Čo znamená, keď je v inzeráte napísané auto na súkromné účely?
Ahojte,
Som mladá, tak prosím majte pochopenie.
Čo znamená,keď je v inzeráte napísané auto na súkromné účely?
Akože aj na chatu ,keď idem, do obchodu, rodičia napr.deti do škôlky, školy ..
Kto platí naftu?natankujem a prinesiem šéfovi bloky,či ako?
Je tam limit na mesiac?
Ďakujem vám
možno taký manažér áno,..presne ako si napísala, ale možno budeš musieť písať presne služobná jazda a súkromná jazda, a sumu Ti budú strhávať, a áno v tom prípade auto aj na súkromné účely
vsetko zavisi od pracovneho zaradenia a interneho nastavenia v danej firme
Áno, znamená to, že auto môžeš používať aj na súkromné účely. Čiže s ním môžeš jazdiť kamkoľvek. Akoby bolo tvoje. Samozrejme, šofér musíš byť ty, čiže nebude s ním jazdiť muž. Či ti budú platiť aj súkromné kilometre záleží od pozície a firmy. Ale skôr nie. To zvyknú mať preplácané vysoké mng pozície. Pozor na dane - auto aj na súkromné účely je nefinančný benefit, ktorú je zdaňovaný, čiže to budeš vidieť ako mínus v čistej mzde.
A my to máme odkiaľ vedieť? 🤦🏼♀️
@anonym_2ac028 veď je to bežné v inzerátoch
Tak asi ľudia budú vedieť.
Odkiaľ mám vedieť ,že každá firma má iné podmienky?
su rozne modely. AK mas auto na sukromne ucely, mozes ho pouzit aj na chatu a nakupy 🙂 zahranicie sukromne by som preverila so zamestnavatelom.
Palivo - moze byt plne hradene zamestnavatelom, ciastocne hradene, napr 100e mesacne, alebo vobec nehradene - teda ze sukromne kilometre/naftu si platis sama. Vacsinou mas k autu tankovaciu kartu.
Pri sluzobnom aute na sukromne ucely ti bude za neho strhavany poplatok mesacne (ako keby sa ti o hodnotu 1% nadobudacej hodnoty auta zvysovali odvody, je to trocha komplikovane), minimalne par desiatok eur mesacne
Ďakujem za odpovede, ste milé ,budem múdrejšia 🙏
@anonym_autor detaily záležia od konkrétnej firmy, u nás to znamená, že môžeš auto používať na súkromné účely ako chceš (chata, nákupy aj dovolenky v zahraničí v rámci EU), tankuješ na firemnú palivovú kartu. A každý mesiac sa robí report, koľko km bolo služobných, koľko súkromných a z platu sa strháva jednak daň (nepeňažný benefit, ako je písané výššie, suma závisí od obstarávacej ceny vozidla a amortizácie) a potom aj vyúčtovanie phm za súkromné km. Ale stále sa to oplatí viac, lebo sa neráta štandardná cena phm, ale priemerná a bez dph. Celkovo je to fajn benefit, ak potrebuješ auto a nemáš vlastné. Ale ak máš vlastné, za ktoré musíš platiť poistku, servisovať ho, stk atď a len ti stojí na dvore a ešte platiť za používanie firemného, to za mňa zmysel nemá.
Kazda firma ma ine podmienky... ja mam auto vratane tankovacej karty, strhavaju mi s platu minimalnu sumu a tankovanie mam neobmedzene samozrejme a je aj na sukromne ucely, je to proste "bonus" k danej pozicii vo firme.
Ďakujem za odpovede, ste milé ,budem múdrejšia 🙏
@anonym_autor elektroauto a hybrid ti budu strhavat len pol percenta...
ja mam tankovaciu kartu, dohodnute, ze pocas vikendov netankujeme, limit na prerjazene kilometre a ked to presvihnem, nejaku mensiu cast hradim (zrazka zo mzdy)
vsetky servosy a podobne su hplne hradene
a asno, mozem ist aj na chatu, aj na dovolenku, aj do Pepca a Ikey
Mám v aute GPS, všetky jazdy sú zaznamenané v knihe jázd. Tankujeme cez palivové karty. Súkromné jazdy sú am block všetko po 18.00 hod, cez víkendy , sviatky, počas tvojej dovolenky, celodenného ošetrenia, sick day apd. Cesta z práce a do práce je súkromná jazda. Cesta počas dňa, ktorá je súkromná musí byť vyznačená ako súkromná. Ku každej jazde sa vie robiť poznámka, kde sa napíše napríklad SC BA, klient XY v BB apd. Na konci mesiaca sa urobí vyúčtovanie. V mzde sa ti zrazí:
- 1% z obstarávacej ceny vozidla
- PHM na súkromné jazdy.
Mám v aute GPS, všetky jazdy sú zaznamenané v knihe jázd. Tankujeme cez palivové karty. Súkromné jazdy sú am block všetko po 18.00 hod, cez víkendy , sviatky, počas tvojej dovolenky, celodenného ošetrenia, sick day apd. Cesta z práce a do práce je súkromná jazda. Cesta počas dňa, ktorá je súkromná musí byť vyznačená ako súkromná. Ku každej jazde sa vie robiť poznámka, kde sa napíše napríklad SC BA, klient XY v BB apd. Na konci mesiaca sa urobí vyúčtovanie. V mzde sa ti zrazí:
- 1% z obstarávacej ceny vozidla
- PHM na súkromné jazdy.
@anonym_fde2b8 fuha, pekne komplikovane
@anonym_fde2b8 fuha, pekne komplikovane
@nyusika tak je to štandardne a podľa zákona. 1% z OC sa musí zdaňovať a musí sa viesť kniha jázd. Či už v xls alebo v GPS aplikácii. Vieme to defaultne nastaviť a teda je to prepojené na dochádzkový systém, čiže keď si off, tak sa jazda prepína na súkromnú. Aj vždy po 18,00 a cez sviatky a víkendy. Koriguješ iba ak cez deň niekde ideš si niečo vybaviť súkromne.
@nyusika tak je to štandardne a podľa zákona. 1% z OC sa musí zdaňovať a musí sa viesť kniha jázd. Či už v xls alebo v GPS aplikácii. Vieme to defaultne nastaviť a teda je to prepojené na dochádzkový systém, čiže keď si off, tak sa jazda prepína na súkromnú. Aj vždy po 18,00 a cez sviatky a víkendy. Koriguješ iba ak cez deň niekde ideš si niečo vybaviť súkromne.
@anonym_fde2b8 ja viem 🙂
Kazda firma ma svoje podmienky … u nas bolo tankovanie vikend pondelok doobeda a piatok poobede si plati zamestnanec sam, cez tyzden sa blocky preplacali. Po financnej krize je tankovanie preplacane na baze cesty Km/ cena benzinu a zvysok kde kedy ako, natankujes je jedno + precenta dan za pouzivanie auta aj na sukromne ucely.
@anonym_autor môj známi tak ma auto firemné aj na súkromné účely, čiže po celom SK tankuje na firemnú kartu pohonné hmoty, ale chodí aj do Talianska na ňom s rodinou. Mimo SK tankuje za vlastné. Doma ho využíva na všetko do mesta s manželkou, deti do školy odvezie, svokra o lekárovi a vždy tankuje na tú firemnú kartu bez obmedzenia.
A v uvode si to tak milo napisala. Prinesiem bloky a on mi preplati? Ved rozmyslaj, ak by si ten zamestnavatel bola Ty. Platila by si zamestnancom pohonne hmoty na ich sukromne vylety? Tsk, to bybsom chcela vidiet.
Tak to veru nefunguje, svoje si musis platit sama, len on Ti ako benefit poskytne auto. Vycislis kilometre sukromne a podla toho sa vyrovnate. Formu vyrocnania sa dozvies priamo od neho.
@anonym_autor to znamena ze auto sa pouzivalo na sukromne ucely a nie na firmu
@anonym_autor to znamena ze auto sa pouzivalo na sukromne ucely a nie na firmu
@eva3334_gmail nie, znamená to, že firemné auto môže okrem pracovných ciest využívať zamestnanec aj na súkromné účely.
A v uvode si to tak milo napisala. Prinesiem bloky a on mi preplati? Ved rozmyslaj, ak by si ten zamestnavatel bola Ty. Platila by si zamestnancom pohonne hmoty na ich sukromne vylety? Tsk, to bybsom chcela vidiet.
Tak to veru nefunguje, svoje si musis platit sama, len on Ti ako benefit poskytne auto. Vycislis kilometre sukromne a podla toho sa vyrovnate. Formu vyrocnania sa dozvies priamo od neho.
@anonym_511b11 nie, ja platim firemnou palivovou kartou aj sukremne jazdy ;) prave to, ze je to o pozicii a o nastavenych pravidlach
@anonym_autor ak myslíš auto na súkromné účely ako pracovný benefit, tak ja to tak mám. Autom chodím do práce a z práce na jednom režime. Potom ak idem na nejaký súkromný výlet si prepnem tachometer a ráta mi to kilometre čo sú len moje. Potom mi to účtovníčka prepočíta koľko som prejzdila ja sama pre seba a zvyšok platí firma ako pracovné jazdy. vsetko tankovanie platím firemnou kartou a z výplaty mi strhnú.moj podiel na jazdení.

A my to máme odkiaľ vedieť? 🤦🏼♀️