icon

Prvé auto pre dcéru

2. dec 2025

Ahojte,
moja dcéra práve spravila vodičák a chcela by som jej kúpiť auto. Rozmýšľam nad Toyotou Yaris, samozrejme starší ročník. Chcela by som sa opýtať, či máte s týmto autom skúsenosti. Ako sa správa pri bežnom používaní, či je spoľahlivé a vhodné pre začínajúcu vodičku? Každá rada alebo skúsenosť by mi veľmi pomohli.

Strana
z2
anonym_42a553
2. dec 2025

Ja velmi nerozumiem logike prve stare auto. Ja som si kupovala prve auto s dobrou vybavou uz len kvoli tomu, ze som nemala skusenosti a viac krat ma auto "zachranilo" co sa tyka mrtveho uhla, v premavke ked niekto prudsie dupol na brdzu alebo sa mi necakane vopchal bez smerovky do jazdneho pruhu alebo pri parkovani... Stara jazdenka asi tazko bude mat take funkcie pre mna priorita je sadnut do bezpecneho auta. A ak si dcera neveri pri soferovani tak su snad v kazdej autoskole mozne kondicne jazdy...

patka06
2. dec 2025

Podľa mňa veľmi dobrá voľba, tiež sme nad ním uvažovali, ale nakoniec má dcéra Peugeot 206.
@anonym_autor

anonym_4f31c0
2. dec 2025
@anonym_42a553

Ja velmi nerozumiem logike prve stare auto. Ja som si kupovala prve auto s dobrou vybavou uz len kvoli tomu, ze som nemala skusenosti a viac krat ma auto "zachranilo" co sa tyka mrtveho uhla, v premavke ked niekto prudsie dupol na brdzu alebo sa mi necakane vopchal bez smerovky do jazdneho pruhu alebo pri parkovani... Stara jazdenka asi tazko bude mat take funkcie pre mna priorita je sadnut do bezpecneho auta. A ak si dcera neveri pri soferovani tak su snad v kazdej autoskole mozne kondicne jazdy...

@anonym_42a553 tak ale isto si nerobila vodicak v 17,ci v 18,ze???Ale uz v starsom veku zo stabilnou pracou.

zuzidr
2. dec 2025

malé šikovné auto, skúsenosti tiež nemáme, dcéra má tiež zdedený peugeot 206

anonym_42a553
2. dec 2025
@anonym_4f31c0

@anonym_42a553 tak ale isto si nerobila vodicak v 17,ci v 18,ze???Ale uz v starsom veku zo stabilnou pracou.

@anonym_4f31c0 v 18 som ho robila, v 19 dostala.

tundra
2. dec 2025

Velmi dobra volba,spolahlive,lacne na udrzbu👍.

anonym_4f31c0
2. dec 2025

Syn mal jeepa,ale ten predal a kupil si wolkswagen bora na tuningovanie.

anonym_eea82a
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_42a553 podľa mna blbosť. Áno tie funkcie sú super ale náhodou ti v práci dajú auto bez toho a bude ti to chýbať.
Ja keď som urobila vodicak v 18 tak nám rodičia kúpili starý Renault a na ním sme sa učili. A dokonca aj teraz keď mám 27 rokov jazdím na starom 20 ročnom aute a som spokojná. V práci dostávam na služobne nové auta a úprimne mi tie funkcie vadia - všetko všade len pipa parkovacia kamera predné senzory a neciem čo všetko. Keď človek vie parkovať tak zaparkuje aj bez toho a tak isto sa preradí v pruhu aj bez tej funkcie atd.

tilly
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_42a553 a nenaučí sa jazdiť nikdy... prvé auto nemá byť pohodlné a so všetkými asistentami. Začiatočník má mať zodpovednosť a nie spoliehať sa na systémy v aute.

tilly
2. dec 2025

Ja by som skôr niečo, kde bude vyššie sedieť a trošku väčšie, kvôli bezpečnosti.

anonym_eea82a
2. dec 2025

@anonym_autor dobrý vyber auta, Toyota je veľmi spoľahlivá a aj dosť malo sa kazí hlavne tie staršie ročníky.
Ja teraz jazdím na Mercedes A160 a som veľmi spokojná s tým autom. Je take vyššie tie staršie ročníky sa tak robili a nemáme žiadne problémy s ním.

anonym_42a553
2. dec 2025
@anonym_eea82a

@anonym_42a553 podľa mna blbosť. Áno tie funkcie sú super ale náhodou ti v práci dajú auto bez toho a bude ti to chýbať.
Ja keď som urobila vodicak v 18 tak nám rodičia kúpili starý Renault a na ním sme sa učili. A dokonca aj teraz keď mám 27 rokov jazdím na starom 20 ročnom aute a som spokojná. V práci dostávam na služobne nové auta a úprimne mi tie funkcie vadia - všetko všade len pipa parkovacia kamera predné senzory a neciem čo všetko. Keď človek vie parkovať tak zaparkuje aj bez toho a tak isto sa preradí v pruhu aj bez tej funkcie atd.

@anonym_eea82a viem jazdit aj v inych o to sa nemusis bat ale pravidelne cestujem stovky kilometrov a na ceste stretnes viacerych blbcov... Uz x krat sa mi stalo, ze bez smerovky sa niekto napchal predomna alebo dupol na brzdu lebo "zabudol" ze chce odbocit a podobne takze v takych situaciach som rada za to auto a pokial, vies jazdit tak ti tam nepipa nic pipa len ked je problem a potrebuje ta na nieco upozornit napr cuvas do druheho auta...

anonym_eed69b
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_42a553 auto, ktoré má platnú STK, je bezpečne. Od toho tie STK sú, aby sa zhodnotil stav vozidla.

anonym_eea82a
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_eea82a viem jazdit aj v inych o to sa nemusis bat ale pravidelne cestujem stovky kilometrov a na ceste stretnes viacerych blbcov... Uz x krat sa mi stalo, ze bez smerovky sa niekto napchal predomna alebo dupol na brzdu lebo "zabudol" ze chce odbocit a podobne takze v takych situaciach som rada za to auto a pokial, vies jazdit tak ti tam nepipa nic pipa len ked je problem a potrebuje ta na nieco upozornit napr cuvas do druheho auta...

@anonym_42a553 ja veľmi dobre viem ako tie funkcie fungujú. Ale začiatočník sa nemá spoliehať na to že mu ukáže trojuholník a že sa nemá preradiť má sa naučiť preradiť sám to je môj názor. Taktiež pri parkovaní to iste má sa naučiť parkovať bez nejakej kamery. Náhodou to nebude fungovať a čo potom?

anonym_42a553
2. dec 2025
@anonym_eea82a

@anonym_42a553 ja veľmi dobre viem ako tie funkcie fungujú. Ale začiatočník sa nemá spoliehať na to že mu ukáže trojuholník a že sa nemá preradiť má sa naučiť preradiť sám to je môj názor. Taktiež pri parkovaní to iste má sa naučiť parkovať bez nejakej kamery. Náhodou to nebude fungovať a čo potom?

@anonym_eea82a kde pisem ze som sa nato spoliehala? Uz v autoskole som vystriedala cely vozovy park (8-10aut), na skuskach som mala auto ktore den pred priviezli lebo nase sa pokazilo takze 1x som sadla do uplne noveho auta... Ani jedno v autoskole nemalo take funkcie. Co uz vzhladom na vacsinu autoskol to bolo dost velke privilegium. Na SK zvyknes mat vsetky jazdy vratane skusok len jedno, potom sadnes do druheho a si vyhukana, ze ako mas preradit... Ale vzhladom nato, ze od zaciatku s nim cestujem stovky kilometrov (najprv na VS-domov cez cele SK minimalne 2x do mesiacabtam a spat, teraz pracovne niekedy aj 3x do tyzdna taku vzdialenost otovim), bola som s nim aj v zahranici najdalej az na juhu Talianska.. chcela som sa v nom citit bezpecne, ze ked niekto urobi nieco ako hore spominam ma auto "podrzi" keby ja som nestihla zareagovat... Vodicak mam 9 rokov, ani jednu dopravnu nehodu a kolko krat auto muselo zasiahnut by som spocitala na prstoch jednej ruky.

anonym_eea82a
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_eea82a kde pisem ze som sa nato spoliehala? Uz v autoskole som vystriedala cely vozovy park (8-10aut), na skuskach som mala auto ktore den pred priviezli lebo nase sa pokazilo takze 1x som sadla do uplne noveho auta... Ani jedno v autoskole nemalo take funkcie. Co uz vzhladom na vacsinu autoskol to bolo dost velke privilegium. Na SK zvyknes mat vsetky jazdy vratane skusok len jedno, potom sadnes do druheho a si vyhukana, ze ako mas preradit... Ale vzhladom nato, ze od zaciatku s nim cestujem stovky kilometrov (najprv na VS-domov cez cele SK minimalne 2x do mesiacabtam a spat, teraz pracovne niekedy aj 3x do tyzdna taku vzdialenost otovim), bola som s nim aj v zahranici najdalej az na juhu Talianska.. chcela som sa v nom citit bezpecne, ze ked niekto urobi nieco ako hore spominam ma auto "podrzi" keby ja som nestihla zareagovat... Vodicak mam 9 rokov, ani jednu dopravnu nehodu a kolko krat auto muselo zasiahnut by som spocitala na prstoch jednej ruky.

@anonym_42a553 tvoja skúsenost, my sme tu napísali zase svoje ako sme to my mali. A len doplním že nové auto nerovná sa vacsia bezpečnosť. V minulosti čo sa vyrábali auta boli úplne na lepšej úrovni akú sú teraz nové. Teraz keď si kúpiš nové tak si rada keď po 5 rokoch nemeníš celu prevodovku alebo ti neodíde motor a toto by som fakt ako rodič dieťaťa nechcela riešiť. A dať 18 ročnej do ruky auto za 20 tisíc s vedomím že to možno niekde tukne alebo nedajbože bude mať nejakú nehodu (treba rátať aj s tymto), ja sama by som sa v takom aute necítila komfortne. Dokonca ani teraz nové nechcem aj keď mi muž hovorí že mi take kúpi, menej má bude bolieť ak sa niečo stane na mojom aktuálnom.
Stačí mi ísť po BA a vždy keď vidím nehodu tak je to buď nejaká novšia octavia nie staršia ako 2020 alebo Toyota prius a podobne.

katarinaba
2. dec 2025

Je uplne jedno ake auto jej kupis. Je super, ze vobec bude auto mat. Kolki porobili vodicaky a nemaju na com trenovat.
K novemu vs. staremu autu - auto ma byt v dobrom technickom stave, aby sa nekazilo a clovek sa mohol spolahnut, ze prejde z bodu A do bodu B (aj ked to nejde na 100% ale aspon sa o to pokusit). Toyota je jedno z najspolahlivejsich vozidiel, takze vyber je dobry. Das si skontrolovat jeho momentalny technicky stav, nevidim dovod kupovat nove auto so vsetkymi tymi vymozenostami. Ja som jazdila na staruckej skoda 120, staruckej Opel Corsa, na 4 rocnej skode felicii, 12 rokov na Kia sportage - v podstate este bez vychytavok a tu som. Naucila som sa spoliehat v prvom rade sama na seba a nie na systemy, s ktorymi mam teraz v novom aute celkom problem. Je to len elektronika a nie vzdy vyhodnoti situaciu spravne. Clovek v aute ma ovladat auto, nie auto ovladat sofera. Na ceste boli aj su sialeni soferi, auto dopomoze, ale cloveku sa nikdy ziadny stroj nevyrovna.
Drobne auticko pre mlade dievca - za mna vyborna volba.

anonym_42a553
2. dec 2025
@anonym_eea82a

@anonym_42a553 tvoja skúsenost, my sme tu napísali zase svoje ako sme to my mali. A len doplním že nové auto nerovná sa vacsia bezpečnosť. V minulosti čo sa vyrábali auta boli úplne na lepšej úrovni akú sú teraz nové. Teraz keď si kúpiš nové tak si rada keď po 5 rokoch nemeníš celu prevodovku alebo ti neodíde motor a toto by som fakt ako rodič dieťaťa nechcela riešiť. A dať 18 ročnej do ruky auto za 20 tisíc s vedomím že to možno niekde tukne alebo nedajbože bude mať nejakú nehodu (treba rátať aj s tymto), ja sama by som sa v takom aute necítila komfortne. Dokonca ani teraz nové nechcem aj keď mi muž hovorí že mi take kúpi, menej má bude bolieť ak sa niečo stane na mojom aktuálnom.
Stačí mi ísť po BA a vždy keď vidím nehodu tak je to buď nejaká novšia octavia nie staršia ako 2020 alebo Toyota prius a podobne.

@anonym_eea82a Este stale mam svoje prve auto, buduci rok na jar bude mat 10rokov, nic vazne som nemusela na nom menit motor ani prevodovka mu neodisli. Autoskolu som robila v BA takze pre mna tam nie je ziadna hrozostrasna premavka, ktora by ma zneistovala v porovnani s takou Prahou alebo Talianskom specialne s juhom Talianska.

anonym_c69357
2. dec 2025

Ja som bola zaciatocnik na Skode 120 😂 … bola rada, ze isla - Ale bez srandy … Yaris je dobra volba, Peg 206, Suzuki Swift, Kia Ceed alebo do Polo pripadne Golf. Pre zaciatocnika radsej bez senzorov, ma sa naucit jazdit a predvidat … pouzivat oci a hlavu, zide sa v buducnosti - na prototype sa vypla kamera - ziadne zrkadlo, ziaden senzor a bolo s nim treba dojst - rychlost cez GPS, a oci na stopkach, radenie podla zvuku motora … chyba v softe. Motor vyberajte podla toho ako bude jazdit, dlhe trasy, mesto? Pri zaciatocnikovi asi diesel nie… nesla by som nad 140 PS a ani do zadneho nahonu.

anonym_c66a62
2. dec 2025
@tilly

@anonym_42a553 a nenaučí sa jazdiť nikdy... prvé auto nemá byť pohodlné a so všetkými asistentami. Začiatočník má mať zodpovednosť a nie spoliehať sa na systémy v aute.

@tilly
Nepouzivas nahodou stale tlacitkovy telefon?
Deti na vyske mali Yaris ako skolsky taxi, neznicitelne auto.

anonym_a975f4
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_4f31c0 v 18 som ho robila, v 19 dostala.

@anonym_42a553 už v takom veku si mala prácou zarobené na nové auto? Dcéra má 19,. vodičák 4-5mesiacov,.ale.kde by zarobila.na nové? Na budúci rok maturuje.

anonym_eea82a
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_eea82a Este stale mam svoje prve auto, buduci rok na jar bude mat 10rokov, nic vazne som nemusela na nom menit motor ani prevodovka mu neodisli. Autoskolu som robila v BA takze pre mna tam nie je ziadna hrozostrasna premavka, ktora by ma zneistovala v porovnani s takou Prahou alebo Talianskom specialne s juhom Talianska.

@anonym_42a553 lenže si ho kupovala 10 rokov do zadu. To fakt nemôžeš porovnávať s tým čo kúpiš nové teraz. Viem o čom hovorím nakoľko môj muž pracuje v automobilovom priemysle. Už len keď si porovnas značku peugeot zmenili motor a to čo si kúpila v roku 2010 nekúpiš dnes atd. Nechcem sa hádať je to môj názor. Ja šoférujem hlavne po BA ale aj v iných mestách na Slovensku a mne staré auto na toto plne vyhovuje.

ibrunova
2. dec 2025

Toyota je spoľahlivá značka

anonym_42a553
2. dec 2025
@anonym_eea82a

@anonym_42a553 lenže si ho kupovala 10 rokov do zadu. To fakt nemôžeš porovnávať s tým čo kúpiš nové teraz. Viem o čom hovorím nakoľko môj muž pracuje v automobilovom priemysle. Už len keď si porovnas značku peugeot zmenili motor a to čo si kúpila v roku 2010 nekúpiš dnes atd. Nechcem sa hádať je to môj názor. Ja šoférujem hlavne po BA ale aj v iných mestách na Slovensku a mne staré auto na toto plne vyhovuje.

@anonym_a975f4 Problem citat s porozumenim? Citujem co som napisala jazdila som "najprv na VS-domov cez cele SK minimalne 2x do mesiaca". Peniaze som mala od rodiny co som dostala sviatkom, maturite, za prijatie na VS, zvysok som si doplatila... Od 16 som brigadovala vratane letnych prazdnin.
@anonym_eea82a moje sukromne auto ma 10rokov, na sluzobky jazdim aj v inych novsich-starsich, ake mi daju s tym idem. Kebyze sa mam znova rozhodnut rozhodla by som sa uplne rovnako. Aktualne pokukujem po Cupra (2025 rocnik)...

katuskamala1
2. dec 2025

Ja som si ako prve ako slobodna , par rokov po vodicaku kupila swift a roky som bola veelmi spokojna.

anonym_a975f4
2. dec 2025
@anonym_42a553

@anonym_a975f4 Problem citat s porozumenim? Citujem co som napisala jazdila som "najprv na VS-domov cez cele SK minimalne 2x do mesiaca". Peniaze som mala od rodiny co som dostala sviatkom, maturite, za prijatie na VS, zvysok som si doplatila... Od 16 som brigadovala vratane letnych prazdnin.
@anonym_eea82a moje sukromne auto ma 10rokov, na sluzobky jazdim aj v inych novsich-starsich, ake mi daju s tym idem. Kebyze sa mam znova rozhodnut rozhodla by som sa uplne rovnako. Aktualne pokukujem po Cupra (2025 rocnik)...

@anonym_42a553 tiež by si priala mať takú rodinu

anonym_2653cf
2. dec 2025

@anonym_autor ja by som sla do toyoty yaris, vw pola alebo skody fabie, toyota je dobra volba, ak bude v dobrom stave urcite vydrzi a potom si dcera uz kupi ake bude chciet. Hlavne aby bolo spolahlive a servis dostupny, lebo ked je starsie urcite bude treba casom cosi pomenit. Ja som zacinala s vw polom a super, bolo male, po meste ideal.. inak aj take male volva kupis ojazdene celkom v dobrej cene a su relativne bezpecne aj ked starsie, len zas ten servis nie je tak dostupny, ze to vedia urobit za par eur v kazdom servise

autumn1
Autor odpoveď zmazal
buberova
2. dec 2025

Na staršom Yarise som robila vodičák v autoškole 🙂

ivett1
2. dec 2025

@anonym_autor super výber ako prvé auto👍neter má staršiu kiu seed (kupovali), synovec staršiu Octaviu (posunuli mu rodičia), naše deti majú starú Fabiu a novšiu Octaviu ( tiež sme im to posunuli)... predať sa už nedajú, tak aspoň takto ich využijú - v Bratislave...
takže kľudne staršie auto, hlavne pozeraj platnú STK, ako bolo servisované, každý deň sú na cestách nejaké kolízie, tak poslúži aj staršie autíčko, kým získajú potrebné zručnosti a kúpia si auto (aj nové) podľa svojich prefetencií...

Strana
z2