icon

Hovoríte si počas šoférovania nahlas, čo vidíte v premávke?

30. sep 2025

Hovoríte si nahlas čo vidíte v premávke, keď šoférujete?

Nevedela som to lepšie popísať v nadpise.... Po rokoch som začala znova šoférovať, som si taka neistá. Pomáha mi, keď môžem hovoriť nahlas, čo sa deje - teraz som na hlavnej, aj zprava je hlavná, tak musím dať prednosť zprava.....teraz ide prechod, nikto tam nestojí, ôk, môžem ísť.... Zaradím dvojku.... Atď.
Pomáha mi to aj vtedy, keď sedí vedľa mňa niekto skúsenejší a tak vie, čo sa mi odohráva v hlave a vie ma upozorniť, keď niečo si nevšimnem alebo robím zle.... Ze mám ako keby také tretie oko co striehne vedľa mňa a môže ma uistiť, že správne si všímam premavku/ správne uvažujem... Vadilo by vám to, keby ste ako spolujazdec? Robili ste to aj vy, keď ste začínali šoférovať? Ci je to zvláštne, nenormálne, zaťažujúce?

anonym_cbf52b
30. sep 2025
@oli18
Odpoveď bola zmazaná

@oli18 tak asi to je ta ista hlavna 💡

gas1201
30. sep 2025

1. nahlas komentujem len iných a nezažil som nikoho kto by si to realne nahlas hovoril čo vlastne robí
2. ak by som išiel s niekym v aute, ktorý by si takto nahlas všetko hovoril, mal by som určité pochybnosti, možno až strach.

oli18
30. sep 2025
@anonym_cbf52b

@oli18 tak asi to je ta ista hlavna 💡

Nepopisala situaciu, mne to pride, ze 2 hlavne. 😀

anonym_084fe5
30. sep 2025

Občas to robím keď som v cudzom meste.. v štýle že som na hlavnej, alebo nejde nič alebo čo treba si poviem nahlas.. možno je to čudné ale vie to pomôcť..

thereisabear
30. sep 2025

Občas si asi poviem. Za mňa je to ok, ak ti to pomáha. Myslím, že ťa to časom prejde.

babababka
30. sep 2025

Áno,komentujem a nadávam.Aj na seba,aj na ostatných účastníkov.Modlím sa ,aby bolo voľné miesto na parkovanie apod.

niekto2hy
30. sep 2025

Zapni si navigaciu,aspon nebudes mat monolog ...

elenka.k
30. sep 2025

@anonym_autor nie nevravela som si nič také ... ale ako píše baba vyššie, sem tam si ponadávam 🙈
ináč počúvam pesničky

autor
30. sep 2025

Ďakujem za odpovede, ako vidím, viacerí ste tak robili zo začiatku a pomáhalo vám to. Mňa sa dotklo, že mne blízka osoba mi povedala, že to nikto nerobí a ze to nie je normalne, pritom som od nej čakala podporu, že keď už sem-tam jazdim s nou, tak ma má aspoň kto kontrolovať.

elenka.k
30. sep 2025
@anonym_autor

Ďakujem za odpovede, ako vidím, viacerí ste tak robili zo začiatku a pomáhalo vám to. Mňa sa dotklo, že mne blízka osoba mi povedala, že to nikto nerobí a ze to nie je normalne, pritom som od nej čakala podporu, že keď už sem-tam jazdim s nou, tak ma má aspoň kto kontrolovať.

@anonym_autor nič si z toho nerob,
blbí lidí takí lidí, pán boh ich má stejne rád
moja sestra ak ona šoféruje, hneď na začiatku spolujazdcovi povie, aby jej nikto nič nekomentoval, keď ona šoféruje 😀

really8
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ako by si sa citila keby ides autobusom a sofer hovori dobre takze zelena, musim stlacit spojku zaradit jednotku a teraz pustam a ideme, dobreee, taktooo, teraz pojde krizovatka ehm ja som na hlavnej ale odbocujem do lava a vsetkych pustim, supeer teraz snad mozem...inak si neviem predstavit ako ides ked takto stihas komentovat. Ved to musi strasne zdrzovat

autor
30. sep 2025
@really8

@anonym_autor ako by si sa citila keby ides autobusom a sofer hovori dobre takze zelena, musim stlacit spojku zaradit jednotku a teraz pustam a ideme, dobreee, taktooo, teraz pojde krizovatka ehm ja som na hlavnej ale odbocujem do lava a vsetkych pustim, supeer teraz snad mozem...inak si neviem predstavit ako ides ked takto stihas komentovat. Ved to musi strasne zdrzovat

@really8 tak všímam si veci v predstihu, teda aspoň sa snažím. Normálne idem 40tkou v meste napr.
A šofér autobusu je profesionál, s viacrocnou praxou šoférovania. Nemôžeš to porovnať s človekom, ktorý šoféruje po x rokoch pomaly prvý krát.

really8
30. sep 2025
@anonym_autor

@really8 tak všímam si veci v predstihu, teda aspoň sa snažím. Normálne idem 40tkou v meste napr.
A šofér autobusu je profesionál, s viacrocnou praxou šoférovania. Nemôžeš to porovnať s človekom, ktorý šoféruje po x rokoch pomaly prvý krát.

@anonym_autor normalne ides 40? Vo vasom meste nie je 50tka? Sofer autobusu sa tiez s praxou nenarodil.

autor
30. sep 2025
@really8

@anonym_autor normalne ides 40? Vo vasom meste nie je 50tka? Sofer autobusu sa tiez s praxou nenarodil.

@really8 áno je 50tka, maximálna povolená rýchlosť. Nikde nie je napísané, že nemôžem ísť 40tkou. Myslím si, že pri takej rýchlosti nijako neobmedzujem premávku, kto chce, tak ma môže aj predbehnúť.
A šofér autobusu, aby mohol šoférovať autobus, už musí byť skúsený šofér, tuším minimum 3 ročnú prax musí mať. Takže síce sa nenarodil s praxou, ale keď už začne pracovať ako šofér autobusu, tak prax už má.

elenka.k
1. okt 2025
@anonym_autor

@really8 áno je 50tka, maximálna povolená rýchlosť. Nikde nie je napísané, že nemôžem ísť 40tkou. Myslím si, že pri takej rýchlosti nijako neobmedzujem premávku, kto chce, tak ma môže aj predbehnúť.
A šofér autobusu, aby mohol šoférovať autobus, už musí byť skúsený šofér, tuším minimum 3 ročnú prax musí mať. Takže síce sa nenarodil s praxou, ale keď už začne pracovať ako šofér autobusu, tak prax už má.

@anonym_autor tak ale prepáč, fakt mám nervy, ak niekto kde je povolená 50, ide 40
- ťa nenapadlo, že nie vždy sa dá obehnúť a v meste, či dedine - určite menej, zvlášť, keď mám fofri. 😕
vieš, čo radšej nešoferuj - kúp si bicykel, prepáč.
A na autobusárov, ktorí idú 60tkou, kde je 90tka, tiež mám nervy.

really8
1. okt 2025
@anonym_autor

@anonym_autor paneboze. Vies napr v mestach byva takzvana zelena vlna. Cize musis ist urcitou rychlostou aby premavka v meste bola plynula. Vdaka takym ako ty su kolony a nehody. Nehnevaj sa ale jazdi radsej po polnych cestach. V premavke nemas co robit.

misanthropicdann
1. okt 2025

@anonym_autor rob čo ti pomáha, ale ja by som s tebou nemohol byť v aute. Mne by to hrozne liezlo na nervy to počúvať 😀

autor
1. okt 2025
@elenka.k

@anonym_autor tak ale prepáč, fakt mám nervy, ak niekto kde je povolená 50, ide 40
- ťa nenapadlo, že nie vždy sa dá obehnúť a v meste, či dedine - určite menej, zvlášť, keď mám fofri. 😕
vieš, čo radšej nešoferuj - kúp si bicykel, prepáč.
A na autobusárov, ktorí idú 60tkou, kde je 90tka, tiež mám nervy.

@really8
@elenka.k
jasne, lebo úplne každý šofér sa naučil šoférovať úplne excellentne ešte v mamininom brušku 🙂 a keď niečo nevieš, tak to nerob vôbec. To je teda rada! Určite veci sa človek naučí za pochodu a zdokonaľuje sa praxou. Takže, chápem, že vás to rozčuľuje, keď niekto je pomalší, ale sme teda ľudia rôzny a vzájomná tolerancia neuškodí. Ja si myslím, že nehody sú hlavne kvôli ľuďom, ktorí naopak prekračujú rýchlosť, jazdia neopatrne a myslia ze sú neomylný, že nemusia dodržiavať bezpečnú vzdialenosť, nemusia používať smerovku, atď. Žiadny extrém, teda ani prílišná opatrnosť nie je dobrá samozrejme, ale zase nevleciem sa 20-30tkou. A u nás nie je zelená vlna, buďte v pohode 🙂 a zamyslite sa, či aj v bežnom živote fungujete tak, že keď vám niečo neide, tak to ani nebudete robiť vôbec. Aby ste neboli prekvapení, keď raz pôjdete po obchode medzi regálmi pomalším tempom kvôli niečomu a niekto vám povie, že uhni a mal si radšej sedieť doma.

sense
1. okt 2025

Nie Ale obcas sa zo mna stava buran s vyjadrovanim dlazdica

really8
1. okt 2025
@anonym_autor

@really8
@elenka.k
jasne, lebo úplne každý šofér sa naučil šoférovať úplne excellentne ešte v mamininom brušku 🙂 a keď niečo nevieš, tak to nerob vôbec. To je teda rada! Určite veci sa človek naučí za pochodu a zdokonaľuje sa praxou. Takže, chápem, že vás to rozčuľuje, keď niekto je pomalší, ale sme teda ľudia rôzny a vzájomná tolerancia neuškodí. Ja si myslím, že nehody sú hlavne kvôli ľuďom, ktorí naopak prekračujú rýchlosť, jazdia neopatrne a myslia ze sú neomylný, že nemusia dodržiavať bezpečnú vzdialenosť, nemusia používať smerovku, atď. Žiadny extrém, teda ani prílišná opatrnosť nie je dobrá samozrejme, ale zase nevleciem sa 20-30tkou. A u nás nie je zelená vlna, buďte v pohode 🙂 a zamyslite sa, či aj v bežnom živote fungujete tak, že keď vám niečo neide, tak to ani nebudete robiť vôbec. Aby ste neboli prekvapení, keď raz pôjdete po obchode medzi regálmi pomalším tempom kvôli niečomu a niekto vám povie, že uhni a mal si radšej sedieť doma.

@anonym_autor mylis sa. A to sakramentsky. Najviac nehod sposobuju brzdici ako si ty. Ostatni soferi su z nich nervozni, nebezpecne obiehaju aby sa ich konecne zbavili lebo vliect sa za niekym 40 cele mesto je sen. A ak pojdes niekde kde zelena vlna je, pojdes rovnako ako spomaleny film. Takze sa neutesuj.

autor
1. okt 2025
@really8

@anonym_autor mylis sa. A to sakramentsky. Najviac nehod sposobuju brzdici ako si ty. Ostatni soferi su z nich nervozni, nebezpecne obiehaju aby sa ich konecne zbavili lebo vliect sa za niekym 40 cele mesto je sen. A ak pojdes niekde kde zelena vlna je, pojdes rovnako ako spomaleny film. Takze sa neutesuj.

To je ako keď obeť násilia môže za to, že ju znasilnili, lebo bola oblečená vyzívavo.... Alebo keď rozbijes v afekte tanier, lebo sa na hneváš na dieťa, že urobilo neporiadok a nakoniec za ten rozbitý tanier môže to dieťa ..... Tak ja za nervozitu ostatných šoférov nemôžem. Ak si nervózna z toho ze niekto ide 40tkou, tak skus pracovať na tom, aby si vedela zvládať nervozitu inak ako nebezpečným obiehanim. A ja medzitým budem pracovať na tom, aby som sa v jazde zdokonaľovala. Ak si nervózna z ostatných vodičov, tak jazdí na poľných cestách, tam ťa brzdiť nikto nebude ( samozrejme nemyslím to vážne, len je to rovnako netolerantné vyjadrenie, ako bolo tvoje).

really8
1. okt 2025
@anonym_autor

To je ako keď obeť násilia môže za to, že ju znasilnili, lebo bola oblečená vyzívavo.... Alebo keď rozbijes v afekte tanier, lebo sa na hneváš na dieťa, že urobilo neporiadok a nakoniec za ten rozbitý tanier môže to dieťa ..... Tak ja za nervozitu ostatných šoférov nemôžem. Ak si nervózna z toho ze niekto ide 40tkou, tak skus pracovať na tom, aby si vedela zvládať nervozitu inak ako nebezpečným obiehanim. A ja medzitým budem pracovať na tom, aby som sa v jazde zdokonaľovala. Ak si nervózna z ostatných vodičov, tak jazdí na poľných cestách, tam ťa brzdiť nikto nebude ( samozrejme nemyslím to vážne, len je to rovnako netolerantné vyjadrenie, ako bolo tvoje).

@anonym_autor ale ja ti nehovorim moje domienky. Na to su studie ze bezdovodne pomala jazda je nebezpecna.

Napr. https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/537185-aj...

bomba36
1. okt 2025

Už nie
Raz som začala synovi hovoriť že Pozri, aký parádny bager.. a miešačky..
Až na to že v tom aute nesedel, prvýkrát po 4 rokoch sme boli v mužom v aute sami

autor
1. okt 2025
@really8

@anonym_autor ale ja ti nehovorim moje domienky. Na to su studie ze bezdovodne pomala jazda je nebezpecna.

Napr. https://auto.pravda.sk/magazin/clanok/537185-aj...

@really8 no ani v článku nespomínajú, akou rýchlosťou išli resp aká by mala byť tá minimálna rýchlosť, ktorá sa má dodržiavať. Každopádne rýchlosť jazdy ma šofér prispôsobovať aj svojim schopnostiam, ak idem 70-80 namiesto 90, alebo 40tkou namiesto 50, je stále lepšie, ako ísť maximálnou povolenou rýchlosťou a popritom niečo prehliadnuť a spôsobovať nehodu... A nie, jazdu v meste nenacvicim na poľných cestách 🙂 želám ti pekný deň, plynulú premávku a ohľaduplných vodičov 🙂

really8
1. okt 2025
@anonym_autor

@really8 no ani v článku nespomínajú, akou rýchlosťou išli resp aká by mala byť tá minimálna rýchlosť, ktorá sa má dodržiavať. Každopádne rýchlosť jazdy ma šofér prispôsobovať aj svojim schopnostiam, ak idem 70-80 namiesto 90, alebo 40tkou namiesto 50, je stále lepšie, ako ísť maximálnou povolenou rýchlosťou a popritom niečo prehliadnuť a spôsobovať nehodu... A nie, jazdu v meste nenacvicim na poľných cestách 🙂 želám ti pekný deň, plynulú premávku a ohľaduplných vodičov 🙂

@anonym_autor ides si stale svoje. Tak trochu skus pogooglit.

https://autosalon.tv/novinky/ridicuv-chleba/ext...

margotka17
1. okt 2025

@anonym_autor jasneee a zo začiatku mi to veľmi pomáhalo, že som si vravela, že mám dať včas smerovku, že odbočujem, že sa mi debil strčil do cesty a ja musim brzdit. Dokonca aj teraz občas nadávam, ak niekto nedá smerovku včas, nech si pľuvne do ruky 🫣🙃.

rachel978
1. okt 2025

@anonym_autor ja som si v hlave premietal cesty a kde je aka cesta ci hlavna alebo vedlajsia aj som si to nahlas vravela. Mne to pomahalo.
Casom.som s tym uplne prestala, teraz uz chodim pospamati co vobec nie je dobre.

basska_b
1. okt 2025

Ja si to rada hovorim, i ked uz som davno nesoferovala a hovorim aj ze "pockaj, pockaj, fesak, teraz idem ja" 🤣 pre mna je kazdy sofer automaticky chlap 😄 ale teda aj na nadavky pride

vkatush
1. okt 2025

Ja nadávam, spievam si a opisujem synovi jazdu a okolie. V tomto poradí 😂 manžel vždy dostane výcuc, kto ako jazdil a na koho sme kričali 😅 tento týždeň ide veta "musíme ísť pomaly, lebo za nami sú policajti. Aby sme nedostali pokutu" 😁

Ale napr bola som nedávno s kamoškou, ktorá urobila pred rokmi vodičák , no nešoférovala a bála sa. Tak som jej povedala, nech mi nahlas hovorí, čo jej ide v hlave, ako šoféruje. Najprv nechcela, tak som jej vravela ja (napr. teraz pôjdeme do zákruty, tak si podradíme do 2-3, pridáme plyn, preradíme do 4-5, odtiaľ môže vybehnúť auto, tak spomalíme,...). Vraj jej to veľmi pomohlo a potom si to vravela aj ona. Cesta do mesta bola všakovaká, ale naspäť už išla naozaj krásne.

Ak ti to vyhovuje, kľudne si hovor.

anonym_7f34fa
2. okt 2025

Ja si pamatam, ze ked som zacinala tak som musela mat ticho, ziadne radio, mm nemohol do mna rozpravat aby som sa plne sustredila. A teraz uz len nadavam na debilov 😂😂. Pripadne sa rozpravam s radiom/podcastom - ked idem sama. Ked idem s tinejdzerkou tak sa venujem podpichovaniu mladej generacie 😂😂😂😂 - podpichovanie je niekedy aj to, ze sa pytam ako sa ma 😂😂😂🤪🤪🤪