icon

Zmiznutá ponorka

20. jún 2023

Sledujem v spravach o tej 5 clennej posadke, ktora zmizla v ponorke... Mal to byt 8 hodinovy vylet k Titanicu.. je to desive, hra o hodiny.. ako zo zleho filmu. Myslite, ze sa im podari najst a zachranit ludi v ponorke?

katulienkax
21. jún 2023

@annm81 lebo je to tak, investuju do charity a zistky maju z toho obrovske, takze aka charita ked na tom zarabaju. Kebyze ide o charitu, vzdaju sa ziskov a robia to lebo chcu naozaj pomoct

sickynickyobsadene
21. jún 2023

Ja tu chodím ci niečo niekto nové napíše a vy sa tu ondite s nepicom. Ste všetci otravny! Vyjadril svoj názor ako mi všetci, tak aký mate problém? Omielate to tu už viac ako sama diskusia🤮

pralinka25
21. jún 2023

@sickynickyobsadene vsak napis nieco nove ty. asi nie su novinky ked nikto nepise. alebo mrkni googla a daj vediet 😉

nepic
21. jún 2023

@pralinka25
O.K. keď ty povieš ...

nepic
21. jún 2023

@natalka13
Bohužiaľ ho máš aj ty a potom to tu na tom Slovensku aj tak vyzerá..

tenerifka
21. jún 2023

pozeram na Marine traffic (ako Flightradar, ale lode), a ta lod Atalante, ktora vezie prieskumny robot Nautilus (moze ist az do hlbky 6000m), je uz naozaj blizko.
Ale casu je minimum, ponorka je nezvestna od nedele a je streda......

bessie12
21. jún 2023

@tenerifka myslis, ze sa im podari ich zachranit ? Velku sancu na prezitie asi nemaju, ked to trva uz treti den, hoci stale dufam, ze vsetko bude v poriadku.

tenerifka
21. jún 2023

@bessie12 ja osobne si myslim, ze to nestihnu, ale bodaj by som sa mylila. Mozno ich najdu, ale neskor.....

bessie12
21. jún 2023

@tenerifka citala som, ze vraj podpisovali aj nejaky papier, kde bolo napisane, ze ponorka je experimentalna a ze sa moze stat, ze to nepreziju, ak by sa nieco zomlelo.
Co ich to napadlo tam ist a este v takej ponorke. Kazdy strateny zivot je skoda ...

tenerifka
21. jún 2023

@bessie12 ano, citala som to tiez.
Tak je to tuzba po poznani, zazit nieco nove, nezvycajne.....u tych vedcov je to jasne, u toho podnikatela so synom je to asi adrenalin, ak by to prezili, za rok-dva by leteli do vesmiru....proste chlapi, ktori si myslia, ze su nesmrtelni, kandidati na Darwinovu cenu. Ja si myslim, ze ziadna pricetna zena by tam nevliezla

bessie12
21. jún 2023

@tenerifka to si myslim, ze nikto pricetny by tam nesiel. Mna by tam nikto nedostal a to som kedysi chcela ist navstivit koralovy utes. Ale radsej ostanem nohami pevne na zemi. Mam voci takymto veciam velky respekt a strach. Vyzera to tak, ze Titanic bude mat po 111 rokoch dalsie obete.

tenerifka
21. jún 2023

@bessie12 tak tak, vsetko ma svoje hranice, ja som teraz na dovolenke nedovolila 20-rocnej dcere puenting, akoze to je pre mña no-go, adrenalinu sme aj bez toho zazili vela, a treba pouzit zdravy rozum

bessie12
21. jún 2023

@tenerifka dobre si urobila. Niektoré veci je lepsie neskúšať. Predsa zdravie a život mame len jeden.

tenerifka
21. jún 2023

@bessie12 kompromis bol zip line v dzungli, bola som aj ja, a aj to bolo riadne nebezpecne, hady, hmyz, konare stromov.....ale teda nic oproti tomu puentingu, alebo k teme-ponorke, to ani opitu by ma tam nedostali

luuubik
21. jún 2023

Zaujímavý rozhovor k téme, veľa veci mi to objasnilo
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-k...

kandelabra
21. jún 2023

@tenerifka
@bessie12
Ano, podpisovali, ale myslim, ze to nebrali nejako vazne. Asi tak, ako ked vam stranka vyhodi nejake podmienky a vy len kliknete suhlasim. Ono to nebolo prvy raz co tam tato ponorka sla, toto mal byt treti rok co robia ponory k Titanicu. Bol niekde rozhovor s panom, co tam uz s nimi bol, vravel ze vobec nevedeli, ze na ponorke su pouzite kusy stareho lesenia, svetlo z obchodu, zapina sa to jednym gombikom a ovlada playstation ovladacom. Myslim, ze to by odradilo vela ludi. A ked clovek zaplati tolko penazi a potom to vidi, povie si a sak co, uz som tu, taky super zazitok, doteraz sa nikomu nic nestalo, tak hadam nebudem panikarit...

tenerifka
21. jún 2023

@kandelabra asi tak......sialene je to cele

lenusiatko
22. jún 2023

Najlepsie, ze Ocean Gate Expeditions vyhodili zamestnanca/ov, ktori niekolko rokov upozornovali, ze kapsula a ponory su nebezpecne a je otazka casu, kedy sa stane tragedia.
https://oceangateexpeditions.com/
Zaujimave tripy robia/robili...

vevesh
22. jún 2023

@kandelabra ako toto by vela ludom nevadilo- vela materialov je trvacnych a v dnesnej dobe sa aj auta, rakety, lietadla ovladaju gombikom (a ten novinar, ktory o tom rozprava, sa chcel len trochu zviditelnit..). Najvacsi problem tej ponorky je, ze je mozne ju otvorit len zvonku. Cize ostava ju len vytiahnut hore a az tak otvorit... Ako povedal nemecky odbornik, je (bol) to potapajuci sa sarkofag.

h2
22. jún 2023

@vevesh Myslím, že v tomto prípade je to úplne jedno, keďže otvoriť ju tam dole by aj tak znamenalo istú smrť posádky. ☹️

moonlight1210
22. jún 2023

@nepic skus pouzivat hlavu miesto tych populistickych reci. Vykreslujes tu utopiu, ktora by nastala, keby... teda vlastne nikdy.

Zamysli sa nad tym, preco v kazdej jednej rase, kulture, narode, obdobi, ... boli bohati a chudobni.
Jednoducho preto, ze ludia su taki. Uplne vsade. Bieli, cierni, hnedi, zlti,... A tieto populisticke vzdychy existuju presne taku istu dobu.

Ibaze nikdy, absolutne nikdy nikoho nikam nepriviedli. Uz sme tu taky pokus mali a slo to dole vodou.
Ako priklad si vezmi pokus s JRD. Vysledok? Ak to nepatri nikomu konkretnemu (resp. to patri "vsetkym"), nikto sa riadne nestara.
Dalsi pokus - rovnaky tovar pre vsetkych v obchode, obmedzene moznosti vyberu, aby nikto nemal nieco lepsie (resp. vtedy ani nic lepsie nebolo). A predsa si kazdy zhanal nieco pod rukou, aby mal nieco vynimocne a citil sa tak dolezitejsie, ako sikovnejsi clovek.
Je nam to dane evoluciou. Inak by sme sa nepohli vpred.

Ludia hladia prezit kazdy za seba. Vedia sa spojit a spolupracovat - na nejaku nutnu dobu, za nejakych podmienok. Ale sme brutalne rozdielni v detailoch charakterov. Takze to jednoducho nemoze dlhodobo fungovat, ani nikdy nefunguje.

Preto tvoje reci su slova do vetra. Nezmyselne taranie niekoho, kto odkukal myslienky druhych ludi, ale sam ich nikam nerozviedol. Iba kopirujes.

Ale ano, strasne dobre sa pocuva, ako chudobnejsim ti bohatsi rozdaju, co maju a zrazu budu "rovnopravni". Vysledok je, ze sa tak budu citit velmi kratko (uz len preto, ze k tomu neprisli vlastnou pracou). Prestane im to stacit (lebo to je dalsia evolucna crta, ktora nas taha dopredu - nikdy nemame dost, stale vymyslame, ako mat viac, nieco lepsie) a co dalej? Co im este prihodis, ked si ich takto rozpištíš?

isis234
22. jún 2023

@h2 citujem z článku.. Vyšlo najavo, že bývalý riaditeľ expedícií OceanGate v roku 2018 varoval, že ponorka predstavuje potenciálne „mimoriadne nebezpečenstvo“ pre cestujúcich, pretože nebola riadne testovaná na použitie vo veľmi nízkych hĺbkach vody.

Eric Fusil, docent a riaditeľ lodného uzla na University of Adelaide, povedal pre program The World stanice ABC, že expedícia je vysoko riziková.
.... oni vedeli do čoho idú. Nebola zaručená cesta späť. Riziko. Je mi ich ľúto. Snáď sa stane zázrak a vrátia sa späť. V článku sa píše že ponorka je zaistená šroubmi z vonku. Oni sa nemôžu dostať von. Ďalšie riziko, že niečo v mori ich ohrozilo... a ovládané počítačmi... prerušené spojenie...

moonlight1210
22. jún 2023

@luuubik velmi zaujimave a smutne, ze vlastne zachrana na pohlad vyzera jednoducho, ale v realite je to strasne zlozita praca a vysledok je viac ako neisty. Skor negativny, ako pozitivny. Ze zachranit ich si vyzaduje velku suhru dobrych faktorov, ktora sa neda lahko zabezpecit.

bessie12
22. jún 2023

@tenerifka ani do dzungle by som nesla. Exotickych hadov, hmyzu a pod. sa bojim ako cert kriza. 😅 mas moj obdiv. Ja by som to nedala.

fem
22. jún 2023

Super článok , od Čecha , čo pozná kapitána , technicky aký je rozdiel medzi tou a “starými” ponorkami https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-pribehy/7465...

annm81
22. jún 2023

@vevesh Akokeby nebolo z minulosti známe, čo sa môže stať, keď dvere nejdú otvoriť (program Apollo).

@h2 Podľa mňa existuje šanca, že ponorka je niekde na hladine a za nejakú dobu ju morské prúdy vyplavia niekde na pláž aj s mŕtvou posádkou, čo si nedokázala otvoriť poklop.

Tak či onak, posádka už je s najväčšou pravdepodobnosťou mŕtva, keďže tie zásoby kyalika boli teoretický výpočet pravdepodobne za ideálnych okolností aj s fungujúcu filtráciou.

h2
22. jún 2023

@annm81 To musí byť strašné! Alebo aj to, že by ich našla záchranná ponorka, napríklad niekde uviaznutých, videli by ich, že ešte žijú, ale kým by ich dokázali dostať na hladinu a otvoriť, udusili by sa im rovno pred očami. 😰

isis234
22. jún 2023

@fem dík za článok.
citujem.. Z poslednej správy z utorka večer, keď médiá zverejnili informáciu, že bojka zaznamenala zvuky vychádzajúce v pravidelných intervaloch z miest pri Titaniku, je Ondřej Vrkoč skôr v rozpakoch: „ Avšak ich ponorka je z karbónu, a aby vyvinuli vôbec taký rámus, aby ten karbón to ďalej preniesol, tak už s niekoľkými kolegami odborníkmi sme sa zhodli na tom, že to je prakticky nemožné
Viac krát sa stalo, že zázrak... nemali by ignorovať žiaden zvuk... a čo ak nadprirodzené sily vydali ten zvuk, aby ich zachránili??

papaya308
22. jún 2023

Neviem, ja si stále myslím, že nejak sa im podarí zachrániť ich, ale nie všetci to prežijú

maribell
22. jún 2023

@tenerifka ďakujem za info ohľadom stránky 👍 našla som aj tú loď Atalante. Loď polar prince je materska, z ktorej spúšťali ponorku? Nevieš náhodou? Lebo tá tam má aj písané titanic wreck site 🧐.
Inak mi napadlo, že prečo nebola tá ponorka priviazaná apsoň nejakým lanom pre prípadné zistenie polohy? Nie kvôli vytiahnutiu, to chápem, že nie je také jednoduché. Len kvôli tej polohe 🤔. Ale možno aj to má dôvod a budem rada ak mi to niekto vysvetlí.