Život v Orechovej Potôni

26. júl 2021

Dobrý deň,

Je tu niekto kto býva v tejto dedine? Rozmýšľame nad kúpou domu práve v Orechovej Potôni, len sa bojíme ako sa tam žije. Hlavne čo sa týka dorozumieť sa a ľudí.

Ďakujem za každé info 🙂

kulumulu123
26. júl 2021

Jeeej my sme kúsok cca do 10km paci sa nám a hlavne do ba by sme sa už nevracali ani za nič aj napriek tomu ze denne nosíme deti do a zo školy plus obaja pracujeme v ba 😊

autor
26. júl 2021

@kulumulu123 aj my chceme ísť čo najrýchlejšie preč z BA a tam aj cenovo dostupné domy sú, takže radi by sme tam išli

alvaluka
26. júl 2021

Ja byvam asi 4 km od Orechovej, ani ja ani chlap nehovorime po madarsky a zatial som to nepotrebovala, hoci asi by to zvykanie a zapadnutie bolo o inom.
Na druhej strane som na RD a snaha o zapadnutie dooadla tak, ze v dedine na preliezky nikto nechodi takze stale tu nikoho nepoznam.

h2
26. júl 2021

Tak Orechová Potôň je maďarská dedina. Nebývam tam, ale jedna moja kamoška áno. Ale ona je Maďarka. Netuším, ako sa tam býva, ale čo mi tá kamoška rozprávala, tak často je tam počuť hluk zo Slovakia Ringu.

autor
27. júl 2021

@alvaluka tak to našťastie nám nevadí. Budeme v dome tak neporebujem chodiť s dieťaťom na ihriská, bude na záhrade 🙂 a my tak isto nie sme moc spoločenské a zoznamovacie typi. Ja sa skôr bojím toho, aby sme vedeli vybaviť čo budeme potrebovať a tak, že budú ľudia neochotní hovoriť po slovensky


@h2 Toho sa bojím aj ja, že tam bude hluk. Keď sme už boli pozrieť jeden dom akurát vtedy tam boli preteky a nebolo to také moc hlučné a hovorili, že to maximálne viac hluk nebýva, ale tak tvrdiť mohli keď chcú predať.

alvaluka
27. júl 2021

@anonym k tomu hluku… je to pocut, ked sme vonku, ale vnutri vobec. My sme pri tej “hlavnej” ceste, panelke, smerom od Lehnic na DS a to pocut aj auta odtial, ale tiez iba ked sme vonku.

Nejake brutal vybavovacky sme este neriesili (typu TP, prepis auta) to len mame v plane, ale napriklad platenie smetiakov, overenie dokumentu na obecnom urade bolo bez problemov.
Bohuzial mame skusenosti aj s lekarmi v DS a nebol problem po slovensky, aj pediatricka/gynekolog/moja obvodacka su v pohode a nemali sme nikdy problem. Iba raz pred lekarnou starsi pan nieco hovoril po madarsky na mna, ja som povedala, ze nerozumiem, on zas po madarsky, tak som sa otocila a mala na haku. Mozno mi nadaval, mozno nevie po slovensky, mozno som ja potichu vravela a on nepocul, ze neviem po madarsky, ale je mi to dost jedno.

My mame este iba takmer 2r dieta a z toho rok a pol som tu na MD a RD, rodiny daleko, vacsinu casu sama a hoci som introvert tak uz to na mna tu trocha padalo, ale je to tym, ze nikoho nepoznam a snaha spoznat niekoho nevysla a nebol hlavnym dovodom jazyk.

Jedine z coho mam trocha obavu je ked by som si chcela najst pracu v DS. Roky pracujem v korporate v BA a uvidim ako sa sklbi cestovanie do prace, kolko povolia homeofficov po corone. Keby som chcela pracu niekde v DS mam trocha strach, ci v kolektive by pocas prestavok/obeda neuprednostnovali madarcinu.

autor
3. aug 2021

@alvaluka ďakujem za info 🙂 toho sa bojím trochu aj ja, čo sa týka práce, lebo nerada by som odchádzala do BA, uvažovala som potom nad DS, len sa obávam, že keď neviem po maďarsky, či by ma vôbec niekam zobrali.

Ešte ak sa smiem spýtať, je tam nejaký problém so zlodejmi? Lebo jeden dom čo máme vyhliadnutý, tak majitelia ho majú dosť zabezpečený, aj psov na nočné stráženie, tak to ma tiež vystrašilo, že asi tam chodia zlodeji, keď sú takto "vyzbrojení"