icon

Život na dedine

janka1990
13. júl 2018

Ahojte mamičky.Chcela by som sa spýtať hlavne mestských mamičiek,čo sa presťahovali na dedinu ako si zvykli.byvame na dedine už 3roky a neviem si zvyknúť.Prve 2roky v pohode vytesovali sme sa.V podstate sme tu trávili menej času,lebo práca,malý škôlka.Cize denno denne sme boli v meste.Ale teraz som na materskej,a bývame na dedine kde nič nie je.Ani obchod,škola,ihrisko ...Malý je doma nudí sa,nemá tu rovesnikov

ukulela
14. júl 2018

@nikol207 pozri, ako prve si potrebujes povedat/uvedomit, ze sa ozaj nemas zle, mas dieta, muza, vlastne byvanie (co by za to mnohi dali ...). Potom sa potrebujes posunut dopredu - ries ten vodicak. To ta zamestna. A ozaj sa snaz nakontaktovat na nejake mamicky .... ja som sem prisla ako uplne uplne cudzia. muz tu mal jedneho kamosa z detstva a par znamych - vzdy, ked sme prisli na pozemok, sme sa zastavili aj u nich, aspon pozdravit ... a postupne sa to rizrastalo, muz ma stale vacsi okruh znamych, ale ja aspon mam ku komu zajst na kavu. okrem toho maly uz chodi do skolky, takze aj tam sa to rozsiruje .... toto je este taka dedinska dedina, tu sa ti tetky prihovoria v kednote, ze od koho si a tak .... a aj tak sa vytvaraju vztahy a clovek hned nie je taky osamely.

tslobik
14. júl 2018

@sisaka Ano, to čo si napísala sa asi týka aj mňa. Ja som sa sťahovala narýchlo, pretože som musela a tým pádom dosť nepremyslene. S tým, že som si hovorila....na čas len. A som tu piaty rok a nervy veľké.

rainee
14. júl 2018

Všetko má svoje + a -. Ja som rodená Bratislavčanka do x-tej generácie a život na dedine si neviem predstaviť. Mne už ba príde ako veľká dedina. Áno, páčilo by sa mi mať buď víkendový domcek niekde na samote alebo dom v meste,no to by bolo pre nás finančné dosť nad limit. Veľa známych sa nám prestahovalo do dediniek v okolí, ale teraz sa sťažujú že tam nič nie je a každý deň sú hodiny v kolónach lebo všetko je v ba, tak si ten domček ani neužijú. Tak si to treba zvážiť, niekomu vyhovuje mesto,inému kľud.

nikol207
Autor odpoveď zmazal
tslobik
14. júl 2018

@nikol207 ja som skôr zase typ, čo si hlavu vyčistí v nákupnom centre ako v prírode....Nebývala som taká, neviem čo sa porobilo. Asi cítim, že starnem a bojím sa samoty, preto si to kompenzujem tým, že mi je lepšie byť v spoločnosti ľudí.

nikol207
Autor odpoveď zmazal
eliska13
14. júl 2018

@nikol207 ak si taký typ, tak aj v meste by si mala problém sa zoznámiť, zvyknúť si a ešte by si bola aj bez rodiny, keď píšeš, že ste išli všetci spolu🙂

eliska13
14. júl 2018

@ukulela sorry normálne sme napísali to isté som nečítala iné komentare

nikol207
Autor odpoveď zmazal
evabb35
14. júl 2018

@janka1990 Ono sa vraví, že aby vznikol spoločenský život v dedine je potrebný obchod, krčma a kostol. Ale niekde je aj to a ľudia sa nestretávajú, nepoznajú sa, lebo všetci cestujú denne do mesta autami, takže ani nemajú príležitosti na zoznámenie. Dieťaťu treba robiť program a v lete organizovanie rôznych výletov pomôže zahnať nudu. Netreba chodiť ďaleko. Stačí sa len tak pomotať po okolí a v každej dedine sú nejaké sliepky, psy, mačky...takže je to prechádzka od mačky ku sliepkam. Cesta trvá dlho, lebo deti sa pristavujú pri všeličom, zaujme ich kvietok, lavička, spiaci pes, či na strom lezúca mačka a o tom to je. Neponáhľať sa a len tak objavovať svet. Iná záhrada je ráno, keď možno pozorovať pavúčikov v pavučine s rosou, iná podvečer, iná po daždi a iná za slnečného letného dňa, za zimného dňa, za hmly.... Hlavne treba veľa rozprávať a všetko opisovať - aha psík, čo robí?...spinká....unavený je, lebo bol celú noc hore a rozprávať a opisovať všetkých vtáčikov, chrobáčikov a pomaličky. Okrem toho na dedine je vždy možnosť rýpať sa v zemi...niečo zasadiť, okopať, poliať a dieťa sa hneď prebaví...a vonku na čerstvom vzduchu, na slniečku, v prírode.

evabb35
14. júl 2018

@janka1990 netreba si vsugerovávať, že to nie je dobré...lebo všetko má svoje plusy a mínusy. Dnes záhrada nebaví, ale možno o pár rokov už bude. Možno aj deti bude baviť pracovať v záhrade. Keď dieťa začne chodiť do školy, začnú školské povinnosti, úlohy, vtedy je dieťa šťastné, keď môže doma konečne vypnúť a hlavne prísť z toho školského hluku do ticha záhrady je výborný relax. Príchodom do školy sa deťom zmenia aj záujmy - začnú čítať knihy, takisto na domáce úlohy budú potrebovať väčší kľud, budú si môcť robiť úlohy na záhrade za teplých slnečných dní...ku tomu nejaké domáce zvieratko, o ktoré sa budú starať..a naozaj netreba si zúfať...žijeme dnes v uponáhľanej dobe a dedina pôsobí veľmi nudne, ale práve je to výborný priestor na relax, na spomalenie...v meste sa rodiny naháňajú po nákupoch, po krúžkoch, do kina do divadla a život na dedine rodinu krásne spomalí a stmelí...odrazu už nákupy tak nelákajú, ani kino...lebo ten prírodopisný film beží rovno za oknom...stačí si len sadnúť a pozorovať...a kto je unavený, ten sa do sýtosti na dedine vyspí...teda pokiaľ susedovie kosačka dovolí...

joulin
14. júl 2018

Ja som pravy opak. Sme v meste asi 6 rokov a ide mi to tu na nervy. V bytovke je pocut aj ked si stvrty sused s prepacenim prdne, kazdy den mam v byte osem tisic voni roznych dobrot, co susedy varia. V skolach a skolkach su tlacenky, lebo deti vela ale miest malo. Pod oknami nonstop hluk, v meste vsetci zazeraju. Nemam to rada. Ze mam vsetko pod nosom? Kolkokrat za rok potrebuje ist clovek do takej banky napriklad? To si odskocim. Ale je pravda, ze pochadzam z velkej dediny s plnou vybavenostou. Chyba mi to tam. Sranda, aki sme vsetci rozdielni 🙂

marika39
14. júl 2018

No ja som z dediny, a teraz byvam jedenasty rok s muzom v meste. Chvilu som si musela zvykat a chybala mi dedina ale teraz ked mame deti, a maju to na krok do skoly, skolky, na kruzky, velike ihrisko mame pred domom , tam sa stretavaju s kamaratmi, skratka uz len kvoli nim by som nesla na dedinu lebo vidim ze su tu spokojne. Kedze som dost velky zahradkar a chcela som aj deti naucit ako sa kadeco pestuje, kupili sme zahradu kde chodime raz za tyzden a uplne nam to staci.

ukulela
14. júl 2018

@nikol207 v meste mas kamosky? stretavas sa s nimi? lebo ked pises, ze aj muz aj rodiny vase maju na dedine znamych, tak ozaj nerozumiem, preco napr z casu na cas nezorganizujes u vas grill party napr ... alebo oslavy , gulas, ... a hned sa to spolocensky rozviri. ja napr chcem, aby moje dieta chodilo do skoly tu na dedine. nechcem ho vozit do mesta ... znamy to nazval, ze sa mu paci moj "koncept dedinskeho galgana" - mame tu fungujuci futbalovy klub, kde trenuju uz deti, rovnako hasici, chodia sem ucit zo ZUSky ... ja sa nebojim o kruzky ani nic podobne, jasne, keby chcel na hokej, tak musime riesit logistiku, ale to by sme museli aj v meste. zatial mu staci obzerat kravy, ovce, kozy a raz za par dni nejaka atrakcia v meste ...

dorottka
14. júl 2018

Ja (svoje) mesto milujem, zijem tu cely zivot a stale sa casto dojmem, ked sa nim prechadzam, fakt je to moj domov. Mne zivot v meste a v byte vyhovuje velmi a absolutne nic mi tu nechyba (mesto je koncipovane tak, ze dookola je to samy les atd., cize ako deti sme boli v prirode nonstop, cize ziadne panelove hranie) zial, som velka psickarka a hrozne mi vadi, ze sa tie moje nemozu len tak kedykolvek prebehnut + chcela by som docaskovat dalsie psy. Z toho dovodu kupujeme pozemok v dedine 5km od mesta a ideme stavat, byt v meste si ale nechavame pre kazdy pripad, stat sa moze kadeco. Dalej by som uz asi nesla, uz teraz som trochu v strese, ako tam zapadneme a ake to bude, ale snad bude dobre, drzte palce, fakt mam tremu 😃

nikuska111
15. júl 2018

Ja som 20rokov bývala v meste ... 7rokov bývam na dedine zatiaľ u svokry ale tento rok sa sťahujeme do svojho konečne ... Dedina je od mesta vzdialená 25km .. keď chcem sadnem na bus alebo do auta a idem do mesta aj s dvoma deťmi ... Život na dedine je síce inakší ale ja som si zvykla a nemenila by som ... Keď chcem tak môžem ísť ku sestre alebo mamine do mesta na pár dní a veru stačí mi to tých pár dní

elizita
16. júl 2018

@jeanne0 ja zas nechapem co sa da zaujimave okrem roboty robit na dedine.. skusila som si oboje, vyrastala som na dedine a dakujem, neprosim.. a to som vyrastala este v dobe ked sme sa ako ty to nazyvas, vencili,aj na potoku, na ulici a v parku.. nie ako teraz na vlastnom alebo susednom dvore.. paradoxne, my mame v meste 100% vacsi klud... ziadny cmudiaci susedia, pily, kosacky, rozhlas, non stop stekajuci psi.. co robis s dietatom na dedine do 3 rokov alebo so skolkarom? Uprimne ma to zaujima lebo stale mame moznost sa na dedinu veatit

elizita
16. júl 2018

@eliska13 ja som malu davala spat vzdy na lodgiu, to teda ako vyhodu nevidim... a najom, to je ozaj individualne.. niekto nadsene ide z bytu s 250e najomnym na dom, kde ma naklady 150e plus hypoteku a je tak spokojny..

cuttina
16. júl 2018

Ja to mam naopak, som typicka Bratislavcanka, x generacii dozadu. Teraz byvame dva roky na dedine, 30km od BA a posledne, co mi chyba, je mesto. Aj ked je pravda, ze v meste som 5x v tyzdni, kvoli praci, ale za chvilu idem na matersku, tak dufam, ze budeme chodit max 2-3x do tyzdna. Ani si to neuvedomujem, cesta do BA i trva 25-30 min., asi o 15 min. kratsie, ako ked som sa denne dostavala do zapchy na Pristavnom moste v BA. Predtym som nejaky cas byvala v rodinnom dome v BA (podnajom) a katastrofa. Bolo to sice 5 minut autom do centra, ale vsetci ziju len za murmi/plotmi svojho domu, ziadna priroda, neda sa ist kam prejst, psy sa nemaju kde vencit... Teraz mozeme vybehnut k vode, do lesa, pobehat okolite dediny a vecer si vklude posediet na zahradke, teraske. Mozno je to aj tym, ze dlhu cast zivota som vyrastala v centre a studovala a zila v este vacsom meste ako je Bratislava, takze som presytena velkomiest. Po praci sa tesime, ako sa vratime konecne do kludu, prec od stresu, zhonu, hluku. A ked potrebujeme kulturu, nasadneme do auta a ideme. 🙂

elizita
16. júl 2018

@evabb35 krasne idylicky si to opisala ten zivot na dedine.. lenze realita je niekde inde.... to je predstava mnohých co sa za kazdu cenu hrabu na dom na dedinu a potom sa im otvoria oci ako autorke..

mircalla
16. júl 2018

Neni dedina ako dedina. Ine je dedina so vsetkou vybavenostou blizko mesta a ine fakt zapadakov. Ja chodim obcas k nasim (zapadakov) a musim povedatl, ze po par dnoch sa fakt tesim domov. Neviem si to trvale predstavit. Ale zit napriklad v Marianke ci v Stupave by som si vedela predstavit. Cez vikendy aj tak nie sme v Bratislave, kazdy vikend sme na vylete mimo
Takze odporucam robte si vylety najma v teplych mesiacoch

eliska13
16. júl 2018

@mircalla Záhorie je výborné ani kolóny nie sú, lesy, hríby...

mircalla
16. júl 2018

@eliska13 No tieto dediny by som tam kludne sla aj hned. Nasi su v Gajaroch, to je dost dalej, ja tam rada idem na tyzden s malou, ale inak zit by som tam nechcela, moc tam toho nie je. Je to super tak tyzden relax, mala bazenik, ihrisko na zahrade, ale staci🙂

eliska13
16. júl 2018

@elizita neviem prečo si vypichla práve to spanie, ale budiz...ak niekto nevidí rozdiel vypustiť dieťa na dvor, a tam tráviť čas, hrať sa, bazénik, tak naozaj je lepšie zostať v byte.Na margo toho, že v dome sa platí nájom plus hypo a panelák je bez hypo?viem koľko spotrebujeme, žiadne vymýšľanie, že stále chcú niečo opravovať na 40 r paneláku výťahy, fasádu, elektroinštalácie a aj tak to je stary panelák.Ale ja som chcela ísť do domu, lebo aj časom ako bude človek starnúť má čo robiť a príde mi to pestrejšie v dome

evabb35
16. júl 2018

@elizita však aj realita života v meste je rôzna... Ale to sa mi tu rozpisovať naozaj nechce.

evabb35
16. júl 2018

@elizita dosť asi záleží od veľkosti mesta...

cuttina
16. júl 2018

@mircalla To je uz aj pre mna dost daleko, dochadzanie do prace denno denne asi aj hodine, nie? Ale taka Marianka, Rusovce, Cunovo, to je uplne ine. Stupava pre mna nie je dedina. Tam by som osobne nechcela ist, to radsej ostat v BA.
@eliska13 A co sa tyka toho najmu, tak presne, v 4-izbovom byte v BA sme platili 350eur len komplet najom, net, tv a v dome je to 180eur.

jeanne0
16. júl 2018

@elizita ked si si skusila oboje tak ti nemusim vysvetlovat co sa da robit a co nie...naozaj sa mi nechce pokracovat v tejto diskusii, lebo nema ziadny vyznam..tiez si skusam mesto a uz len odpocitavame dni kedy konecne vypadneme do vydlakova....a s dietatom robim na dedine presne to iste co ty v meste len to okolie vyzera inak, ale mas to vyskusane tak sama vies...

cuttina
16. júl 2018

@jeanne0 ze do vydlakova, odpadnem😂😂😂. Kazdy sme iny a ja si dedinu uzivam. Aj ked som zila v meste, nechodila som za kulturou kazdy den, vacsinou unavena zo skoly/prace rovno domov, do bytu. Teraz do domu, obklopena prirodou a kludom. A veru, ani tie kosacky mi v sobotu az tak nevadia😀.

rainee
16. júl 2018

@cuttina ak bývaš 30km od ba, tak to máš pol hodku cesty do ba - bez kolón, s kolónami hodina. Plus sa musíš prepraviť do práce vramci ba, čo je ďalšia pol hodina minimálne. Takže taká cesta povedzme z Bernolákova do Devínskej by ti teoreticky zabrala cca aj 3h denne. A ries ešte vyberanie deti zo škôlky,nákupy....veď to musí byť hrozne náročné. Ja teraz bývam v Petržalke - 5min obchody, zdrav stredisko, vyhlad na jazero, les. Ako môžeš napísať že tu si nemala kam ísť, veď v každej časti ba je kam ísť. Od železnej studnicky cez sanberg,devin, centrum, až po rusovecke jazera, toľko možností...