icon

Život s malým dieťaťom v cudzom štáte

kikina84
30. jan 2013

maminy ..mam 2,3 rocnu dceru a manzel dostal ponuku na pracu v škotsku..Obaja nevieme ani ceknut po anglicky,,on k praci rec potrebovat nebude nakolko mu pracu zabezpecuje jeho sestra,ktora tam zije a v partii budu chlapi hovoriaci jeho recou..S tym vsak problem nemam,,skor ma zaujima ako zakomponovat dieta v tomto veku do prostredia v uplne cudzom prostredi,navyse v uplne inom jazyku,,mate s tym niektora skusenosti? ma vyznam ist do uplne cudzieho statu ked nevieme po anglicky? co ak sa nieco stane a budem potrebovat surne pomoc,ako sa jej dovolam? prosim poradte,pripadne dajte vlastne skusenosti,ci ste boli v podobnej situacii..
dakujem za rady ..Kika

sisaka
30. apr 2013

@emimka neviem, co cakas ked byvas v nejakej chudobnej stvrti. Cez tie ja nanajvys prechadzam - ano su plne imigrantov z 3. sveta, dost spinave, kedze im nerobi problem vyhodit nieco na zem. Neviem ako dlho zijes v Kanade, ale pri kupe domu (alebo pri jeho rentovani) je potrebne sa v prvom rade pozriet o aku stvrt ide a potom sa divat na to, kolko to stoji. Vsak tiez ked sa prestahujes do Kosic, tak nepojdes byvat na Lunik a ak ano, tak potom treba ratat s tym, ze tam budu ludia, ktori ti nebudu "vonat" a vsade bude bordel, spina a smrad. To iste plati o kazdom meste na svete.
My byvame v slusnej stvrti, kde zije stredna vrstva. domy su tu upravene, tak isto aj ich okolie, na zemi nenajdes smietku, jedine, zeby ju odniekadial vietor prifukol. Vacsinu komunity tvoria belosi, v blizkosti zije jedna japonska a jedna cinska rodina, videla som prechadzat sa aj indicke rodiny, samozrejme aj par cernochov som tu uz zahliadla. Osobne je mi jedno ci je niekto cerveny, biely, fialovy ... hlavne, ze sa vie slusne spravat a ma nejaky zivotny standard. Do chudobnych stvrti ani nepachnem, su presne na opacnom konci mesta.
BTW odpadky tu davame do smetnych kosov - cierne - zmiesany, modre - recyklovanie, zelene - jedlo, odpad zo zahradky. Vietor to nema ako rozfukat, kedze tieto kose maju vrchnaky. Ak zijete v nejakej bytovke, kde su otvorene kontajnery, tak to mozno pri vyvoze smeti aj tak vyzera. Vychodnu Kanadu zial nepoznam (iba letiskove haly), takze neviem posudit, ci je to tam naozaj take spinave, tu na zapade je to zatial ok.
A na zaver - ked ste uz precitli z toho a zistili, ze v kanade je tak zle, co vam brani v tom pobalit sa ist niekde, kde je lepsie? A teda dovolim sa tu zasmiat, ak zoberieme Europu v globale, tak v ziadnom pripade nemozeme vyhlasit, ze je tam vacsia zivotna uroven ako v Kanade!
Do pozornosti davam tuto stranku porovnanie krajin OECD http://www.oecdbetterlifeindex.org/countries/ca...
Uz sa budem opakovat, ale vazne nechapem ludi, ktorym sa tu nepaci a aj napriek tomu tu trcia, preco? Alebo ide o slovensku klasiku s nicim nebyt nikdy spokojny a ohundrat co sa len da. Vidno to nielen v tejto diskusii ale to iste pisu aj slovaci dlhodobo zijuci v Anglicku, Irsku, ci inde na svete. fakt nechapem .....

elen3
30. apr 2013

@emimka ja som nenapisala, ze kazdy sa sem hrnie ale ze preco sa sem hrnu ludia, ked na slovensku je lepsie.
neviem, odkial ty beries informacie o kanadskych imigrantoch. sledujes ich tlac alebo spravy? lebo to, co si ty myslis nie je pravda. zapadna europa nema vyssiu zivotnu uroven ako kanada, pre nou su len 3 skandinavske krajiny, australia a novy zeland. a nase slovensko je na 36. priecke. aj informacia co tu prezentujes, ze sem nikto nechce ist len nekvalifikovani cernosi je totalne smiesna. aj slovenski obcania cakaju v priemere 5 rokov, ci im trvaly pobyt schvalia alebo nie. musia ziskat urcity pocet bodov za vzdelanie, za ovladanie jazyka a i. a vyberaju si iba takych, ktori su im prospesni. to su profesionalni imigranti. druhu skupinu tvoria imigranti z rozvojovych krajin a krajin kde sa vyrazne porusuju ludske prava a to su napr. prave ti cernosi, ktorych si spominala. o nich sa vlada postara, poskytne im co potrebuju a potom sa zaradia do zivota. kanada si to moze dovolit ako bohata krajina.
a k tym odpadkom co spominas: ja neviem v akej stvrti zijes a kde robis. ja za seba mozem povedat, ze ziadne odpadky som rozhadzane nevidela, ani v montreale, ani v toronte, ani v ottawe. kto chce sa moze pozriet cez google maps do hocijakeho mesta a miesta v kanade a moze sa cez internet prechadzat po kazdej jednej ulici.
a toto je skor pre trish. o akej spine hovoris v restauraciach? uz som bola v nejednej a ziadna spina, iba super interier a obsluha. ak chces porovnavat fast foody, tak na sk ziadne nie su, iba ak myslis tych par mcdonaldov ...kdezto tu su rozne na kazdom kroku.
@trish31
a toto myslim uprimne: preco trpite v takej spinavej nespravodlivej krajine?

trish31
30. apr 2013

@elen3 moj muz tam zije 15 rokov a je tam spokojny.Ja som momentalne na SVK kedze som otehotnela a zdravotne poistenie tam este nemam,tu aj porodim a pojdem naspat za nim,uvidime,ako si tam zvyknem.Rodina ma byt spolu.Moj muz ale vie,ze ak si tam nezvyknem,budem trvat na tom odist do Europy.Bud s nim alebo bez neho.

trish31
30. apr 2013

@elen3 na SVK fast foody su,lenze neporovnavaj kanadske mesta so slovenskymi lebo to je velkostou a poctom obyvatelov neporovnatelne.Mozno som ja fajnova,ale mne to tam prislo spinave,povacsinou.O jedle nehovoriac,my uz tam do restauracii nechodime,dame za jedlo pre 2 osoby 100 dolarov a to jedlo je nekonzumovatelne...

sisaka
30. apr 2013

@trish31 ja som napisala, ako to funguje v nasej provincii a tiez som este nepocula, zeby niekoho odmietli vysetrit do 4. mesiaca - zijem tu 10 rokov, mam tu kopec kamaratiek, Sloveniek, Cesiek a kedze pracujem, este viac Kanadaniek, vsetky, co poznam si davali robit test v 12. tyzdni (je to tu samozrejme dobrovolne a zena ho moze odmietnut) a nik s tym nemal ziadne problemy, to by bol vrchol, keby im to odmietli spravit + pracujem v zdravotnictve, takze viem, co ako funguje. takze fakt neviem kto ma viac skusenosti ...
A nepisala som o roznasani jedla ako takom ale o pristupe personalu, vratane roznasacov jedla.
Osobne by som odrodila radsej doma v kupelni ako rodit na Slovensku - a info nemam z pocutia rodila som v Kanade aj na SLovensku

trish31
30. apr 2013

@sisaka ja sa s Tebou nehadam.Ty si mi napisala ze zavadzam alebo nehovorim vsetko.Kde zijete ak smiem vediet?Co sa tyka toho porodu na SVK,je to aj o lekaroch,ja som zatial natrafila len na profikov a kvalitnych ludi,moj lekar ma ordinaciu zariadenu spickovo a tych par hodinach kludne odrodim aj v klasickej nemocnici...

Ale mne sa velmi kvituju zubari v CA,ja tam mam Rumunku zubarku ale robi uzasnu pracu naozaj....A mam to cez muzovo poistenie,takze je to OK
Myslim ze aj s @elen3 ste spominali parky,to ano,tiez suhlasim my mame okolo domu kopec parkov velkych krasnych a plnee vevericiek 😉

trish31
30. apr 2013

@sisaka uz ked tu piseme,vedela by si sa mi vyjadrit k ockovaniu v CA?MAju system ako v Europe alebo sa to lisi?Lebo ja budem ockovat prvu davku tu a az potom v CA

sisaka
30. apr 2013

@trish31
@elen3 ja som fakt asi v inej krajine. spinave restauracie? Boze ved mi tu mame este aj v MCDonalde vyupratovane, v kuse niekto zameta, alebo beha s handrou a utiera stoly. V normalnej restauracii som sa este nestretla so spinou, spinavym stolom, riadmi, ci obrusmi, WC su zvacsa krajsie, ako ma vacsina ludi doma! My s manzelom vyhladavame aj rozne etnicke kuchyne, takze boli sme aj v kadejakych zapadakovoch a i ked stoly a stolicky pamatali lepsie casy a na zemi boli nejake omrvinky a WC potrebovali nove kachlicky, jedlo tam byva vzdy fantasticke. Kedze je tu vela emigrantov je tu taky obrovsky vyber autentickych restauracii, o ktorych sa mi na Slovensku ani nesnivalo. Od klasiky ako India, cina, vietnam, mexiko az po jamaica, etiopia, brazilia ..... Stale mame co objavovat a skusat

sisaka
30. apr 2013

@trish31 sme v Calgary

trish31
30. apr 2013

@sisaka no,naozaj,vsetko okolo nas Mekac,Tim Horton a vsetko spol je proste naozaj vazne spinave.Jedinu restauraciu som si oblubila,grecku a tam robia uzasne jedlo....

sisaka
30. apr 2013

@trish31 je to odlisne ako na slovensku, na osobne by som na Slovensku neockovala, fakt neviem, co za vakciny sa tam dovazaju ale to je nenormalne, co tu pisu, kolko deti ma neziaduce ucinky. Radsej by som si pockala na Kanadu, odporucam si pozriet ockovaci kalendar tvojej provincie. Ockovanie je dobrovolne, je mozne odmietnut zo zdravotnych, nabozenskych, ci filozofickych dovodov.

sisaka
30. apr 2013

@trish31 co ti mam povedat, fakt nechapem

trish31
30. apr 2013

@sisaka vakciny sem dovazaju v poriadku....

sisaka
30. apr 2013

@trish31 tak ked chces ockovat na Slovensku staci priniest potom ockovaci kalendar a napasuju ti zvysne ockovania podla potreby. Neviem, ako dlho budes na Sk, ale viem, ze sa tam HepaB ockuje velmi skoro, tu az v 6. triede, dcera tak bola ockovana a jednoducho v 6. triede to ockovanie nedostala.

trish31
30. apr 2013

@sisaka ja budem este mesiac po narodeni urcite tu na SVK

monika15
30. apr 2013

@elen3
@sisaka

baby sorry ale tak isto ako doma na slovensku tak aj tu su rozdieli....
skus porovnat blavu a nejaky trebisov....
tak isto ako tu....
vam sa zadarilo, mate sa dobre, a ostatne nevidite alebo respektivne nechcete vidiet... a pripustit,
nie kazdy si moze dovolit byvat v slusnej krasne stvrti toronta.. skus pozriet najom v meste dnuka na slusnej stvrti
zaplatis aj 3000$ proste nie kazdy na to ma.... tak sa snazime kazdy ako vie.
preco sa hadate s ludmi co maju ine skusnosti... robite z nich klamarov... sorry to sa nepatri.
ja mam negativne skusnosti a co teraz, preco by som sa nemohla vyjadrit.....
vsetky sa chvalite... jake super tu je super joby vsetko tak potom co nepomozete tym co nemaju?
preco im resume neodnesiete do roboty.... ? preco im nepomozete najst take vsetko super ako mate vy ?
prestante sa v kuse hadat hapadat.......

sisaka
30. apr 2013

@monika15 nechcem sa hadat, ale ked mi niekto napise, ze ho nechcu vysetrit do 4. mesiaca musim zapochybovat o pravdivosti, kedze viem, ze medzi 10 a 13 tyzdnom sa tu robi dolezity test, takze keby brali zeny az po 4. mesiaci, nikto by tento test nemal.

@trish31 novorodenci sa neockuju

trish31
30. apr 2013

@sisaka tu ano,preto sa pytam

trish31
30. apr 2013

@sisaka ani ja som tomu nechcela uverit ver mi 😉

sisaka
30. apr 2013

@monika15 a co sa tyka pomoci, ako vies, ze nepomahame? Len ti poviem, ze naposledy sme z toho vysli ako blbci my, doslovne za dobrotu na zobrotu, takze na buduce si bohovsky rozmyslime, ci pomozeme nejakemu Slovakovi ...

cawes
30. apr 2013

tak som si poctivo precitala posledne dve stranky kedze sama v zahranici zijem s dietatkom. Co sa tyka Kanady tak si myslim ze je to krasna, rozmanita krajina z vysokym zivotnym standartom. Casto ju porovnovaju zo Svajciarskom, resp svajc z Kanadou, co sa ekonomiky a zivotnej urovni tyka su na tom rovnako. Mam tam vela znamych a nikto by odtial neodisiel, a to ze je spinava som tiez nepocula. Na druhej strane asi vela zalezi od toho v ktorej casti tam clovek zije. Tak isto je to vo svajci, mozem zit v kralikarni za par supov ale od rana do vecera tu budu vyhukovat neaky z afganistanu alebo odkial a nikdy nebudem mat klud, alebo mozem ist byvat do lepsej casti, ci domu. Moznosti su rozne. Ja osobne si myslim ze vela slovakov si mysli ze no co tak neviem rec naucim sa, ano jasne da sa to, mam horko tazko zs a hybaj do sveta. Bohuzial ak chce mat clovek neaky lepsi standart tak musi mat nato aj vzdelanie. To je moj nazor.

cawes
30. apr 2013

jaaaj a co sa tyka vysetrenia po 4.mesiaci, tak si skor myslim ze to bolo myslene inak. Pretoze ani vo svajci ta nevysetria ked ti den meska ms, vacsinou ak je zena zdrava a vsetko je ok tak tiez robia prve vysetrenia okolo 12 tt co je na konci 3 mesiaca teda na zaciatku 4.

elen3
30. apr 2013

@monika15 ja toto povazujem za diskusiu a nie za hadku. kazda mame ine skusenosti a pohlady a preto sa nemozeme vyjadrit?? vsetci si tu musia prikyvovat, vtedy je to ok?
samozrejme, ze vsade su rozdiely, v kazdej krajine, v kazdom meste, na kazdej ulici a v kazdom dome. ved to je normalne, ze nie sme vsetci rovnaki a nerobime vsetci to iste.
ku mne osobne: ja nie som z tych, ktorym sa tu super dari. byvame v prenajatom apartmane a ja nerobim. nemame ani obrovsku vilu a 3 terenne auta v garazach. ale viem sa bez zavisti realne pozriet na moznosti a krasy tejto krajiny.
jednoducho, ked porovnam cokolvek tu a na sk, tak sk na plnej ciare prehrava. nejdem sa rozpisovat, kazdy co zil dlhsie vo vyspelejsej krajine tie rozdiely vidi. a su hlavne v ludoch.

monika15
30. apr 2013

@cawes ale veis ide o to ... ze ludia nevidia alebo nechcu si pripustit, nechcu ostat v hambe...
baby byvaju v Callgary... boze ked uvidis fotky tak sa poseries fakt krasne ciste... atd....
ale mi zijeme inde v kanade v ontariu a mame take skusnosti co teraz mame robit???????? co?????
mam klamat ... ja nemam dovod.... poznam ludi co tu hlavu buchaju do steny ze tu sli... ze to vobec neni tak ako sa slubovalo... proste aj Kanada ma svoje negativne stranky tak ako kazdy jeden stat.....
Takatiez na co nadavat na Slovensko, vsak niekedy kukam tie albumy tu, ze ake auta, ake saty, ake dovonelky tak akoze sorry ale z 200Euri si tak ludia neziju... moj nazor je ze ked si doma na sk a mas peniaze tak tiez mozes mat kanada proste vsetko si mozes dovolit, tak ako aj tu. Mi sme tu dom nemame a na sk chodime malo pretoze jednoducho sme si nenasli take super joby zeby sme si to mohli dovolit....
Co sa tyka Tehu vystrenia, tak ja ti poviem mam skusenost kedze mam 3 rocne dieta,
mi sme na to prisli neskoro ked som uz bola v 15 tt takze 1 ultrazvuk bol vtedy potom som sla na krv , potom mi ponukli ci chcem geneticke v 20 tt ale nemusela som bol na vyber, mi sme si dali potom som sla na krv na ten cukor, tymto to haslo ... dalej len OB kazdy mesiac 1 do konca na kontroly kde sa pocuvali srdce, ale bolo mimpovedane ze keby nieco tak okamzite utekajte do nemocnice, tyzden pred terminom mi lekarka pozrela ze ci uz je mali v birth canal kedze nebol poslala ma na sono kde zistila ze maly je velky a musime cisarsky.... a o 2 dni cisarsky. tolko bolo cele vysetrenie. tu je to uplne inak, su zeny co nepojdu ani na 1 sono nemaju ani lekara len tie midfiwes co maju len kurzy by som v zivote nesla....proste to sa neda porovnat.
a dalsia vec, Trish este nebola citizen takze najst lekara tu u nas v Ontariu fakt umenie najst......

monika15
30. apr 2013

@elen3 ja len hvoroim, netreba zakryt ze kanada make miesta...
mate stastie ze ste v Calagary tma je krasne tu urcite neni sorry.
Ja zas mozem povedat som tu 12 rokov bola som 3 krat na sk, 1 na cube 1 vegas 1 NY a nikde inde zial si to nemozem dovolit.... a najviac ma stve ze prejst kanadu nemame sancu.... $$$ proste sumy....
doma sme chodili kazdy rok vsade hore dole......
ano jednoducho mi povies tak sa vrat no ale ako.. ked tu uz ma clovek mm a dieta a je tu 12 rokov navrat neni az tak jednoduchy, ja nevravim ze SK nema zle stranky.. mam tam rodinu plno a vidim niektory sa maju ano tazko ale niektoy sa maju tak ze len kukam..... 🙂)))

monika15
30. apr 2013

@sisaka no ked nemas healh card tak dost tazko v tu v ontariu najdes lekara....
ja poznam osobne 2 slovenky co sli domov plus Trish sla domov....
nenajdes tu lekara ....
ta jedna slovenska sla domov v 6 mesiaci... pretoze sa vzdala ... porod jej v toronte vycislili 7000$

ja som sla prvy krat na vysetrenia v 20 tt na genetiku do 20tt som bola na 1 sono a 1 krv nic viac.

cawes
30. apr 2013

@monika15 tak co sa lekarov v ca tyka neviem toto posudit neviem, tu vo svajci sa chodi tiez len raz za mesiac na vysetrenie a zmeranie plodu a to som bola na rizikovom. Pocuvanie srdca tak ako to poznam zo sk som tu nikdy nemala, ale poviem ti prve 3 mesiace tehu som bola na sk, no des a hroza. Cakat v rizikovej poradni v zime, tehotna, bez kurenia, toaletneho papiera a pristup sestriciek ako keby mudrost sveta zozrali. Co sa tyka ubytka no ano jasne nie kazdy ma peniaze na dom ani ja nezijem v dome, ale tu vo svajci je to ine, viem ze v ca sa da lahsie prenajat dom, je ich tam viacej ako tu. No to ze nemozte chodit casto na sk atd, ako vies na jednej stranke chapem co chces povedat, na druhej musim povedat ok ak by som vo svajci nemala dost financii na zivot tak idem radsej domov na sk. a ano aj ja poznam ludi co si hlavu buchaju ze odisli za hranice ale ked sa konkretne spytam co tu robia, co maju nemaju atd tak vzdy to je o tom istom, ziadne znalosti, ziadna rec, skoro ziadna skola no tak ako to sa necuduj.

trish31
30. apr 2013

@monika15 a@ sisaka ano,Ja ked som si zisťovala porody,tiez mi bolo povedané,ze ak nie sú komplikácie,rodí ta Dula...Dakujem teda

elen3
30. apr 2013

@monika15 ved napis svoje skusenosti. to je predsa ok.
ja nezijem v calgary ale v ottawe-gatineau, co je na hranici ontaria a quebecu. a je tu krasne, ci v meste, ci v okoli.

sisaka
30. apr 2013

@cawes tak to je jasne, ze ta nikto nevysetri preto, ze ti meska menzes, na to som zabudla, ze na Sk to tak funguje, ze meskaju mi kramy, tak idem k doktorovi a tam hned testy sono a neviem co, tu si urobis test doma - a ak je pozitivny doktor mu veri, nejde robit rovnaky test zase on a kedze sa do toho prveho sona nic nerobi nie je potrebne chodit ku lekarovi a oznamovat mu,ze som tehotna no a? hocico sa moze stat v prvych tyzdnoch tehu, preto sa s prvym vysetrenim neponahlaju. Neviem, mne to pride uplne logicke ....