediny v zmysle - o ulicu dalej cerstve mlieko z dvora, na konci dediny salas a origi ovcie vyrobky za babku (kilo sot pro ovcej bryndze za 8 eciek .... )
@janka1990 Ani nevieš, ako ti rozumiem. Síce to, kde som odišla ja je mestečko malé ale nič tu nie je. Také nervy mám z toho, že aj manž. tým utrpelo. A považujem to presťahovanie za najväčšiu chybu ktorú som kedy urobila. Ja som proste mestský typ a o rodine, známych ktorých mám v meste ani nehovorím.
@nikol207 potom ozaj nepochopim, preco si pristupila na taky zivot - ved tu dedinu poznas, ked tam mate rodinu. vedela si, kto tam zije ....
celkovo z tejto diskusie mi vyplynulo, ze vela bab sa pri stahovani vobec nezamyslelo, co od byvania ocakava ... stahovat sa na dedinu bez auta (a potom sa stazovat, ze treba chodit busom), do lokality, kde predsa viem dopredu, aka je obcianska vybavenost (ale potom sa stazovat, ze nie je lekar/obchod), bez znamych .... ja som sla do neznamej dediny uplne, ale chlap tu mal par (ozaj len par) znamych - ale teraz uz mame okruh. okrem toho ja sa snazim tiez "socializovat" - aj s neznamymi - a uz mi ujko nosieva bedle kazdy rok, dalsi ma volaju na oslavy SNP (smejte sa, ale to tu je velka slava 🙂🙂🙂 .... a to som teda viac odmerany, ako spolocensky typ. musi aj clovek trocha na sebe zapracovat, aby zapadol.
.... co som tym chcela povedat, ze ked si takto byvanie, do ktoreho ste casto vrazili vsetky prachy/zauverovali sa a len tazko bude sa stahovat/predat/kupovat ine, zhnusite uz po pol roku/roku/dvoch, bez nejakej snahy to zlepsit, tazko sa Vam bude zit. ale teda nie ste tak psilepene - kolega, kym boli deti na ZS, byvali na dedine, vyhovovalo im to, so strednou sa prestahovali do mesta - zivot nie je nalinkovany, a vzdy sa da zmenit/zlepsit.
@janka1990 prepáč, ale to je naozaj tvoja chyba, keď si sa stahovala tam, kde nie je obchod, škola....no tak výdrž 2 roky a pôjdeš do práce🙂Určite by mi muž nemohol vyčítať, že chodím do mesta a čo je na tom, že raz za týždeň vezmeš deti do mesta na ihrisko, dáte si zákusok, kúpiš čo chces a ideš domov?Podľa mňa nie je nič lepšie ako to, že deti sa môžu kúpať, hrať futbal, badbington, v zime stavať snehuliakov, odhrna sneh či len tak sedieť na dvore na deke a jesť maliny, čítať knihy, hrať človeče
Ja som vždy bola presvedčená, že som mestský typ 5 rokov sme na dedine v satelite síce raz za týždeň musím ísť do mesta aspoň pobehame obchody, či do kina, na zrmzlinu, ale som rada, keď sme doma na dvore.
Podľa mňa tomu nedávas ani sancu veď určite tam máš maminy na MD a deti v takom veku ako syn.
V každom dvore trampolína kde sú deti, nájdi si jednu kamošku a hneď bude život krajší
Ak to je naozaj také zle všetko sa dá predať, ale potom čo budeš robiť so synom v byte v meste?prídeš z roboty a do koľko rokov ho budeš ťahať na ihrisko?vieš on už sa vekom bude meniť a jeho záujmy budú iné po škole učenie, sem tam krúžok, ty prídeš z práce po MD a jeho pošleš na bicykel okolo paneláku?ja si už také väčšie deti neviem predstaviť v paneláku.Teraz máš ideál vek este...
A také veci, že či budem niečo robiť v nedeľu v záhrade by ma nezaujímali čo si hovoria druhí ako môže niekomu vadiť, že si niekto trhá burinu, či niečo robí?
Raz za týždeň sadni na bus, vyvenčiť sa a bude to dobre🙂muž snáď nemá problém Vás vziať späť domov, ak áno išla by som radšej busom.
Ja som dochádzalo 25 km v bude sme hrali karty, obesenca, čítali knižky a rýchlo to ubehlo.
Veľa z Vás by bolo prekvapených, keby ste sa vrátili späť a boli by ste zase nespokojné.
@ukulela nehovoriac o Tom, že vieš za čo si platíš a nie ako v paneláku, my keď sme odchádzali sme mali v 3 izbaku najomné 250 eur plus káblová, internet ...a celý víkend sme rozmýšľali kam ísť len, aby sme doma nesedeli.V dome sa dá dieťa spať v kočíku na terasu a mama môže variť, oddyvhovat
Byt je fajn pre ľudí čo nemajú deti prísť z roboty a mať kľud.No ako niekto píše ideálne je dom v meste, ale to by sme nezaplatili.realne tie čo píšete, že v meste je kino, divadlo, ihriska, nákupné centrá koľko x týždenne ste tam?ak sa človek zameria na to o čo prišiel a bude za tým banovat, tak nikdy si nezvykne.v prvom rade, keď sa sťahujem ma zaujíma do kedy je škôlka otvorená, lekári, obchod, škola, krúžky...a koľko budem dochádzať do práce.Ked sme boli v byte stále som niekam utekala, lebo mi bolo ľúto, že vonku krásne a dieťa čaká kým navarim, operies bola som stále ako na ihlách len nech máme program a venujem sa mu.Ale na dedinu samotu u lesa kde nie je nič by ma nikto nedostal.
@ukulela dobre si to napísala.
Nechápem ako ľudia ľahkovážne kupujú nehnuteľnosti. Kúpim, nastahujem sa a potom si začnem všímať, že dedina je 20 km od mesta, autobus chodi 3x za deň, v dedine je jeden obchod, nie je tam škola a vekový priemer je 60 rokov a ešte si k tomu zrazu uvedomím, že nemám ani vodicak ani auto 🙃 A to sa teraz bavíme o Slovensku, kde si ľudia kupujú nehnuteľnosti “navždy” a nie, ako na západe kúpim nesedí presťahujem sa aj xy krat za život. Aj tu vidno, že ľudia nie sú spokojní, ale už roky tak žijú, lebo veď sme kúpili, tak do smrti ideme trpieť koli zlému rozhodnutiu.
1. Kým niečo kúpim stanovym si jasne podmienky, čo musí lokalita mať
2. Idem tam, pochodim mesto, dedinu, obzriem vybavenosť, zistím si dostupnosť, overím úroveň škôlok, škôl...
3. Kúpim nehnuteľnosť
4. Po mesiacoch/rokoch zistim, že mi to už nevyhovuje - zmenila sa situácia, prestane mi vyhovovať lokalita, dom atď - hľadám novú nehnuteľnosť, starú predám, idem inde - nie, ľudia kúpia nehnuteľnosť ako keby kupovali gauč a keď náhodou nesadne, miesto kúpenia iného trčia na starom mieste, kde sa im postupne všetko zhnusi, nič sa im už nepáči, ale trpia ďalej a sťažujú sa kade chodia 🙄
@nikol207 ja som síce písala všeobecne, ale naozaj niečo sedí aj na teba - v dedine máš rodinu, tak predpokladam, že sem tam ste ich boli pozrieť. To si si akože nevšimla, akí ľudia chodia po dedine? Zrazu si si všimla, že sa nikde nedá ísť? To si síce na dedine ani neviem predstaviť, okolo každej dediny sú lesy, luky, každý deň môžeš ísť niekde inde, dieťa môže zažívať takú voľnosť a mnozstvo stále sa meniacich podnetov, ktore mu žiadny mestský park, nákupné centrum, či ihrisko nikdy neponúkne, ale beriem, že pre niekoho je to NIČ.
Vedela si, že potrebuješ vodicak ale aj tak si sa uspokojila, že veď neskôr SA to (samé asi) nejak porieši pričom zároveň píšeš, že na druhé auto aj tak nie sú peniaze. Prepáč, ale trepať sa do lokality, kde nič nie je (subjektívne, ale dôležité) , kde sa potulujú po dedine neprispôsobivý a ty sa bojíš vystrčiť päty a ešte nemať auto a tým pádom obmedziť svoju nezávislosť to neznie ako nejaké hlboké zamyslenie sa pred sťahovaním

@michaella94 ja zase hovorim,ze raz pride urcite cas,kedy do mesta budem musiet....a co mi ostane?zvyknut si...lebo uz nech je ako je,musiem dat sancu novemu prostrediu....a aj ked nie uplne stastni,atk aspon preto urobit vsetko,no a vidiet to pozitivne...