Zmiznutá ponorka
Sledujem v spravach o tej 5 clennej posadke, ktora zmizla v ponorke... Mal to byt 8 hodinovy vylet k Titanicu.. je to desive, hra o hodiny.. ako zo zleho filmu. Myslite, ze sa im podari najst a zachranit ludi v ponorke?
@maribell Píšem ako laik, tak to ber s rezervou, ale ponorka sa mala ponoriť do hĺbky skoro 4 km, k tomu treba zarátať morské prúdy/horizontálny posun, schopnosť ponorky manévrovať - podľa mňa sa pokojne dostaneš na 1,5-2 násobok dĺžky lana než je samotná hĺbka. Také lano už bude mať veľkú váhu a teda potrebuješ na materskej lodi vyriešiť vhodné zariadenie na jeho obsluhu. No a potom je otázka, či nie je príliš veľké riziko už samotné takéto lano (napr. že sa niekde zasekne).
velmi si prajem, aby sa ich podarilo zachranit. nemate link "minuta po minute", kde sa to sleduje?
@salome123 https://www.theguardian.com/world/live/2023/jun... tu su kazdu chvilu najnovsie info o nich
vcera som na youtube pozerala dokument jedneho mexickeho youtubera, ktory tento isty ponor mal s nimi absolvovat v roku 2021 (nepodarilo sa) a teda nakoniec to bolo v 2022 (bol tam s nim dole aj ten francuz, ktory je v tejto stratenej ponorke).
Ten riaditel (ten co je ako pilot v tejto stratenej ponorke) tam vysvetloval, ze v pripade uplne tej najvacsej nudze sa daju manualne aktivovat nejake plavaky, ktore ponorku vyvezu pomaly na hladinu, myslim ze toto nie je zavisle od elektriny a pod.
Takze najhorsi scenar je, ze su od nedele niekde na hladine a nemaju sancu ich vidiet a najst, aj ked dufam, ze v roku 2023 by ich hocijaky radar ci ina technologia mali zachytit
protokol bol, ze ak sa prerusi spojenie, okamzite sa vratit, takze sa to mohlo stat, ale prudy ich mohli odniest velmi daleko
@tenerifka Oceán je obrovský, takže nie je nereálne ani to, že ich nikdy nenájdu. Osobne som poznala človeka, ktorý sa takto bez stopy stratil pri svojej plavbe na Hawaii. Pre blízkych je to vlastne najhoršia možnosť, keď stále dúfajú v nejaký zázrak a nedokážu tak spracovať smútok zo straty, pretože bez mŕtveho tela nie je strata definitívna.
@annm81 kazdopadne ta ponorka mala kopec nedokonalosti, ktore sa dali vychytat, ak by sa neponahlali a dali tomu este par rokov, napriklad gps pod hladinou nefunguje, ale nad hladinou ano, malo tam byt nieco, co by ich bez problemov lokalizovalo, ak by sa im podarilo dostat na hladinu. Generalny riaditel je tiez v tej ponorke, tak som zvedava, kto ponesie za toto cele zodpovednost
@andrejkap123 ale noooooooooo 😀
@andrejkap123 isto nie
S najväčšou pravdepodobnosťou ich nezachránia. To si myslím ja.
📌😞
Skôr ich zabil oxid uhličitý ako nedostatok kyslíka.. samozrejme pokiaľ to nebola rýchlovka a nezomreli v čase zlyhania komunikácie.
Ja osobne si myslím ze ich nájdu-ale už mŕtvych. Ale nájdu ich po čase určite.
Škoda ze to tak dopadlo. Sledujem to tiež a zaujíma ma to. Bodaj by sa našli co najskôr 🙏
Našli dole trosky...no zisťujú koho môžu byť ...koho asi?
☹️
Teraz som citala ze uz je iste ze trosku patria tej ponorke ze ich rozdrvil tlak
@henka123123 toto sú typické slovenské správy - prekrútené a prikreslené. Vyjadrenie o tých troskách bude až cca o hodinu a nie je pravda, že bol rozdrvený tlakom. Bolo povedané, že možno ide o zadný kryt a pristávací rám z Titanu a mohlo sa stať, že tlak vody spôsobil jeho implóziu. Nie že sa to stalo a že je to 100%. Ja sledujem situáciu na sky news, hodím ti tu link, sú tam každú chvíľu aktualizácie a dobre sa v článkoch orientuje. https://news.sky.com/story/titanic-submarine-mi...
Aktuálne padlo vyjadrenie, že je veľmi dôležité aký je stav trosiek, nakoľko Titan bol vraj navrhnutý tak, že v prípade hrozby je schopný oddeliť od seba časť svojej váhy - takže pokiaľ nie sú zničené nenaznačuje to implóziu, ale pokus o záchranu. Som zvedavá čo by na to teraz povedali písalkovia z napr. Topiek..
Takze umreli? Zjedli ich zraloky? alebo ich roztrhalo? Tela sa nikdy nenajdu?
@annelise17 mohol to byt pokus o zachranu, ved ktovie ako dlho tam tie trosky lezia. citala som ze ta ponorka mala nejaky system co ju v pripade nudze mal vyniest k hladine. lenze stale plati, ze uz mozno nemaju kyslik a bohuzial ich nenasli. ja osobne si myslim, ze ak bolo pocut buchanie, mohli byt na hladine/tesne pod hladinou. lenze aj tak ich nenasli...
Potvrdené,došlo k výbuchu. Amen.

@h2 no nie celkom, kedze sa zachranari pohravali s istiacim tunelom , ktory pouzivaju na normalne stroskotane ponorky. Ten tunel je automaticky, ale na jeho pouzitie potrebujes otvorit dvere zvnutra. Cize konstrukteri kvazi pripravili posadku o sancu zachranit ich.