icon

Zmena pre pracujúcich dôchodcov od januára 2011

titkovamiriam
16. sep 2010

Neviem či som takuto diskusiu zalozila do spravnej temy 😉
No dnes som bola na rodičku v školke.Ak začne od januara platit nový zakon o zamestnani dochodcov len z nasej skolky odidu 3 učitelky,veduca jedalne a tri kucharky....No urcite obec nenajde nahradu lebo už teraz je problem najst ucitelky....
Aký vaš nazor na toto opatrenie vlady .Nedotkne sa to len skolstva,VS,ci zdravotnictva.Kopec vedeckých ustavov zamestnava dochodcov a pod....

Strana
z6
titkovamiriam
autor
22. sep 2010

suem nechapem reakciu 😕 nic take som nepisala,temu som zalozila na zaklade rodicovskeho v skolke ze ake im vzniknu problemi ak by zakon schvalili....nemyslim si ze je niekto nad clovek neskor som pisala ze som to brala aj z hladiska ze som z BA kde neriesime nezamestnanost....a je problem na skolach na prvom stupni ako aj na zdravotnych strediskach-keby prepustili dochodcov a nik by ich pracu nerobil ☹
Beriem nazory kazdeho kto sem napisal odpoved....

latvia
22. sep 2010

@dadis obavam sa ze nemocnice by sa skor rusili ako by mali zvysit platy mladym lekarom 😝 😉
je to bieda, ten nas stat...

suem
22. sep 2010

@dadis suhlas.
A nerobme si iluzie ze statni zamestnaci - dochodcovia pracuju podcenu. Oni su plateni podla tabuliek a tam to ide hore hlavne odpracovanymi rokmi, ich mlady naslednik s min. praxou by sa na ich plat tak skoro nedostal.

dadis
22. sep 2010

@latvia moj nazor je, ze najvacsie problemy sa riesia same...oni teraz upozornuju, aka je situacia katastrofalna, ale ked napr. u nas na obvode nebude ani jeden ambulantny pediater (co mozno nebude, lebo vekovy priemer 70r), tak si myslis, ze sa to naozaj riesit nebude...ja si myslim, ze sa to bude musiet riesit...takto sa iba ten problem odsuval na neskor...a peniaze v state su, otazka je ako sa alokuju, ked napr. na Miestnom urade Bratislava Stare mesto pracuje tolko uradnikov, ze na jedneho uradnika pripadne 30obyvatelov, plus mame magistrat Hl.m.Bratislavy, plus VUC), ked prides na urad, vidis ten pristup?

suem
22. sep 2010

@dadis vacsina lekarov je sukromnych , ich by sa to netykalo ani podla predchadzajuceho navrhu. Len statnych a verenych zamestnancov (lekari v statnych nemocniciach- vacsina regionalnych je pretransformovana na neziskovky a pod. tie tam nepatria)

latvia
22. sep 2010

@dadis jasne, poriesia sa same, pridu doktori z ukrajiny a vychodnych krajin, ktori budu pracovat za menej (teraz nehovorim o BA kraji, ale o vychodnom slovensku).
Uradnikov som tu uz dlho nezazila, neviem sa vyjadrit 😅 ale davam na skusenosti inych v tomot, urcite je ich velmi vela, ved vlada chce tusim znizit ich pocet....
na vychode slovenska ak je nedostatok lekarov, tak zavru dane oddelenie 😔

dadis
22. sep 2010

@suem to je pravda, ale aj ti bohuzial raz budu musiet odist "dochodkovat"...ale v podstate, to iste plati aj pre lekarov zamestnanych v nemocniciach, ale tam zase tolko tych starsich nie je, viditelnejsie to je na "obvode" a najviditelnejsie v skolstve...ale tam ked nebudu mat nikoho, tiez to budu musiet riesit, neposlu ti preds domov dieta, ze nema kto ucit, nechajte si ho doma...takto to vsetko iba odsuvalo na potom...

suem
22. sep 2010

@dadis ale odchadzajuci lekar svoj obvod nezrusi ale "preda" a nie lacno inemu lekarovi.
V skolstve to je otras, ked vidim niektore 60r. ucitelky ako doslova na vsetko kaslu, nadavaju na nevychovanu mladez a tie deti s tym vyrastaju - ze su zle. Oni su ako my ked sme boli mladi, len nasi ucitelia boli vekovo primerani a psychicky v pohode, respekt si vybudovali raz-dva. Vsak som tiez bola v puberte a pamatam si jedneho ucitela, kt. nas doucil a koncil, ako sa mu uchechtavali za chrbtom, ako blabotal, sliny sa mu lepili v kutikoch ust., vybuchol pre kazdu somarinu a oni ho narocky provolkovali.. Mne to bolo trapne, nie este ako sa musel citit on. 😖
Preto sa aj tym ucitelom cudujem, ze sa tam silou-mocou drzia. A ze by nemal kto ucit? Chcem vidiet taku uvedomelu ucitelku, ktora by sa kvoli tomu premahala 🙄 Ale peniaze presvedcia, co si budeme navravat. 😠
Sami tak dehonestuju ucitelske povolanie a znizuju platy.

dadis
22. sep 2010

@suem uplny suhlas, ludia v dochodkovom veku maju byt nasi "dedkovia a babky", ktori su mili a maju cas na svoje vnucata, v skolstve su z nich iba demotivani, vyhoreni a sklamani ludia, ktori mladsim generaciam odovzdavaju okrem dobreho bohuzial aj tieto svoje bremena... ☹

suem
22. sep 2010

@dadis tak sme si poklabosili a letim zasa pracovat 😵

diddi
22. sep 2010

tiez to moze takto byt - suhlasim,aby sa to tykalo len tych dochodcov,co isli na predcasny dochodok.

maruska24
22. sep 2010

neviem či to chápem správne, ale zákaz súbehu dôchodok a práca v štátnych a verejných inštitúciách by platil až od marca ale pre tých čo práve v tom čase dosiahnu nárok na predčasný dôchodok, a nie spätne. Alebo ako to je? Napr. u nás je jedna učitelka, práve teraz odišla do predčasného dôchodku, pritom aj stále učí. Jej by sa to netýkalo, či áno?

sonnya
23. sep 2010

@maruska24 jej sa to netýka ak to v tomto znení uzákonia

seiko
10. júl 2011

Skutočnosť je taká, že v súčasnosti 400tis. ľudí (ľudia v hmotnej núdzi, dlhodobo evidovaní nezamestnaní) v produktívnom veku, schopní a ochotní nastúpiť do práce si nemôžu nájsť prácu na dobu neurčitú ani určitú vo svojom vyštudovanom odbore (ani v inom). Ich max. dovolený príjem je 132 Eur/mes. Ak by aj chceli zvýšiť svoj príjem nad 132 Eur/mes. je im dávka odobratá a sú vylúčený z evidencie nezamestnaných ÚPSVaR. T.z. nemajú rovnaké práva zlepšiť si svoju finančnú situáciu s ostatnými občanmi Slovenskej republiky, nútene živoria a sú na hranici smrti. 132 Eur/mes. v súčasnosti nestačí na prežitie na Slovensku, po zaplatení nájomného za byt nestačí to ani na 1 teplé jedlo denne a nezostáva ani na dopravu na ÚPSVaR. Takže mladí a produktívny ľudia sú odsúdení týmto systémom len z titulu, že nezavinene prišlo o zamestnanie, mnohí ešte ani nestačili zarába, iní sa boria s nezamestnanosťou aj niekoľko krát za profesný život. Úspory nesmú mať a ani nemajú. Logicky nemôžu vycestovať mimo regiónu a Slovenska. Stať sa nezamestnaným na Slovensku dnes, je stať sa potencionálnym kandidátom na smrť. Ak toto nechcú vidieť politici, vedome sa podieľajú na zločine proti Slovenskému obyvateľstvu. A smútné, že túto skutočnosť vehementne popierajú aj pracujúci dôchodcovia, poberatielia dávok od sociálnej poisťovne. Nutnosť odbornej a generačnej obmeny v zamestnaní im zo zištných dôvodov nevyhovuje.

Strana
z6