icon

Predaj verzus ponechanie si auta

18. dec 2025

Ahojte, potrebujem sa poradiť. V roku 2023 som kupovala nové auto v celkom fajn výbave. Je to malé auto, ale má všetko to, čo žena do mesta potrebuje a vyšlo ma na 18 000 EUR plus zimné gumy. Využívala som ho iba do mesta a po okolí, má najazdených 10 000 km. V minulom roku som nastúpila do novej firmy a dostala som firemné auto na súkromné účely. Keďže som mala zmluvu iba na rok, tak som čakala. Zmluvu mi predĺžili na neurčito.

Rozmýšľam, či moje auto predať.

PROTI PREDAJU:
- ak prídem o prácu / či už zo strany zamestnávateľa alebo z mojej strany/ budem bez auta a to nevyhnutne potrebujem = toto sa môže stať kedykoľvek
- auto poznám, je super, som s ním veľmi spokojná
- má veľmi dobrú výbavu a jeho kúpa ma stála mnoho času a energie
- asi by som ho predala za 10 - 11.000 eur viac nie
- na nové auto by som už nemala peniaze a jazdené by som nechcela

PRE PREDAJ:
- ročná poistka na auto 680 eur
- servis každoročný 380- 400 eur
- uskladnenie a prezutie pneumatík 200 eur ročne
- tankovanie ročné aktuálne už len 250 - 300 eur ročne
- budúci rok budem mať vysoký náklad a potrebujem 12 000 eur

Chápem tým, čo mi radia predať ale vzadu mi svieti kontrolka veľká.
Mám 48 rokov, som polovičný ID, ak prídem o prácu, len tak ľahko sa zase nezamestnám, to viem. Už túto som dlho hľadala. A ak bude nová práca, asi to už nebude práca s autom. Môj zdravotný stav sa môže kedykoľvek zhoršiť, budem musieť skončiť a bez auta som nahratá,
Na druhej strane potrebujem 12 000 eur, čiže ak by som ho za 10 predala a ušetrila 1500 na nákladoch, bolo by to pre mňa riešením. Doba je zlá, naša firma ide do veľmi neistých rokov, businessu sa až tak nedarí a musím rátať s tým, že ma môžu prepustiť s org dôvodov, nárok na odstupné mať ešte nebudem, iba výpovednú dobu.

Čo by ste urobili na mojom mieste?

anonym_dc8a4a
18. dec 2025

@anonym_autor auto je tovar, ktory kupis aj zo dna na den, ak by si nevyhnutne potrebovala. Samozrejme treba si nechat odlozene peniaze v pripade potreby. Predaj cim skor, kym ma este auto hodnotu, ta casom bohuzial klesa. Peniaze z predaja si zatial vloz na nejaky sporiaci ucet a keby sa nieco schumelilo tak si vies kupit auto okamzite a este ti peniazky aj nieco zarobia. Ovela lepsie financne to vychadza.

autor
18. dec 2025
@anonym_dc8a4a

@anonym_autor auto je tovar, ktory kupis aj zo dna na den, ak by si nevyhnutne potrebovala. Samozrejme treba si nechat odlozene peniaze v pripade potreby. Predaj cim skor, kym ma este auto hodnotu, ta casom bohuzial klesa. Peniaze z predaja si zatial vloz na nejaky sporiaci ucet a keby sa nieco schumelilo tak si vies kupit auto okamzite a este ti peniazky aj nieco zarobia. Ovela lepsie financne to vychadza.

@anonym_dc8a4a lenze ja by som predala jedine vtedy, ak peniaze vyuzijem na ten náklad čo budem mať. Ja peniaze neuložím na účet. Oni budú využité. A keby sa niečo stalo, na nové auto už nebudem mať peniaze.

anonym_dc8a4a
18. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_dc8a4a lenze ja by som predala jedine vtedy, ak peniaze vyuzijem na ten náklad čo budem mať. Ja peniaze neuložím na účet. Oni budú využité. A keby sa niečo stalo, na nové auto už nebudem mať peniaze.

@anonym_autor a ten naklad je nevyhnutny? Lebo ak ano, tak ci onak budes peniaze potrebovat (ak ich teraz nemas) a tym padom inu moznost nemas , len auto predat a peniaze pouzit na to co teraz budes potrebovat.

autor
18. dec 2025
@anonym_dc8a4a

@anonym_autor a ten naklad je nevyhnutny? Lebo ak ano, tak ci onak budes peniaze potrebovat (ak ich teraz nemas) a tym padom inu moznost nemas , len auto predat a peniaze pouzit na to co teraz budes potrebovat.

@anonym_dc8a4a áno ten náklad je nevyhnutný. Ak auto nepredám, peniaze si požičiam z banky, nič iné mi neostáva. Ale peniaze budem potrebovať po častiach, najprv 2000 eur, potom 3000 eur, potom 4000 eur a napokon 3000 eur. To si viem aj v priebehu roka možno odkladať a šetriť.

anonym_dc8a4a
18. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_dc8a4a áno ten náklad je nevyhnutný. Ak auto nepredám, peniaze si požičiam z banky, nič iné mi neostáva. Ale peniaze budem potrebovať po častiach, najprv 2000 eur, potom 3000 eur, potom 4000 eur a napokon 3000 eur. To si viem aj v priebehu roka možno odkladať a šetriť.

@anonym_autor uvazujes uplne zle. Ponechat auto, ktore straca na hodnote plus stoji nejake naklady a okrem toho si pozicat z banky za urok, ktory je dalsi naklad. Cele zle. Uplne neekonomicke riesenie. Predaj auto, vyplat, co ti bude treba a zvysne peniaze uloz na sporiaci ucet, aj ked po drobnych castiach co usetris. Tak budes mat istotu ze ak sa schumeli nieco, budes mat z coho kupit auto a ak by si mala malo az potom si pozicias. Toto je najmenej nakladna alternativa.

anonym_ad57c0
18. dec 2025

Tak by si si potom kupila "obycajne" auto...ja som tento rok dala za auto 6k a zijem...

autor
19. dec 2025
@anonym_dc8a4a

@anonym_autor uvazujes uplne zle. Ponechat auto, ktore straca na hodnote plus stoji nejake naklady a okrem toho si pozicat z banky za urok, ktory je dalsi naklad. Cele zle. Uplne neekonomicke riesenie. Predaj auto, vyplat, co ti bude treba a zvysne peniaze uloz na sporiaci ucet, aj ked po drobnych castiach co usetris. Tak budes mat istotu ze ak sa schumeli nieco, budes mat z coho kupit auto a ak by si mala malo az potom si pozicias. Toto je najmenej nakladna alternativa.

@anonym_dc8a4a len ja predam auto a peniaze pojdu na vydavky, co budem mat, plus budem musiet doplatit.

autor
19. dec 2025
@anonym_ad57c0

Tak by si si potom kupila "obycajne" auto...ja som tento rok dala za auto 6k a zijem...

@anonym_ad57c0 lenze ja nemam vo svojom okoli nikoho, kto so mnou auto od ruky pozrie, kto sa do aut vyzna a povie mi, toto ano, toto nie, toto nekupuj. Preto som kupila nove auto, aby som nekupila nieco, co bude mat skryte vady a ja do neho budem iba vrazat peniaze.

13uzivatelka11
19. dec 2025

No veď píšeš že ak prídeš o prácu tak druhu si možno len ťažko nájdeš, tak z čoho budes to tvoje auto potom aj tak platiť?

autor
19. dec 2025
@13uzivatelka11

No veď píšeš že ak prídeš o prácu tak druhu si možno len ťažko nájdeš, tak z čoho budes to tvoje auto potom aj tak platiť?

@13uzivatelka11 ale tak kým vyberiem podporu, tak auto budem mať z čoho platiť... a zase ja si nejakú robotu nájdem, len to bude menej honorované myslím si.

gabika8855
19. dec 2025

Vies na dopravnomninpektorate auto docasne vyradit teda das ho do garaze ....odovzdas tam len technicke preukazy na 1 rok zaplatis 5€...odhlasis z poistky....nemozes na nom jazdit samozrejme ale ubudnu ti tieto vydavky...viem nie je to ok pre auto ale je to jedna z moznosti...a ked ho budes potrebovat skor ako prejde ten 1 rok tak zas pojdes na policiu zaplatis 5€ a vydaju ti doklady prihlasis este predtym na pzp a mozes pouzivat

anonym_124ab5
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_dc8a4a len ja predam auto a peniaze pojdu na vydavky, co budem mat, plus budem musiet doplatit.

@anonym_autor
A? Nemôžeš mať aj peniaze, aj auto, musíš si vybrať, čo je pre teba výhodnejšie a nutnejšie. Ak tie peniaze veľmi potrebuješ a nemáš, tak odpoveď vieš aj sama.

autor
19. dec 2025
@anonym_124ab5

@anonym_autor
A? Nemôžeš mať aj peniaze, aj auto, musíš si vybrať, čo je pre teba výhodnejšie a nutnejšie. Ak tie peniaze veľmi potrebuješ a nemáš, tak odpoveď vieš aj sama.

@anonym_124ab5 uvidím, rozhodnem sa asi v máji. Ďakujem.

kathhii
19. dec 2025

@anonym_autor
Predaj, peniaze odloz bokom. Ak bude zle, budú sa ľudia zbavovať áut, môžeš nájsť za dobrú cenu.

autor
19. dec 2025
@kathhii

@anonym_autor
Predaj, peniaze odloz bokom. Ak bude zle, budú sa ľudia zbavovať áut, môžeš nájsť za dobrú cenu.

@kathhii 12.000 potrebujem v roku 2026, mimo beznych vydavkov.

anonym_6ca3d1
19. dec 2025

@anonym_autor
Samozrejme predať a čím skôr. Auto ktoré stojí je horšie ako to,ktoré sa používa. A už o mesiac bude mať zas nižšiu cenu,nakoľko bude nový rok. A keď teraz má 2 roky,už v januári bude každý počítať,že už má tri roky,je jedno ktorý mesiac sa kupovalo.

betulinka1
19. dec 2025

@anonym_autor v prvom rade by som dvojročné auto s nájazdom 10 tis. km nepredávala za 10 tis. €, ak mas neburane. Chod s cenou dole max 3 euro od kupnej ceny. Ja som tak predala a mala som aj troch záujemcov. Vytiahni z auta co najviac. Ale ja by som ho predala aby nestalo, peniazky pouzila na co treba a mesacne si odkladala nejaku sumu, ze aby som mala rezervu na auto.

autor
19. dec 2025
@betulinka1

@anonym_autor v prvom rade by som dvojročné auto s nájazdom 10 tis. km nepredávala za 10 tis. €, ak mas neburane. Chod s cenou dole max 3 euro od kupnej ceny. Ja som tak predala a mala som aj troch záujemcov. Vytiahni z auta co najviac. Ale ja by som ho predala aby nestalo, peniazky pouzila na co treba a mesacne si odkladala nejaku sumu, ze aby som mala rezervu na auto.

@betulinka1 auta z toho roku, v tejto vybave co som nasla, +/- nabehane rovnako sa predavaju za 11 000 eur. Samozrejme , ze by som chcela 15k, ale som realista. Budem to riesit v maji. Pekne sviatky.

olimuc
19. dec 2025

Docasne by som dala vyradit auto z evidencie a supla ho niekam do garaze. Bateriu na udrziavacku. Nespotrebuje tolko ele aby ta zruinovala a pockala ako sa utrasie praca + naklady. Ak by si sa dostala do uzkych mozes ho stale predat a predcasne splatit uver…takze uroky zaplatis len na obmedzeny cas. Ak by bolo vsetko ok … tak by som sa zamyslela znova. Ulozenie pneumatik je prehnane … mas male auto, to ich nedas do pivnice? Servis mas tiez drahy… oficialny? Zvazila by som vsetky moznosti

anonym_dc8a4a
19. dec 2025

Ja mam dojem, ze autorka by chcela pocut od ludi, aby auto nepredavala, nie skutocne nazory ludi. Vidiet, ze sa sama nevie stotoznit s tym, co jej vsetci pisu a odporucaju. Ked sa autom nejazdi, treba ho co najskor predat, kym ma hodnotu, navyse ked si v situacii, ze mas firemne auto, nemusis svoje predavat prvemu kto prejavi zaujem a davat zlavy, nastav si cenu a na tej trvaj. Len nech je objektivna. Idealnejsia situacia na predaj auta, ak je zaroven aj relat.nove, uz nebude - nez teraz. A do maja by som ja rozhodne necakala, za ten cas prides zase minimalne o tisicku 🙄. Nerozumiem naozaj tomu postoju.

autor
19. dec 2025
@olimuc

Docasne by som dala vyradit auto z evidencie a supla ho niekam do garaze. Bateriu na udrziavacku. Nespotrebuje tolko ele aby ta zruinovala a pockala ako sa utrasie praca + naklady. Ak by si sa dostala do uzkych mozes ho stale predat a predcasne splatit uver…takze uroky zaplatis len na obmedzeny cas. Ak by bolo vsetko ok … tak by som sa zamyslela znova. Ulozenie pneumatik je prehnane … mas male auto, to ich nedas do pivnice? Servis mas tiez drahy… oficialny? Zvazila by som vsetky moznosti

@olimuc auto je v zaruke a musim chodit do autorizovaneho servisu na pravidelne prehliadky. V pivnici miesto na pneumatiky nemam a auto je tak male, ze tie pneu do auta ani nedam popravde. Nemam garaz k dispozicii. To prezutie s uskladnenim stalo 85 eur x2, ale ratam s navysenim pocas buduceho roka, cize som to dala na 200 eur.

betulinka1
19. dec 2025
@anonym_autor

@betulinka1 auta z toho roku, v tejto vybave co som nasla, +/- nabehane rovnako sa predavaju za 11 000 eur. Samozrejme , ze by som chcela 15k, ale som realista. Budem to riesit v maji. Pekne sviatky.

@anonym_autor mozno ale niektore boli burane, niektore dovezené, niektore z AAA alebo ako sa teraz volaju. Neverim, ze je tam nejako vela dvojročných aut, najazdených 10 tis. km, kupovane na Sk, nehavarovane a servisované v autorizaku. Daj ma inzerat a uvidis. Prvy ti budu volat z AAA, ci ako sa volaju. Ale tych by som neriesila ani na výkup.

anonym_7e95c7
19. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_ad57c0 lenze ja nemam vo svojom okoli nikoho, kto so mnou auto od ruky pozrie, kto sa do aut vyzna a povie mi, toto ano, toto nie, toto nekupuj. Preto som kupila nove auto, aby som nekupila nieco, co bude mat skryte vady a ja do neho budem iba vrazat peniaze.

@anonym_autor my sme teraz kupovali auto,sme uplni neautickari. Kupili sme ho cez autobazar,ktory ho priviezol a skontroloval v zahranici,dokonca vybavili vsetky nalezitosti,stk,emisnu,novu znacku,nebolo to zadarmo tato sluzba,ale mame od technika overene,ze je v adekvatnom stave a teda nemusime mat take obavy ako ked niekto kupi auto z bazošu. Celkovo toto auto nestalo ani 10k aj s poplatkami a je naozaj v bezchybnom stave. Cize ano da sa kupit aj jazdenka relativne bzpecne (clovek nikdy nevie,ale za mna lepsia volba ako pracne hladat slovenske auta s bohvieakou historiou). Si invalid a mas financnu tiesen a vydavky spojene s autom,ktore momentalne nevyuzivas. Toto je pomerne jednoducha matematika.