icon

Mám si platiť drahú poistku na auto?

30. nov 2025

Ahojte, idem si po radu od skúsenejších. Pred dva a pol rokom som si kúpila nové auto, Mám na ňom takú tu najvyššiu poistku GAP, havarijné, PZP, platím okolo 650 eur ročne. Mám najnovšie od zamestnávateľa auto aj na súkromné účely, pričom si nebudem platiť súkromné km, čiže ho de facto môžem používať neobmedzene. Rozmýšľala som, že svoje auto si budem garážovať a používať iba minimálne. Že si zoberiem pneumatiky zo servisu, kde ich mám uskladnené a nechám si ich v garáži a nebudem prezúvať ani uskladňovať pneu. Plus teda rozmýšľam nad tým, že by som si nechala nejakú poistku, ale už možno nie takú komplet? Zase na druhej strane, niekedy ho vytiahnem a budem ho šoférovať... iba po meste. Aj tam sa môže všeličo stať. A môžu mi ho aj ukradnúť samozrejme. Čo by ste mi poradili?
Doteraz som platilal 650 eur ročne poistku, 60 eur mesačne za benzín. 2x do roka cca. 100 eur za prezutie a uskladnenie pneu, a 300 eur raz ročne za povinnú prehliadku.

Strana
z2
autor
2. dec 2025
@daaaaaska

@anonym_autor nečítala som komentáre.ale ja by som to urobila tak že by som poistku nechala a auto prenajímala.zbytocne ti auto bude stáť v garáži a strácať na hodnote.takto ti aj zarobí ak by nejaký tukanec niečo pokryje ti to poistka.a keby toto nie tak by som tu havarijnu neplatila iba zákonnú auto raz za mesiac prebehla a zase odstavila späť do garáže.

@daaaaaska nemyslím si, že by si moje auto niekto prenajímal... mám malý Swift.

madeincssr
2. dec 2025
@anonym_autor

@daaaaaska nemyslím si, že by si moje auto niekto prenajímal... mám malý Swift.

@anonym_autor Swift je fajn a Suzuki nepatri k velmi kradnutym autam (ani na diely, lebo Suzuki su pomerne spolahlive).

misanthropicdann
2. dec 2025

@anonym_autor 650€ iu dávno nieje dráha poistka ak je aj s GAP.
Ibažeby si kúpila nové auto za 18tisic co je nepravdepodobné.

Ak máš služobné auto a môžeš ho používať aj súkromne nemá zmysel vlastniť svoje vlastné. Predaj ho

autor
2. dec 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor 650€ iu dávno nieje dráha poistka ak je aj s GAP.
Ibažeby si kúpila nové auto za 18tisic co je nepravdepodobné.

Ak máš služobné auto a môžeš ho používať aj súkromne nemá zmysel vlastniť svoje vlastné. Predaj ho

@misanthropicdann ako píšem, mám zmluvu na dobu určitú a bude mi končiť počas roka. Je dosť veľká možnosť, že o prácu môžem prísť kedykoľvek, nielen pri uplynutí doby určitej. Ak by som chcela predávať auto, nedávam otázku tu. Chcem si auto nechať a znížiť costy na minimum. A čo sa týka ceny - mám s automatikou, s cúvacou kamerou, senzormi, vyhrievanými sedadlami, volantom - čiže nestálo ma to ani 12000 ani 15 000 eur.

hefo
2. dec 2025

A nedalo by sa so zamestnávateľom dohodnúť na opačnom prístupe, že by ti preplácal služobné jazdy na tvojom súkromnom aute?

Tým by si svoje auto používala oveľa výhodnejšie - lebo najazdiť na novom aute 5000 km ročne je vyhadzovanie peňazí do kanála, každý kilometer ťa stojí aspoň euro na poklese hodnoty (ak išlo o lacné auto, ako píšeš). Každý kilometer naviac, ktorý by si mala preplatený, ti to znižovanie hodnoty trochu kompenzuje.

autor
2. dec 2025
@hefo

A nedalo by sa so zamestnávateľom dohodnúť na opačnom prístupe, že by ti preplácal služobné jazdy na tvojom súkromnom aute?

Tým by si svoje auto používala oveľa výhodnejšie - lebo najazdiť na novom aute 5000 km ročne je vyhadzovanie peňazí do kanála, každý kilometer ťa stojí aspoň euro na poklese hodnoty (ak išlo o lacné auto, ako píšeš). Každý kilometer naviac, ktorý by si mala preplatený, ti to znižovanie hodnoty trochu kompenzuje.

@hefo čo je lacné auto? Auto nad 17k ti príde lacné? Lebo zase mne až tak veľmi nie. Ale áno na 50k auto nemám budget, a leasing brať nebudem.
Nie, zamestnávateľ nesúhlasí s využívaním auta na služobné účely. Okrem toho sa mi do auta nezmestia veci, ktoré štandardne v autách nosíme.

hefo
2. dec 2025
@anonym_autor

@hefo čo je lacné auto? Auto nad 17k ti príde lacné? Lebo zase mne až tak veľmi nie. Ale áno na 50k auto nemám budget, a leasing brať nebudem.
Nie, zamestnávateľ nesúhlasí s využívaním auta na služobné účely. Okrem toho sa mi do auta nezmestia veci, ktoré štandardne v autách nosíme.

@anonym_autor Dnes je už 17k žiaľ "lacné". Časy, keď sa nejaký základný Yaris dal kúpiť za čo ja viem 10 tisíc, sú už preč...

hefo
2. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ale tým "lacné" som nemyslel nič proti tebe - len to, že keby si mala auto drahšie, tak by to bolo vlastne ešte horšie - pri aute za 50k je pokles hodnoty na začiatku aj viac než 10k ročne, takže každý z tých 5000 km stojí (virtuálne; dá sa to zvrátiť, ak si človek auto nechá dlho a časom začne jazdiť viac, ale ak ho predá po pár rokoch tak to tak platí) viac ako 2 eurá, bez zarátania paliva a iných nákladov.

autor
2. dec 2025
@hefo

@anonym_autor Ale tým "lacné" som nemyslel nič proti tebe - len to, že keby si mala auto drahšie, tak by to bolo vlastne ešte horšie - pri aute za 50k je pokles hodnoty na začiatku aj viac než 10k ročne, takže každý z tých 5000 km stojí (virtuálne; dá sa to zvrátiť, ak si človek auto nechá dlho a časom začne jazdiť viac, ale ak ho predá po pár rokoch tak to tak platí) viac ako 2 eurá, bez zarátania paliva a iných nákladov.

@hefo preto si myslím, že mám auto v pohode, v pomere cena/výkon. Nebudem ho predávať. Keď hlavne na konci roka môžem byť bez roboty aj bez auta. Ide o optimalizáciu nákladov počas roka.

misanthropicdann
3. dec 2025
@anonym_autor

@misanthropicdann ako píšem, mám zmluvu na dobu určitú a bude mi končiť počas roka. Je dosť veľká možnosť, že o prácu môžem prísť kedykoľvek, nielen pri uplynutí doby určitej. Ak by som chcela predávať auto, nedávam otázku tu. Chcem si auto nechať a znížiť costy na minimum. A čo sa týka ceny - mám s automatikou, s cúvacou kamerou, senzormi, vyhrievanými sedadlami, volantom - čiže nestálo ma to ani 12000 ani 15 000 eur.

@anonym_autor v takom prípade poistku nerus.
Keď ti bude končiť poistka zavolaj a vyjednaj si zľavu.
Ja som na starom aute tak vyjednal cenu zo 700/rok na 450/rok.
A to platí pre akúkoľvek službu, neviem prečo ľudia majú averziu ísť do vyjednávania.
Nechxes platiť za účet v banke? Dvihni telefón a zavolaj ze odchádzaš, tých 5-7€ za účet v banke ti na rok odpustia o rok to zopakujes.
Konci ti paušál zavolaj ze prenášas číslo, Telekom mi tak bežne dal zľavu 40%.
Internet bežne zľava z cenníku 20%.
Hypotéka zopár desatín percenta ti ušetrí 10-30€ mesačne.

Ak si zrušis Gap na havarijnej, nemusíš ti ho o rok umožniť si ho dat naspäť.

autor
3. dec 2025
@misanthropicdann

@anonym_autor v takom prípade poistku nerus.
Keď ti bude končiť poistka zavolaj a vyjednaj si zľavu.
Ja som na starom aute tak vyjednal cenu zo 700/rok na 450/rok.
A to platí pre akúkoľvek službu, neviem prečo ľudia majú averziu ísť do vyjednávania.
Nechxes platiť za účet v banke? Dvihni telefón a zavolaj ze odchádzaš, tých 5-7€ za účet v banke ti na rok odpustia o rok to zopakujes.
Konci ti paušál zavolaj ze prenášas číslo, Telekom mi tak bežne dal zľavu 40%.
Internet bežne zľava z cenníku 20%.
Hypotéka zopár desatín percenta ti ušetrí 10-30€ mesačne.

Ak si zrušis Gap na havarijnej, nemusíš ti ho o rok umožniť si ho dat naspäť.

@misanthropicdann to už bola vyjednaná poistka. Vždy vyjednávam, nielen pri poistkách.

anonym_d28c25
Dnes o 07:21

@anonym_autor predať a kúpiť niečo jazdené napr. 6-7 ročné, nemá význam nové auto, keď ho využívam len sporadicky. Pri staršom aute je nižšia PZP a aj keby sa čo stalo, nebude ti to tak ľúto.

madeincssr
Dnes o 08:13
@anonym_d28c25

@anonym_autor predať a kúpiť niečo jazdené napr. 6-7 ročné, nemá význam nové auto, keď ho využívam len sporadicky. Pri staršom aute je nižšia PZP a aj keby sa čo stalo, nebude ti to tak ľúto.

@anonym_d28c25 obavam sa, ze predaj auta kupeneho ako nove je spojeny s velkou stratou (aj ked u Suzuki Swift by to mohlo byt este celkom OK, bola to dobra volba vyberu znacky/modelu auta). Na druhej strane automat plus vysoka vybava (a tym padom vyssia cena) predatelnost auta za dobru trhovu cenu (z pohladu predavajuceho, vyssej nadobudacej ceny noveho) zas zhorsuje.

Strana
z2