Je bezpečné šoférovanie v opätkoch?
Ahojte. Da sa vam soferovat v opatkoch? Nikdy som tak nesoferovala, tak ci je lepsie sa prezuvat alebo ako to riesite vy?
Konkretne hryby vysoky opatok na cizmach (nie ihlicky).
@tessa2299 v hocičom, v čom viem normálne chodiť. Takže aj v opätkoch, dokonca sa mi to stalo ešte v autoškole - prišla som na teóriu v čižmičkách na opätku, lebo som rátala len s teóriou, ale inštruktor sa rozhodol, že mám málo jázd a teóriu ovládam perfektne, tak ideme jazdiť. Tak som spanikárila, že ale ja mám opätky - on len mykol plecom, že no a čo, to je môj problém 😂 a išli sme. A čuduj sa svete, išlo to úplne v pohode. Odvtedy topánky neriešim, skôr by som si dala pozor na podrážku - aby to neboli nejaké "poschodové žehličky" alebo niečo, čo sa šmýka.
šoférujem denne a šoférujem veľa rokov a nikdy mi žiadna obuv nebola prekážkou
Soferujem vo vsetkom, denne minimalne 60 km, dlhe roky som mala manual, teraz 2 roky automat - nikdy som nemala problem. Je pravda, ze ak sme cestovali dalej, vela km, tak som si radsej dala tenisky alebo sandalky s rovnou podrazkou - ale len cisto kvoli pohodliu. Nerada soferujem bosa. Neviem preco, cisto len taky cudny pocit mam, ze pedale su predsa len spinave to mi asi vadi. Ale odsoferujem uplne normalne. Aj s 12 cm opatkami (bez platformy). A este platformove topanky na soferovanie nemam rada. Ale tie vo vseobecnosti nemam rada. Mam jedine cizmy s 1 cm platformou, ta je skryta, ale citim to pri soferovani, nemam tam pocit dobreho kontaktu s pedalmi.
Je to iba o zvyku
Kdesi je na to aj zákon, že sa nesmie šoférovať v podpätkoch/šlapkách. Myslím že Česko?
Nie, nešoférujem tak
@kaca222 v nemecku je tiez zakaz v slapkach a na boso pre profesionalnych vodicov. Pre normalnych sice ni3 je nic, ale v pripade nehody tebe alebo protistrane nic nevyplati a pred sudom si plny alebo ciastocny vinnik nehody....
@tessa2299 tiez som si myslela pohoda lahoda, dokym sa mi nezasekol opatok v pedali a musela som brzdit rychlostou😬a naopak na boso sa mi smykla noha z pedala, vdaka bohu sme boli v ludoprazdne😬😬odvtedy na jazdenie bud pekne prezuvam v aute topanky alebo idem v takych s nizkou podrazkou...
@tessa2299 ak si si robila vodičák, tak určite vieš, že musíš mať vhodnú obuv- čo opätky, šľapky, sandále a podobne nie sú. Hrozí aj pokuta, ak si kontrola všimne nevhodnú obuv. Keby si prišla nevhodné obuta na skúšky z autoškoly, ani Ťa k nim nepripustia 🤷🏻♀️
Nikdy prezuvam sa
V čižmách áno. V lodičkách nie. Nie sú stabilné.
@tessa2299 nie a neodporúča sa to. Niektoré autá majú dokonca na tieto účely zásuvku pod sedadlom vodiča. Tam si môžeš schovať pevné topánky na šoférovanie. Nejde o pohodlie, ale o bezpečnosť. Pri potrebe rýchlej reakcie je v topánkach na podpätkoch väčšie riziko, že sa vyzujú, opätok sa zablokuje a znemožní rýchle ovládanie auta. V tomto prípade hlavne brzdy, pri manuáloch aj spojky. Veľmi rizikové 🫤

Ani v slapkach, ani opatkoch, ani bosá. Nebudem riskovať. Však aj v autoškole nas to učili.