Zomiera mi milovaná rastlinka. Ako ju zachránim?

donutelka
17. dec 2020

Ahojte,
už dlhé roky si pestujem ZAMIU, je to nenáročná rastlina, mám ju od malej rastlinky, za tie roky sa mi pekne rozrástla...asi pred mesiacom mi však začali ožlkať niektoré stonky s listami, akoby pomaly odumierala...neviem, čo sa deje, neviete mi poradiť ako ju zachrániť?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
belllinka
17. dec 2020

Ak zltne, je preliata. Staci ju polievat raz za mesiac

hettinka
17. dec 2020

@belllinka odsad si novú zo zdravej časti. A presad do novej zeme, možno má nejakého škodcu. Mojej mame raz zral korene na rastline taký červík, nechápeme, odkiaľ sa tam dostal.

simca06022011
17. dec 2020

Kopirujem (sice to asi poznas):
Vo voľnom prostredí sa zamia pestuje uprostred trávnatých plôch. V interiéri je potrebné používať veľké nádoby.

Zamia je tolerantná voči soli a suchu avšak je potrebné ju chrániť pred chladom. Zamia je z rodu cykád po cycas revoluta najobľúbenejšia rastlina na pestovanie.

Rastlina už pri teplote -2°C prichádza o listy. Je však schopná prežiť krátkodoba až teploty -9°C. Tak ako cycas revoluta neznáža premočenú pôdu a chlad súčasne. Rastlina tiež neznáša plný tien, mokré listy - zvlhčovanie listov a nedostatok prúdenia vzduchu. Presádzanie rastliny spôsobuje opadanie listov. Nové listy vyrastajú až po dlhšej dobe a novej aklimatizácii.

- Na zaklade tohto by som ju presadila a skontrolovala ci nema nejakeho viditelneh skodcu na listoch/v zemine. Ak je premokrena, tak sucha zem jej tiez moze pomoct. Neofuklo ti ju ked sa ochladilo? Nezmenila si jej stanovisko? Nie je jej maly kvetinac?

simca06022011
17. dec 2020

@simca06022011 teda chcela som napisat: nie ze by som ju presadila, ale prehodnotila by som to... lebo neznasa to asi velmi dobre. Ale ak je premokrena, nic ine aj tak nepomoze.. plus oddelila by som si rovno novu rastlinu ak sa da.. pre istotu.
Ona ma rada priame slnko, tak aj nedostatok sa moze takto prejavit, ved slnko som nevidela ani nepamatam poriadne :(

donutelka
autor
17. dec 2020

@simca06022011 ďakujem krasne za radu, ale v tom texte je chyba, zamia praveze nema rada velky kvetinac, mamina si ju presadila do vacsieho nez bolo treba a nedopadlo to dobre...veru, toho slnka ma malo, asi to bude problem, lebo polievam ju malicko...:(

andreatytler
17. dec 2020

@donutelka Daj fotku... podla toho ako tie listy zlknu mozno budu ludia vediet lepsie poradit.
Ja som pestovala Cycas a v lete som ho musela dat von, len tam vyhnal nove listy. Ale musela som ho dat prec lebo je jedovaty a mam baby.

simca06022011
18. dec 2020

Skus dat fotku, podľa niektorých na Google ju aj ja mam doma.. A pozerám na ňu istý čas že sa jej nedari.