Život s malým dieťaťom v cudzom štáte
maminy ..mam 2,3 rocnu dceru a manzel dostal ponuku na pracu v škotsku..Obaja nevieme ani ceknut po anglicky,,on k praci rec potrebovat nebude nakolko mu pracu zabezpecuje jeho sestra,ktora tam zije a v partii budu chlapi hovoriaci jeho recou..S tym vsak problem nemam,,skor ma zaujima ako zakomponovat dieta v tomto veku do prostredia v uplne cudzom prostredi,navyse v uplne inom jazyku,,mate s tym niektora skusenosti? ma vyznam ist do uplne cudzieho statu ked nevieme po anglicky? co ak sa nieco stane a budem potrebovat surne pomoc,ako sa jej dovolam? prosim poradte,pripadne dajte vlastne skusenosti,ci ste boli v podobnej situacii..
dakujem za rady ..Kika
@emimka tak a sme doma a vieme, preco je to tu vsetko na ..., pani urazena, ktorej neuznali vzdelanie, tym padom je tu vsetko na h...o. Ani mne ho neuznali a co sa teraz po? Urobila som si skolu kanadsku a nemam problem so zamestnanim a za minimalnu mzdu som robila naposledy pred 9 rokmi, ked som tu bola nova, nevedela som este presadit a mojim slovenskym diplomom som si mohla akurat tak ... ved ty vies co... Sorry, ale nariekanim sa este nikdy nic nevyriesilo, treba zobrat zivot do svojich ruka a nieco s tym robit, odist z Kanady, kedze sa tu nedokazes uplatnit, alebo si urobit skolu, ktora ti umozni uplatnit sa. Ked uz mas vysoku skolu, tak hadam nie si odkazana trcat v kanade a nariekat ako je to tu strasne
@emimka zabudla som dodat, ze okrem prvej prace u slovenky a mojho manzela u slovaka, kde sme pracovali ja za minimalnu a on o cosi vyssiu mzdu, sme uz potom nikdy nepracovali za minimum, do zamestnani, ktore som mala/mam som sa dostala cez interview, nikoho som nepoznala, ziadne znamosti, taktiez manzel, vypracoval sa vlastnou sikovnostou bez ziadnyc znamych, podvodov a pod.
@sisaka
Neviem z čoho si usudila ,že som urazena, ked hodnotim ,že zo všetkych krajin ,kde som žika je tato z mojho pohladu najhoršia, nieje urazenie ,ale hole konštatovanie daneho stavu, a ak poznaš kanadu ,tak vieš že v Qubecu a Ontariu skoro každy začina v praci minimalnou mzdou a po čase sa to navyšuje,
samozrejme že z mojou školou sa tu nebudem trmacat ,ked v europe mi ju uznavaju a aj lepšie zaplatia , ale keby som tu neprišla nikdy by som neuverila ludom ,čo maju kritickejši postoj,je to ako hovori jeden pan ,z Walesu ktory ku nam chodi mate kanadian life experience.
@emimka ak si si nevsimla ja len pisem, co si vsimam na kanade a porovnavam ju so slovenskom. a tiez neviem kde si na to prisla, ze zastavam nazor, ze kanada je najlepsia. za to, ze mam na nu pozitivny nazor tu pomaly budem ukrizovana. a preco teda ty si tu ked je tu tak zleeee? preco sa nevratis?
v europe ti uznaju diplom, lebo sme v europskej unii a ta ma nejake pravidla. ale to neznamena, ze ta uprednostia pred domacim. mm tiez neuznali ani jeden z dvoch vysokoskolskych dipl. ked bol v australii. tak po nejakom case casnikovania sa vratil domov. ale zato nenadava na krajinu. kazda preferuje svojho obcana, ktory tam z jej dani vystudoval. to je logicka vec.
@emimka tak za ten kratky cas od skoncenia vysokej skoly si toho naozaj stihla, zit a pracovat na kvalifikovanych poziciach v 4 krajinach (ak zaratam slovensko), v 3 roznych jazykoch (4 ak zaratam slovencinu) a popritom este vychovavat 3 deti, klobuk dole. fakt teba je tu skoda, bez ironie, som ohurena.
@elen3
Prečo som v Kanade ? Lebo som uverila tym rozpravkam o kanade ,
ale realita bola strašne studena sprcha, samozrejme že tu neostaneme žit, ale mam školopovinne deti a,len tak odist sa neda a chceme aby anglitčinu mali čo najdlhšie aby ju vedeli čo najlepšie ,a porovnavat slovensko z Kanadou sa neda, je to porovnavat čo je lepšie kavovar alebo hrušky, všade je iny system a sposob života a naklady ,aj hodnoty su ine.
a preco by sa nedalo sk porovnavat s kanadou? su to dve krajiny, z jednej pochadzame a v druhej sme. co by sme mali akoze porovnavat?
aj vo velkej britanii je anglictina v skole predsa...
@sisaka I ked Montreal je francuzke mesto ,jeho zapadna čast je ešte bilingualna, no ak chceš dat dieta do anglickej školy musis preukazat , že jeden z rodičov je angličan.
No nam v tom pomohla jedna slovenka z bratislavy ktora je tu vydata za poliaka a on robi na board school, je to centralny offic ,a deti už museli nastupit do skoky a uviedli sme že vedia len anglicky z anglickej školky, mali sme aj potvrdenia že tam chodili do skolky, no a poliak všetko vybavi aj ked ne zadarmo.Tak chodia do anglickej školy ale len prvy stupen do 4,ročnika ,potom neviem či sa bude dalo dalej pokračovat,lebo tu v tomto smere velmi zle , že sa to tu radikalizuje a z anglitčinou stale menej veci vybaviš.
Prišli tu jedny poliaci čo tiez vedeli len anglicky a nikto sa s nimi nebavil ,musia alebo francuzky alebo sa nepohnu , tak odišli do anglickej časti Ottavy.
@emimka ved preto som sa pytala, pretoze viem,ze s tym sa tam "neparaju" vo francuzstine a bodka. Keby bolo na mne, tak odtrhnutie Quebec beriem vsetkymi 10 - vsetky socialne vyhody, co tam maj ale nie len tie su financovane z nasich dani, my tu makame, dane jak svina a oni sa tam za nase prachy "vezu". Ked som sa dozvedela, kolko sa tam plati za skolky ma skoro porazilo, nespravodlivost jak svet - to je jedno z tych negativ, ktore vnimam ja.
ahojte necitala som si kazdy komentar ale je tu niekto kto byva vo svajciarsku? my sa tam chystame v lete syn bude mat vtedy pol roka...priatel ide uz o 2-3tyzdne...da sa to tam zvladnut? ako je to potom s rodicovskym prispevkom?
@lucina26 je nas tu viac. zvladnut sa to da. zalezi od toho, co od toho ocakavas. rodicovsky prispevok vo sui neexistuje, len kinderzulagen a tie su rozne, zalezi od kantonu, v ktorom budete byvat. musi o ne poziadat ten, kto pracuje. ak sa odstahujes s malym, tak ti zanikne narok na rodicovsky prispevok na svk. ci ti ho rovno stopnu - netusim.
@trish31 Krvaceni je normalni??
OK..tak zrejme bude i tento "vysledek normalni" 😔
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tom-se-tezko-...
Moje mala VILO,
Dnes bys oslavila krasnych 9 LET,
cas bezi, ale s Tebou zastavil se mi cely SVET...
Nezmensilo se v mych myslenkach ani sluvko "VRAH" a HNEV
k nemu!,- kdo pripravil nas o Tvuj USMEV..
Tve dvojcatka sestricky,
vyrostly do krasy princeznicky...
Krasna devcata se z nich stala,
ale Tys navzdy mou nejkrasnejsi vilou zustala...
Po letech cekani,
prisla jsi za mnou z nenadani....
Stala ses soucasti toho nejkrasnejsiho ZIVEHO snu,
prisla jsi a pravila: "Maminko i ja si preju tortu.."
Ja zoufala jsem byla, jak splnit Ti Tve prani...
je to bolest, o ktere "nikdo" nema ani zdani...
"Maminko, az uvidis na nebicku mrak, co mlze se podoba.....
to budu JA,
to bude ma tvaricka od Tveho dortu spinava...."
Krasne narozeniny , moje mala vilo...
citim Te tancit v mem srdci cim dal vic ...
cas, co bezi, neznamena NIC
Tvoje maminka
p.s. "VRAH" je sam pan Primar
@lucina26 hovori sa v postate oficialne 4. retoromansky je len v malej oblasti graubündenu, dohovoris sa ale aj nemecky. francuzsky - waadt, neuenburg/neuchatel,jura a zeneva, plus v berne, wallise a fribourgu/freiburg sa pouziva aj franina aj nemcina, potom taliancina (tessin). no a zvysok je nemecky 😉
plus sa da niekde na uradoch dohodnut aj po anglicky, ale nie je to oficialny jazyk. nie vsetci ho vedia a nie su povinni ho ovladat. 😉
kocky, pre slovakov plati iba jedno heslo : KTO CHCE, HLADA SPOSOBY, KTO NECHCE, HLADA DOVODY.. 😉 😉
skusenosti su rozne, ale moj nazor je, ze sancu treba vzdy lapit, lebo ani netusite, kolko ludi by rado s vami menilo 😕

@trish31
poistovna lekara stomatologa nepreplaca, všetko je ovplyvnene aku maš pracu ,ak ti platia niejake benefity, a patri k nim aj to že niejake percenta z ceny ti preplatia ,tak ano ,ale to platia len podniky , nie menši podnikatelia, a všetko preplacaju taakzvane unionove firmi ,čo su v spoločenstvach a to su hlavne bane a ropne spoločnosti, inač zubar je tu neuveritelne drahy, my to riešime že ked na prazdniny ideme domou tam davame zuby dokopy , to sme robili aj ked sme boli v anglicku,aj sesternica z ameriky domou chodi každy rok a dava opravit zuby,že radšej da na letenku 1000 dolarov ako zubarovy najmenej 2000 dolarov , vraj su v Chicagu take ceny za zubara.