icon

Hovoríte si počas šoférovania nahlas, čo vidíte v premávke?

30. sep 2025

Hovoríte si nahlas čo vidíte v premávke, keď šoférujete?

Nevedela som to lepšie popísať v nadpise.... Po rokoch som začala znova šoférovať, som si taka neistá. Pomáha mi, keď môžem hovoriť nahlas, čo sa deje - teraz som na hlavnej, aj zprava je hlavná, tak musím dať prednosť zprava.....teraz ide prechod, nikto tam nestojí, ôk, môžem ísť.... Zaradím dvojku.... Atď.
Pomáha mi to aj vtedy, keď sedí vedľa mňa niekto skúsenejší a tak vie, čo sa mi odohráva v hlave a vie ma upozorniť, keď niečo si nevšimnem alebo robím zle.... Ze mám ako keby také tretie oko co striehne vedľa mňa a môže ma uistiť, že správne si všímam premavku/ správne uvažujem... Vadilo by vám to, keby ste ako spolujazdec? Robili ste to aj vy, keď ste začínali šoférovať? Ci je to zvláštne, nenormálne, zaťažujúce?

Strana
z3
kiki68
30. sep 2025

@anonym_autor myslis tie nadavky? 😂😂😂

deedol
30. sep 2025

nerobila som to nikdy ani nikoho takeho nepoznam, ale no a co? preco by to malo byt nenormalne? kazdy z nas je iny, rob podla seba a neries ostatnych 🙂

tamtamka26
30. sep 2025

ja iba nadávam 😀

really8
30. sep 2025

@anonym_autor ano hovorim. Napr ty dement kde mas smerovku alebo pohni ty slimak, zelena nebude vecne alebo no chod krasavica ked uz ta pustam....

januska12323
30. sep 2025

Keď ti to pomáha prečo nie?

larinka552
30. sep 2025

Ano, ja som to presne robila, ked som zacala po dlhych rokoch soferovat lebo to pomaha. Teraz uz to takmer nerobim ale je pravda, ze jazdim po tych istych trasach, takze uz ich poznam.

sissy27
30. sep 2025

@anonym_autor nahlas len nadávam 😀 a niekedy na nejakej komplikovanejšej križovatke si v hlave okomentujem situáciu. Ale ak ti to má pomôcť, tak prečo nie, aj ako spolujazdec by som s tým bola v pohode. Teda možno by som sa trošku bála a asi by sme si moc nepokecali cestou, ale šofér je vždy šéf a ostatní sa buď prispôsobia alebo pôjdu autobusom.

ika02
30. sep 2025

Ahoj, niekedy aj v autoškole si takto každý krok niekto komentuje. Máš pravdu, že je to pomoc pre spolujazdca, vie, čo ideš urobiť, vie Ťa upozorniť, opraviť...
Ak to Tebe pomáha, kľudne si rozprávaj ďalej.
Ja to nerobím, len komentujem chyby druhých.

autor
30. sep 2025
@really8

@anonym_autor ano hovorim. Napr ty dement kde mas smerovku alebo pohni ty slimak, zelena nebude vecne alebo no chod krasavica ked uz ta pustam....

@really8 nemyslela som nadávky a osočovanie druhých... Čisto iba opis situácie na ceste, tak áll som to opísala vyššie.

muzula
30. sep 2025

Ano, nahlas nadavam...toto je spravne miesto na apel: prosim, ked menite jazdny pruh, dajte smerovku PRED zacatim preradovania, po NOM je to uzitocne ako mrtvemu kabat. A na kruhovom objazde sa dava vzdy LAVA smerovka pred jeho opustenim, nie PRAVA pocas jazdy v nom. Dakujem.

doriiis
30. sep 2025
@muzula

Ano, nahlas nadavam...toto je spravne miesto na apel: prosim, ked menite jazdny pruh, dajte smerovku PRED zacatim preradovania, po NOM je to uzitocne ako mrtvemu kabat. A na kruhovom objazde sa dava vzdy LAVA smerovka pred jeho opustenim, nie PRAVA pocas jazdy v nom. Dakujem.

@muzula .... Dávať lavu smerovku v kruháči je úplne v poriadku. Hlavne ak ide o rozsiahly kruháči, kde sú ,, východy" ďaleko od seba a keď ide niečo veľké ako kamión, cisterna,autobus a tak. Robí to veľa profesionálnych vodičov a dávajú tým znamenie, že východ pri ktorom stojíš ty nepoužijú a pokračujú.
A mimochodom...keď vychádzas z kruháča dávaš pravu smerovku,lebo ideš doprava.

autor
30. sep 2025
@muzula

@muzula nemyslela som nadávky!!!
A si si istá, že keď opúšťaš kruhač doprava, tak dávaš ľavú smerovku?! V kruhači sa dava prava smerovka, pred svojím výjazdom. Ci ja to viem zle?

doriiis
30. sep 2025

@anonym_autor ... Ja len nadávam a spievam. Ale tvoj spôsob je úplne v poriadku a tým sa len učis. Nie je na tom nič divné.

really8
30. sep 2025
@anonym_autor

@really8 nemyslela som nadávky a osočovanie druhých... Čisto iba opis situácie na ceste, tak áll som to opísala vyššie.

@anonym_autor to nie su nadavky. To som este slusna. Ked som bola tehotna tak ma soferovanie, resp ostatni ucastnici neskutocne vytacali a teda som bola jak dlazdic. Ale nie nehovorim to co myslis ty. Soferovanie je pre mna automatika.

autumn1
30. sep 2025

Mne by to ako apolujazdcovi vadilo a prišlo by mi to pri najmenšom divné a necítila by som sa ako spolujazdec bezpečne - dávalo by to na mňa dojem, že nie si si istá a alebo v strese a komentovanie ťa ukľudňuje, že robíš všetko správne a mať takého šoféra, nie, ďakujem. Ale ja som nato s kým sadnem do auta ako spolujazdec dosť háklivá, s málokým sa cítim naozaj bezpečne a som ochotná sadnúť. Takže pri niekom ako ty radšej by som sa dopravila sama. Nikdy ani na prvých hodinách v autoškole som si nehovorila čo vidím a čo robím.

nyusika
30. sep 2025

ja len komentujem nahlas idiotov za volantmi

olimuc
30. sep 2025

Iba nadavam a spievam … neviem co je horsie. Asi ten spev. Keby ho poculi ostatni, uhnu mi z cesty alebo mi zoberu vodicak.

anonym_c7da63
30. sep 2025
@muzula

@muzula
ľavá smerovka pred opustením kruháču vpravo? to počujem prvýkrát

muzula
30. sep 2025

ospravedlnujem sa, samozrejme je to v kruhaci naopak - PRAVA ked ho opustam. A tiez je spravne davat LAVU (pripadne aj PRAVU) smerovku v kruhovom objazde s viacerymi jazdnymi pruhmi, to je presne ten pripad, ked sa meni akykolvek jazdny pruh. Pokial ma kruhovy objazd len jeden pruh, lava smerovka nema ziadnu informacnu hodnotu a nikomu nic nepovie. Pretoze pri jednopruhovom kruhaci cakajucich zaujima kedy ho idete opustit, to ze ste v nom vidi kazdy.

doriiis
30. sep 2025
@muzula

ospravedlnujem sa, samozrejme je to v kruhaci naopak - PRAVA ked ho opustam. A tiez je spravne davat LAVU (pripadne aj PRAVU) smerovku v kruhovom objazde s viacerymi jazdnymi pruhmi, to je presne ten pripad, ked sa meni akykolvek jazdny pruh. Pokial ma kruhovy objazd len jeden pruh, lava smerovka nema ziadnu informacnu hodnotu a nikomu nic nepovie. Pretoze pri jednopruhovom kruhaci cakajucich zaujima kedy ho idete opustit, to ze ste v nom vidi kazdy.

@muzula .. len či.
Vodič by mal ľavú smerovku v kruhovom objazde zapnúť len vtedy, ak sa plánuje otáčať alebo prejsť cez viac ako polovicu objazdu. Keďže však nie je zákonom explicitne stanovená povinnosť ju používať pri vjazde do objazdu, mnohí vodiči ju v týchto situáciách nezapínajú, čo môže viesť k neistote ostatných účastníkov premávky. Pre lepšiu plynulosť premávky sa odporúča dávať ľavú smerovku aj pri vjazde do objazdu, ak odbočujete doľava.
Prípady, kedy použiť ľavú smerovku:
Pri odbočovaní doľava: Zapnite ľavú smerovku pred vstupom do kruhového objazdu, ak plánujete odbočiť doľava alebo sa otáčať na najbližšom výjazde.
Prechádzanie cez viac ako polovicu kruhového objazdu: Ak sa rozhodnete prejsť cez väčšiu časť kruhového objazdu, napríklad pri odbočovaní na tretí či štvrtý výjazd, je vhodné použiť ľavú smerovku po celú dobu prejazdu.
Prípady, kedy ľavú smerovku nepoužívate:
Pri vstupe na kruhový objazd: Pri vstupe na kruhový objazd nemusíte zapínať smerovku vôbec, pokiaľ sa chystáte odbočiť na najbližšom výjazde (po prvom výjazde).
Prechádzanie cez prvú polovicu objazdu: Pri odbočovaní vpravo (rovno) na najbližšom výjazde sa ľavá smerovka nepoužíva.
Pretože sa nejedná o presne definovanú povinnosť, je dobré používať zdravý rozum a zvážiť plynulosť premávky. Zapnutie ľavej smerovky v niektorých situáciách pomôže ostatným vodičom pochopiť vaše úmysly a predísť nebezpečným situáciám, hoci teoreticky by nemusela byť povinná

anonym_31b28b
30. sep 2025

@anonym_autor nie nerobím to príde mi to divné a extrémne by mi to prekážalo ako spolujazdcovi.

tarra6
30. sep 2025

@anonym_autor Áno, presne takto som si to aj ja rozprávala.

babushkaem
30. sep 2025

robila som to, ked som sa ucila soferovat, teraz iba nadavky, spev a telefoonaty. aj ty to postupne prestanes robit, ked si budes istejsia v tom soferovani

anjelicek26
30. sep 2025

Mam pustenu hudbu, nekomentujem nic, len ked mi nejaky expert vleti do cesty...

ivik4
30. sep 2025

Nie nikdy som si to nehovorila. Keby to robi niekto pri mne tak by som sa najskor zatvarila divne lebo som o tom ani nikdy nepocula a potom by mi to bolo asi jedno

anonym_f7f38d
30. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor áno,ja tiež som teraz po rokoch začala,a presne to isté robím,ale ja napríklad najradšej chodím sama,takže neviem,či by to niekomu vadilo

moonlight1210
30. sep 2025

Nie, nekomentujem si cestu. Iba sa porozculejm na chodcoch a inych vodicoch, ked blbnu. Aj si ponadavam obcas.

Ak ti to pomaha, tak to rob. Casom nadobudnes sebaistotu a prestanes to potrebovat.

ariannazara
30. sep 2025

Nie počúvam pesničky na plné pecky😃

kiki68
30. sep 2025

Ako komentujem co robim iba synovi, ked sa pyta. Bojim sa, ze raz vezme auticko a hijo kdesi het 😂

oli18
Autor odpoveď zmazal
Strana
z3