Život po smrti ??? Výmena názorov a postojov
Myslim že nazov hovori za všetko. Tuto problematiku sme rozoberali v teme do ktorej vlastne moc nepatrila, tak som sa rozhodla založiť tuto novu temu kde by sme si mohli vymienať svoje nazory a postoje ohladom tejto otazky.
@katja78 @megi93 takže baby zdá sa, že by som mohla ponúknuť riešenie na tieto kontroverzie. Včera keď došlo k nejakým nedorozumeniam, nedalo mi to a tápala som v pamäti po zdrojoch lebo mi tá téma niečo hovorila. Mám dosť veľkú knižnicu tak mi to chvíľu trvalo. Ale našla som niečo: Existoval jeden človek, volal sa Břetislav Kafka (veeeľmi známy inak) a napísal knižku: "Nové základy experimentálnej psychológie" s podtitulkou "Výskumy a objavy". Ja mám v ruke preklad do slovenčiny Pavla Janíka, odb. konzultant bol PhDr. Damián Kováč. No a v tejto knihe v stati č. 44. Smrť a stav duše... a ďalej stati č. 45 s názvom Duševný priebeh smrti je na stranách 233 - 237 celkom zaujímavý popis, ktorý by asi @megi93 kvitovala 🙂. Môžme to teda brať ako bernú mincu za predpokladu že zdôrazníme, že hovoríme o oblasti EXPERIMENTÁLNEJ psychológie, čiže povedzme, podľa súčasných vedeckých poznatkov stále nie všetko je dokázané a veľakrát pracujeme len s HYPOTÉZAMI. Tak čo, vyriešený spor?
@maggie2 - hmm, čakala som fakt niečo iné, nie okultistickú knihu zapodievajúcu sa jasnovidectvom, paranormálnymi javmi, ľudovým liečiteľstvom. Tadiaľto pre mňa cesta nevedie.
Moderná, kontrolovateľná veda je naozaj objektívna, dá sa kedykoľvek overiť. Paranormálne javy boli, sú a budú pre človeka lákavé, ale vedecky sa overiť nedajú. Je to subjektívne prežívanie a vnímanie jedného človeka a nie je vylúčené, že ich pozadie je temné 😔 Sám autor o sebe píše, že ho celý život sužovali rôzne choroby, dokonca duševné. To ešte viac podkopáva dôveryhnodnosť jeho kníh. Napriek tomu, že asi veril v Boha. Ale viac ho lákalo uveriť v silu autosugescie, hypnózy, vlastnej vôle. Aj keď má kniha "moderný názov" - experimentálna psychológia, jej obsah je o niečom inom
http://poltergeist.zjihlavy.cz/c1-bretislav-kaf...
Pridávam názor opierajúci sa o Katechizmus katolíckej cirkvi:
http://redemptoristi.kske.sk/Q 101-150/150_kafk...
@katja78 veď iste, preto hovoríme o hypotézach. Striktným pohľadom to môže byť paveda. Ale ani medicína nie je exaktná ( 😀 ) veda. Napriek tomu všetkému si myslím, že megi93 kľudne môžeme ten názor ponechať a nechať ju na pokoji. Stále nie je doba zrelá na to, aby niekto povedal(a dúfam, že ani nikdy ten moment nenastane-lebo by to bolo klamstvo) , že všetko už bolo vymyslené, preskúmané a dokázané, alebo že je to tak, či onak. Jej názor nie je v rozpore s morálkou ani neodporuje logike, bohužiaĺ hmatateĺne sa nepodarilo ho dokázať.
@maggie2 - aha, nie je v rozpore s morálkou ako taký, to máš pravdu. Ale logika skôr vraví, že ak sa niekto trápi v čase umierania, čo ma má presvedčiť, že umrel šťastný a so všetkým vyrovaný? Toto nevie dokázať ani veda, a odpoveď na to nenájdeme ani vo Svätom písme. Ostane to prekvapením pre každého z nás.
@katja78 prepáč, ako Ti to už mám povedať? Že to nie je môj názor. Ale že je to názor Kafku a Megi93. To nevieš pochopiť, že tu nejde o nič a je toto fórum, kde neriešime veci akademicky ale ľudia si tu povedia svoje názory? Buď trochu tolerantná. Nechajme ju nech si myslí, čo si myslí, nikomu tým neubližuje, možno to i niekomu pomôže. Každopádne ja sa na to nespolieham, že to tak naozaj bude 😀 😀 😀
a itak nas bude viac zaujimat, co bolo s dotycnym PO smrti 😉
@katja78 aha, už rozumiem v čom je asi problém. Bavíme sa tu o jednom OKAMIHU SMRTI (čo je istý moment) , a nie UMIERANÍ (čo je proces s určitým časovým úsekom). Pokiaľ by si rozlíšila tieto dve veci, dokázala by si pochopiť, čo možno mala megi93 na mysli. Zhodneme sa ale v tom že momentálne skutočne VEDECKY sa to ale dokázať nedá.
@maggie2 - veď už vás rozlišujem. O 12,08 som síce oslovila Teba, ale len preto, lebo si sa megi93 zastala, ale ďalej som písala pre megi93, aj keď bez @. O 12,12 som reagovala na Tvoj príspevok o 12.05.
Neriešime síce veci akademicky, ale ak niekto napíše "vraj je to vedecky dokázané", tak ma to zaujíma a chcela by som vedieť, ako presne, kto a kedy to dokázal. Veď nepíšme do vetra. 😠 ☹
@maggie2 podla okolnosti 😀 smrti sa nebojim, lebo trva len okamih 🙂 ale co bude po - toho sa asi bojim viac.....ak existuje vecnost a stretnutie so vsetkymi ludmi ktori umreli a ak existuje "nebo a peklo" tak sa bojim toho, ze by som vecne mohla byt "oddelena" od tychto uzasnych veci(moji blizki, vecnej radosti atd)....ale umierania sa tiez bojim, neviem ako umriem, ci to bude rychle a relativne bezbolestne alebo pomale zdlhave a bolestne umieranie...ono ja som posera co sa tyka bolesti 😝 ale snad by ma v hroznom trapeni dali do umeleho spanku 😀
tazka otazka....bojim sa oboch.....kebyze zijem tak ako sa patri,asi by som sa viac bala umierania
@lara1705 mozem sa spytat kde je to napisane v biblii?dakujem za odpoved som naozaj zvedava
@katja78 ohľadom témy - ja som to inak tiež tak vlastne pochopila, že skôr som sa zamerala na tému smrť...ale vlastne ak má toto byť téma o veciach čo sa majú diať po fyzickej smrti, tak potom to nie je pre mňa, lebo to je téma skutočne tak ako si napísala - citujem (lebo lepšie ma to momentálne nenapadne, ako si to napísala Ty): "Baviť sa o tom, kde sa moji zosnulí blízki, alebo akýkoľvek zosnulý človek, teraz reálne nachádza, čo je s ním, by som sa chcela s Bohom." koniec cit.
zvlastne, ja sa toho co bude po smrti vobec nebojim. myslim si, ze jedine mi moze byt lepsie ako teraz...
bojim sa jedine pomaleho umierania, alebo priputania na lozko a zivorenie....
podla mna je smrt vyslobodenim. mne by ani nenapadlo konat dobro v terajsom zivote, len aby som sa mala dobre po smrti. myslim si, ze to by bolo riadne vypocitave! 😝 snazim sa byt dobra sama kvoli sebe. ale verim v urcitu rovnovahu v prirode.....ze vsetko sa vracia.
@latvia ja Ti neviem 😀 😀 😀 Bojím sa umierania, tých bolestí a podobne záleží od druhu smrti, je to isto nepríjemné, neviem neznášam keď sa mi točí hlava keď som chorá, keď je mi zle a tak (to asi všetci 😀) . Najhoršie je keď človek zomrie násilnou smrťou alebo nehodou 😝
Ja len nechcem zomrieť skoro, lebo mám ešte nejaké povinnosti na tomto svete, a sú i ľudia čo by za mňou plakali a ťažko to niesli a kto by sa o nich postaral? No a i keď je tento svet nespravodlivý a žiť nie je ľahké, aj tak sa oplatí chcieť žiť čo najdlhšie, lebo je to jedinečná a neopakovaťeľná vec.
ano, ja si tiez ako pise maggie nemozem dovolit umriet 😀 kvoli druhym.....v podstate by sa mi ulavilo, keby za mnou nikto neplakal.
@filipal jj, ja tiez verim v rovnovahu.....ale vsetko sa uplne nevracia.....co sa vratilo hitlerovi?(viem ze tu s nim operujem,ale je to dobry priklad 😝 )
smrt je vyslobodenim,ak bol zivot tazky,dlhy.....ale co mladi ludia co zomreli predtym nez vobec stihli zit? tam oslobodenie nevidim.....teoreticky, ak by po smrti nebolo nic,len prazdno, prislo by mi smutne ze sa vela deti nemozhlo dalej "realizovat"...na druhej strane ak po smrti nieco je, tam by som uz tu "rovnovahu" videla.....akesi "pokracovanie zacateho"...mne pride uzasne mat nadej ze po smrti sa "zivot" nekonci.....popravde, ak by som bola presvedcena ze po smrti ma nic necaka, len cierne nic a zomrel by mi niekto fakt blizky, asi by som si siahla na zivot. naco zit ked nemam toho, s kym som chcela byt? 😒 neviem ako tieto veci vnimaju atiesti....kde nachadzaju chut pokracovat?ked sa im ruca zivot?
@latvia ano niekedy zostane strasne zlo nepotrestane. to je to, co nam berie nadej. vidime trpiace deti.....a nic sa nestane.
podla mna nam nezostava nic ine, len pomahat zo vsetkych sil. nic ine robit nemozeme.
vyrovnat sa so smrtou blizkeho je asi to najtazsie, co mozeme prezit. nemam navod ako to urobit.
ale musime ho pustit. ja si vzdy predstavim seba, keby som umierala, najviac by ma trapil smutok mojich blizkych. ako som uz spominala, ulavilo by sa mi, keby sa s tym zmierili...aj to je urcita nesebeckost a laska, pustit cloveka.....
ja neviem ci som ateista. pisem si, ze som bez vyznania. ale uvazovanie Carodejnice mi je blizke.
som skor duchovne zalozeny clovek bez vyznania. 🙂
este: myslim si, ze ateisti to maju omnoho tazsie. velmi si vazim dobrych ludi - ateistov, ktori su dobri nie kvoli niekomu, alebo niecomu. maju proste moralku a pracuju na sebe.

@carodejnica no Cronin-a aj ja celkom znesiem. Veľmi dobrá kniha Klobučníkov hrad, a takisto Tri lásky. Odporúčam