icon

Život s malým dieťaťom v cudzom štáte

kikina84
30. jan 2013

maminy ..mam 2,3 rocnu dceru a manzel dostal ponuku na pracu v škotsku..Obaja nevieme ani ceknut po anglicky,,on k praci rec potrebovat nebude nakolko mu pracu zabezpecuje jeho sestra,ktora tam zije a v partii budu chlapi hovoriaci jeho recou..S tym vsak problem nemam,,skor ma zaujima ako zakomponovat dieta v tomto veku do prostredia v uplne cudzom prostredi,navyse v uplne inom jazyku,,mate s tym niektora skusenosti? ma vyznam ist do uplne cudzieho statu ked nevieme po anglicky? co ak sa nieco stane a budem potrebovat surne pomoc,ako sa jej dovolam? prosim poradte,pripadne dajte vlastne skusenosti,ci ste boli v podobnej situacii..
dakujem za rady ..Kika

emia
30. apr 2013

@trish31
poistovna lekara stomatologa nepreplaca, všetko je ovplyvnene aku maš pracu ,ak ti platia niejake benefity, a patri k nim aj to že niejake percenta z ceny ti preplatia ,tak ano ,ale to platia len podniky , nie menši podnikatelia, a všetko preplacaju taakzvane unionove firmi ,čo su v spoločenstvach a to su hlavne bane a ropne spoločnosti, inač zubar je tu neuveritelne drahy, my to riešime že ked na prazdniny ideme domou tam davame zuby dokopy , to sme robili aj ked sme boli v anglicku,aj sesternica z ameriky domou chodi každy rok a dava opravit zuby,že radšej da na letenku 1000 dolarov ako zubarovy najmenej 2000 dolarov , vraj su v Chicagu take ceny za zubara.

sisaka
30. apr 2013

@emimka tak a sme doma a vieme, preco je to tu vsetko na ..., pani urazena, ktorej neuznali vzdelanie, tym padom je tu vsetko na h...o. Ani mne ho neuznali a co sa teraz po? Urobila som si skolu kanadsku a nemam problem so zamestnanim a za minimalnu mzdu som robila naposledy pred 9 rokmi, ked som tu bola nova, nevedela som este presadit a mojim slovenskym diplomom som si mohla akurat tak ... ved ty vies co... Sorry, ale nariekanim sa este nikdy nic nevyriesilo, treba zobrat zivot do svojich ruka a nieco s tym robit, odist z Kanady, kedze sa tu nedokazes uplatnit, alebo si urobit skolu, ktora ti umozni uplatnit sa. Ked uz mas vysoku skolu, tak hadam nie si odkazana trcat v kanade a nariekat ako je to tu strasne

sisaka
30. apr 2013

@emimka zabudla som dodat, ze okrem prvej prace u slovenky a mojho manzela u slovaka, kde sme pracovali ja za minimalnu a on o cosi vyssiu mzdu, sme uz potom nikdy nepracovali za minimum, do zamestnani, ktore som mala/mam som sa dostala cez interview, nikoho som nepoznala, ziadne znamosti, taktiez manzel, vypracoval sa vlastnou sikovnostou bez ziadnyc znamych, podvodov a pod.

emimka
30. apr 2013

@sisaka
Neviem z čoho si usudila ,že som urazena, ked hodnotim ,že zo všetkych krajin ,kde som žika je tato z mojho pohladu najhoršia, nieje urazenie ,ale hole konštatovanie daneho stavu, a ak poznaš kanadu ,tak vieš že v Qubecu a Ontariu skoro každy začina v praci minimalnou mzdou a po čase sa to navyšuje,
samozrejme že z mojou školou sa tu nebudem trmacat ,ked v europe mi ju uznavaju a aj lepšie zaplatia , ale keby som tu neprišla nikdy by som neuverila ludom ,čo maju kritickejši postoj,je to ako hovori jeden pan ,z Walesu ktory ku nam chodi mate kanadian life experience.

elen3
30. apr 2013

@emimka ak si si nevsimla ja len pisem, co si vsimam na kanade a porovnavam ju so slovenskom. a tiez neviem kde si na to prisla, ze zastavam nazor, ze kanada je najlepsia. za to, ze mam na nu pozitivny nazor tu pomaly budem ukrizovana. a preco teda ty si tu ked je tu tak zleeee? preco sa nevratis?
v europe ti uznaju diplom, lebo sme v europskej unii a ta ma nejake pravidla. ale to neznamena, ze ta uprednostia pred domacim. mm tiez neuznali ani jeden z dvoch vysokoskolskych dipl. ked bol v australii. tak po nejakom case casnikovania sa vratil domov. ale zato nenadava na krajinu. kazda preferuje svojho obcana, ktory tam z jej dani vystudoval. to je logicka vec.

sisaka
30. apr 2013

@elen3 suhlasim, co si napisala a tiez sa pridavam, ze si nemyslim, ze Kanada je ta najlepsia a su tu aj minusy, ale nemozem nereagovat, ked tu pisu ludia, ako sa tu neda slusne zit, aka je tu nizka zivotna uroven, vsade spina, vratane nechutnych restauracii a rodi sa tu s dulou.

sisaka
30. apr 2013

@emimka tak za ten kratky cas od skoncenia vysokej skoly si toho naozaj stihla, zit a pracovat na kvalifikovanych poziciach v 4 krajinach (ak zaratam slovensko), v 3 roznych jazykoch (4 ak zaratam slovencinu) a popritom este vychovavat 3 deti, klobuk dole. fakt teba je tu skoda, bez ironie, som ohurena.

emimka
30. apr 2013

@elen3
Prečo som v Kanade ? Lebo som uverila tym rozpravkam o kanade ,
ale realita bola strašne studena sprcha, samozrejme že tu neostaneme žit, ale mam školopovinne deti a,len tak odist sa neda a chceme aby anglitčinu mali čo najdlhšie aby ju vedeli čo najlepšie ,a porovnavat slovensko z Kanadou sa neda, je to porovnavat čo je lepšie kavovar alebo hrušky, všade je iny system a sposob života a naklady ,aj hodnoty su ine.

sisaka
30. apr 2013

@emimka deti cudzincov vzdelavajuce sa v Quebec po anglicky? to sa vam ako podarilo vybavit?

elen3
30. apr 2013

a preco by sa nedalo sk porovnavat s kanadou? su to dve krajiny, z jednej pochadzame a v druhej sme. co by sme mali akoze porovnavat?
aj vo velkej britanii je anglictina v skole predsa...

elen3
30. apr 2013
emimka
30. apr 2013

@sisaka I ked Montreal je francuzke mesto ,jeho zapadna čast je ešte bilingualna, no ak chceš dat dieta do anglickej školy musis preukazat , že jeden z rodičov je angličan.
No nam v tom pomohla jedna slovenka z bratislavy ktora je tu vydata za poliaka a on robi na board school, je to centralny offic ,a deti už museli nastupit do skoky a uviedli sme že vedia len anglicky z anglickej školky, mali sme aj potvrdenia že tam chodili do skolky, no a poliak všetko vybavi aj ked ne zadarmo.Tak chodia do anglickej školy ale len prvy stupen do 4,ročnika ,potom neviem či sa bude dalo dalej pokračovat,lebo tu v tomto smere velmi zle , že sa to tu radikalizuje a z anglitčinou stale menej veci vybaviš.
Prišli tu jedny poliaci čo tiez vedeli len anglicky a nikto sa s nimi nebavil ,musia alebo francuzky alebo sa nepohnu , tak odišli do anglickej časti Ottavy.

sisaka
30. apr 2013

@emimka ved preto som sa pytala, pretoze viem,ze s tym sa tam "neparaju" vo francuzstine a bodka. Keby bolo na mne, tak odtrhnutie Quebec beriem vsetkymi 10 - vsetky socialne vyhody, co tam maj ale nie len tie su financovane z nasich dani, my tu makame, dane jak svina a oni sa tam za nase prachy "vezu". Ked som sa dozvedela, kolko sa tam plati za skolky ma skoro porazilo, nespravodlivost jak svet - to je jedno z tych negativ, ktore vnimam ja.

elen3
30. apr 2013

@emimka az tak velmi sa asi z kanady neponahlate prec, ked uz teraz rozmyslate, ci deti po ukonceni prveho stupna skolskej dochadzky budu moct dalej pokracovat na druhom stupni anglickej skoly....

sisaka
30. apr 2013

@elen3 😀

alka221
30. apr 2013

@elen3 😀 a dosli sme k zaveru.. 😀 😎

lucina26
30. apr 2013

ahojte necitala som si kazdy komentar ale je tu niekto kto byva vo svajciarsku? my sa tam chystame v lete syn bude mat vtedy pol roka...priatel ide uz o 2-3tyzdne...da sa to tam zvladnut? ako je to potom s rodicovskym prispevkom?

bubelko
30. apr 2013

@lucina26 je nas tu viac. zvladnut sa to da. zalezi od toho, co od toho ocakavas. rodicovsky prispevok vo sui neexistuje, len kinderzulagen a tie su rozne, zalezi od kantonu, v ktorom budete byvat. musi o ne poziadat ten, kto pracuje. ak sa odstahujes s malym, tak ti zanikne narok na rodicovsky prispevok na svk. ci ti ho rovno stopnu - netusim.

lucina26
30. apr 2013

@bubelko zatial nevieme ci by sme tam ostali byvat nastalo...vsetko zavisi od priatelovej prace...hovori sa tam iba jednym jazykom?

trish31
30. apr 2013

@irriss tu vidis,ze Ta budú presviedčať o svojej pravde,krvacanie v tehotenstve je Podla žien tu uplne Ok

trish31
30. apr 2013

@cawes dostala si JEDINE duphaston?Tak si nastuduj na čo Duphaston je🙂

trish31
30. apr 2013

@sisaka k Tebe sa odmietam viac vyjadrovať.Ja som dobrovoľne opustila na 9 mesiacov môjho muža,lebo som si vymyslela,ze zdravotna starostlivost v Quebec je na nízkej úrovni a u midwife rodiť nemienim,ano,píšem polopravdy a cele som si to vymyslela🙂Pekný den

irriss
30. apr 2013

@trish31 Krvaceni je normalni??
OK..tak zrejme bude i tento "vysledek normalni" 😔
https://www.modrykonik.sk/forum/o-tom-se-tezko-...

Moje mala VILO,

Dnes bys oslavila krasnych 9 LET,
cas bezi, ale s Tebou zastavil se mi cely SVET...

Nezmensilo se v mych myslenkach ani sluvko "VRAH" a HNEV
k nemu!,- kdo pripravil nas o Tvuj USMEV..

Tve dvojcatka sestricky,
vyrostly do krasy princeznicky...

Krasna devcata se z nich stala,
ale Tys navzdy mou nejkrasnejsi vilou zustala...

Po letech cekani,
prisla jsi za mnou z nenadani....

Stala ses soucasti toho nejkrasnejsiho ZIVEHO snu,
prisla jsi a pravila: "Maminko i ja si preju tortu.."

Ja zoufala jsem byla, jak splnit Ti Tve prani...
je to bolest, o ktere "nikdo" nema ani zdani...

"Maminko, az uvidis na nebicku mrak, co mlze se podoba.....
to budu JA,
to bude ma tvaricka od Tveho dortu spinava...."

Krasne narozeniny , moje mala vilo...
citim Te tancit v mem srdci cim dal vic ...
cas, co bezi, neznamena NIC

Tvoje maminka

p.s. "VRAH" je sam pan Primar

sisaka
30. apr 2013

@trish31 nie nevymyslela si si, rodi sa tu doma s dulami aj to len tie stastne zeny, ktore tu preziju tehotenstvo, ostat v Kanade pocas tehotenstva je naozaj riskantne, malokto to tu prezije, predsa len krajina 3. sveta, kde sa hrabeme na Slovensko

trish31
30. apr 2013

@irriss vidis,ženy si tu nevážia slovenskych lekárov,Ja som šťastná a vďačná ze mi udržali tehotenstvo a nepovedali slová ako v Kanade:Vylozte si nohy a cakajte

irriss
30. apr 2013

@trish31
Problem je v tom, ze Slovak (Cech) nebude plivat na Slovensko ci na Cesko..ale primo na Slovaka (Cecha) a neuvedomuje si, ze plive sam na sebe.. 😖

bubelko
30. apr 2013

@lucina26 hovori sa v postate oficialne 4. retoromansky je len v malej oblasti graubündenu, dohovoris sa ale aj nemecky. francuzsky - waadt, neuenburg/neuchatel,jura a zeneva, plus v berne, wallise a fribourgu/freiburg sa pouziva aj franina aj nemcina, potom taliancina (tessin). no a zvysok je nemecky 😉
plus sa da niekde na uradoch dohodnut aj po anglicky, ale nie je to oficialny jazyk. nie vsetci ho vedia a nie su povinni ho ovladat. 😉

trish31
30. apr 2013

@sisaka posledna vec pre Teba:Nikdy nezabudaj odkiaľ si prišla🙂

trish31
30. apr 2013

@irriss Ja Vzdy hovorím,človek nemá zabúdať odkiaľ vyšiel.Nikdy.

alka221
30. apr 2013

kocky, pre slovakov plati iba jedno heslo : KTO CHCE, HLADA SPOSOBY, KTO NECHCE, HLADA DOVODY.. 😉 😉
skusenosti su rozne, ale moj nazor je, ze sancu treba vzdy lapit, lebo ani netusite, kolko ludi by rado s vami menilo 😕