Zmena pre pracujúcich dôchodcov od januára 2011
Neviem či som takuto diskusiu zalozila do spravnej temy 😉
No dnes som bola na rodičku v školke.Ak začne od januara platit nový zakon o zamestnani dochodcov len z nasej skolky odidu 3 učitelky,veduca jedalne a tri kucharky....No urcite obec nenajde nahradu lebo už teraz je problem najst ucitelky....
Aký vaš nazor na toto opatrenie vlady .Nedotkne sa to len skolstva,VS,ci zdravotnictva.Kopec vedeckých ustavov zamestnava dochodcov a pod....
Jeej tato tema este stale fici 😅 😲
Letmo som ju prebehla, a mam taky dojem, ze vela ludom unika, ze sa jedna o dochodcov vo verejnom a statnom sektore. A tam aspon v mojom okoli su dochodcovia na uradnickych postoch - roky na tej istej stolicke, takze s vyskou dochodku to nebude az take hrozne. Ucitelia to je kapitola sama o sebe, nech sa nikto nehneva, ale 65 r. ucitelka to je na povazenie ... ved ona s mladymi nemoze stihat. Lekari v dochodkovskom veku su takmer vsetci v sukromnej sfere. Nechapem, preco sa z toho robi taky strasiak. Ze skolstvo skolabuje, zdravotnictvo skolabuje a pod.
@latvia neboj nic - trh vsetko poriesi 😉
Nemyslim si, ze by vo vlade boli az taki barani, aby to nemali dobre premyslene. A ze vynimky nakoniec budu, na to dam krk a vsetko sa poriesi. Len u nas je kazda infrmacia sprevadzana velkymi dezinformaciami a ciastocnymi informaciami zo strany opozicie a z toho vznika nezdrava atmosfera v spolocnosti. 😒
ja som pre 3 rokmi dobrovolne nasilu odisla do predcasneho dochodku, nakolko vo firme sa prepustalo a v mojom veku by som sa uz nikde nezamestnala. Aj ked som pracovala ako kancelarska sila, moja praca bola psychicky velmi narocna. Moj dochodok je tiez maly, nakolko mi odratali za predcasny odchod 24%, co je dost velka ciastka, ale bolo viac minulo sa, je menej musi vystacit. Ale s tym, ze ludia v dochodkovom veku by nemali v uz spominanych odvetviach pracovat plne suhlasim. Ved aj mladi by urcite takisto dobre a zodpovedne obsadili niektore z uz spominanych miest. Hlavne na tych miestach v statnej sprave kde sedia ludia, ktorym staci, ze chodia roky do prace a sedia na tej istej vysoko postavenej stolicke za co maju dobry plat aj ked ich vykon urcite sa nemoze porovnavat z vykonom mladej generacie. Mali by sa ale upravit dochodky tak, aby ludia, ktori cely zivot pracovali a odvadzali nemale ciastky do statneho rozpoctu /myslim tym socialne ci zdravotne odvody/ nezivorili, ale aby mohli zit na slusnej urovni ako je to v okolitych statoch.
@latvia tiez si ale uvedom ze vidis len cast zahranicnych dochodcov. Vsade su vrstvy aj v zahranici a aj tam su dochodcovia co nemaju na plyn
@cigaretka5 je mi to jasne 😉 myslela som to globalne, viem ze nie vsetci ludia v kazdej krajine sa maju bombasticky 😉
@cigaretka5 ale @latvia ma pravdu, ze ked porovname zivotnu uroven dochodcov u nas a v okolitych krajinach tak je to velky rozdiel a to aj ked beriem tu strednu vrstvu aj u nas aj tam. Vsade su urcite aj chudobny aj bohaty, ale u nas su niektori naozaj, hlavne ak maju zdravotne problemy,/ co uz väcsina ma/ pod zivotnym minimom ale aj tak musia prezit. Ved prave preto, keby upravili dôchodky, dôchodcovia by si krasne uzivali svoj zasluzeny oddych, venovali sa vnucatkam a stat by nemusel davat socialne davky mladym,/ nakolko by im dôchodcovia uvolnili pracovne miesta/, cim by to vykompenzoval 🙂Aj vlk by bol syty aj baran cely 😀
Tak vidite, sa to zacina okresavat. Uz len predcasni dochodcovia a o chvilu dalsie "genialne" spravy a neporiesi sa zase nic. Na to nemaju gule, aby spravili radikalny rez. Mlad bude nadalej zivorit, hlavne ze stari budu nadalej sediet na svojich stolickach 😖 a brat 2 "platy". A potom, ze nebudu peniaze na dochodky, ze nebude mat kto ucit, liecit, ved ked tychto az nohami napred dostanu z teplych miest ani sa necudujem 🙄
@titkovamiriam to je akoze dobre? 😠 Snad zartujes. 😒
O vykonoch dochodkarov som uz pisala, a zatial ma nik nepresvedcil o tom ze to co robi 65r. dochodca nezvladne po zauceni 30r. Teraz nepisem o nocnych straznikoch, pomocnych kucharkach a pod. pisem o uradnikoch a statnych zamestnancoch, lebo ich dochodky a platy vyrazne zatazuju statny rozpocet.
suem ja uz svoje nazory pisala bola som proti tomu od zaciatku,aby to dochodcom vzali.
ja tento pocin schvalujem, napr moja svokra ma dochodok 580, popri tom pracuje, a my mladi bojujeme ci dostaneme 170 alebo 260 rodicovsky, popri ktorom sa teraz sice pracovat nesmie, ale aj ked to povolia, tak je to omnoho komplikovanejsie (pracovna doba, opatrovatelka, jasle)...
a co sa tyka skolstva, zdravotnictva...ak nebudu pracovne sily, ono uz niekto bude musiet niekde najst sposob, ako vytvorit prostriedky na mzdy....mladi pracovnici vyvijaju vacsi tlak na zvysovanie miezd, nez ludia v dochodkovom veku, tich zivotny styl nie je taky nakladny, ako zivot mladych rodin, plus ked maju "isty" prijem od statu, na nizky plat si sice zanadavaju, ale riesit to neriesia...takze si myslim, ze aj pre tieto rezorty to bude iba pozitivum...

@sonnya mozem len suhlasit , s celym prispevkom 😉
je to tak, nikdy sa nevyhovie vsetkym, zial...