Život po smrti ??? Výmena názorov a postojov
Myslim že nazov hovori za všetko. Tuto problematiku sme rozoberali v teme do ktorej vlastne moc nepatrila, tak som sa rozhodla založiť tuto novu temu kde by sme si mohli vymienať svoje nazory a postoje ohladom tejto otazky.
@maja22 je toho strasne vela,len k tomu kostolu...Boh povedal,ze nebo mi je tronom a zem podnozou mojich noh. Akyze mi vy vystavite chram??? Mojim chramom je telo cloveka . A este je napisane v Biblii,ze Boh neprebyva v chramoch ucinenych ludskymi rukami 😉 Je strasne vela veci,v ktorych si katolicizmus odporuje s Bibliou...A ludia su klamani obycajnymi ludmi,ktori su omylni a ziju z ucenia ludi,nie Boha 😉
@vejula hej 😉
Ahojte,zaujímavá téma, veľmi by mi pomohla v časoch mojej diplomovky, keď som robila výskum. Ale v každom prípade je to super téma a je fajn, že sa aj o takýchto veciach začína hovoriť.
Ja si myslím, že myslieť na smrť je prirodzené a normálny človek si na vlastnú smrť alebo smrť svojich blízkych pomyslí každý deň. A je to dobre, netreba žiť s hlavou v piesku. A nech už nám pomáha čokoľvek, či už barličky vo forme náboženstva, alebo racionálny pohľad na smrť ako koniec života, alebo mystickú nádej v život po smrti, je to super.
Len pre ukludnenie, vo chvíli, keď človek umiera, cíti sa najlepšie vo svojom živote. Je to vedecky dokázané. Umierajúce telo vylučuje vo zvýšenom množstve endorfíny, aby bol človek šťastný a cítil sa príjemne. Takže každý z nás umrie s príjemnými pocitmi a myšlienkami. - to len aby sme sa nebáli toho okamihu 😉
hmm a zase to tu ide iným smerom 😖
@mackopuf ja si myslim že Boh je všade okolo nas aj v kostole aj v prirode aj u mna doma v kuchyni... Kostol ma vyznam asi skor taky že človek sa nejako vymani z toho ruchu a zhonu a može sa stišiť, potom sa mu lahšie počuva čo mu chce boh povedať.... A samozrejme eucharistia to je vec čisto viery... Ta sa vlastne nechadza v kostoloch preto stanok boži
myslím si že v čase smrti nám vyššie bytosti ukážu náš celý život ako sme žili a ukážu nám ako sme mohli žit lepšie trochu podobné som zažila tak viem o čom vravím 😔
@marianka79 aká je to vyššia bytosť?
@megi93 anjel
@mackopuf katolicizmus stavia hlavne na Novom zákone, pričom s úctou preberá aj ten Starý, pretože Pán Ježiš povedal, že ho neprišiel zrušiť, ale naplniť. Pozerá sa na veci cez Ježišove slová, napĺňa jeho odkaz. Boh v Starom zákone hovorí k ľuďom, keď reaguje na určité situácie, ktoré vznikli, poúča ich, karhá ich, povzbudzuje ich, trestá ich, sľubuje Mesiáša...Ježiš nepoprel, že v chráme prebýva Boh. Práve naopak, schvátil ho hnev, keď videl, ako sa ľudia v chráme správajú. Vykričal im, aby nerobili z neho tržnicu, narobil tam peknú paseku 🙂 Alebo ako 12-ročný zostal v chráme a rodičom povedal, že ich strach o neho bol zbytočný, bol predsa tam, kde išlo o jeho Otca 😉 Vieš, nie sme rovnakého vyznania, nechcem, aby sme sa tu dohadovali, ktorá z nás má pravdu 😉 Mňa katolicizmus úplne napĺňa, ponúka to, čo žiadne iné vyznanie nie. Ty si si našla svoju cestu. Podľa mňa je dôležité, aby ľudia vôbec hľadali Boha a chceli prísť k nemu, lebo Boh na nás čaká 🙂
@megi93 vdaka za povzbudenie 😉
Ale myslim že su aj situacie kedy sa človek boji opustiť tuto zem... Moja Babka bla totiž človek silno naviazana na hmotu tu na zemi na peniaze a podobne veci, ked umierala tak sa duchovne spojila s mojou mamou.. ta celu noc nemohla spať bola duchovne s nou až nad ranom jej povedala. Babka nebojte sa vykašlite sa na tych 500 sk čo mate v penaženke a chodte už musite isť nebojte sa a v tej chvily mamina tvrdo zaspala. Zobudil ju až otec ktory prišiel domov a pyta sa jej : vieš čo sa stalo s Babkou??? mama na to : viem už jej je lepšie Otec: ako to možeš povedať ved ona zomrela Mama na to: ja viem a už jej je lepšie. A potom otec len tak medzi rečou spomenul že no a v penaženke mala ešte 500 sk.. Si predstavte že ju tu na zemi držalo obyčajnych 500 korun... Aj takto možu byť ludia zavisli na hmote a to im velmi brani opustiť to ut
@marianka79 ty si zažila klinicku smrť?
@vejula zaujímavé
@vejula nie nie zas až tak nie 😉
@marianka79 a čo si teda zažila ty? zaujima ma to 🙂 tak ak možeš tak prosim napiš
@maja22 jasne,ze nema vyznam sa tu dohadovat 😉 Ja len,ze viem presne co so mnou bude po smrti a pre mna Boh nie je nejake nabozenstvo,alebo dogma ,ale je to osoba,s ktorou mam vztah a spoznavam ho viac a viac 🙂 Takze ja som si nenasla svoju cestu...ale tu ktoru Boh dal pre ludi...su len dve: jedna do pekla a ta druha do neba. A je na ludoch,pre ktoru sa rozhodnu. A v Biblii je navod,ako sa do neba dostat 😉 toť vsetko z mojej strany 🙂
@vejula tomuto verím. Býva to tak občas. Napríklad môj dedko ktorý sa venoval okultným vedám vedel presne kedy zomrie, všetko ešte za života zariadil, aby nikto nemal starosti. A v noc a hodinu keď zomrel nám doma spadol obraz. Ten obraz sme znova zavesili ale padal, až kým sa nerozbil. Doteraz mávam s dedkom sny, kde sa rozprávame o mojich súčasných problémoch a veciach okolo mňa. Keď bola babka veľmi chorá, bola v nemocnici a vyzeralo to veľmi zle, lekári tvrdili, že už je to koniec som dedka privolala v sne a povedal mi, že babka bude v poriadku, ale nemám o tom nikomu hovoriť. Dnes, je to už viac ako 2 roky je babička ako mladica. Každý týždeň vypeká koláče a keď sú nejaké akcie v tescu alebo lidli, tak nakupuje celej rodine 😉
@vejula mala so taký nepríjemný zážitok ked nikto nebol doma a som sa dusila s melónom a to tak že už som sa vobec nemohla nadýchnut neviem kolko to trvalo ale už som mala stav ked sa mi začal premietat moj život pred očami ja som nechápala prečo sa mi to objavuje pred očami viem že som si v duchu vravela že tu ešte chcem ostat velmi som a v tej chvíli zlakla a bála som sa nemohla som dýchat ajediné na čo som myslela že nechcem zomriet a v tom som sa nejak rozdýchala bolo to nepríjemné ale rozdýchavala som to velmi dlho 😒
@vejula K tomu, čo si sa pýtala o tej neomylnosti pápeža... Treba si uvedomiť, že katol. cirkev neučí, že pápež je bezhriešny, ani nikdy nič také neučila. Pápež nie je neomylný v tom, že by nikdy nehrešil. Dokonca nie je neomylný ani v mnohých iných veciach. Jediné, kde sa uplatňuje charizma neomylnosti je situácia, keď pápež vyhlasuje nejaké učenie vo veciach viery a morálky záväzne pre celú Cirkev. No a k tomu, že ak zomrie niekto v ťažkom hriechu, tak ide do zatratenia... Treba si uvedomiť, že ťažký hriech je vedomé a dobrovoľné porušenie Božieho príkazu a musí to byť vo vážnej veci... Ak sa niekto niečoho takého dopustí, tým sa automaticky DOBROVOĽNE zrieka Boha a následok je život bez Boha, teda smrť. Ak sa však aj niekto dopustí ťažkého hriechu a zomrie, tak my nemôžeme vedieť, či to on v poslednej chvíli neoľutoval, to vie len Boh. Ale netreba sa báť, lebo Boh je milosrdný.
@mackopuf peklo je tu na zemi
@marianka79 pekne vystihnuté 😅
Pre tých, ktorých to zaujíma: svedectvo ženy, ktorá bola na druhej strane a vrátila sa:
www.kruciata.sk/citaj/stalasom.pdf
@ewellina zrejme je to pohľad na "druhý svet" silne ovplyvnený vierou. Je mnoho ľudí, ktorí prežili klinickú smrť a majú úplne iné zážitky, také, ktoré existenciu boha popierajú. čiže to je skôr o tom, čomu človek verí - to sú tie príjemné pocity pri umieraní. Človek prežíva to, čo mu je príjemné a čo prežívať chce 🙂
@marianka79 no toto,co sa deje tu na zemi je este nic oproti skutocnemu peklu 😖

@maja22 tera neviem komu patril tvoj posledny prispevok lebo mam pocit že si odpovedala ja mne aj mackovipuf a tvoj članok je vposlany ypsinkova... Ale priklad s lazarom ma povzbudil, že aj boh chape ludsky strach o blizkych a smutok torí by zažili v pripade že by ich stratili
@marianka79 o anjeloch???? občas tam nakuknem 🙂